Cara menghilangkan gatal faraj secara semula jadi dengan daun sirih

Cara menghilangkan gatal pada alat kelamin wanita secara semula jadi dengan daun sirih telah dilakukan secara turun temurun. Namun, adakah kaedah ini selamat? Lihat jawapannya di sini!

Apa yang menyebabkan gatal di faraj?

Sebelum mengetahui cara menghilangkan gatal-gatal pada vagina, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti apa yang menyebabkan gatal-gatal tersebut.

Biasanya gatal muncul kerana keputihan atau terlalu lembab. Pakai seluar dalam yang dapat menyerap peluh dan mencukur rambut kemaluan secara teratur untuk mengelakkannya.

Selain itu, beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan gatal pada alat kelamin wanita adalah seperti berikut.

 • Kerengsaan kerana penggunaan bahan kimia tertentu (seperti sabun pencuci, deodoran, dan kertas tandas).
 • Jangkitan kulat atau bakteria.
 • Kehadiran jangkitan kelamin (seperti gonorea, klamidia, dan herpes).
 • Menghidap penyakit kulit seperti psoriasis dan eksim.

Cara menghilangkan gatal pada alat kelamin wanita secara semula jadi dengan daun sirih

Dari penjelasan sebelumnya, anda dapat mengetahui bahawa penyebab gatal-gatal pada alat kelamin wanita boleh berbeza-beza. Gatal yang dapat diatasi dengan daun sirih disebabkan oleh jangkitan kulat dan bakteria.

Menurut kajian yang dilakukan oleh Institut Pertanian Bogor, ekstrak daun sirih mengandungi asid benzoat, heksadesena , metil tetra, dan neophytadiene yang boleh menghalang jangkitan kulat Candida tropicalis .

Jurnal Sempadan dalam Mikrobiologi, disebutkan bahawa Candida tropicalis dan Candida albicans adalah jenis kulat yang sering menyebabkan jangkitan faraj.

Selain memiliki sifat antijamur, ekstrak daun sirih juga mengandungi sebatian antibakteria.

Melancarkan dari American Journal of Clinical and Experimental ImmunologyDaun sirih mengandungi sebilangan sebatian antibakteria seperti, beta-fenol , chavicol dan jenis sebatian fenolik yang lain.

Kompaun ini dapat melawan jangkitan dengan bakteria Staphylococcus aureus yang menyebabkan pelbagai penyakit, termasuk jangkitan faraj.

Menjadikan air rebusan daun sirih sebagai cara menghilangkan gatal pada alat kelamin wanita secara semula jadi

Selama beberapa generasi, faedah rebusan daun sirih untuk miss V telah diketahui di masyarakat, seperti menghilangkan rasa gatal akibat keputihan.

Bagaimana membersihkan miss V dengan daun sirih? Mari lihat langkah-langkah berikut.

Sediakan ramuan berikut.

 • 7 helai daun sirih biasa atau merah bersaiz sederhana
 • 1 liter air bersih

Cara memproses daun sirih

 1. Basuh daun sirih menggunakan air mengalir.
 2. Rebus 1 liter air, masukkan daun sirih ke dalamnya dan matikan api.
 3. Diamkan selama 15 minit sehingga air masak menjadi suam (suam-suam kuku).

Anda boleh menghilangkan gatal pada alat kelamin wanita secara semula jadi dengan menggunakan air rebusan daun sirih dengan cara berikut.

 1. Basuh air dari depan ke belakang.
 2. Lakukan aktiviti ini sekali sehari.
 3. Anda boleh memilih waktu selepas mandi atau sebelum tidur

Menurut kajian yang dilakukan oleh Tisnawati di Jurnal Kejururawatan Malaysia, daun sirih merah memberikan kesan antiseptik yang lebih baik daripada daun sirih hijau.

Dari kajian ini juga disimpulkan bahawa air rebusan daun sirih dapat membantu menjaga keseimbangan pH (keasidan) vagina. Selain itu, daun sirih juga dapat mengatasi keputihan yang gatal akibat kulat Candida albicans.

Adakah selamat untuk menghilangkan rasa gatal pada vagina secara semula jadi dengan daun sirih?

Pada dasarnya, vagina mempunyai flora normal dalam bentuk bakteria baik seperti: Lactobacillus asidofilus dan Lactobacillus bifidus . Fungsinya adalah untuk melawan bakteria patogen penyebab penyakit dan menjaga kelembapan vagina dari kering.

Oleh itu, anda harus berhati-hati dalam penggunaan cecair antiseptik pada faraj. Ini kerana cecair ini dapat membunuh flora normal yang diperlukan oleh vagina.

Jadi bagaimana dengan penggunaan air rebusan daun sirih. Adakah selamat untuk kesihatan faraj?

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Fakulti Farmasi, Universiti Padjadjaran, kandungan antibakteria pada daun sirih merah cenderung aman untuk flora baik yang terdapat di dalam vagina.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakannya secara berlebihan. Gunakan maksimum sekali sehari menggunakan 7 helai daun sirih seperti yang dijelaskan sebelumnya.

Rujuk doktor

Pelbagai kajian membuktikan keberkesanan air rebusan daun sirih sebagai cara menghilangkan gatal pada alat kelamin wanita secara semula jadi.

Walaupun begitu, jika keputihan dan gatal yang anda rasa tidak hilang, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Sebabnya ialah keadaan ini berlaku kerana jangkitan penyakit berbahaya. Doktor akan mengetahui apa yang menyebabkan gatal-gatal pada faraj yang anda alami sehingga rawatannya lebih sesuai.

Selain itu, berhati-hati menggunakan cecair pembersih vagina tanpa arahan daripada doktor agar tidak memberi kesan negatif pada Miss V. anda.

Recent Posts