Selalunya Digunakan sebagai Wedang, Jangan Terlepas 4 Manfaat Kayu Secang: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Kayu Secang sering diproses menjadi minuman secang wedang oleh orang Jawa. Selain menghangatkan badan, wedang secang mempunyai pelbagai khasiat sihat lain yang amat memalukan. Betul, apa faedah kayu sappan? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Mengenal tanaman sappan

Pokok sappan adalah sejenis pokok berduri dengan daun kecil. Buah Secang pada pandangan pertama mirip dengan petai Cina yang berwarna kehijauan, tetapi secang yang dibuang akan berubah menjadi coklat ketika masak. Di samping itu, terdapat bunga kuning atau oren di bahagian atas.

Tumbuhan ini mempunyai nama Latin Caesalpinia sappan atau Biancaea sappan dan berkembang pesat di Indonesia, India, dan Malaysia. Bahagian tanaman secang yang paling sering digunakan adalah lubang pasir, yang merupakan bahagian dalam batang berkayu.

Khasiat dan kebaikan kayu sappan untuk kesihatan badan

Bahan aktif dalam kayu sappan dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit, seperti diabetes, penyakit kulit, cirit-birit, hingga disentri. Berikut adalah potensi manfaat kayu sappan untuk kesihatan, seperti yang dipetik dari artikel yang ditulis oleh Shrishailappa Badami dan rakan-rakan dari J.S.S College of Pharmacy.

1. Khasiat kayu sappan untuk antitumor

Salah satu kebaikan kayu jenis ini yang telah banyak dikaji adalah sifat antitumornya. Ekstrak kayu sappan berair dengan penambahan etanol 50% dilaporkan dapat menghalang perkembangan sel tumor pada tikus makmal.

Tumor adalah perkembangan tisu sel yang tidak normal. Sebilangan tumor jinak, tetapi ada yang ganas dan barah.

2. Antibakteria menyebabkan pelbagai penyakit

Jangkitan bakteria adalah salah satu penyebab penyakit berjangkit yang paling biasa. Nah, salah satu kebaikan kayu sappan menurut beberapa kajian adalah meningkatkan kerja sistem ketahanan badan untuk melawan pelbagai jenis bakteria. Sebagai contoh Basil subtilis (menyebabkan muntah / gastroenteritis), Staphylococcus aureus (menyebabkan bakteremia, endokarditis, osteomielitis, dan penyakit kulit), Salmonella typhi (penyebab tifus), dan E. coli (penyebab cirit-birit dan pencernaan umum).

Manfaat potensial kayu sappan untuk melawan bakteria diketahui timbul apabila air sappan ditambahkan dengan 95% etanol sebagai pelarut minyak pati.

3. Khasiat kayu sappan sebagai anti-radang dan meningkatkan sistem ketahanan badan

Berdasarkan kajian, kayu sappan dapat bersifat anti-radang. Di antara 130 ubat herba yang diuji, kayu sappan adalah ramuan dalam ubat-ubatan herba yang dapat mencegah penghambatan aktiviti hyaluronidase, protein yang dirancang secara genetik untuk menyebabkan keradangan.

Selain itu, kandungan antioksidan brazilin dalam cawan dapat meningkatkan fungsi imun pada tikus.

4. Menstabilkan gula darah dan menjaga kesihatan hati

Dalam satu kajian, ekstrak kayu sappan meningkatkan metabolisme glukosa pada tikus hipoglikemik. Hipoglikemia adalah keadaan ketika kadar gula dalam badan berada di bawah normal. Di samping itu, sebatian brazilin juga dipercayai dapat melindungi dan mengekalkan fungsi hati yang sihat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found