8 Faedah Arang Aktif untuk Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Dalam dunia kesihatan dan kecantikan, ada pendatang baru yang dikatakan sangat berkesan membersihkan tubuh dari pelbagai toksin dan bahan berbahaya. Pendatang baru ialah arang aktif arang diaktifkan. Namun, arang yang disebut di sini bukanlah arang yang digunakan untuk membuat arang batu, tetapi karbon atau arang yang dihasilkan dari bahan semula jadi. Biasanya arang aktif boleh didapati dalam bentuk pil atau serbuk. Untuk mengetahui apa yang mereka gunakan, baca untuk maklumat berikut.

Apakah arang aktif atau arang aktif?

Arang aktif telah lama dikenali sebagai pengikat dan penyahtoksin di dalam badan. Bahan ini biasanya dihasilkan dari kulit kelapa sawit lama atau habuk papan. Arang kemudian akan diaktifkan untuk meningkatkan luas permukaan dan meningkatkan kapasiti pengikatannya. Proses pengaktifan dilakukan dengan merendam arang pada bahan kimia tertentu. Kemudian arang yang diaktifkan akan diproses dan dibungkus dalam bentuk pil atau serbuk. Salah satu produk arang aktif yang boleh didapati di farmasi atau kedai adalah norite. Produk ini biasanya digunakan sebagai alat penghadaman.

Pelbagai kegunaan arang aktif (arang diaktifkan)

Bahan serba boleh ini bukan sahaja dapat mengikat dan membuang toksin dalam badan. Terdapat pelbagai faedah lain yang anda dapat. Faedah ini disenaraikan di bawah.

1. Memutihkan gigi

Gigi anda akan menjadi kuning jika anda sering merokok dan minum kopi, teh, atau minuman beralkohol. Arang yang diaktifkan mampu mengembalikan warna semula jadi gigi yang cerah sambil menjaga kesihatan mulut. Bahan ini berfungsi untuk mengimbangi keasidan di mulut, mencegah rongga, menghalau bau mulut, dan melegakan penyakit gusi.

Basahkan berus gigi dan sapukan pada serbuk arang aktif. Gosok gigi seperti biasa, terutama pada kawasan yang berwarna kuning atau bernoda. Berkumurlah dengan teliti dan pastikan anda minum air secukupnya selepas itu.

2. Melegakan kembung dan selsema

Satu kajian dalam American Journal of Gastroenterology membuktikan bahawa arang aktif dapat mengikat bahan yang dapat menghasilkan lebihan gas dalam sistem pencernaan anda. Bahan ini biasanya berasal dari makanan atau minuman yang anda makan. Anda boleh minum satu butir norit dan minum air sebanyak mungkin untuk mempercepat proses membuang lebihan cecair atau gas di dalam badan.

3. Menangani racun

Penggunaan arang aktif yang paling terkenal adalah untuk menyahtoksin. Tidak hairanlah arang aktif biasanya selalu disediakan di bahagian kecemasan. Untuk menyahtoksin toksin, arang aktif akan mengikat toksin atau bahan kimia seperti merkuri dan racun perosak di dalam badan. Walau bagaimanapun, penawar ini harus dimakan sebaik sahaja racun atau bahan kimia memasuki badan, sebelum memasuki usus kecil dan diserap oleh badan. Arang aktif tidak akan ditinggalkan di dalam badan, jadi setelah berjaya mengikat toksin dan bahan kimia, arang aktif juga akan dikeluarkan dari badan bersama dengan air kencing atau tinja. Perlu diingat bahawa tidak semua racun atau bahan kimia dapat terikat dengan arang aktif. Keracunan alkohol, sianida, dan litium adalah beberapa contoh yang tidak dapat diatasi dengan memakan arang aktif, jadi anda harus segera menghubungi perkhidmatan kecemasan.

4. Menghilangkan bau badan

Masalah yang menyebabkan bau badan atau bau mulut adalah disebabkan pembuangan racun dan toksin dalam badan. Untuk menghilangkan bau badan yang tidak sedap, cubalah minum pil arang aktif secara berkala dan minum air sebanyak mungkin. Dengan memaksimumkan pembuangan toksin, tubuh akan bersih dari pelbagai bakteria dan sisa-sisa bahan yang boleh menyebabkan bau badan.

5. Merawat jerawat

Arang aktif juga terbukti berkesan menghilangkan jerawat. Campurkan serbuk arang aktif dengan dua sudu teh gel lidah buaya dan sapukan pada kulit yang rawan jerawat. Biarkan sebentar dan bilas hingga bersih. Arang aktif mampu mengikat dan mengangkat kotoran dan bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.

6. Mengatasi gigitan serangga

Apabila anda digigit serangga, racun yang dihasilkan oleh serangga akan memasuki lapisan kulit dan menyebabkan pelbagai masalah seperti bengkak, kemerahan, dan gatal-gatal atau menyengat. Segera atasi arang aktif sebelum racun merosakkan tisu kulit. Campurkan serbuk arang dengan minyak kelapa hingga rata. Sapukan pada gigitan serangga dan kawasan di sekitarnya. Biarkan dan pakai semula setiap setengah jam sehingga gejalanya mereda.

7. Bersihkan saluran pencernaan

Tanpa anda sedari, saluran pencernaan biasanya dipenuhi dengan sisa-sisa bahan atau racun yang berisiko menyebabkan reaksi alergi tertentu jika tidak dibersihkan. Dengan mengambil pil arang aktif, anda dapat membersihkan saluran pencernaan anda. Ini dapat membantu melegakan sakit sendi, meningkatkan tenaga, dan meningkatkan kesihatan mental.

8. Mencegah penuaan pramatang

Penuaan adalah proses semula jadi dan semula jadi yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, beberapa faktor luaran seperti bahan kimia dari makanan dan minuman yang anda makan, pendedahan kepada pencemaran, dan gaya hidup yang tidak sihat dapat mempercepat proses ini. Untuk mengekalkan fungsi ginjal dan hati yang normal dari penuaan pramatang, bersihkan semua racun dan bahan kimia berbahaya dengan memakan arang aktif. Jadi setelah anda mengambil makanan ringan, sayur-sayuran atau buah-buahan yang tidak organik, atau menyedut asap rokok, segera minum pil dengan arang aktif.

Risiko yang mungkin timbul dari arang aktif

Walaupun arang aktif menawarkan pelbagai khasiat yang bermanfaat, anda perlu menyedari beberapa kemungkinan kesan sampingan. Setakat ini, arang diaktifkan belum dapat membezakan bahan mana yang berbahaya dan mana yang diperlukan oleh badan. Akibatnya, tidak jarang zat ini juga akan mengikat pelbagai nutrien dalam badan anda dan menyingkirkannya. Apabila anda diracun, ini tidak menjadi perhatian utama kerana anda harus segera mengeluarkan racunnya. Namun, jika anda memakannya bersama dengan makanan dan minuman yang kaya dengan nutrien, kemungkinan tubuh anda akan sukar menyerap nutrien ini kerana terikat dengan arang. Ini juga berlaku ketika anda menggunakan ubat-ubatan tertentu. Anda harus mengelakkan pengambilan bahan ini jika anda mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor.

Selain itu, arang aktif juga berisiko menyebabkan dehidrasi. Jadi, setiap kali anda menggunakan arang aktif sebagai ubat dalaman atau ubat luaran, jangan lupa minum sebanyak mungkin air, walaupun beberapa jam setelah anda memakannya. Jangan biarkan rehat panjang di mana anda tidak minum air secukupnya. Beberapa orang juga melaporkan kesan sampingan seperti cirit-birit, muntah, dan dalam kes yang sangat jarang berlaku, penyumbatan saluran pencernaan.

BACA JUGA:

  • Petua Mengelakkan Keracunan Kerana Pencemaran Makanan
  • 10 Khasiat Brokoli yang Sihat: Dari Anti Kanser hingga Kesihatan Janin
  • Membongkar Air Micellar, Adakah Selamat untuk Wajah?

Recent Posts