Kurma Muda Menjadi Hamil Dengan Cepat? Lihat Fakta Di Sini! •

Kurma tidak hanya diminati sebagai makanan untuk berbuka puasa. Bagi banyak pasangan yang ingin mempunyai anak, buah ini dari Semenanjung Arab dipercayai dapat membantu meningkatkan kesuburan agar dapat hamil dengan cepat. Namun, yang dimakan bukanlah kurma coklat kering, tetapi kurma ringan dengan warna kuning sedikit kehijauan. Apa yang dikatakan oleh dunia perubatan tentang menuntut faedah kurma muda untuk mempercepat promosi?

Kandungan nutrien pada kurma muda

Tarikh Medjool Organik Mentah Sedia Dimakan

Di negara asalnya, kurma muda lebih dikenali sebagai kurma Rutab. Kurma Rutab sebenarnya adalah tarikh separuh matang. Rasanya tidak terlalu manis dan mempunyai tekstur yang sedikit lembut. Berbeza dengan kurma lama seperti kurma Tamar, yang sangat masak, mempunyai rasa manis, dan teksturnya lebih lembut dan agak sukar.

Secara amnya, kurma muda mengandungi lebih sedikit kalori dan gula daripada kurma lama. Setiap 100 gram kurma tua kering mengandungi 284 kalori, sementara kurma muda dengan dos yang sama mengandungi 142 kalori. Sebaliknya, kandungan air, serat dan protein dari kurma muda jauh lebih banyak daripada kurma kering.

Walau bagaimanapun, kurma muda dan tua kedua-duanya mengandungi mineral penting untuk tubuh. Sebilangan mineral yang terdapat dalam kurma termasuk kalium, mangan, magnesium, dan tembaga. Bukan itu sahaja. Kurma juga menyediakan kalsium, zat besi, vitamin K, vitamin B6, folat, dan antioksidan seperti karotena, fenolik, avanoid, dan antosianin.

Kepekatan mineral dan antioksidan tertinggi terdapat dalam kurma muda. Kerana sebatian kimia akan terus menurun seiring dengan tahap kematangan buah.

Kurma muda belum terbukti kesuburan

Ramai orang percaya bahawa kurma muda (Rutab) dapat membantu meningkatkan kesuburan wanita. Tidak hairanlah banyak wanita tergoda dengan iklan untuk memakan kurma jenis ini agar dapat hamil dengan cepat. Sayangnya, hingga kini belum ada penyelidikan yang sah yang benar-benar berjaya membuktikan tuntutan faedah kurma muda.

Penyelidikan yang ada sebenarnya menunjukkan bahawa kurma terbukti dapat membantu mempermudah proses penghantaran. Ini berdasarkan kajian dari Universiti Sains dan Teknologi Jordan yang diterbitkan dalam Journal of Obstetrics and Gynecology. Dari kajian ini, diketahui bahawa wanita yang kerap makan kurma pada akhir kehamilan dilaporkan mempunyai kelahiran normal yang lebih lancar tanpa memerlukan rawatan perubatan oleh doktor.

Walau bagaimanapun, kajian ini tidak menyebut secara khusus jenis tarikh yang digunakan, sama ada tarikh muda atau tarikh lama.

Manfaat kurma muda yang lain untuk kesihatan

Sehingga kini, faedah kurma muda untuk kesuburan belum dapat dipastikan secara saintifik. Menariknya, kurma muda sebenarnya menawarkan pelbagai faedah lain yang tidak kurang sihat. Berikut adalah beberapa kelebihan kurma muda yang sukar dilupakan:

1. Menstabilkan gula dalam darah

Bagi anda yang mempunyai sejarah diabetes, kurma jenis ini boleh menjadi pilihan terbaik untuk menstabilkan gula dalam darah. Ya, seperti yang dijelaskan di atas. Kurma muda mengandungi lebih sedikit gula daripada kurma tua.

Bukan hanya itu, kandungan serat dalam kurma jenis ini juga dapat membuatkan anda merasa kenyang lebih lama. Ini mengelakkan anda makan berlebihan yang akhirnya dapat memicu kenaikan gula darah.

2. Melancarkan pencernaan

Kandungan serat yang tinggi dalam kurma jenis ini juga dapat membantu melancarkan pencernaan dan menjaga kesihatan sistem pencernaan anda. Sekiranya pencernaan anda dalam keadaan baik, maka anda dapat mengelakkan pelbagai gangguan pencernaan, seperti cirit-birit atau sembelit.

Sebenarnya, serat dalam kurma juga dapat membantu tubuh anda menyerap nutrien dari makanan. Kesannya, pengambilan nutrien dalam badan anda dapat digunakan dengan berkesan.

3. Memenuhi keperluan cecair

Sekiranya anda merasa dahaga atau kekurangan air, memakan kurma muda dapat membantu memenuhi keperluan cecair anda. Sebabnya, kurma segar mengandungi lebih banyak air daripada kurma yang telah melalui proses pengeringan.

4. Meningkatkan imuniti

Kurma terbukti mengandungi sifat antioksidan dan antimutagenetik yang baik untuk tubuh. Berita baiknya, kurma muda mengandungi lebih banyak antioksidan. Akibatnya, kurma ini dianggap lebih berkesan untuk menangkis radikal bebas sambil membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Sebenarnya, orang-orang Timur Tengah terbiasa memakan kurma pada waktu pagi dengan perut kosong. Ini dilakukan sebagai usaha menyahtoksin badan secara semula jadi untuk menghilangkan pelbagai toksin dalam badan.

Tidak berhenti di situ, antioksidan pada kurma juga dapat melindungi dari berbagai penyakit kronik, termasuk barah dan penyakit jantung.

5. Membantu menurunkan berat badan

Adakah anda merancang untuk menurunkan berat badan? Makan kurma muda boleh menjadi penyelesaiannya. Ya, kandungan serat yang tinggi dan rendah kalori menjadikan buah ini sebagai makanan ringan yang sihat dalam menu diet untuk menurunkan berat badan.

Makan, tetapi jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan makanan sihat lain dan banyak bersenam, OK!

Recent Posts