Siri Kaedah Berkesan Membunuh Kutu Kudis |

Selain menghindari orang yang dijangkiti, cara lain yang berkesan untuk mencegah penularan dan jangkitan kudis adalah dengan membunuh kutu yang menyebabkan kudis. Lihat beberapa cara untuk membunuh kutu kudis di persekitaran anda dalam tinjauan berikut.

Pelbagai cara untuk membunuh kutu yang menyebabkan kudis

Kudis atau kudis dicirikan oleh penampilan bintik-bintik merah yang sangat gatal pada kulit. Penyebab utama kudis adalah tungau atau kutu Sarcoptes scabiei yang bersarang dan membiak pada kulit manusia.

Kutu dapat dipindahkan dari satu orang ke orang lain dengan cepat di persekitaran rumah melalui hubungan kulit ke kulit. Walaupun begitu, kudis hanya dapat menular jika sentuhan kulit ke kulit sangat dekat dan berpanjangan.

Oleh itu, apabila anda mendapati diri anda atau ahli keluarga menghidap kudis, anda perlu segera menerapkan tingkah laku bersih dan sihat di rumah.

Kaedah membunuh kutu kudis ini penting bukan hanya untuk mencegah jangkitan kudis pertama, tetapi juga untuk mencegah jangkitan berulang yang menyebabkan gejala kudis tidak bertambah baik.

1. Rawat untuk membunuh kutu kudis pada kulit

Bagi anda yang dijangkiti, cara pertama yang perlu dilakukan untuk membunuh kutu kudis adalah dengan rawatan kudis dari pakar dermatologi.

Doktor biasanya akan menetapkan salap kudis yang mengandungi permethrin 5 peratus sebagai ubat kudis utama. Permetrin adalah agen anti-serangga dan parasit yang berfungsi dengan membunuh kutu yang menyebabkan kudis.

Tidak jarang rawatan topikal juga digabungkan dengan ubat oral, iaitu pil ivermectin. Dos ubat yang diberikan akan disesuaikan mengikut keparahan penyakit.

Penting untuk mengikuti semua peraturan untuk menggunakan ubat yang disyorkan oleh doktor. Secara amnya, salap akan disapu ke hampir seluruh permukaan kulit badan, dari leher hingga kaki.

Sebelum menggunakan salap, anda harus mandi supaya badan benar-benar bersih. Ubat ini mesti dibiarkan meresap ke dalam kulit selama 8-14 jam. Langkah yang paling tepat adalah menggunakan salap pada waktu malam sebelum tidur.

Rawatan juga harus diberikan kepada orang yang tinggal dekat dengan penghidapnya.

2. Mandi dengan sabun khas untuk kudis

Semasa mandi, anda boleh menggunakan sabun dengan formula khas untuk membantu melegakan gejala kudis. Sabun yang berfungsi untuk menghilangkan rasa gatal akibat kudis adalah sabun yang mengandungi belerang.

Kandungan sulfur dalam ubat topikal dan sabun mempunyai kemampuan untuk menghilangkan minyak yang berlebihan dan kotoran penyebab jerawat dari permukaan kulit.

Untuk mendapatkan kesan maksimum dari sabun sulfur ini untuk kudis, anda boleh mengikuti peraturan mandi di bawah.

 1. Gabungkan penggunaan sabun kudis dengan air suam ketika mandi.
 2. Pada kulit yang terkena kudis, bersihkan dengan lembut menggunakan sabun sulfur, bilas hingga bersih.
 3. Sapukan semula sabun sulfur pada ruam kudis dengan menggosoknya perlahan-lahan selama beberapa minit.
 4. Tanpa membilas lagi, bersihkan kulit yang mengelupas menggunakan tuala atau tisu.

3. Basuh pakaian secara berasingan

Semasa memulakan rawatan untuk kudis, anda perlu mencuci pakaian, cadar, dan selimut dengan betul. Pastikan anda mencucinya secara berasingan dari barang yang belum terkena tungau kudis.

Akademi Dermatologi Amerika menasihatkan anda untuk mengikuti kaedah mencuci pakaian di bawah untuk membunuh tungau yang menyebabkan kudis melekat.

 • Basuh menggunakan pencuci anti-tungau dan air panas di mesin basuh.
 • Keringkan menggunakan pengering pada suhu paling panas atau seterika pakaian pada api yang tinggi jika pengering tidak tersedia.
 • Untuk mencuci secara manual, anda perlu mengeringkan pakaian yang terkena kutu pengering rambut atau bawa ke cucian cucian kering.
 • Untuk barang yang tidak boleh dicuci, letakkan di dalam beg plastik kedap udara dan letakkan di tempat yang sukar dijangkau selama 72 jam.

Lalu, berapa kerap anda mesti membersihkan barang terpakai? Untuk pakaian, wajib mencucinya setiap hari dan anda tidak boleh menggantung atau menyimpan pakaian yang telah dipakai.

Begitu juga dengan kepingan yang mesti ditukar sekali sehari sebagai cara untuk membunuh kutu kudis sepenuhnya.

4. Basuh tangan anda dengan kerap

Kutu kudis boleh memasuki kulit dari permukaan kulit mana pun, termasuk telapak tangan. Mencuci tangan dengan sabun adalah kaedah paling berkesan untuk membunuh tungau kudis yang melekat di tangan anda.

Gunakan sabun tangan atau pembersih tangan yang mengandungi alkohol. Pastikan anda juga membilasnya di bawah air yang mengalir sehingga kutu mati dapat dikeluarkan dari kulit.

Sudah tentu, anda juga harus menggunakan cara mencuci tangan yang betul untuk membunuh tungau kudis, dengan langkah-langkah di bawah.

 1. Basahkan tangan anda dengan air yang mengalir dan kemudian gunakan pembersih.
 2. Gosokkan seluruh permukaan kulit pada tapak tangan hingga di antara jari selama 15-20 saat.
 3. Setelah dibilas, keringkan dengan tuala atau pengering udara.

Dalam cara membunuh kutu kudis, selain mencuci tangan dengan betul, anda juga perlu melakukannya dengan kerap. Bilakah anda perlu mencuci tangan untuk mengelakkan pencemaran kutu kudis?

 • Selepas menggunakan tandas dan bilik mandi atau menolong seseorang membuang air kecil.
 • Setelah menyentuh permukaan yang kotor dan mencuci pakaian orang yang dijangkiti.
 • Sebelum dan selepas makan.
 • Sebelum dan selepas memasak.
 • Setelah merawat seseorang yang dijangkiti kudis.
 • Setelah mengendalikan cecair badan dari orang yang dijangkiti.
 • Selepas bersin, batuk, atau meniup lendir dari hidung.
 • Bila-bila masa apabila tapak tangan anda kotor.

5. Membersihkan perabot di rumah dengan penyedut habuk

Jangan lupa, anda juga perlu membersihkan perabot rumah dan barang-barang yang berpotensi menjadi tempat pembiakan tungau kudis, seperti sofa, permaidani, atau tilam. Untuk cara membunuh tungau kudis, gunakan pembersih vakum (penyedut habuk).

Apabila anda selesai membuat vakum, buang beg pembersih vakum. Atau, basuh bekas dengan kemas dan bersih untuk pembersih vakum tanpa beg.

Untuk barang bukan kain, bersihkan permukaan dengan pembersih pembasmi kuman. Walau bagaimanapun, jangan sekali-kali mencampurkannya dengan agen pembersih lain. Biarkan objek kering.

Recent Posts