7 Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil dan Janin -

Adakah anda sering mendengar atau mendapat nasihat untuk minum air kelapa muda ketika hamil? Selain daripada mitos wanita hamil di sekitar air kelapa, sebenarnya minuman ini mempunyai kebaikan untuk kehamilan. Lalu, apa faedah air kelapa untuk wanita hamil?

Khasiat air kelapa muda untuk wanita hamil

Selain rasanya yang segar, air kelapa sering disebut sebagai minuman yang bermanfaat untuk tubuh. Adakah betul?

Dipetik dari Data Komposisi Makanan Indonesia, dalam 100 ml air kelapa muda, berisi:

  • Tenaga: 17 kal
  • Karbohidrat: 3.8 gram
  • Kalsium: 15 mg
  • Kalium: 149 mg
  • Fosforus: 8 mg
  • Vitamin C: 1 mg

Air kelapa juga mengandungi kadar elektrolit yang tinggi yang membantu memenuhi nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Air kelapa juga dipercayai mempunyai pelbagai manfaat untuk wanita hamil, termasuk:

1. Mencegah penyahhidratan

Sebanyak 95 peratus kandungan dalam air kelapa adalah air tulen yang dapat mencegah dehidrasi dan dapat mengurangkan keletihan dan kelemahan.

Air kelapa muda berperanan untuk menggantikan tahap elektrolit yang hilang di dalam badan kerana berpeluh.

Keseimbangan elektrolit dalam air kelapa muda sama dengan yang terdapat di dalam badan. Namun, air masih terbaik untuk menghidrat badan.

2. Mengurangkan loya dan muntah

Selain mencegah dehidrasi, air kelapa muda juga mempunyai manfaat untuk mengurangkan rasa mual dan muntah (sakit pagi) pada wanita hamil.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Indian Journal of Public Health Research and Development, air kelapa muda dapat membantu mengekalkan tahap pH dalam badan.

Ini menjadikan air kelapa dapat mengatur keasidan di perut, mengurangkan rasa mual, dan meningkatkan metabolisme.

Air kelapa juga mempunyai kebaikan menggantikan cecair badan wanita hamil yang hilang akibat loya dan muntah.

3. Meningkatkan perkembangan janin

Semasa mengandung, anda memerlukan vitamin dan mineral untuk menyokong perkembangan janin. Anda boleh mendapatkannya dalam air kelapa muda yang kaya akan vitamin dan mineral.

Dalam jurnal yang diterbitkan dalam Advanced Biomedical Research, mineral yang terdapat dalam air kelapa muda mempunyai manfaat untuk mengurangkan risiko bayi dengan berat badan lahir rendah (LBW) dan preeklampsia.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa wanita hamil hanya minum air kelapa untuk mendapatkan vitamin dan mineral. Anda juga perlu makan makanan sihat lain yang diperlukan untuk kesihatan janin dan ibu.

4. Mencegah jangkitan saluran kencing

Air kelapa muda dipercayai dapat mencegah jangkitan pada saluran kencing. Dikatakan bahawa kerana air kelapa muda dapat membantu membersihkan saluran kencing dan pundi kencing.

Selain itu, air kelapa muda juga dipercayai dapat meningkatkan fungsi buah pinggang dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

Kandungan kalium dalam air kelapa muda dapat mengurangkan tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ini.

5. Membantu meningkatkan imuniti

Kandungan antioksidan, serta vitamin dan mineral dalam air kelapa muda, menjadikan air kelapa muda dapat meningkatkan imuniti.

Antioksidan dalam air kelapa mempunyai manfaat untuk melindungi wanita hamil dan janin dari pelbagai penyakit.

Kandungan asid laurik yang tinggi dalam air kelapa muda juga menghasilkan monolaurin (yang merupakan antivirus dan antibakteria) di dalam badan.

Kandungan asid laurik ini juga membantu meningkatkan imuniti dan membantu melawan penyakit.

Selain air kelapa muda, asid laurik juga terdapat dalam minyak kelapa.

6. Menurunkan tekanan darah

Sekiranya ibu mempunyai tekanan darah tinggi (darah tinggi) semasa mengandung, air kelapa mempunyai manfaat untuk membantu mengurangkannya. Namun, jika anda mempunyai tekanan darah rendah semasa hamil, elakkan minum air kelapa.

Penyelidikan yang diterbitkan oleh Perpustakaan Perubatan Nasional menunjukkan bahawa minum air kelapa selama dua minggu, dapat menurunkan tekanan darah pada 71 responden.

Namun, minuman ini tidak boleh menjadi pengganti ubat tekanan darah tinggi atau preeklamsia. Rujuk doktor untuk mendapatkan ubat yang sesuai dengan keadaan anda.

7. Rendah lemak dan kalori

Sekiranya anda mengalami kenaikan berat badan yang berlebihan semasa hamil, cubalah minum air kelapa muda secara berkala.

Air kelapa muda mengandungi sedikit kalori dan bebas lemak sehingga mempunyai manfaat untuk menjaga berat badan ibu hamil.

Air kelapa muda adalah pilihan yang tepat untuk wanita hamil yang ingin minum minuman segar berbanding teh, kopi, dan soda yang dibungkus.

Recent Posts