Pilates adalah latihan yang serupa dengan yoga, tetapi mempunyai faedah yang berbeza

Walaupun pergerakannya kelihatan serupa, yoga dan pilates adalah dua perkara yang berbeza. Pilates adalah versi yoga yang lebih moden. Pilates pertama kali dikembangkan sekitar abad ke-20 oleh seorang atlet veteran dari Jerman bernama Joseph Pilates, sebagai bentuk latihan fizikal yang memfokuskan pada pemulihan dan penguatan badan.

Apa yang anda lakukan semasa Pilates?

Prinsip Pilates adalah menyatukan persefahaman antara jasad dan jiwa sehingga kedua-duanya dapat bekerjasama untuk membantu anda dalam kehidupan seharian. Untuk mencapai keharmonian antara badan dan fikiran ini, Pilates melibatkan teknik pernafasan biasa, latihan keseimbangan dan postur, tumpuan, dan latihan untuk mengawal pergerakan dan kekuatan otot.

Latihan pilates melibatkan satu siri pergerakan perlahan tetapi fokus disertai dengan pernafasan dalam. Setiap pergerakan dirancang untuk mengalir dan fokus pada penggunaan otot yang baik dan tepat untuk memastikan tubuh anda terus bergerak untuk meningkatkan koordinasi pergerakan, corak pernafasan dan kesedaran tubuh.

Sebenarnya, semasa Pilates, anda digalakkan untuk menghirup dan menghembuskan nafas secara mendalam dan mendalam untuk membantu menyahtoksin badan. Pengambilan oksigen memainkan peranan penting dalam melancarkan peredaran darah yang membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Selain memulihkan badan setelah mengalami kecederaan atau menguatkan sendi yang lemah, Pilates berfungsi untuk meningkatkan kekuatan dan kelenturan otot serta mengimbangkan badan. Pilates juga telah digunakan selama bertahun-tahun untuk memperbaiki postur tubuh.

Faedah Pilates adalah…

Bagi anda yang ingin mencuba Pilates tetapi masih tidak yakin dengan faedahnya, baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai banyak faedah Pilates untuk badan.

Namun, jika tujuan utama anda adalah untuk memulihkan kecederaan, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai niat anda untuk mencuba rutin Pilates.

1. Menguatkan otot teras badan

Ramai orang berpendapat bahawa melatih otot inti adalah sama dengan membina perut enam pek. Jangan lakukan kesilapan. Menguatkan otot inti adalah salah satu faedah Pilates yang paling dicari.

Otot inti adalah rangkaian otot yang meregang dari otot dada bawah, perut, punggung, hingga otot di sekitar pelvis. Otot teras terlibat dalam hampir setiap pergerakan tubuh manusia.

Otot inti yang lemah atau tidak fleksibel dapat mengganggu fungsi dan jarak gerakan lengan dan kaki, dan dapat menguras tenaga dari setiap pergerakan yang anda lakukan. Latihan otot inti dengan betul dapat meningkatkan kekuatannya. Memiliki otot inti yang kuat bermakna badan anda akan lebih stabil dan kuat.

2. Membetulkan postur

Seperti yang dijelaskan di atas, otot inti yang kuat (termasuk otot perut dan belakang) sangat penting untuk memudahkan anda melakukan tugas harian, seperti membawa anak kecil dan membawa barang yang berat.

Pilates melatih otot punggung bawah, pinggul, perut, dan pelvis, yang merupakan pusat graviti badan, untuk bekerja dengan harmoni. Pilates menyokong otot teras badan untuk menstabilkan koordinasi badan, sehingga anda dapat menjaga postur tubuh yang baik ketika duduk atau berdiri. Postur yang baik juga membuat anda tampak lebih tinggi dan langsing, yang seterusnya meningkatkan keyakinan keseluruhan anda.

Lebih penting lagi, menstabilkan inti melalui Pilates juga mengurangkan keausan tulang belakang. Pilates membolehkan anda mengambil lebih banyak oksigen semasa anda bernafas, yang memberi anda postur yang stabil dan baik, serta mengasah kemahiran motor halus anda. Kemahiran motor yang tajam membolehkan anda bertindak balas dengan lebih cepat dan tetap seimbang pada permukaan yang tidak stabil, seperti di jalan yang licin atau lereng tajam.

3. Mencegah dan mengurangkan kesakitan akibat kecederaan

Duduk dan kurang bersenam yang berpanjangan melemahkan otot-otot di bahagian tengah anda. Setelah otot inti melemah, bantal yang salah atau sedikit keseleo boleh menyebabkan anda menderita kesakitan yang berpanjangan - apatah lagi risiko kesakitan berulang yang sama hebatnya.

Pilates memanjangkan dan menguatkan otot, meningkatkan keanjalan otot, dan meningkatkan mobiliti sendi. Tubuh dengan kekuatan dan fleksibiliti yang seimbang akan lebih kebal dan / atau sembuh lebih cepat daripada kecederaan.

Itulah sebabnya mengapa banyak orang dengan sakit belakang yang kronik memilih untuk berlatih Pilates, yang terbukti dapat mempercepat pemulihan setelah empat minggu sesi latihan jika dibandingkan dengan mereka yang mengunjungi pakar sahaja, kata satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy . Lebih-lebih lagi, rasa sakit itu hilang sepenuhnya selama satu tahun selepas rutin Pilates.

4. Menajamkan fokus

Pilates kelihatan sangat mudah dilakukan, tetapi sebenarnya memerlukan tahap kepekatan yang tinggi. Pilates menumpukan pada menyelaraskan minda, badan, dan kawalan nafas yang menjadikan anda lebih fokus pada setiap pergerakan yang anda buat sehingga anda tidak jatuh atau cedera pada diri anda di tengah-tengah pose.

Sebagai tambahan, ketika para penyelidik China mengukur perubahan aktiviti otak wanita setelah 10 minggu Pilates, mereka mendapati peningkatan fungsi kognitif otak yang berkaitan dengan aktiviti jaringan saraf, prestasi memori, dan fungsi kognitif lainnya.

5. Meningkatkan kualiti seks

Dengan cara tertentu, Pilates melibatkan pergerakan yang serupa dengan latihan Kegel untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis. Otot pelvis yang lebih kuat dapat memberi anda pengalaman orgasme yang lebih kuat.

Selain itu, faedah menguatkan otot pelvis dari Pilates tidak hanya berakhir di tempat tidur. Sekiranya anda ingin hamil, otot lantai panggul yang kuat dapat memudahkan anda mendorong bayi semasa bersalin.

Recent Posts