Memahami Struktur dan Fungsi Kulit Manusia |

Kulit adalah organ terbesar dalam tubuh manusia. Apabila diregangkan, kulit badan orang dewasa dianggarkan mempunyai luas kira-kira dua meter persegi. Kulit berperanan menyelubungi organ dalaman badan dan melindunginya daripada terdedah kepada persekitaran luaran yang berbahaya.

Menjadi salah satu organ terpenting untuk kelangsungan hidup manusia, adakah anda tahu bagaimana struktur dan fungsi anatomi kulit? Inilah penjelasannya.

Struktur anatomi kulit manusia dan fungsinya

Selain penyakit kulit, anda perlu mengetahui tentang kulit secara umum sebagai penutup untuk tubuh manusia yang tahan air, lentur, tetapi masih kuat. Secara amnya, permukaan kulit terasa halus, diselingi rambut dan liang untuk berpeluh.

Struktur kulit terbahagi kepada tiga lapisan utama, iaitu epidermis sebagai bahagian terluar, lapisan dermis yang berada di tengah, dan bahagian paling dalam iaitu hipodermis atau juga disebut subkutan.

Sumber: WebMD

Epidermis

Epidermis adalah satu-satunya lapisan kulit yang dapat dilihat dan disentuh. Lapisan ini terdiri daripada lima jenis sel, iaitu stratum corneum, stratum lucidum, stratum granulosum, stratum spinosum, dan stratum basale. Berikut adalah perincian fungsi.

  • Stratum corneum: lapisan paling luar epidermis, terbentuk dari keratin dan berfungsi sebagai lapisan pelindung untuk lapisan kulit yang lebih dalam.
  • Stratum lucidum: terletak di bawah stratum corneum, dalam bentuk lapisan nipis yang hanya dapat dilihat pada telapak kaki dan telapak tangan. Lapisan ini berperanan dalam tahap kelenturan kulit dan mengandungi protein yang berfungsi untuk menjana semula sel kulit.
  • Stratum granulosum: terletak di tengah, berfungsi dengan menghasilkan lemak dan molekul lain yang dapat melindungi kulit.
  • Stratum spinosum: lapisan epidermis paling tebal, berfungsi untuk menghasilkan keratin yang juga melapisi kulit kepala dan kuku.
  • Asas stratum: lapisan paling dalam epidermis. Lapisan ini mengandungi sel yang disebut melanosit yang menghasilkan warna kulit atau pigmen yang dikenali sebagai melanin. Sel-sel ini menjadikan kulit berwarna coklat dan melindungi kulit dari sinaran matahari.

Selain itu, di lapisan epidermis juga terdapat lapisan sel bukan keratinosit, yaitu sel Langerhans dan sel Merkel. Sel Langerhans berfungsi sebagai sistem pertahanan kulit yang juga membantu melindungi kulit dari patogen penyebab penyakit.

Sementara itu, sel Merkel berfungsi sebagai salah satu reseptor (berguna untuk mengenali rangsangan luaran tertentu) yang menjadikan kulit sensitif terhadap sentuhan.

Dermis

Dermis adalah lapisan kedua di bawah epidermis dengan lapisan struktur kulit yang lebih tebal. Lapisan ini membentuk asas yang kuat untuk menyokong epidermis.

Lapisan ini mempunyai kelenjar peluh dan saluran darah yang membantu mengatur dan menjaga suhu badan, kelenjar minyak dan peluh, dan ujung saraf yang dapat menyebarkan sensasi seperti sentuhan, sakit, gatal-gatal, dan suhu ke otak.

Hipodermik

Hipodermis adalah lapisan kulit terdalam yang juga dikenali sebagai lapisan subkutan atau subkutan. Hipodermis terdiri daripada rangkaian sel kolagen dan lemak, yang melindungi tubuh dari suhu panas dan sejuk.

Lapisan ini juga berguna untuk melindungi tubuh dari kecederaan dengan bertindak sebagai bantal yang menutupi tulang.

Perlu diketahui bahawa ketebalan kulit pada setiap orang berbeza. Ada yang tebal, ada yang nipis. Secara amnya, kulit pada badan lelaki lebih tebal daripada kulit wanita dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ketebalan kulit juga dapat dipengaruhi oleh genetik, bangsa, dan usia.

jenis kulit

Bukan hanya warna dan ketebalan, tekstur kulit setiap orang juga berbeza. Mengetahui jenis tekstur kulit adalah penting untuk memilih kaedah penjagaan kulit yang betul. Walau bagaimanapun, jenis kulit ini boleh berubah. Pembahagian jenis kulit seseorang bergantung kepada:

  • jumlah air yang terdapat pada kulit atau berapa banyak air yang dimilikinya,
  • jumlah minyak di kulit anda atau seberapa berminyak kulit anda, dan
  • tahap kepekaan atau betapa sensitifnya kulit.

Berdasarkan tiga faktor di atas, di bawah adalah pelbagai jenis kulit manusia.

1. Kulit kering

Kulit kering cenderung kasar, bersisik, dan gatal. Anda dapat melihat penyingkiran sel kulit mati di permukaan kulit. Kulit boleh menjadi lebih kasar dan bersisik ketika udara kering dan ketika anda membersihkannya dengan sabun yang kuat.

2. Kulit berminyak

Kulit ini kelihatan berkilat, terutamanya apabila anda melihatnya di bawah cahaya. Anda juga dapat melihat minyaknya. Terdapat pori-pori terbuka, jerawat, dan komedo pada kulit. Kulit berminyak dapat dialami dalam cuaca panas atau semasa akil baligh.

3. Kulit normal

Nada kulit normal secara amnya walaupun dengan tekstur yang lembut dan halus. Tiada liang yang kelihatan. Permukaan kulit tidak terlalu berminyak atau kering kerana air dan minyak seimbang dan bekalan darahnya baik.

4. Kulit gabungan

Kulit kombinasi biasanya menunjukkan penampilan berminyak di dagu, dahi, dan hidung, kemudian keringkan pada bahagian yang lain. Biasanya kulit kombinasi juga disertai dengan pori-pori besar dan bintik hitam. Kulit kelihatan berkilat di kawasan berminyak.

5. Kulit sensitif

Kulit sensitif boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Penting untuk mengetahui penyebabnya sehingga anda dapat melindungi kulit anda dari kerengsaan. Tanda-tanda kulit sensitif termasuk kemerahan pada kulit, rasa terbakar, kulit kering, dan gatal-gatal pada kulit.

Apakah ciri-ciri struktur kulit yang sihat?

Sama seperti organ tubuh yang lain, struktur kulit boleh mengalami masalah. Untuk mengelakkan masalah ini, sudah tentu anda harus melakukan perawatan kulit. Namun, apakah kriteria yang menunjukkan kulit yang sihat?

Warna kulit adalah salah satu penanda yang paling ketara. Sama ada anda mempunyai kulit putih, hitam, zaitun, atau cokelat, yang paling penting ialah warna kulit anda harus sekata.

Beberapa masalah kulit juga dapat dikenal pasti dengan warna kulit. Warna kemerahan, misalnya, boleh menjadi tanda bahawa kulit mengalami keradangan. Nada kulit kusam dan lingkaran hitam di sekitar mata juga merupakan gejala yang menunjukkan kulit anda letih dan kering.

Seterusnya ialah tekstur kulit. Kulit dikatakan dalam keadaan baik apabila terasa kenyal, lembut dan halus ketika disentuh. Sekiranya lebam, keriput, atau kawasan kecil kelihatan kering, mungkin kulit anda bermasalah.

Kulit yang dilembabkan juga dapat menunjukkan bahawa anda telah memenuhi keperluan air anda. Perlu diingat, air mineral adalah salah satu pengambilan terpenting untuk menjaga kesihatan kulit.

Air berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan minyak di permukaan kulit yang kemudian dapat mencegah kulit berminyak dan jerawat. Air juga memainkan peranan penting dalam penghasilan kolagen.

Oleh itu, selain menjaga kesihatan dari luar, anda juga harus menjaga kesihatan kulit dari dalam dengan minum air secukupnya dan memenuhi keperluan pemakanan dengan makanan kaya nutrien setiap hari.

Recent Posts