Kelebihan Lip Balm dan Petua Memilih Produk Yang Baik untuk Bibir Anda

Ramai orang merasakan bibir kering dan pecah-pecah mengganggu penampilannya. Atas sebab ini, mereka melakukan pelbagai cara untuk menjaga bibir menjadi lembut dan lembap, salah satunya adalah dengan menggunakan lip balm.

Balsem bibir dan faedahnya untuk bibir

Balsem bibir pada dasarnya adalah produk yang dibuat untuk membantu merawat bibir kering dan pecah-pecah. Produk ini juga dapat membantu melegakan beberapa keadaan seperti luka di bibir atau stomatitis, penyakit radang mulut.

Balsem bibir biasanya dibuat dari lilin seperti lilin lebah atau bahan serupa. Selain itu, terdapat juga bahan pelembap seperti petroleum jelly, shea butter, atau lanolin serta vitamin C dan E yang terdapat di dalamnya.

Lilin di balm bibir akan membantu mewujudkan lapisan pelindung di atas kulit bibir apabila disapu. Bahan pelembap akan terkunci dalam baki cecair di lapisan bibir agar tidak kering. Manakala vitamin akan melindungi bibir daripada terkena radikal bebas.

Setiap balm bibir mengandungi bahan tambahan yang berbeza. Bergantung pada ramuannya, balsem bibir dapat memberikan faedah lain selain melembutkan tekstur bibir.

Terdapat balsem bibir yang mengandungi bahan pelindung matahari yang mempunyai SPF 30. Maksudnya tentu saja melindungi lapisan kulit dari kesan sinaran UV dari sinar matahari.

Selain itu, bahan-bahan seperti asid hyaluronik dan dipalmitoyl juga kadang-kadang ditambahkan untuk mengurangkan kedutan di sekitar tepi bibir dan membantu menjadikan bibir kelihatan lebih tebal dan kenyang.

Hati-hati, jangan menjilat bibir dengan kerap semasa menggunakan lip balm

Sesungguhnya, balsem bibir dapat memberikan pelbagai faedah untuk bibir anda. Tambahan rasa dan aroma manis menjadikan anda terus menggunakannya.

Namun, anda perlu berhati-hati, kerana ini boleh menyebabkan kebiasaan menjilat bibir. Daripada menjadikan bibir lembap, kebiasaan ini sebenarnya akan menjadikan bibir anda kering.

Air liur anda mengandungi garam dan pelbagai jenis sebatian lain selain air yang bertujuan untuk membantu proses mencerna makanan. Bibir biasanya dilindungi oleh lapisan minyak nipis yang berfungsi untuk menangkap kelembapan.

Apabila anda menjilat balsem bibir anda, air liur yang melekat di permukaan bibir anda mula menguap dan membawa sebilangan minyak bibir semula jadi anda, walaupun prosesnya perlahan. Semakin kerap anda menjilat bibir, semakin banyak minyak semula jadi yang melindungi bibir anda terangkat.

Tanpa perlindungan minyak semula jadi ini, permukaan bibir akan kering dan mudah pecah jika terkena suhu sejuk, kering, angin, atau cahaya matahari.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa bahan dalam lip balm yang berpotensi menyebabkan keracunan jika anda terlalu kerap menjilatnya.

Balsem bibir yang mengandungi asid para-aminobenzoik, misalnya, boleh menyebabkan gejala keracunan seperti cirit-birit, mual, muntah, dan sesak nafas.

Keracunan ini berpunca daripada overdosis asid para-aminobenzoik. Asid para-aminobenzoik adalah bahan semula jadi yang dapat menyerap sinar ultraviolet (UV); Ia sering dijumpai pada produk pelindung matahari kulit, termasuk pada pelindung bibir yang mengandungi pelindung matahari.

Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap pewarna atau minyak wangi pada balsem bibir, anda mungkin mengalami pembengkakan lidah dan tekak, mengi, dan sukar bernafas.

Pilih produk yang selamat

Nasib baik, kes keracunan akibat menjilat bibir menggunakan lip balm sangat jarang berlaku dan hanya dialami apabila anda menelannya dalam jumlah yang banyak atau terlalu kerap.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk anda memilih produk lip balm yang lebih selamat. Elakkan produk yang mengandungi bahan seperti fenol, mentol, dan asid salisilik. Kerana, ramuan ini dapat menjadikan bibir anda lebih kering,

Beberapa produk yang mengandungi ramuan ini bahkan boleh menyebabkan sensasi kesemutan semasa anda menggunakannya.

Pilih juga produk yang tidak mengandungi wangian atau perasa tambahan. Selain mengelakkan kebiasaan menjilat bibir, juga penting untuk mengelakkan alahan dan kerengsaan kulit pada bibir.

Sebagai gantinya, gunakan produk yang diperbuat daripada petroleum jelly yang benar-benar dapat menjaga bibir lembap. Jangan lupa juga mengandungi pelindung matahari agar bibir terlindung dari sinaran UV.

Ingat, cubalah untuk tidak menjilat bibir ketika menggunakan lip balm agar tidak mengganggu khasiatnya.

Recent Posts