Melakukan petting adalah aktiviti seksual tanpa menanggalkan pakaian, yang tetap berisiko

Hubungan seksual tidak hanya melibatkan penembusan zakar. Banyak pasangan yang mendahului sesi seks mereka dengan saling bertegur sapa untuk membakar semangat. Menggosok alat kelamin satu sama lain, seperti mengetuk, adalah salah satu aktiviti yang mungkin menjadi "pemanasan" kegemaran beberapa pasangan.

Setiap aktiviti seksual mempunyai risiko sendiri. Bagaimana dengan petting? Inilah maklumat lengkap.

Petting adalah pemanasan sebelum melakukan hubungan seks

Petting adalah istilah yang merangkumi pelbagai aktiviti seksual untuk mencapai keseronokan seksual tanpa menembusi. Petting sering disebut sebagai membuat atau mengeringkan tempat makan (frottage), alias "seks tanpa menanggalkan pakaian anda".

Melakukan petting merangkumi memberi dan / atau menerima hickey, mencium, menggigit, menjilat, dan sentuhan seksual pada tubuh pasangan seperti menyentuh, mengurut, membelai, meremas, hingga merangsang puting dengan mulut atau tangan. Merangsang kelentit atau zakar dengan tangan juga sering digolongkan sebagai aktiviti membuat. Menggunakan alat permainan seks juga merangkumi haiwan peliharaan, bagi banyak pasangan. Lebih khusus lagi, orang Indonesia mengaitkan istilah petting dengan gosokan alat kelamin.

Petting boleh dilakukan dengan berpakaian lengkap, berpakaian separuh (rangsangan dilakukan di bawah pakaian), atau bahkan telanjang. Terlepas dari adanya atau tidaknya pakaian yang masih melekat pada tubuh, membelai tidak melibatkan penembusan zakar di mana saja - sama ada dimasukkan ke dalam faraj, ke dubur (seks dubur), atau ke dalam mulut (seks oral ).

Bagi banyak pasangan, petting adalah "pembuka selera" aka foreplay sebelum penembusan untuk mencapai klimaks. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak pasangan yang boleh melakukan syahwat hanya dengan bersantai.

Adakah membelit risiko kesihatan?

Secara amnya, peliharaan adalah aktiviti seksual yang mempunyai risiko penularan dan kehamilan penyakit kelamin paling rendah jika dibandingkan dengan penembusan zakar (oral, vagina, atau dubur).

Walau bagaimanapun, risiko membelai sendiri bergantung pada apa yang anda lakukan, bagaimana anda melakukannya, dan sama ada anda atau pasangan seks anda bersih dari penyakit berjangkit. Oleh itu, lebih baik jika kita mengupas contohnya satu demi satu agar lebih jelas.

Sekiranya anda berdua bersih dari penyakit kelamin dan keluar (memakai pakaian atau tidak), sama ada dengan menyentuh, mencium, rangsangan puting, hickey, atau menggosok alat kelamin satu sama lain, tentu tidak akan ada penularan jangkitan. Kecuali mungkin anda atau pasangan anda sakit selesema atau beguk, mencium boleh menyebarkan penyakit.

Lainlah kisahnya jika salah satu pihak menghidap penyakit kelamin. Ini adalah sesuatu yang sangat perlu anda perhatikan. Sebabnya, banyak penyakit menular seksual dapat bertukar tangan melalui cairan tubuh seperti air liur, cairan vagina, dan air mani, serta melalui hubungan langsung dengan kulit yang cedera atau dengan ketuat. Sifilis, gonorea, dan herpes adalah penyakit yang boleh menular melalui kontak mulut dan kulit.

Apabila anda menyentuh sariawan tanda herpes oral di mulut pasangan anda, misalnya, atau menyentuh ketuat kemaluan mereka semasa seks oral atau pegangan tangan (rangsangan manual dengan tangan; sama ada ke faraj atau zakar), kemudian bergerak untuk menyentuh alat kelamin anda sendiri atau bahagian badan yang lain akan berisiko memindahkan penyakit ini ke badan anda.

Begitu juga dengan menggosok alat kelamin antara satu sama lain tanpa menggunakan kondom. Cecair mani yang mengandungi jangkitan dapat menetes dan menyentuh kulit vagina, dan bahkan memasukinya - cukup untuk menyebarkan penyakit kelamin.

Walau bagaimanapun, jika membalut (menggosok alat kelamin satu sama lain) dengan kedua-duanya masih berpakaian lengkap, risiko penularan penyakit agak kecil. Ini kerana cecair badan akan cepat kering setelah memenuhi bahan pakaian. Sperma tidak dapat menembusi kain, dan virus atau bakteria yang terkandung di dalamnya akan mati dengan cepat.

Bagaimana dengan risiko kehamilan?

Risiko untuk hamil kerana membelai, bersolek, atau membongkok kering sangat kecil - terutamanya jika anda masih memakai satu sama lain. Sperma tidak dapat menembusi kain. Sperma juga tidak dapat menembusi liang kulit wanita dan menyebabkan kehamilan.

Peluang untuk hamil dari aktiviti ini hanya meningkat apabila kedua-dua orang yang terlibat telanjang dan lelaki itu ejakulasi di luar (berhampiran lubang faraj) sehingga mungkin air mani menetes masuk dan akhirnya sperma berenang untuk memenuhi telur, yang kemudian memuncak pada kehamilan.

Perlu diingat bahawa ejakulasi di luar badan wanita (misalnya pada muka atau dada) juga boleh membawa risiko menyebarkan jangkitan seksual dari cairan mani ketika melekat pada luka terbuka pada tubuh wanita.

Hati-hati kerana berlebihan!

Satu risiko petting yang sering diabaikan adalah "terlalu jauh". Kegiatan membuat haiwan peliharaan, apa sahaja yang anda lakukan, biasanya tidak menggunakan kondom. Beberapa jenis aktiviti selamat dilakukan tanpa kondom, seperti memerah payudara, memeluk, mengurut dan membelai.

Namun, semangat dan keseronokan yang terus meningkat semasa sesi membuat ini dapat membuat anda dan pasangan tertidur hingga lupa diri. Pada akhirnya, tidak mustahil anda berdua saling menanggalkan pakaian dan melakukan seks penembusan sebelum bergegas menggunakan kondom. Inilah yang dapat menggandakan risiko penularan penyakit menular seksual atau bahkan kehamilan yang tidak diingini.

Bagaimana petting selamat?

Walaupun tidak melibatkan penembusan, anda tetap harus berhati-hati. Perkara yang perlu dilakukan untuk memastikan anda dan pasangan tetap selamat semasa melakukan petting adalah:

  • Ketahui pasangan anda termasuk sejarah seksual pasangan anda.
  • Jangan berkongsi mainan seks tanpa mencucinya terlebih dahulu.
  • Pastikan tangan anda bersih dari cecair badan (air liur, air mani, cairan vagina) semasa menyentuh diri anda atau badan pasangan anda.
  • Jangan menukar rakan kongsi.
  • Pastikan menggunakan kondom atau empangan pergigian untuk seks oral.

Recent Posts