7 Khasiat Kalium (Kalium) dan Sumbernya |

Kalium (kalium) adalah mineral penting yang diperlukan oleh badan. Biasanya, manusia memerlukan sekitar 100 miligram kalium agar tubuh dapat berfungsi dengan baik. Jadi, apa faedah kalium dan dari mana asalnya?

Khasiat kalium

Kalium adalah mineral yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan dan umumnya sekitar 98% di dalam badan. Dari jumlah tersebut, 80 peratus daripadanya berada di sel otot, sementara selebihnya terdapat di sel tulang, hati, dan darah.

Apabila kalium memasuki badan, mineral jenis ini akan berfungsi sebagai elektrolit larut untuk mengalirkan elektrik. Tenaga elektrik ini kemudian digunakan untuk menguruskan pelbagai fungsi tubuh, seperti keseimbangan cecair dan pengecutan otot.

Berikut adalah beberapa kelebihan kalium yang mesti anda ketahui.

1. Mengimbangkan tahap gula dalam darah

Salah satu kelebihan kalium yang tidak ingin anda lewatkan ialah membantu menyeimbangkan kadar gula dalam darah. Penemuan ini telah dibuktikan oleh pasukan penyelidik dari Universiti Johns Hopkins di Amerika Syarikat.

Para penyelidik mendapati hubungan antara tahap insulin atau glukosa tinggi dan tahap kalium rendah pada orang yang sihat. Tidak hairanlah orang yang menghidap diabetes sering diminta untuk menjaga kadar kalium mereka tetap normal.

Ini bertujuan untuk mengurangkan kemungkinan lonjakan dan penurunan kadar glukosa dan insulin secara tiba-tiba dengan menstabilkan kadar gula darah.

Doktor juga menganggap tahap kalium rendah dengan kadar insulin tinggi sebagai tanda perkembangan diabetes.

2. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat kalium malah meningkatkan kesihatan tulang anda. Sebabnya, orang yang mendapat pengambilan kalium yang tinggi dari buah-buahan dan sayur-sayuran dilaporkan mempunyai tulang yang lebih kuat.

Oleh itu, sebilangan orang percaya bahawa pengambilan makanan yang kaya dengan kalium dapat meningkatkan kepadatan mineral tulang. Dengan cara itu, badan anda juga mempunyai tulang yang lebih sihat dan kuat.

Sebaliknya, kekurangan kalium dapat meningkatkan tekanan darah dan mengurangkan kalsium pada tulang. Akibatnya, ketahanan tulang menurun dan risiko mengembangkan masalah kesihatan, seperti osteoporosis.

3. Meningkatkan fungsi sistem saraf

Sistem saraf badan berperanan menyampaikan mesej antara otak dan badan anda. Mesej dihantar dalam bentuk impuls saraf. Salah satu contoh fungsi saraf adalah membantu mewujudkan pengecutan otot sehingga jantung berdegup dan sebagainya.

Impuls saraf ini dihasilkan oleh ion natrium yang bergerak ke dalam sel dan ion kalium bergerak keluar dari sel. Pergerakan kedua-dua ion tersebut dapat mengubah voltan sel untuk impuls saraf.

Apabila kadar kalium dalam darah menurun, kemampuan tubuh untuk menghasilkan impuls saraf terganggu. Itulah sebabnya, kalium sangat diperlukan oleh tubuh untuk memastikan sistem saraf berfungsi dengan baik.

5 Makanan Berkhasiat Baik untuk Kesihatan Otak

4. Mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung

Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko utama penyakit jantung koronari dan strok. Sekiranya anda kekurangan kalium dengan pengambilan garam (natrium) yang tinggi, risiko terkena tekanan darah tinggi juga meningkat.

Analisis 33 kajian yang diterbitkan di BMJ mendedahkan bahawa pengambilan kalium membantu orang yang mengalami tekanan darah tinggi. Apabila mereka makan makanan kaya kalium, tekanan darah sistolik dan diastoliknya menurun.

Iaitu, meningkatkan pengambilan kalium dan mengurangkan garam dalam diet membantu menurunkan tekanan darah. Hasilnya, anda boleh menggunakan khasiat kalium untuk mengatasi salah satu faktor risiko strok dan penyakit jantung, bukan?

5. Mengekalkan keseimbangan cecair badan

Kalium adalah elektrolit penting dalam menjaga keseimbangan cecair badan. Tahap elektrolit dalam badan boleh berubah pada bila-bila masa, sama ada terlalu rendah atau terlalu tinggi.

Keadaan ini boleh berlaku kerana jumlah air dalam badan sentiasa berubah. Oleh itu, jumlah air yang anda minum mesti sama dengan jumlah yang anda hilang. Apabila keseimbangan cecair terganggu, anda boleh mengalami dehidrasi.

Nasib baik, kalium mempunyai fungsi penting dalam menentukan jumlah air dalam sel. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan pengambilan kalium dan garam yang seimbang untuk mengekalkan keseimbangan cairan tubuh agar dehidrasi tidak berlaku.

6. Mencegah pembentukan batu ginjal

Mencegah pembentukan batu ginjal juga merupakan salah satu kelebihan kalium yang anda dapat.

Ini kerana pengambilan kalium yang sedikit dapat mengambil mineral kalsium dari tulang. Sebenarnya, kekurangan kalium juga dapat meningkatkan jumlah kalsium dalam air kencing.

Akibatnya, kalsium dapat membentuk batu ginjal yang tentunya dapat menimbulkan gejala yang mengganggu. Sebilangan doktor mengesyorkan meningkatkan jumlah kalium dalam diet untuk mengurangkan risiko batu karang.

6 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Ginjal Tanpa Mengambil Ubat

7. Mengekalkan jisim otot

Jisim otot yang menurun dapat dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti kepekaan insulin dan asidosis metabolik. Nasib baik, faedah kalium ialah menyelamatkan otot anda dari masalah ini. Ini dibuktikan dengan penyelidikan dari Jurnal Pemakanan .

Kajian menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan makanan kaya kalium dapat mengurangkan risiko kehilangan jisim otot. Walau bagaimanapun, penemuan ini hanya dilihat pada lelaki.

Itulah sebabnya penyelidik masih memerlukan kajian lanjutan menggunakan kaedah tambahan. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk memenuhi keperluan kalium memandangkan sebahagian besar mineral ini terletak di sel otot.

Sumber kalium

Menurut Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) yang diatur oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, orang dewasa memerlukan 4,700 mg kalium setiap hari. Anda boleh mendapat pengambilan kalium dalam sehari dari sumber kalium seperti:

 • kacang,
 • kentang,
 • buah kering, seperti kismis atau aprikot,
 • sayur-sayuran hijau, seperti bayam dan brokoli,
 • bit,
 • buah-buahan, seperti alpukat, jeruk, pisang, dan alpukat,
 • air kelapa,
 • tomato,
 • kacang badam,
 • protein haiwan, seperti ayam dan salmon, dan
 • yogurt.

Risiko pengambilan kalium berlebihan

Kekurangan kalium memang boleh menyebabkan masalah, tetapi adakah perkara yang sama berlaku apabila tubuh mempunyai lebihan mineral ini?

Pengambilan kalium dari makanan dan minuman belum terbukti menyebabkan bahaya pada orang dengan fungsi ginjal yang normal. Ini kerana kalium yang berlebihan dikeluarkan dalam air kencing.

Malangnya, pesakit penyakit buah pinggang kronik perlu berhati-hati kerana mereka mengambil ubat yang dapat meningkatkan kadar kalium dalam darah. Keadaan yang disebut hiperkalemia ini juga dapat terjadi pada kelompok tertentu, yaitu:

 • diabetes jenis 1,
 • kegagalan jantung kongestif,
 • penyakit jantung, dan
 • kekurangan adrenal.

Oleh itu, orang yang berisiko terkena hiperkalemia perlu berbincang dengan doktor mengenai pengambilan kalium harian mereka. Dengan cara itu, anda dapat mengimbangkan pengambilan kalium anda dan mendapatkan fungsinya dengan betul.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mencari penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts