Selain Wangian Kosmetik, Berikut adalah 4 Manfaat Kesihatan Daun Sage yang Jarang Diketahui: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Sage biasanya digunakan dalam makanan, sebagai rempah dan rempah. Sementara itu, dalam sektor perindustrian, sage banyak digunakan sebagai komponen pewangi dalam sabun dan kosmetik. Bukan hanya itu, terdapat pelbagai faedah kesihatan daun sage yang mungkin tidak anda ketahui.

Kenali kandungan daun sage

Sage adalah ramuan yang berasal dari pantai utara Mediterranean. Tumbuhan itu, yang memiliki nama ilmiah Salvia officinalis, berasal dari keluarga yang sama dengan oregano, lavender, rosemary, thyme, dan basil. Tanaman bijak mempunyai daun dan bunga kelabu-hijau. Terdapat kira-kira 900 spesies bijak yang tersebar di seluruh dunia.

Sage dikenali untuk merawat pelbagai penyakit dari gangguan mental hingga gangguan sistem pencernaan. Kandungan antioksidan dalam daun sage juga diketahui sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Nutrien yang terdapat dalam sage

Sage kaya dengan pelbagai nutrien dan vitamin. Satu sudu teh ekstrak daun sage mengandungi pelbagai nutrien penting, iaitu:

 • 3 gram magnesium
 • 1 g fosforus
 • 7 gram kalium
 • 2 mikrogram folat
 • 24 mikrogram beta karotena
 • 41 IU (unit antarabangsa) vitamin A
 • 12 mikrogram vitamin K

Sage juga mengandungi sebatian anti-radang dan antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan, yaitu:

 • 1.8-Cineole
 • Camphor
 • Bornel
 • Bornyl asetat
 • Camphene

Pelbagai khasiat daun sage untuk kesihatan

Selain sebagai rempah memasak, berikut adalah pelbagai faedah daun sage yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Menurunkan gula dan kolesterol dalam darah

Manfaat pertama daun sage adalah menurunkan gula darah dan kolesterol. Penelitian yang dilakukan terhadap 40 orang yang menderita diabetes dan kolesterol tinggi, membuktikan bahawa daun sage berkhasiat untuk dikendalikan, menghasilkan satu kesimpulan bahawa daun sage dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan membantu mengendalikan total kolesterol, trigliserida, dan kolesterol jahat. Kajian ini dilakukan setelah pesakit diberi ekstrak daun sage selama tiga bulan.

sumber: www.agardenforthehouse.com

2. Menyokong rawatan Alzheimer

Dua spesies bijak, Salvia officinalis dan Salvia lavandulaefolia, telah terbukti dapat meningkatkan kemampuan kognitif dan melindungi otak dari gangguan neurologi. Dikutip dari Web MD, diketahui bahawa pengambilan ekstrak bijak dari dua spesies yang berlainan selama 4 bulan dapat meningkatkan pembelajaran, ingatan, dan informasi pada orang dengan penyakit Alzheimer ringan hingga sederhana. Kajian lain menunjukkan bahawa daun sage dapat meningkatkan ingatan pada orang dewasa muda yang sihat.

3. Mengawal keradangan

Terdapat beberapa kajian yang membuktikan bahawa sebatian tertentu dalam daun sage mempunyai sifat anti-radang. Kajian ini melihat kesan sebatian ini terhadap keradangan fibroblas gingiva, yang merupakan sel di tisu penghubung gusi. Hasilnya, pemberian ekstrak sage mampu mengurangkan keradangan pada bahagian tersebut.

4. Mengurangkan simptom menopaus

Manfaat terakhir dari daun bijak adalah dapat mengurangkan rasa tidak selesa yang sering timbul semasa menopaus. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak sage (Sage Menopause, Bioforce AG) selama 8 minggu dapat memperbaiki gejala menopaus pada wanita, terutama wanita. kilat panas.

Kilatan panas adalah perasaan panas yang boleh berlaku secara tiba-tiba pada wanita menopaus. Biasanya perasaan panas ini berlaku pada wajah, leher, dan dada. Semasa kilat panas, anda mungkin merasa panas, berpeluh (terutama di bahagian atas badan), wajah memerah, degupan jantung lebih cepat, dan kesemutan di jari anda.

Di samping itu, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak sage (Salvia officinalis) dan ekstrak alfaalfa selama tiga bulan dapat mengurangkan kilat panas dan berpeluh malam.

Recent Posts