Sebab-sebab Badan Orang Tua Rasa Sejuk, Dan Cara Mengatasinya

Adakah anda sedar bahawa ketika anda semakin tua, badan anda juga menjadi lebih mudah menggigil dan terasa sejuk? Sebenarnya, mungkin suhu bilik atau cuaca sebenarnya panas. Nampaknya, badan terasa sejuk pada orang tua ada kaitan dengan kesan penuaan pada badan. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai sebab-sebab badan mudah merasa sejuk dan penyelesaian untuk mengatasinya.

Read More
Ketahui kelebihan dan kekurangan rumah jagaan orang tua

Mendengar rumah jagaan atau rumah jagaan boleh menimbulkan perasaan tidak menyenangkan. Tidak sedikit filem dan rancangan televisyen yang menggambarkan rumah anak yatim ini sebagai tempat yang membuat orang tua tidak bahagia. Sebenarnya, rumah jagaan orang tua tidak selalu buruk. Ayuh, kenal pasti kelebihan dan kekurangan rumah jagaan dengan lebih terperinci dalam artikel berikut!

Read More
Memahami Apa itu Krisis Kehidupan Tengah dan Cara Yang Betul untuk Mengatasinya

Adakah anda pernah mendengar istilah itu krisis pertengahan hidup atau krisis pertengahan umur? Keadaan ini biasanya pertama kali muncul ketika anda telah melalui usia produktif. Baik, semasa bercakap mengenai krisis pertengahan hidup, Perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah gambaran lelaki atau wanita pertengahan umur yang tiba-tiba membuat keputusan yang tidak dijangka: berhenti dari pekerjaannya, berpakaian seperti orang muda, membeli kereta mewah, atau menggoda dengan orang yang lebih muda dari lawan jenis .

Read More
4 Faedah Kesihatan Minum Susu untuk Warga Emas

Setakat ini, kebiasaan minum susu sangat sinonim dengan anak-anak, kerana ia dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan. Sebagai sumber pemakanan yang baik, ibu bapa atau orang tua sebenarnya masih perlu minum susu. Lalu, berapa banyak susu yang harus diminum oleh orang tua setiap hari? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Read More
Sekiranya Ibu Bapa Tua Mengambil Vitamin untuk Tulang? Inilah jawapannya

Apabila anda semakin tua, kepadatan tulang semakin berkurang, menjadikannya lebih mudah terkena patah tulang dan patah tulang. Itulah sebabnya mengapa banyak orang dari usia muda rajin mengambil suplemen vitamin D dan kalsium untuk menjaga tulang mereka kuat. Kebiasaan mengambil suplemen ini berterusan hingga usia tua, walaupun ada juga orang tua yang baru saja mengambil suplemen untuk mengurangkan risiko osteoporosis.

Read More
5 Kosmetik Paling Disyorkan untuk Berumur 50 Tahun ke Atas

Ramai pakar kesihatan kulit dan pakar kecantikan bersetuju bahawa mereka mengesyorkan untuk mula menggunakan produk antipenuaan pada usia 20-30an. Sebaiknya gunakan produk ini seawal mungkin untuk mengelakkan munculnya keriput, garis halus, bintik-bintik gelap, dan masalah kulit yang lain. Jadi, bagaimana jika anda baru mula menggunakan produk kosmetik antipenuaan pada usia 50 tahun ke atas?

Read More
21 Penyakit yang paling biasa pada orang tua

Memasuki usia tua, semakin banyak penyakit menyerang orang tua. Meningkat usia adalah salah satu faktor munculnya pelbagai penyakit. Tidak hairanlah jika banyak warga tua menderita penyakit serius, bahkan satu tetapi dua atau lebih penyakit sekaligus. Lalu, apakah penyakit yang sering terjadi pada orang tua?

Read More