Diet Dewi Hughes Sederhana, Inilah Caranya |

Masih ingat Dewi Hughes, penyampai terkenal yang pernah menghias TV? Penampilannya membuat saya tergelincir kerana dia berjaya mengurangkan berat badan dari 150 kg menjadi 75 kg dalam setahun. Ingin tahu bagaimana diet Dewi Hughes berfungsi?

Awalnya kerana saraf yang mencubit dan sering pening

Bukan rahsia lagi bahawa berat badan yang terus dibiarkan meningkat berisiko menyebabkan penyakit. Inilah yang dialami Dewi Hughes dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dikelaskan sebagai obes, penyampai rancangan realiti "Mimpi Kali Yee" lama ini sering mengalami pening dan sakit belakang yang berulang kerana saraf yang terjepit yang tidak dapat dirawat dengan ubat penghilang rasa sakit. Sakit itu malah membuat Dewi terpaksa rehat di atas katil jumlah.

Saraf yang terjepit dapat terjadi ketika saraf menerima terlalu banyak tekanan dari tisu sekitarnya, seperti tulang, tulang rawan, otot, atau tendon. Salah satu faktor risiko adalah kegemukan.

Oleh itu, untuk mengatasi masalah saraf, orang gemuk sering disarankan untuk menurunkan berat badan sehingga lemak dan otot dalam badan tidak memberi tekanan tambahan pada saraf.

Ini juga dialami oleh Dewi Hughes. Dari situ dia akhirnya mengikuti diet rendah karbohidrat yang ketat, tetapi sayangnya ia tidak memberikan hasil yang signifikan.

Berangkat dari kegagalan ini, Dewi Hughes mulai bertekad untuk mengubah keseluruhan pemikirannya dengan merancang program diet kenyang sendiri yang berjaya menurunkan berat badannya secara drastik.

Diet Dewi Hughes dibantu dengan hipnoterapi

Sumber: Instagram @ hughes.dewi

Wanita ini yang dilahirkan di Bali pada 2 Mac 1971, mengambil inisiatif untuk membuat program 'diet penuh' dengan memanfaatkan pengetahuan hipnoterapi yang telah dipelajarinya.

Dalam kes Dewi Hughes sekarang, hipnoterapi digunakan dengan tujuan mengubah tabiat makannya menjadi lebih sihat. Dia berpendapat bahawa jika anda ingin menurunkan berat badan dengan jayanya, tekad mesti berakar pada kekuatan minda yang mantap.

Hipnoterapi adalah kaedah rawatan sehingga seseorang dapat mengubah tingkah laku dan tabiat jangka panjangnya. Bentuk terapi ini telah wujud sejak tahun 1700-an untuk membantu mereka yang mempunyai masalah dengan tabiat dan corak pemikiran.

Pengamal percaya bahawa minda bawah sedar dan minda sedar dapat bekerjasama untuk fokus dan lebih terbuka terhadap cadangan untuk membuat perubahan menjadi lebih baik.

Begitu juga untuk penurunan berat badan. Seseorang harus mengetahui terlebih dahulu apa tujuan yang ingin dicapai sambil menekankan tekad. Dengan cara ini, diharapkan sasarannya lebih jelas dan lebih mudah dicapai.

Bagi Dewi Hughes, dia harus meluruskan pemikirannya dengan mengubah tujuannya untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bukannya ingin kurus. Dia juga mengatakan tekad untuk menurunkan berat badan tidak boleh datang semata-mata kerana keinginan untuk kurus.

Menurutnya, kerana jika kita hanya mahu kurus, kita akan melakukan segala yang mungkin tanpa berfikir. Contohnya, anda sibuk membuat senarai makanan yang anda makan dan pantang larangnya, had kalori, bahagian dan kekerapan berapa kali anda memakannya.

Cara diet ini malah cenderung membuat anda cepat berputus asa di tengah jalan.

Cara diet mengikut Dewi Hughes untuk menurunkan berat badan

Dewi Hughes dulu dan sekarang (sumber: Kapanlagi.com)

Setelah mengetahui latar belakang diet penuh, sekarang adalah saatnya untuk mengupasnya secara menyeluruh selangkah demi selangkah cara diet dengan gaya Dewi Hughes. Ternyata, rahsia adalah untuk bersantai makan setiap kali anda berasa lapar. Jangan memaksa diri untuk lapar.

Walaupun begitu, anda mesti dapat membezakan antara kelaparan palsu dan kelaparan sebenar. Menu makanan juga tidak boleh sewenang-wenang atau penuh.

Seboleh-bolehnya, patuhi prinsip memenuhi pemakanan seimbang yang terdiri daripada sumber karbohidrat, protein, lemak sihat, vitamin, dan mineral. Buktinya ialah hingga kini Dewi masih memakan daging, ikan, dan telur.

Tetapi perbezaannya adalah, semasa diet penuh dia mewajibkan dirinya untuk:

  • mengelakkan semua bentuk gula dan garam, minyak dan lemak buruk seperti dalam makanan goreng, bahan pengawet, perasa segera, hingga makanan dan minuman yang dibungkus,
  • selalu memasak makanannya sendiri,
  • perbanyakkan menu hidangan sayur setiap kali makan,
  • biasakan makan buah segar dan / atau minum jus murni sebagai makanan ringan setiap dua jam, dan
  • kurang makan nasi atau tidak sama sekali; gantikan dengan karbohidrat kompleks dari ubi seperti kentang dan ubi kayu.

Buah-buahan, sayur-sayuran segar, dan ubi memang merupakan pilihan menu makan yang berkesan dan sesuai bagi anda yang ingin mengekalkan diet yang sihat.

Ketiga-tiganya adalah sumber makanan berserat tinggi yang tidak mudah larut, sehingga menjadikan anda merasa kenyang lebih lama dan membantu menangkis keinginan untuk makanan manis.

Menurut Dewi, tidak ada had untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari dalam diet penuh. anda boleh makan buah dan sayur sebanyak mungkin sehingga anda merasa kenyang.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda memahami bahawa tidak semua orang sesuai untuk diet ini. Setiap orang memerlukan jumlah kalori dan nutrien yang berbeza.

Oleh itu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor atau pakar pemakanan yang dipercayai sekiranya anda ingin mengikuti diet Dewi Hughes.

Minum banyak air dan air kelapa

Rahsia lain dari diet Dewi Hughes ialah dia rajin minum air setiap hari. Caranya, dia minum satu gelas 30 minit setelah bangun pada waktu pagi dan satu gelas lain 30 minit kemudian.

Di sela-sela masa, pelakon yang memainkan peranan dalam filem Pengembaraan Sherina Ini juga meluangkan masa untuk minum air kelapa murni untuk membuang toksin dalam badan.

Kunci kejayaan, menurut Dewi, adalah Saya tidak mahu kurus, tetapi saya mahu sihat dengan mengamalkan gaya hidup yang betul. "Berfikir kurus adalah bonus," dia menyimpulkan.

Ringkas dan senang, bukan? Berminat untuk mencuba?

Recent Posts