Anatomi Hati Manusia: Apakah Bahagian dan Fungsinya?

Hati (hati) adalah organ penting yang mempunyai fungsi penting dalam sistem pencernaan dan metabolisme, penyimpanan nutrien tubuh, dan imuniti. Namun, apakah anatomi dan fungsi setiap bahagian hati?

Anatomi jantung manusia

sumber: www.anatomylibrary.us

Ramai orang mungkin menganggap hati mempunyai bentuk seperti 'cinta'atau daun ivy '. Sebenarnya, organ yang beratnya tidak lebih dari 1.5 kg itu berbentuk segitiga. Lokasi hati berada di bahagian kanan atas rongga perut dan di bawah diafragma.

Jika dilihat dengan mata kasar, anatomi hati terdiri daripada empat lobus (bahagian) dengan saiz yang berbeza. Berikut adalah bahagian lobus hati yang perlu anda ketahui.

1. lobus kanan (lobus kanan hati)

Lobus kanan adalah bahagian hati yang paling besar dengan ukuran 5-6 kali lebih besar daripada lobus kiri.

2. Lobus kiri (lobus kiri hati)

Tidak seperti lobus kanan, bahagian jantung ini lebih runcing dan lebih kecil. Lobus kiri dan kanan dipisahkan oleh ligamen falciform.

3. lobus caudate

Ukuran lobus caudate sememangnya lebih kecil daripada kedua lobus sebelumnya. Lokasi lobus ini memanjang dari bahagian belakang lobus kanan dan membungkus urat utama (vena cava inferiori).

4. Lobus persegi

Berbanding dengan lobus caudate, lobus persegi lebih rendah dan berada di bahagian belakang lobus kanan untuk menutup pundi hempedu.

Lobus persegi dan caudate juga jarang dilihat pada gambar anatomi kerana terletak di belakang lobus kiri dan kanan.

Setelah mengenal lobus hati, ada bahagian lain dari hati yang juga termasuk dalam organ pencernaan, mulai dari saluran empedu hingga lobus hati.

Saluran hempedu

sumber: www.anatomybody-chart.us

Saluran empedu adalah saluran yang menghubungkan hati dan pundi hempedu, di mana empedu disimpan. Bile adalah bahan yang dihasilkan oleh badan untuk membantu mencerna lemak dan disimpan di pundi hempedu.

Seterusnya, saluran empedu memenuhi saluran hepatik kiri dan kanan yang lebih besar. Kedua saluran ini akan membawa hempedu dari lobus kiri dan kanan hati.

Kemudian, kedua saluran hepatik juga akan bergabung untuk membentuk satu saluran untuk mengalirkan semua hempedu dari hati. Sebilangan besar hempedu yang dihasilkan dari hati dibawa ke beg simpanan, di mana ia digunakan untuk pencernaan.

Saluran darah

Tidak seperti organ tubuh yang lain, bekalan darah dari hati mempunyai sistem vena portal hepatik.

Darah dari organ seperti limpa, pankreas, pundi hempedu, dan usus terkumpul di vena portal hepatik. Dari sana, darah dihantar ke hati di mana ia akan diproses terlebih dahulu sebelum diteruskan.

Anatomi bahagian jantung ini adalah tempat pengumpulan darah dari hati. Selanjutnya, darah akan menuju ke vena cava dan kemudian kembali ke jantung.

Sama seperti organ tubuh yang lain, jantung manusia juga mempunyai arteri dan arteriol yang menghasilkan darah yang mengandungi oksigen untuk keperluan tisu.

Lobula

Tahukah anda bahawa struktur dalaman hati terdiri daripada kira-kira 100,000 sel hati? Sel hati adalah bahagian hati di bahagian dalam yang berbentuk heksagon dan dikenal sebagai lobula.

Setiap lobula hepatik terdiri daripada urat pusat yang dikelilingi oleh enam urat hati dan enam arteri hepatik. Saluran darah ini dihubungkan oleh banyak saluran kecil yang berliku-liku dari saluran darah, atau biasa disebut sinusoid.

Setiap sinosuid mempunyai dua jenis sel utama, iaitu sel Kupffer dan hepatosit.

Sel Kupffer

Sel Kupffer adalah sel yang berasal dari rangkaian sel darah putih. Fungsi sel hati ini adalah untuk memusnahkan bahan atau sel asing di mata. Dalam anatomi hati, sel-sel Kupffer berperanan dalam menangkap dan memecah sel darah merah lama dan menyebarkannya ke hepatosit.

hepatosit

Hepatosit adalah sel yang melapisi sinusoid dan membentuk sebahagian besar sel di hati. Hepatosit mempunyai fungsi penting kerana mereka melakukan sebahagian besar fungsi hati, yaitu:

  • pencernaan,
  • metabolisme, dan
  • penyimpanan dan pengeluaran hempedu.

Dengan mengetahui anatomi hati dengan baik, anda dapat menjaga kesihatan hati mulai sekarang. Merawat hati bermaksud menjangkakan berlakunya pelbagai penyakit di hati.

Recent Posts