Ketahui Jenis Ujian Buta Warna, Bagaimana Ia Berfungsi?

Katanya, rabun warna menjadikan seseorang hanya melihat warna hitam dan putih. Benar jika yang dimaksudkan adalah buta warna total. Namun, tidak semua orang buta warna. Sebilangan besar kes buta warna sebenarnya adalah buta warna separa, yang sukar dibezakan antara warna merah, hijau, atau biru. Untuk menentukan jenis yang anda miliki, anda perlu melakukan pemeriksaan buta warna.

Read More
Ketahui pelbagai jenis pemeriksaan mata di bawah

Kesihatan mata adalah salah satu perkara penting yang mesti anda jaga. Untuk memastikan penglihatan anda selalu normal dan berfungsi dengan baik, ada baiknya menjalani pemeriksaan mata secara berkala.Bilakah saya mesti menjalani pemeriksaan mata?Apabila anda mula merasakan ada yang tidak kena dengan penglihatan anda, satu-satunya cara adalah dengan berjumpa pakar oftalmologi untuk mengetahui keadaan kesihatan mata anda.

Read More
Cara Mengatasi Mata Minus, dari Kacamata hingga Kebiasaan Sihat

Rabun dekat (rabun) atau juga dikenali sebagai mata minus adalah gangguan pembiasan mata yang menjadikan seseorang tidak dapat melihat objek dari jarak jauh dengan jelas. Penglihatan kabur adalah ciri mata minus yang umumnya mulai dialami sejak kecil. Walaupun tidak terlalu berbahaya untuk kesihatan, gangguan penglihatan ini dapat menghalang aktiviti fizikal anda.

Read More
Pelbagai Cara Mengatasi Mata Merah yang Disarankan Secara Perubatan

Kerengsaan, reaksi alergi, dan kecederaan mata kecil boleh menyebabkan pembuluh kecil di mata anda membengkak dan membuatnya kelihatan merah. Mata merah yang menyakitkan umumnya tidak berbahaya, tetapi anda mungkin merasakan sensasi yang tidak selesa ketika anda mengalaminya. Tidak perlu risau, ada beberapa cara untuk mengatasi mata merah yang boleh anda lakukan, dari menggunakan ubat hingga melakukan rawatan di rumah yang sederhana.

Read More
Kacamata Anti Radiasi, Dari Manfaat hingga Petua Memilihnya

Adakah anda salah satu daripada orang-orang yang sering menghabiskan masa di bawah sinar matahari, atau menggunakan alat elektronik untuk waktu yang lama? Hati-hati, kedua-dua aktiviti boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mata anda. Untuk memastikan mata anda tetap terlindung, ada banyak cara yang boleh anda lakukan, salah satunya adalah kacamata anti-radiasi yang diklaim dapat mencegah kerosakan mata.

Read More
6 Punca Mata Gatal dan Cara Mengatasinya

Menggosok mata adalah kebiasaan yang sering dilakukan ketika mata terasa gatal. Bermula dari kanak-kanak kecil dan orang tua, jika mata gatal, itu adalah refleks untuk menggosok mata mereka. Namun, apa sebenarnya yang menyebabkan mata gatal yang membuat orang ingin menggosok mata secara berterusan? Lalu, apakah cara yang tepat untuk menyelesaikannya?

Read More
10 Penyebab Mata Merah Yang Paling Umum

Bukan sahaja merasa tidak selesa, mata merah juga dapat mengganggu aktiviti harian anda. Bahkan tidak hanya itu, keadaan ini juga akan mengganggu penampilan anda. Jadi, apa yang menyebabkan mata merah? Bagaimana untuk mengetahui jawapannya dalam artikel ini.Pelbagai penyebab mata merahMata adalah salah satu organ tubuh manusia yang paling sensitif.

Read More
Cara Memakai dan Merawat Lensa Sentuh supaya Mata Tidak Merengsa

Bagi anda yang gemar memakai kanta lembut (kanta lekap) dan bukannya cermin mata, penggunaannya perlu dilakukan dengan cara yang betul. Sekiranya salah, kesihatan mata dan penglihatan anda boleh mengalami masalah. Oleh itu, lihat langkah-langkah untuk menggunakan kanta lekap di bawah ini agar tidak selamat daripada komplikasi kerana kesalahan penggunaan kanta lekap.

Read More
Bukan Hanya Satu, Inilah 4 Jenis Lensa Sentuh (Softlens)

Anda pasti tidak asing dengan kanta lekap, alias lensa lembut. Bagi sesetengah orang yang mempunyai masalah penglihatan, kanta lekap adalah pilihan yang lebih menguntungkan daripada cermin mata kerana ia dianggap lebih praktikal dan menyokong aktiviti harian pengguna. Nah, mengetahui jenis dan cara menggunakan kanta lekap yang betul sangat penting agar kesihatan mata anda sentiasa terjaga.

Read More
Punca Mata Kuning (penyakit kuning) dan Cara Mengatasinya

Biasanya, selain dari bahagian kornea yang berwarna hitam atau coklat, mata yang lain akan berwarna putih. Namun, jika mata anda tiba-tiba berubah menjadi kuning, anda pasti curiga. Ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu. Lalu, apa yang menjadikan mata menjadi kuning? Bagaimana cara menghilangkan keadaan mata kuning (penyakit kuning)?

Read More
7 Punca Beg Mata Yang Anda Tidak Sedari

Sekiranya anda mempunyai mata panda, anda tidak bersendirian. Istilah "mata panda" merujuk kepada orang yang mempunyai beg di bawah mata mereka. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kantong mata, mulai dari kurang tidur, terdedah kepada cahaya matahari, hingga keadaan perubatan yang perlu anda perhatikan.

Read More
Memahami Proses Ujian Penglihatan Mata untuk Ujian Ketajaman Visual

Ujian penglihatan mata atau ketajaman visual dilakukan untuk mengetahui kemampuan mata untuk melihat objek dengan jelas dalam jarak tertentu. Ujian ini biasanya digunakan sebagai cara untuk mengetahui kesalahan pembiasan mata seperti mata minus (rabun jauh), rabun jauh, dan silinder mata. Ujian penglihatan boleh dilakukan oleh pakar oftalmologi, tetapi sekarang ia juga banyak terdapat dalam pelbagai optik.

Read More
Heterokromia, Bila Mata Anda Berwarna Berbeza

Heterokromia adalah perbezaan warna antara iris mata manusia. Sangat jarang seseorang dapat memiliki dua mata yang berbeza warna. Di Amerika sahaja, keadaan ini hanya berlaku pada 11 daripada setiap 1,000 orang. Ini biasanya berlaku kerana beberapa faktor, dan sebenarnya boleh berkembang dari masa ke masa.

Read More
6 Cara Menghilangkan Lebam pada Kelopak Mata (Kalazion)

Adakah anda pernah mengalami benjolan di kelopak mata anda tetapi tidak ada rasa sakit? Ia adalah satu kehebatan. Keadaan ini berlaku apabila kelenjar minyak atau sebum (sebaceous) tersumbat di bawah kulit. Walaupun membentuk ketulan, chalazion bukanlah jangkitan dan tidak berbahaya. Namun, anda perlu berjumpa doktor kerana benjolan di kelopak mata ini dapat menyekat penglihatan.

Read More
8 Jenis Penyakit Mata Yang Paling Umum

Kes kebutaan di Indonesia secara keseluruhan tidak begitu tinggi. Walaupun begitu, gangguan penglihatan dan kebutaan masih menjadi bencana kesihatan yang serius, terutama pada golongan tua. Tahap kebutaan yang tinggi pada orang tua sebahagian besarnya disebabkan oleh katarak, yang memang boleh berkembang seiring bertambahnya usia.

Read More
Apa yang Menyebabkan Gaya, dan Bagaimana Anda Boleh Melayannya?

Perhatikan mata dalam bahasa perubatan yang dikenali sebagai hordeolum atau gaya. Gangguan mata yang dikatakan muncul jika anda ingin mengintip orang ini sebenarnya disebabkan oleh jangkitan kuman Staphylococcus aureus yang menyerang kelenjar di mata. Akibatnya, benjolan muncul di kelopak mata. Walaupun tidak berbahaya, pewarna boleh mengganggu aktiviti harian anda kerana kesakitan dan merosakkan kecantikan mata anda.

Read More
Sebelum pembedahan LASIK, perhatikan perkara berikut!

LASIK adalah prosedur pembedahan mata dengan teknologi laser untuk memperbaiki gangguan penglihatan seperti rabun jauh, rabun jauh, atau silinder mata. Pembedahan mata LASIK boleh menjadi pilihan bagi anda yang tidak selesa menggunakan cermin mata atau kanta lekap. Tetapi seperti pembedahan mata yang lain, LASIK juga mempunyai kesan sampingan yang penting untuk diketahui jika anda mahu melakukannya.

Read More
Memahami Anatomi Kornea dan Fungsinya untuk Mata

Kemungkinan besar tahu kornea adalah salah satu bahagian mata, tetapi itu sahaja. Mungkin tidak banyak orang tahu apa itu kornea, fungsinya untuk mata, dan penyakit apa yang boleh mengancam jika kesihatannya tidak dijaga. Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah. Apakah kornea mata?Kornea Mata: American Academy of Ophthalmology Kornea adalah lapisan pelindung luar mata.

Read More
Strabismus (Mata juling)

Definisi strabismusStrabismus atau mata melintang adalah keadaan ketika mata tidak sejajar dan mereka bergerak ke arah yang berbeza. Dalam keadaan ini, satu mata biasanya diarahkan ke depan, tetapi mata yang lain dapat melihat ke sisi, ke atas, atau ke bawah.Punca silang mata (strabismus) adalah kawalan otot mata yang tidak berfungsi dengan baik.

Read More
Pelbagai Punca Belekan Mata yang Perlu Diperhatikan

Sebilangan bukti tidur nyenyak adalah jelas sebaik sahaja anda membuka mata pada waktu pagi, mulai dari rambut kusut, nafas naga, bekas air liur kering di pipi anda, hingga mata miring. Ternyata, alasan di sebalik kemunculan kerak di sudut mata tidak diketahui secara meluas. Alasannya adalah, bukan hanya tidur nyenyak adalah penyebabnya, tetapi mungkin mata yang mengalir adalah gejala keadaan kesihatan tertentu.

Read More
3 Cara Mudah Membersihkan Kaca Mata Anda

Untuk terus membantu anda melihat dengan baik, cermin mata anda perlu dibersihkan dengan kerap. Namun, adakah betul bagaimana anda membersihkan lensa? Cara yang betul untuk membersihkan lensa kaca mata dapat mencegah risiko calar pada lensa, dan juga memperpanjang jangka hayatnya sehingga anda tidak perlu bersusah payah pergi dan balik ke optik untuk menukar lensa.

Read More
4 Ciri Utama yang Menunjukkan Anda Mempunyai Mata Silinder

Apabila anda menghadapi masalah melihat objek, anda mungkin tertanya-tanya adakah keadaan yang anda alami adalah mata minus, plus, atau silinder? Kesukaran melihat garis lurus dengan jelas sering dikaitkan dengan gangguan mata silinder. Walau bagaimanapun, masih terdapat tanda dan gejala lain yang termasuk dalam ciri-ciri mata silinder.

Read More
Rabun jauh (Hypermetropia)

DefinisiApa itu hiperopia atau rabun jauh? Hipermetropia atau rabun jauh adalah keadaan apabila anda tidak dapat melihat objek dekat dengan jelas. Ini adalah keadaan yang berlawanan dengan rabun jauh atau rabun jauh. Dalam beberapa kes hipermetropia yang teruk, pesakit hanya dapat melihat objek yang sangat jauh.

Read More
Apakah perbezaan antara Soft Lens dan Hard Lens? Mana yang Lebih Baik untuk Mata Anda?

Sekiranya anda telah memilih untuk memakai kanta lekap dan bukannya cermin mata, langkah seterusnya adalah memilih jenis lensa yang sesuai untuk anda. Terdapat dua jenis kanta lekap yang kini terdapat di pasaran, iaitu kanta lekap lembut dan kanta lekap keras. Sudah tentu, sebelum membuat keputusan untuk membeli, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa perbezaan antara lensa lembut dan lensa keras.

Read More
5 Cara Pantas untuk Menghilangkan Gaya Mengganggu

Hampir semua orang telah mengalami stye. Walaupun kelihatannya tidak serius dan lebam yang kelihatan kecil, warna boleh mengganggu hari anda. Terutama jika anda mempunyai acara penting dan mesti berjumpa dengan banyak orang. Wow, stye boleh menjadi masalah besar. Untuk itu, anda memerlukan kaedah yang cepat dan berkesan untuk menghilangkan pewarna dengan bahan-bahan mudah yang anda dapati di dapur anda sendiri.

Read More
6 Makanan Yang Baik untuk Kesihatan Mata, Ada?

Mata adalah salah satu organ tubuh manusia yang paling penting dan memainkan peranan utama dalam penglihatan kita. Oleh itu, adalah wajib bagi setiap orang untuk menjaga kesihatan mata demi menjaga kualiti penglihatan. Dengan menjalani gaya hidup sihat, termasuk makan makanan yang baik untuk kesihatan mata, anda akan mengelakkan pelbagai risiko gangguan mata.

Read More
Jaga Kebersihan Lensa Kenalan Anda dengan Mengikuti 6 Petua Ini

Daripada membuat penglihatan yang baik, menggunakan kanta lekap yang kotor tentunya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan penglihatan anda. Oleh itu, anda pasti perlu mengetahui cara membersihkan dan merawat kanta lekap dengan berkesan.Cara merawat dan membersihkan kanta lekap yang betulMenurut American Academy of Ophthalmology, kanta lekap yang kotor atau tidak sesuai boleh menggaru lapisan mata anda.

Read More
12 Keadaan yang Memerlukan Titisan Mata

Titisan mata adalah cecair yang digunakan untuk pelbagai keadaan mata, seperti mata merah jambu dan selepas pembedahan mata. Titisan mata biasanya mengandungi garam sebagai asas. Bergantung pada tujuan penggunaannya, tetes mata mungkin juga mengandungi pelincir air mata buatan, atau agen anti-kemerahan, serta ubat-ubatan.

Read More
Adakah Pilihan Ubat Katarak Selain Pembedahan?

Katarak adalah keadaan apabila lensa mata anda, yang harus telus, menjadi keruh. Penyebab katarak biasanya adalah penuaan. Sekiranya tidak dirawat, katarak boleh menyebabkan kebutaan. Rawatan katarak yang paling berkesan adalah pembedahan pembuangan katarak. Namun, ada anggapan bahawa katarak dapat disembuhkan tanpa pembedahan.

Read More
4 Kelainan Yang Boleh Berlaku pada Murid Mata

Apabila anda melihat ke arah cermin dan melihat lebih dekat ke mata anda, anda mungkin akan melihat lingkaran hitam di tengah mata anda. Lingkaran hitam dipanggil murid. Selain mempunyai fungsi khas, ternyata murid berisiko mengalami kelainan, baik dari segi bentuk dan fungsinya. Untuk mengetahui keabnormalan apa yang boleh terjadi pada murid mata, lihat ulasan penuh di bawah.

Read More
Jangan Salahkan Salap Mata! Fahami Jenis dan Garis Panduan untuk Menggunakan Yang Betul

Selama ini, masalah mata merah, kering, atau jengkel lebih kerap diatasi dengan titisan mata. Berbanding dengan populariti titisan mata, banyak yang tidak biasa dengan penggunaan salap untuk mata. Sebenarnya, beberapa ramuan ubat untuk mata hanya berkesan apabila diformulasikan dalam bentuk salap. Malangnya, cara menggunakan salap mata tidak semudah titisan, terutama bagi anda yang menggunakannya untuk pertama kalinya.

Read More
2 Pilihan Cermin Mata Khas untuk Orang Buta Warna

Adalah salah untuk berfikir bahawa orang buta warna hanya dapat melihat putih dan hitam. Sebabnya, terdapat banyak jenis buta warna, dari mereka yang tidak dapat melihat biru, merah, kuning, hingga hijau. Sebenarnya, terdapat sebilangan kecil kes orang yang hanya dapat melihat putih dan hitam. Sebilangan besar tidak dapat melihat merah dan hijau.

Read More
Adakah Kacamata Anti Sinaran Komputer Berkesan untuk Melindungi Mata?

Sebilangan besar pekerja pejabat menghabiskan sebahagian besar waktunya di hadapan komputer atau peranti digital yang lain. Tidak jarang ini menjadikan mereka lebih rentan terhadap berbagai masalah mata, seperti mata letih, penglihatan kabur, hingga mata merah. Dalam usaha mengurangkan kesan bahaya ini, sebilangan orang menggunakan cermin mata anti-radiasi untuk melindungi mata mereka.

Read More
Mata Seperti Melihat Kilauan Cahaya, Apa Sebabnya?

Melihat pantulan cahaya dari cermin, pasti membuatkan mata anda terpesona. Seboleh-bolehnya anda menjauhkan diri atau menutup mata dari kilatan cahaya yang menjengkelkan. Namun, pernahkah anda merasakan sensasi melihat kilatan cahaya di mata anda, tetapi tidak ada yang mempesona anda? Apa yang anda fikir adalah penyebabnya?

Read More
5 Cara Membezakan Mata Minus dan Mata Silinder

Kesukaran yang kerap untuk melihat objek dengan jelas atau mengalami penglihatan kabur mungkin menunjukkan anda mengalami gangguan fokus atau kesalahan pembiasan. Dua jenis gangguan fokus yang paling biasa dialami adalah mata minus atau silinder mata (astigmatisme). Walaupun keduanya membuat penglihatan kabur, terdapat perbezaan antara mata minus dan mata silinder.

Read More
Punca Penglihatan Buram dan Cara Mengatasinya

Penglihatan kabur berlaku apabila mata anda kehilangan keupayaan untuk melihat objek atau objek dengan jelas. Walaupun kadang-kadang keadaan ini diremehkan, penglihatan kabur sebenarnya dapat menunjukkan penyakit atau masalah kesihatan lain yang lebih serius. Apa yang menyebabkan mata kabur dan penglihatan kabur?

Read More
Petua Melindungi Diri Anda Apabila Diserang Gas Air Mata

Dari rusuhan Mei '98, demonstrasi #BlackLivesMatter di Amerika Syarikat beberapa waktu yang lalu, hingga gerakan menentang Rang Undang-Undang Kanun Jenayah yang masih berlangsung hingga kini, gas pemedih mata sering digunakan untuk mengawal dan menyebarkan orang ramai. Malangnya, penggunaan gas ini sebenarnya masih menjadi kontroversi - terutamanya kerana secara rasmi dilarang digunakan di zon perang, tetapi dibenarkan untuk mengawal massa orang awam.

Read More
Merawat Mata Juling dengan Pembedahan dan Kaedah Rawatan Lain

Masalah penglihatan berganda kerana mata melintang boleh sangat mengganggu. Sekiranya dibiarkan, mata perlahan-lahan boleh kehilangan keupayaan untuk melihat. Tidak ketinggalan, seseorang dengan mata melintang atau strabismus juga terkena psikologi kerana mereka sering dikucilkan atau diejek. Nasib baik, ada cara yang boleh anda lakukan untuk merawat mata yang melintang, salah satunya adalah pembedahan.

Read More
7 Makna Kedutan Mata Kiri Bawah Dari Bahagian Perubatan

Hampir semua orang pasti mengalami kerlipan mata. Sama ada pada mata di atas, bawah, kiri, atau kanan. Mitosnya adalah bahawa kedutan di mata kanan anda bermaksud anda akan mendapat rezeki yang tidak dijangka. Namun, bagaimana jika mata kiri bawah berkedut? Apa maksudnya dari sudut perubatan? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Read More
Cara Mengatasi Buta Warna yang Membantu Melegakan Penglihatan Anda

Kes rabun warna yang paling biasa adalah buta warna separa. Gangguan penglihatan ini menyebabkan mata tidak dapat mengesan warna tertentu dengan betul. Warna yang sukar dilihat adalah merah, biru, dan hijau. Namun, apakah ada cara untuk menyembuhkan rabun warna? Rawatan untuk kebutaan warna hari ini adalah dengan kacamata lensa khas, tetapi dapatkah mata membezakan warna?

Read More
Fakta Mengenai Air Mata Yang Mesti Anda Ketahui

Terdapat begitu banyak perkara yang dapat menggerakkan emosi anda, sehingga anda boleh menangis. Bermula dari menonton filem sedih, mendengar berita buruk, hingga putus, reaksi tubuh yang biasanya timbul dari beberapa peristiwa ini adalah menitiskan air mata. Tetapi, tahukah anda bahawa air mata anda mempunyai banyak fungsi selain menangis?

Read More
Ketahui, Jenis Kanta Kaca Berdasarkan Bahan dan Fungsi

Penggunaan cermin mata dengan lensa pembetulan sangat digalakkan bagi anda yang mengalami rabun mata atau kesalahan pembiasan mata. Lensa kaca mata yang digunakan mestilah sesuai dengan gangguan penglihatan yang dialami, misalnya kacamata minus untuk rabun jauh dan plus kacamata untuk rabun jauh. Pemilihan lensa yang tepat juga sangat penting untuk keselesaan anda.

Read More
8 Perkara Tidak dijangka yang menyebabkan kerengsaan mata

Mata adalah salah satu organ tubuh yang paling sensitif. Tidak menghairankan bahawa kerengsaan mata adalah keadaan yang biasa dialami oleh banyak orang. Sebabnya, mata hanya dilindungi oleh kelopak mata dan lebih mudah terkena benda asing di sekitarnya, mulai dari debu hingga kuman. Apa yang anda fikir menyebabkan kerengsaan mata?

Read More
Pilihan Ubat Perut yang Kuat dan Boleh Dilakukan di Rumah

Hordeolum atau stye adalah salah satu daripada beberapa jangkitan mata, yang dicirikan oleh penampilan lebam merah di bahagian luar kelopak mata. Penumpukan kotoran, bakteria, dan sel kulit mati yang menyumbat kelenjar minyak di sekitar bulu mata adalah penyebab utama warna anda. Jadi, apakah ubat pewarna mata dan bagaimana merawatnya?

Read More
Bolehkah Rasa Buta Disembuhkan?

Seseorang yang buta warna tidak semestinya hanya melihat dunia sebagai hitam dan putih. Sebilangan orang mungkin tidak dapat mengetahui perbezaan antara warna ungu dan biru, atau melihat warna kuning seperti hijau, sementara yang lain mungkin menghadapi masalah membezakan antara merah dan hitam. Oleh itu, bolehkah orang buta warna pulih sepenuhnya?

Read More
Katarak Senile, Ketika Kabus Mata Kerana Penuaan

Terdapat pelbagai jenis katarak dengan pelbagai sebab. Di antara semua jenis ini, katarak pikun atau katarak yang berlaku akibat proses penuaan adalah jenis katarak yang paling biasa. Menangani pada masa yang tepat menjanjikan hasil akhir yang baik. Lihat penjelasan di bawah. Apa itu katarak pikun? Katarak Senile adalah katarak yang berlaku seiring bertambahnya usia.

Read More
6 Punca Mata Sakit dan Sakit Suka Terbakar

Adakah anda pernah merasakan sakit mata dan sensasi terbakar muncul? Sebenarnya, keadaan ini kurang biasa dan mungkin merupakan tanda masalah kesihatan tertentu. Jadi, apakah penyebab sakit mata?Pelbagai penyebab sakit mata ditambah cara mengatasinyaBerikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sakit mata dan terasa seperti terbakar.

Read More