Senarai Makanan Penguat Darah untuk Orang Anemia (Ditambah Pantang)

Terdapat pelbagai penyebab anemia, mulai dari kekurangan zat besi hingga masalah genetik (keturunan). Apabila didiagnosis menghidap anemia, proses penghantaran oksigen dan nutrien ke semua sel dan tisu badan terganggu. Terdapat pelbagai aduan, seperti mudah keletihan, pening, hingga kulit pucat. Secara umum, beberapa makanan yang meningkatkan darah dapat membantu merawat anemia.

Read More
Gejala anemia dari yang paling biasa hingga yang biasa setiap jenis

Anemia adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan pengeluaran sel darah merah. Sebenarnya, sel darah merah penting untuk mengangkut oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sekiranya badan kekurangan sel darah merah, anda cenderung mengalami pelbagai gejala anemia. Mengetahui tanda-tanda anemia dapat membantu anda mendapatkan rawatan yang betul atau mencegah anemia.

Read More
4 Jenis Komponen Darah Manusia dan Fungsinya

Selain air, darah juga mengalir ke seluruh badan anda. Tanpa darah, sudah pasti oksigen dan nutrien dari makanan akan sukar dihantar dengan baik ke seluruh badan. Namun, tahukah anda bahawa darah terdiri dari beberapa komponen, yang masing-masing mempunyai peranan yang berbeza? Ayuh, kenal pasti pelbagai komponen darah dalam badan dan fungsi masing-masing!

Read More
Punca Eosinofil Rendah dan Cara Mengatasinya

Apabila anda mempunyai jumlah darah yang lengkap, sel darah putih adalah salah satu bahagian yang diperiksa. Sel darah putih terdiri daripada pelbagai jenis yang berfungsi sebagai sistem imun, salah satunya adalah eosinofil. Eosinofil bertanggungjawab untuk melawan parasit dan menyebabkan reaksi alergi.

Read More
Mengesan Sistem Peredaran Manusia

Darah mempunyai peranan penting untuk membawa oksigen, nutrien, hormon, dan pelbagai komponen penting lain untuk menjaga kesihatan anda. Aliran peredaran darah di dalam badan diatur oleh sistem yang disebut sistem kardiovaskular - anda mungkin lebih akrab dengan sistem peredaran darah. Ingin tahu bagaimana sistem peredaran darah manusia berfungsi?

Read More
12 Buah Penguat Darah untuk Membantu Mengatasi Anemia

Terlalu sedikit sel darah merah di dalam badan boleh menyebabkan penghantaran oksigen dan nutrien ke sel tubuh terganggu. Ini kemudian boleh menyebabkan anda mengalami gejala anemia, seperti keletihan, sakit kepala, kulit pucat, tangan dan kaki yang sejuk, dan sesak nafas. Untuk itu, dapatkan cukup nutrien yang diperlukan untuk membentuk sel darah merah.

Read More
Kenali plasma darah, cecair yang membawa sel darah

Darah anda terdiri daripada komponen darah dalam bentuk cecair dan zat pepejal. Bahagian cair yang disebut plasma terbuat dari air, garam, dan protein. Sementara itu, bahagian padat dalam darah adalah sel darah yang dikenal sebagai sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Lebih daripada separuh darah terdiri daripada plasma.

Read More
Fakta Unik Mengenai Jenis Darah AB

Jenis darah yang anda nyatakan menggambarkan genetik, keperibadian anda, hingga risiko penyakit di kemudian hari. Darah jenis AB akan menunjukkan ciri yang berbeza daripada golongan darah A, B, atau O, dan sebaliknya. Salah satunya, golongan darah AB cenderung jarang dibandingkan dengan jenis darah yang lain.

Read More
Mengetahui Jenis Darah A, B, AB, dan O beserta ciri-cirinya

Apakah jenis darah anda? A, B, O, atau AB? Pada dasarnya setiap orang mempunyai jenis darah yang berbeza. Perbezaan jenis kumpulan ini berdasarkan pada kehadiran atau ketiadaan antigen dalam sel darah merah dan plasma darah. Memandangkan darah mempunyai peranan penting bagi tubuh, maka anda perlu mengetahui ciri-ciri setiap jenis darah.

Read More
Mencari Punca Leukosit Tinggi dalam Darah dan Cara Mengubatinya

Semasa menjalani jumlah darah yang lengkap, anda mungkin menemui sel darah putih atau leukosit yang tinggi. Tahap tinggi sel darah putih dalam badan disebut leukositosis. Jadi, apa maksudnya jika sel darah putih naik? Adakah keadaan ini berbahaya? Inilah penjelasan lengkapnya. Apa itu leukositosis? Leukositosis adalah tahap tinggi sel darah putih (leukosit) di atas tahap normal.

Read More
Mengenal Monosit dan Punca Tahap Tinggi dalam Tubuh

Monosit adalah sejenis sel darah putih (leukosit) seperti limfosit, neutrofil, dan basofil. Sel darah ini adalah sel darah terbesar dan barisan pertahanan kedua badan. Sekiranya tahap monosit melebihi tahap normal, anda mungkin mengalami gejala keadaan tertentu. Oleh itu, penting untuk mengetahui punca monosit tinggi semasa ujian darah dan bagaimana mengatasinya.

Read More
Ayuh, jauhi penyakit dengan 5 langkah untuk meningkatkan peredaran darah

Sistem peredaran darah berfungsi untuk mengedarkan oksigen dan nutrien ke semua tisu badan. Semua organ dan tisu anda dihubungkan oleh saluran darah kecil ke saluran darah utama. Inilah sebabnya mengapa gangguan pada sistem peredaran darah juga akan mempengaruhi fungsi badan yang lain. Walaupun begitu, ada beberapa usaha yang dapat anda lakukan untuk memperbaiki peredaran darah dan mencegah masalah kesihatan.

Read More
6 Makanan untuk Meningkatkan Hemoglobin (Hb)

Hemoglobin atau Hb secara ringkas adalah protein yang terdapat dalam sel darah merah. Tugasnya adalah untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan. Anda boleh mengetahui tahap hemoglobin anda semasa jumlah darah lengkap. Apabila tahap hemoglobin anda rendah, fungsi penting ini akan terjejas teruk. Oleh itu, hemoglobin rendah mesti diatasi dengan segera.

Read More
Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Hemoglobin (Hb)

Darah adalah komponen penting dalam badan anda. Darah terdiri daripada sel darah merah (eritrosit), sel darah putih (leukosit), plasma darah, dan platelet. Sementara itu, dalam sel darah merah terdapat hemoglobin (Hb). Sebenarnya, apa itu hemoglobin dan fungsinya dalam badan? Apa itu hemoglobin (Hb)?

Read More
7 Ubat Lebam Paling Berkesan Tanpa Berjumpa dengan Doktor

Lebam boleh muncul secara tiba-tiba tanpa anda tahu mengapa. Belum lagi bentuk dan warna yang mengganggu penampilan kulit. Nasib baik, lebam dapat dirawat di rumah tanpa perlu pergi ke doktor. Tetapi, jenis ubat lebam yang paling berkesan?Tahap perubahan warna lebamLebam adalah sejenis kecederaan kulit yang biasanya disebabkan oleh benturan atau objek tumpul pada kulit, menyebabkan saluran darah kecil pecah di dekat permukaan kulit.

Read More
Mengetahui Sistem Rhesus dalam Jenis Darah Anda

Jenis darah tidak hanya dapat dibezakan menjadi A, B, AB, atau O mengikut sistem ABO, tetapi juga melalui sistem faktor Rhesus (Rh). Komponen ini diperiksa dalam pemeriksaan kumpulan darah. Faktor Rh dilihat dari adanya protein bawaan dalam sel darah merah anda. Lihat tinjauan berikut untuk memahami sistem Rhesus (Rh) dengan lebih terperinci.

Read More
Apa yang Berlaku Apabila Tahap Limfosit Tinggi?

Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang berperanan penting dalam sistem imun. Sel darah putih ini dapat membantu tubuh melawan bakteria, virus, dan toksin lain yang membuat anda sakit. Sekiranya tahap limfosit tinggi, itu boleh menjadi tanda bahawa tubuh anda sedang berjuang untuk melawan penyakit atau jangkitan tertentu.

Read More
Pemeriksaan Darah Lengkap, Apa Kegunaan untuk Kesihatan Anda?

Pemeriksaan am (kiraan darah lengkap/ CBC) adalah ujian darah yang digunakan untuk menilai kesihatan anda secara keseluruhan dan mengesan pelbagai gangguan. Pengiraan darah lengkap adalah salah satu prosedur yang dilakukan untuk mendiagnosis anemia. Selain itu, pelbagai gangguan darah lain juga dapat dikesan dengan pemeriksaan ini, seperti jangkitan dan leukemia.

Read More
Pelbagai Pilihan Rawatan untuk Mengubati Anemia

Anemia adalah masalah kesihatan yang biasa, terutama pada wanita. Malangnya tidak ramai yang menyedari bahawa dia menderita anemia. Gejala anemia, seperti keletihan, kadang-kadang dianggap remeh oleh sesetengah orang. Walaupun begitu, anda masih perlu mengetahui bagaimana menangani anemia agar keadaan ini tidak mengganggu.

Read More
4 Jenis Suplemen Darah dan Vitamin untuk Anemia

Anemia adalah keadaan apabila anda tidak mempunyai sel darah merah yang cukup untuk membawa cukup oksigen ke tisu badan. Anemia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk kekurangan zat besi, vitamin B12, atau asam folat. Salah satu cara untuk mengatasi anemia adalah dengan mengambil makanan tambahan atau vitamin tambahan.

Read More
Cegah Pembekuan Darah dengan 5 Makanan Ini Yang Menipis Darah

Pembekuan darah adalah proses penting, tetapi terlalu banyak boleh memberi kesan kepada kesihatan anda, termasuk serangan jantung dan strok. Agar ini tidak menimbulkan kesan maut, terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh anda gunakan sebagai makanan penipisan darah. Jenis makanan yang boleh menjadi pengencer darah Berikut adalah pilihan makanan penipisan darah.

Read More
Mengetahui Sebab dan Cara Mengatasi Eosinofil Tinggi

Hasil ujian darah anda dapat menunjukkan pelbagai keadaan kesihatan yang mungkin membimbangkan. Kiraan darah lengkap yang disertakan dengan ujian darah pembezaan akan menunjukkan bilangan setiap jenis sel darah putih dalam darah anda, eosinofil adalah salah satu daripadanya. Sekiranya anda mempunyai eosinofil tinggi, anda mempunyai keadaan yang dikenali sebagai eosinofilia.

Read More
Punca Anemia dan Faktor yang Meningkatkan Risiko Anda

Anemia adalah gangguan darah yang membuat anda letih, pening, dan pucat. Malangnya, gejala anemia sering disalahpahami sebagai tanda penyakit lain, sehingga banyak orang menyedari mereka menghidapnya. Sebenarnya, diagnosis dan rawatan anemia yang tidak dilakukan dengan betul boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius akibat anemia.

Read More
Mengenal Sel Stem, Menyembuhkan Berbagai Penyakit Berbahaya

Di dalam badan, terdapat banyak jenis sel yang berfungsi untuk memastikan semua organ anda berfungsi dengan baik. Namun, pernahkah anda mendengar sel stem? Dalam dunia perubatan, sel stem kini menjadi topik perbincangan hangat, kerana sel-sel ini mempunyai kebolehan 'istimewa' dan boleh menjadi kejayaan baru dalam merawat pelbagai penyakit kronik.

Read More
Apa yang Membuat Darah Manusia Merah?

Pernahkah anda terfikir mengapa darah manusia berwarna merah? Walaupun warna darah berwarna merah, mengapa saluran darah berwarna biru? Sebenarnya, warna merah darah yang terang disebabkan oleh pengikatan protein dan komponen mineral yang membentuk sel darah. Sekiranya diperiksa dengan lebih mendalam, warna darah mungkin tidak selalu merah di badan, ia mungkin lebih gelap atau lebih terang.

Read More
Ingin Menderma Darah? Memenuhi syarat berikut terlebih dahulu

Derma darah tidak hanya bermanfaat untuk penerima darah, tetapi juga bermanfaat untuk penderma. Derma darah dapat memberikan manfaat bagi kesehatan penderma, termasuk menurunkan risiko penyakit jantung, risiko barah, dan membantu penurunan berat badan. Sekiranya anda berminat untuk menjadi penderma, terdapat beberapa syarat penderma darah yang mesti anda penuhi sebelum memberikan darah anda.

Read More
Kenali albumin, protein penting untuk badan anda

Albumin adalah protein dalam darah manusia yang dihasilkan oleh hati dan mempunyai fungsi penting untuk kelangsungan hidup anda. Apabila tahap di atas atau di bawah normal, anda mungkin mengalami keadaan kesihatan tertentu. Oleh itu, penting untuk mengetahui lebih banyak mengenai protein ini dalam darah dan memahami fungsinya.

Read More
Apakah Tanda dan Gejala Talasemia?

Talasemia adalah gangguan darah yang menyebabkan hemoglobin (Hb) pada sel darah merah tidak berfungsi dengan normal. Penyakit genetik ini mungkin menunjukkan tanda dan gejala yang berbeza-beza pada setiap penderita. Apa tanda dan gejala talasemia yang perlu diperhatikan?Tanda-tanda dan gejala talasemiaTubuh penghidap talasemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin dalam sel darah merah dengan betul.

Read More
Gangguan Darah Yang Paling Umum

Darah anda terdiri dari empat komponen utama, yaitu sel darah merah (eritrosit), sel darah putih (leukosit), platelet (platelet), dan plasma darah. Keempat komponen ini boleh bermasalah sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik. Akibatnya, anda mungkin mengalami pelbagai gangguan darah yang boleh menjadi akut dan kronik.

Read More
Bukan Hanya Manfaat, Derma Darah Juga Boleh Membawa Kesan Sampingan Sekiranya Terlalu Sering

Derma darah mengikut jenis darah telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan. Malangnya, faedah menderma darah mungkin tidak lagi berlaku jika anda melakukannya terlalu kerap. Apakah kesan sampingan pendermaan darah yang kerap?Apakah kemungkinan kesan sampingan menderma darah? Kehabisan darah bukanlah kesan sampingan pendermaan darah yang perlu anda takutkan kerana sel darah merah mempunyai kemampuan luar biasa untuk membiak.

Read More
Lebam Muncul di Sekitar Mata, Bagaimana Menghilangkannya?

Apabila mata anda terkena atau terkena objek tumpul yang keras, anda mungkin akan segera melihat lebam di mata. Keadaan mata yang lebam atau lebam tidak hanya boleh mengganggu penampilan, tetapi juga menimbulkan risiko untuk kesihatan jika tidak dirawat dengan baik. Untuk mengetahui apa sebenarnya lebam pada mata dan bagaimana menghilangkan keadaannya, lihat ulasan di bawah.

Read More
5 Manfaat Derma Darah untuk Kesihatan Anda

Darah adalah salah satu komponen terpenting dalam tubuh manusia. Keputusan anda untuk menderma darah melalui pendermaan darah dapat menyelamatkan satu nyawa, atau bahkan beberapa nyawa sekaligus. Bukan sahaja bermanfaat untuk penerima, sebagai penderma anda juga dapat memperoleh faedah menderma darah untuk kesihatan anda sendiri.

Read More
6 Punca Tahap Hemoglobin dalam Darah Melambung

Mungkin anda baru menjalani ujian darah lengkap. Dalam hasilnya, dinyatakan jika tahap hemoglobin anda cukup tinggi. Sebenarnya, terdapat banyak perkara yang boleh mempengaruhi tahap hemoglobin dalam badan. Yang jelas, berikut adalah pelbagai penyebab hemoglobin tinggi.Apakah fungsi hemoglobin?Sebelum mengetahui mengapa tahap hemoglobin tinggi, ada baiknya jika anda memahami fungsi hemoglobin terlebih dahulu.

Read More
Thrombositopenia

DefinisiApa itu trombositopenia?Thrombocytopenia adalah keadaan gangguan platelet yang berlaku kerana tahap platelet yang rendah - juga dikenal sebagai platelet - di dalam badan anda.Platelet adalah sel darah yang dihasilkan dalam sel besar yang terletak di saraf tunjang (megakaryocytes). Platelet berperanan dalam proses pembekuan darah sehingga tubuh mengelakkan pendarahan berlebihan.

Read More