Manfaat Kesihatan Parsley yang Baik •

Pasli atau lebih dikenali sebagai pasli adalah tumbuhan yang sering dijadikan bahan makanan. Selain dapat meningkatkan rasa, ternyata pasli juga mempunyai banyak manfaat kesihatan, anda tahu! Apa faedahnya?

Khasiat pasli, kaya dengan nutrien yang baik untuk tubuh

Dilaporkan dari Healthline, 8 gram bersamaan dengan dua sudu besar pasli dapat memenuhi sekitar 12% keperluan vitamin A dan 16% dari keperluan harian vitamin C yang disyorkan.

Sebenarnya, bahagian ini juga melebihi pengambilan vitamin K yang disyorkan dalam satu hari dengan kandungannya mencapai 154 peratus.

Pasli juga merupakan sumber magnesium, kalium, zat besi, dan kalsium yang sangat penting untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Inilah faedah yang dapat diperoleh dari pelbagai isi kandungan.

1. Menjaga kesihatan tulang

Anda mungkin tidak menjangkakan faedah peterseli untuk yang satu ini. Bagaimanapun, seperti susu dan ikan, pasli juga dapat membantu mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang anda.

Kandungan vitamin K yang tinggi dalam pasli membantu membina tulang yang lebih kuat dengan menyokong sel-sel bangunan yang disebut osteoblas.

Vitamin K juga mengaktifkan protein tertentu yang berfungsi untuk meningkatkan kepadatan mineral tulang.

Seperti diketahui, kekurangan pengambilan vitamin K menyebabkan seseorang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghadapi pelbagai masalah seperti osteoporosis atau patah tulang.

Dengan mengambil vitamin K, tulang berfungsi menyerap kalsium dengan lebih baik. Salah satu vitamin ini boleh didapati dari pasli.

2. Mengandungi antioksidan yang memerangi penyakit

Manfaat peterseli seterusnya adalah kandungan antioksidannya yang tinggi yang membantu melawan radikal bebas penyebab penyakit. Selain vitamin C, antioksidan utama yang terdapat dalam pasli adalah flavonoid dan karotenoid.

Vitamin C yang terdapat di dalam pasli akan membantu melindungi sel-sel tubuh daripada rosak. Sementara karotenoid telah ditunjukkan dalam beberapa kajian untuk mengurangkan risiko penyakit tertentu seperti barah paru-paru.

Kajian lain menunjukkan bahawa peterseli yang diekstrak berpotensi mempunyai manfaat antibakteria. Dengan ujian yang dilakukan dalam tabung uji, ekstrak pasli menunjukkan kesan antibakteria yang signifikan terhadap ragi, jamur, dan jangkitan bakteria seperti S. aureus.

3. Membantu menurunkan risiko diabetes

Tahap gula darah yang meningkat dapat meningkatkan risiko beberapa masalah kesihatan seperti ketahanan insulin yang boleh menyebabkan diabetes.

Nasib baik, pasli mengandungi sejenis flavonoid yang disebut myricetin yang dikatakan dapat mengurangkan kadar gula dalam darah.

Dalam eksperimen yang dilakukan pada sekumpulan tikus dengan diabetes tipe 1, pengambilan peterseli ditunjukkan untuk menurunkan glukosa dan meningkatkan fungsi pankreas.

Walaupun harus diuji lagi untuk kesannya pada manusia, memakan peterseli secara sederhana dapat membantu anda menjaga kadar gula dalam darah.

4. Membantu menjaga kesihatan jantung

Karotenoid dan antioksidan yang terdapat dalam pasli juga dapat membantu menjaga jantung yang sihat.

Karotenoid mengurangkan faktor yang meningkatkan risiko penyakit jantung seperti keradangan kronik, tekanan darah, dan kadar kolesterol LDL yang tinggi.

Di samping itu, pengambilan peterseli dapat membantu memenuhi pengambilan vitamin B9 yang kaya dengan faedah sebanyak 11% dari jumlah keperluan harian. Pengambilan vitamin B9 yang mencukupi masih dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung.

Vitamin B9 dipercayai dapat melindungi jantung dengan mengurangkan kadar homosistein asid amino, yang dapat mempengaruhi fungsi arteri.

5. Pasli mempunyai faedah untuk mencegah barah

Manfaat ini diketahui dari kajian yang menunjukkan potensi peterseli dalam menghalang kesan yang disebabkan oleh barah dari amina heterosiklik. Komponen amina heterosiklik biasanya muncul pada daging yang dipanggang pada suhu tinggi.

Antioksidan juga akan mengurangkan tahap tekanan oksidatif dalam badan.

Perlu diingat, tekanan oksidatif adalah keadaan di mana tubuh mempunyai lebih banyak radikal bebas daripada antioksidan. Kewujudan keadaan ini boleh menyebabkan beberapa jenis barah seperti barah usus.

Walaupun sebilangan manfaat yang disediakan dari pasli bagus untuk tubuh, anda harus memakannya dalam jumlah yang mencukupi dan tidak berlebihan. Untuk berada di sisi yang selamat, anda juga harus menyimpan pasli dengan betul.

Pasli menyimpan satu hingga dua minggu pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk. Pasli kering boleh bertahan hingga setahun jika anda meletakkannya di tempat yang sejuk dan gelap.

Recent Posts