Kelebihan Air Mawar untuk Kecantikan Kulit dan Rambut

Mawar sering dijadikan simbol cinta. Namun, siapa sangka bunga ini yang mempunyai wangian mewah dan feminin mempunyai manfaat untuk kecantikan kulit? Manfaat ini terdapat dalam air mawar yang dibuat dari penyulingan kelopak mawar. Ingin tahu apakah faedah air mawar untuk kecantikan? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Apa itu air mawar?

air mawar atau air mawar mungkin bukan produk kecantikan yang popular. Sebenarnya, air mawar telah digunakan selama ribuan tahun sebagai ramuan tradisional untuk produk kecantikan dan produk makanan dan minuman. Air mawar dibuat dengan menyuling kelopak mawar. Penyulingan ini akan menghasilkan cecair aromatik bersama dengan minyak dari kelopak mawar.

Air mawar mengandungi sifat antiseptik dan antibakteria yang bermanfaat kerana kesannya yang menenangkan pada kulit. Sifat anti-radang air mawar juga akan menghilangkan kesan ruam atau keradangan pada kulit anda. Selain itu, air mawar juga mengandungi vitamin A, C, dan E. Ketiga-tiga vitamin ini dapat berfungsi dengan baik pada kulit wajah sebagai antioksidan yang diyakini dapat melawan penuaan. penuaan ).

Kebaikan air mawar untuk kecantikan kulit

Berikut adalah pelbagai faedah air mawar untuk kecantikan kulit yang harus anda ketahui:

1. Penyegar wajah semula jadi

Kelebihan air mawar yang mungkin anda sering dengar. Yap! Air mawar sering digunakan sebagai toner atau pencuci muka yang dapat memberikan kesan menyegarkan pada kulit wajah. Anda boleh menuangkan air mawar di atas kapas, kemudian tepuk di permukaan wajah anda. Lakukan kaedah ini sebelum tidur dengan kerap.

2. Mencegah timbulnya jerawat

Antiseptik yang terkandung dalam air mawar berguna untuk mengatasi masalah bakteria yang sangat rentan terhadap kulit yang berjerawat. Gunakan air mawar pada waktu pagi setelah membersihkan wajah dan sebelum menggunakannya penjagaan kulit. Dengan cara yang sama, lakukan juga pada waktu malam. Sekiranya anda menggunakannya secara berkala selama kira-kira tiga minggu, maka manfaatnya akan cukup baik untuk mengatasi masalah kulit berjerawat.

3. Mencerahkan kulit wajah

Manfaat lain dari air mawar adalah mencerahkan kulit. Ini dipengaruhi oleh kandungan vitamin A dan E yang berfungsi dengan baik untuk membantu pengelupasan kulit wajah. Selain itu, sifat antioksidan air mawar dapat menguatkan sel kulit dan menjana semula tisu kulit.

4. Mencegah penuaan pramatang

Satu lagi formula air ros yang boleh dipercayai adalah biji pinggul mawar . Bahan ini mengandungi vitamin C yang berguna sebagai antioksidan. Nutrien yang meresap ke dalam kulit, dapat meminimumkan penampilan garis-garis halus dan kerutan di wajah sehingga dapat mencegah penuaan dini.

5. Melegakan keradangan pada kulit

Air mawar mempunyai sifat keradangan yang dapat membantu mengurangkan kemerahan kulit akibat kerengsaan, jerawat, atau masalah kulit yang lain. Selain itu, air mawar ini juga dapat mengawal lebihan minyak pada kulit dan membersihkan sisa kotoran yang terkumpul di liang-liang yang menyebabkan komedo.

6. Memberi kesan yang menenangkan

Selain menyegarkan, air mawar juga sebenarnya memberi kesan santai atau menang. Oleh itu, air mawar sesuai sebagai campuran air untuk mandi dengan air suam. Anda boleh mencampurkan dua gelas ekstrak air mawar untuk merehatkan badan ketika mandi setelah seharian penat melakukan aktiviti.

7. Membantu menghilangkan kelemumur

Air mawar terkenal sebagai rawatan radang kulit kepala dan menghilangkan kelemumur di rambut. Air mawar ini dapat digunakan sebagai perapi semula jadi yang menyediakan nutrien untuk pertumbuhan rambut anda.

Recent Posts