Panduan Teknik Berenang Bebas yang Mudah Dikuasai untuk Pemula

Anda boleh berenang dengan pelbagai gaya, jarak, dan tahap kesukaran. Sekiranya anda seorang pemula, disarankan untuk mencuba gaya bebas berenang dengan jarak istirahat berkala. Mengamalkan teknik berenang gaya bebas yang betul bukan sahaja bermanfaat untuk otot dan pernafasan pemula. Ini juga dapat membantu anda menjadi cepat dalam berenang dan menguasai pelbagai teknik lain, anda tahu!

Read More
Ketahui Teknik Asas Pencak Silat untuk Pemula dan Penjelasan

Pencak silat adalah salah satu seni mempertahankan diri asli Indonesia. Bukan hanya teknik mempertahankan diri, tetapi pencak silat juga menggabungkan unsur seni dalam setiap gerakan. Menguasai pergerakan asas pencak silat bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh itu, anda perlu mengetahui teknik asas seni mempertahankan diri pencak silat bersama dengan penjelasan berikut.

Read More
3 Teknik Larian Jarak Pendek Asas untuk Persembahan Terbaik

Walaupun hanya trek pendek, itu tidak bermaksud teknik berlari jarak dekat atau berlari pecut senang untuk anda lakukan. Anda harus betul-betul cergas dan mengetahui teknik asas untuk sampai ke garisan penamat dengan lebih pantas. Sekarang untuk menguasai perkara ini, pertimbangkan terlebih dahulu petua berjalan pantas berikut.

Read More
Lompat Jauh dalam Atletik, Teknik Asas dan Peraturannya

Lompat jauh adalah sukan atletik lompat yang bertujuan untuk melompat dan mencapai sejauh mungkin. Semasa melompat jarak jauh, atlet terlebih dahulu akan melakukan awalan berlari, kemudian berlepas, melayang, dan mendarat. Sebagai tambahan kepada teknik asas, terdapat beberapa peraturan sukan lompat jauh yang perlu anda perhatikan.

Read More
7 Latihan Kekuatan Mudah untuk Membangun Tangan Anda

Mempunyai bentuk badan yang ideal adalah impian semua orang. Selain perut rata, sebilangan orang juga ingin mempunyai lengan yang kuat. Untuk mendapatkan badan yang ideal, satu perkara yang boleh dilakukan adalah dengan menggunakan kekuatan otot lengan. Membentuk otot lengan bukan sahaja mencantikkan penampilan tetapi juga menjadikan prestasi badan lebih baik.

Read More
11 Peralatan Senaman yang Berkesan untuk Gim di Rumah

Sekiranya anda malas pergi ke gim, anda boleh bersenam di rumah, misalnya dengan duduk atau yoga dengan tikar. Untuk mengubah pergerakan senaman, tidak ada salahnya untuk melabur sedikit dengan membeli beberapa peralatan latihan di rumah yang agak berpatutan dan tidak memerlukan banyak ruang. Mari kita perhatikan cadangan berikut.

Read More
Ketahui Lontar Lembing, Teknik Asas, dan Peraturan

Lempar lembing atau lontar lembing adalah cabang atletik yang memfokuskan pada kekuatan otot lengan untuk melempar lembing atau sejenis lembing dengan bahan ringan dan hujung logam. Matlamat sukan ini adalah melempar lembing sejauh mungkin. Sebelum mempraktikkannya, ada beberapa teknik dan peraturan yang perlu anda perhatikan ketika melakukan sukan ini.

Read More
7 Latihan Pengurangan Paha yang Paling Kuat

Paha adalah bahagian badan yang sering menjadi tempat berkumpulnya lemak. Mempunyai paha yang besar boleh mengganggu penampilan, terutama bagi wanita. Kesannya, memakai seluar atau skirt kadangkala terasa sangat ketat. Jangan risau, untuk membuang timbunan lemak ini terdapat sejumlah latihan mengecilkan paha yang boleh anda cuba.

Read More
Panduan Teknik Berenang Belakang untuk Membantu Meningkatkan Postur

Secara amnya, berenang adalah jenis senaman berimpak rendah yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan badan dan mental. Terdapat pelbagai gaya dalam berenang, salah satunya adalah gaya belakang yang dapat membantu anda memperbaiki postur tubuh anda. Berikut ini adalah perbincangan lengkap mengenai teknik berenang gaya belakang dan faedah kesihatan lain untuk badan anda.

Read More
Cara Melakukan Pergerakan Kayang dengan Selamat untuk Merasai Faedahnya

Adakah anda pernah melakukan latihan lantai di sekolah? Biasanya sikap berkayak menjadi salah satu pergerakan yang dilatih dalam gimnastik lantai atau gimnastik senaman lantai . Kayang melibatkan membongkokkan badan ke belakang dengan kedua tangan dan kaki sebagai penyangga di lantai. Lihat cara melakukan pergerakan berkayak dengan selamat, bersama dengan beberapa faedah kesihatan di bawah.

Read More
7 Latihan untuk Membantu Meningkatkan Tinggi

Memiliki kedua ibu bapa yang tinggi adalah satu rahmat, kerana faktor genetik memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan ketinggian. Tetapi, bagi anda yang tidak mempunyai faktor genetik ini, jangan risau. Faktor persekitaran juga berperanan seperti genetik. Anda boleh memanfaatkan pelbagai nutrien dalam makanan dan juga pelbagai sukan untuk meningkatkan ketinggian.

Read More
6 Jenis Gimnastik dan Manfaat Kesihatannya Yang Harus Anda Ketahui

Bersenam adalah kaedah berkesan yang boleh anda lakukan untuk mencapai kecergasan fizikal. Salah satu sukan yang boleh anda lakukan dengan mudah dan murah adalah gimnastik. Ia tidak memerlukan banyak peralatan dan boleh dilakukan di rumah, gimnastik boleh menjadi pilihan untuk anda pilih. Terdapat pelbagai jenis latihan yang mempunyai faedah yang berbeza dan dapat disesuaikan dengan keperluan anda.

Read More
10 Pergerakan Sukan Untuk Mencapai Kelenturan Badan

Walaupun terdapat banyak kajian yang menunjukkan faedah bersenam untuk kecergasan fizikal dan mental, fokus pada latihan untuk melatih kelenturan badan nampaknya kurang mendapat perhatian orang ramai.Mengapa penting untuk mempunyai badan yang fleksibel?Doktor dan ahli terapi fizikal bersetuju bahawa fleksibiliti adalah bahagian penting dalam menjaga tubuh anda agar tetap berfungsi dengan optimum.

Read More
6 Latihan Keseimbangan Mudah yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Semua orang bersetuju bahawa senaman itu penting untuk mengekalkan kecergasan fizikal, untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Terdapat pelbagai faedah bersenam, termasuk untuk membantu anda mengekalkan badan yang seimbang. Jadi, jenis senaman apa yang berguna sebagai latihan keseimbangan? Ayuh, lihat artikel berikut untuk mencari jawapannya.

Read More
6 Langkah Membentuk Perut Enam Pek

Memiliki perut bungkus adalah impian semua orang. Selain menandakan kecergasan, perut enam pek baik pada lelaki dan wanita juga menjadikan seseorang lebih menarik. Untuk mempunyai perut enam pek , anda harus fokus pada pembakaran lemak badan, bukan pada penurunan berat badan. Berikut adalah cara membentuk perut enam pek apa yang baik dan betul, iaitu: 1.

Read More
Amalkan Kelajuan Pergerakan dengan 3 Latihan Mudah Ini

Aktiviti sibuk tetapi anda merasakan badan anda sangat lambat bergerak? Mungkin anda kurang bersenam. Berita baiknya ialah terdapat latihan kelajuan sederhana yang boleh anda lakukan di rumah. Sekiranya latihan ini dilakukan secara teratur dan dengan teknik yang betul, tubuh lincah dan tangkas bukan sekadar khayalan.

Read More
11 Rutin Bersenam untuk Membantu Menurunkan Berat Badan

Salah satu cara yang berkesan untuk menurunkan berat badan adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Terdapat pelbagai aktiviti yang dapat anda lakukan, jadi mungkin membingungkan untuk menentukan latihan penurunan berat badan mana yang paling tepat, bukan? Inilah cadangan dan ulasan setiap sukan yang boleh anda lakukan.

Read More
Ketahui Jenis Peregangan (Regangan Otot)

Meregangkan atau meregangkan otot biasanya merupakan bahagian pemanasan dan penyejukan bagi orang yang bersenam. Regangan dapat meningkatkan pergerakan, kelenturan, peredaran darah, dan kejayaan keseluruhan latihan anda. Jenis senaman yang berbeza memerlukan pelbagai jenis regangan juga. Oleh itu, mari kita lihat pelbagai jenis regangan yang sesuai dengan program kecergasan anda di bawah.

Read More
Peraturan dan Teknik Asas Bermain Sepak Takraw Yang Perlu Anda Ketahui

Sepak takraw adalah permainan bola kecil yang menggabungkan sekurang-kurangnya dua teknik sukan yang popular, iaitu bola tampar dan bola sepak. Sukan tradisional ini mempunyai permainan yang serupa dengan bola tampar, tetapi menyerang dan mempertahankan lebih banyak menggunakan kaki. Sepak takraw telah dipertandingkan dalam kejohanan antarabangsa, walaupun mungkin tidak begitu popular di antara beberapa orang.

Read More
6 Peralatan Renang Diperlukan untuk Menjadikan Sukan Lebih Maksimum

Berenang adalah sukan yang mempunyai faedah yang sangat lengkap. Berenang bukan sahaja memberi manfaat kesihatan tetapi juga keselamatan mental. Oleh itu, banyak orang berusaha mempraktikkan kemahiran berenang. Berenang dengan teknik yang betul juga sangat diperlukan, tidak sembarangan. Ini diperlukan agar anda lebih cekap dalam menghabiskan tenaga ketika bersenam.

Read More
Apa Faedah Latihan Pilates Biasa?

Walaupun pergerakannya kelihatan serupa, yoga dan pilates adalah dua perkara yang berbeza. Pilates adalah versi yoga yang lebih moden. Pilates pertama kali dikembangkan sekitar abad ke-20 oleh seorang atlet veteran dari Jerman bernama Joseph Pilates, sebagai bentuk latihan fizikal yang memfokuskan pada pemulihan dan penguatan badan.

Read More
9 Jenis Latihan Lantai Yang Mudah Anda Lakukan di Rumah

Sekiranya anda malas untuk berjoging atau berbasikal, anda boleh melakukan salah satu latihan ini di rumah, iaitu senaman lantai atau gimnastik senaman lantai . Anda boleh melakukan senaman jenis ini dengan mudah tanpa memerlukan peralatan apa pun, anda tahu. Lebih-lebih lagi, jenis latihan lantai berikut mempunyai banyak faedah, terutama menjaga tubuh anda agar tetap lentur.

Read More
10 Jenis Kecederaan Sukan Yang Paling Umum

Sukan adalah salah satu jenis aktiviti yang menyeronokkan dan sihat. Badan anda bergerak aktif dan fikiran anda menjadi lebih segar. Bersukan memerlukan anda menggerakkan badan anda dengan tumpuan dan koordinasi yang baik untuk hasil yang maksimum. Sekiranya anda hilang fokus walaupun bersenam, hasilnya boleh berkisar dari kecederaan ringan hingga serius dari pelbagai jenis.

Read More
5 Langkah Yoga untuk Pemula di Rumah

Adakah anda berminat untuk melakukan yoga? Sekiranya anda belum sempat bertemu dengan pelatih yoga atau mengikuti kelas, terdapat beberapa gerakan yoga sederhana yang boleh anda cuba di rumah. Apakah pergerakan yoga untuk pemula di rumah? Lihat ulasan berikut.1. Pokok pokokYoga bergerak pokok pose adalah asas untuk mengamalkan keseimbangan dan juga meningkatkan kelenturan badan.

Read More
4 Push Up Move untuk Wanita dari yang Mudah ke yang paling sukar

Push up adalah pergerakan sukan yang melibatkan hampir semua otot bahagian atas badan. Dari otot bahu, trisep, otot dada, dan juga otot perut sebagai penstabil. Bukan hanya mengencangkan otot, push up juga dapat membakar kalori badan. Push-up tidak sukar, sungguh. Walaupun wanita mempunyai otot yang lebih sedikit daripada lelaki, wanita masih boleh melakukan push-up secara optimum.

Read More
Bukan Hanya Duduk, Inilah 5 Latihan Membina Otot Perut

Membentuk otot perut tidak semudah membentuk bahagian badan yang lain. Akan tetapi, mungkin para wanita harus meletakkan hakikat bahawa lelaki lebih unggul dalam hal ini. Wanita mungkin sukar untuk membina otot perut, tetapi masih dapat dicapai dengan latihan dan rutin yang betul, serta komitmen yang tinggi.

Read More
Panduan Melakukan Lompatan Squat yang Baik dan Betul

Lompat setinggan adalah latihan fizikal yang terdiri daripada dua pergerakan, iaitu berjongkok dan melompat. Biasanya latihan ini dilakukan sebagai sebahagian daripada gerakan memanaskan badan. Sekiranya dilakukan dengan kerap dan betul, lompat setinggan memberikan banyak faedah kesihatan. Salah satu faedahnya lompat setinggan yang telah terbukti dapat menenangkan otot paha dan punggung anda.

Read More
Mengapa perlu menyejukkan badan selepas bersenam?

Menyejukkan badan selepas bersenam sangat disarankan oleh pakar kesihatan. Kerana pada dasarnya, faedah menyejukkan badan selepas bersenam sering dibincangkan untuk mengelakkan risiko kecederaan pada otot-otot badan. Tetapi betapa pentingnya menyejukkan badan selepas bersenam? Adakah terdapat faedah utama yang boleh diperoleh?

Read More
4 Pergerakan Sukan yang Kuat untuk Membina Otot Kaki

Selain kekuatan otot tangan, anda juga perlu melatih kekuatan otot kaki yang mana fungsi penting untuk menyokong aktiviti. Membina otot kaki juga penting untuk menjaga penampilan, misalnya jika anda menginginkan betis yang kelihatan langsing, berotot, dan tidak gemuk. Jadi, apakah pergerakan sukan yang paling berkesan yang boleh anda lakukan?

Read More
Ketahui Jenis Lari dan Kebaikannya untuk Kesihatan Tubuh

Berlari adalah salah satu sukan yang murah dan senang dilakukan. Walaupun begitu, sukan ini bukan hanya memakai kasut lari dan menggerakkan kaki anda. Sekiranya anda ingin menjadi pelari yang baik, anda mesti terlebih dahulu memahami pelbagai jenis larian, sama ada yang dipertandingkan atau hanya rutin seperti yang berikut.

Read More
Lihatlah Faedah Melompat Jack dan Cara Melakukannya dengan Betul

Lompat bintang adalah salah satu variasi latihan kardio yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Pergerakan yang juga dikenali sebagai lompat bintang Ia juga mempunyai banyak manfaat untuk kecergasan badan anda. Di samping itu, latihan ini tidak memerlukan peralatan khas dan anda boleh melakukannya di mana sahaja, kamu tahu .

Read More
7 Kaedah Salah Membina Six Pack Abs

Sakit perut enam pek adalah impian banyak orang. Bukan hanya lelaki, wanita juga mempunyai keinginan yang sama untuk membentuk otot badan, terutama di bahagian perut. Beberapa cara yang biasa untuk mendapatkan perut sixpack adalah dengan mengikuti latihan di tempat kecergasan, mengangkat berat, latihan kardio, dan diet.

Read More
Kaedah Mudah Belajar Berenang untuk Pemula

Berenang memberikan banyak faedah, dari menguatkan otot, menjaga berat badan, hingga mencegah penyakit jantung. Namun, berenang juga mempunyai kesukaran tersendiri berbanding sukan jenis lain. Bagi anda yang masih pemula, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memudahkan belajar berenang. Lihat cara belajar berenang untuk pemula di bawah.

Read More
7 Rahsia Membina Otot Hanya Dalam Satu Minggu

Bagi kebanyakan lelaki, mempunyai badan yang berotot adalah perkara yang membanggakan. Selain menunjukkan tubuh yang sihat, otot juga meningkatkan keyakinan lelaki. Oleh itu, ramai lelaki mencari cara untuk membina otot yang betul, berkesan, dan hanya memerlukan masa yang singkat. Walau bagaimanapun, Doug Kalman, R.

Read More
Apa yang Perlu Dilakukan Sebelum dan Selepas Berenang

Berenang adalah aktiviti yang menggunakan seluruh badan. Memanaskan badan adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari rutin berenang untuk mendapatkan faedah optimumnya: senaman produktif, pergerakan badan yang cekap ketika bergerak di dalam air, dan mencatat waktu antara kain buruk stabil.Memanaskan badan di darat sebelum berenangMinggu yang ditanggung oleh tekanan kerja di darat, badan anda akan terasa kaku, letih, dan sakit.

Read More
7 Latihan Berkesan untuk Mengurangkan Lengan Atas Lemak

Mengecilkan lengan atas bukanlah perkara yang mudah. Keadaan lengan yang gemuk dan lembik pastinya boleh mengganggu penampilan anda. Walaupun anda mempunyai wajah dan badan yang cantik, lemak di lengan kadang-kadang boleh membuat anda merasa kurang yakin. Anda mungkin mempunyai badan yang kurus atau berat badan yang ideal, tetapi ternyata anda mempunyai simpanan lemak berlebihan di lengan anda.

Read More
Senaman Pagi atau Senaman Petang, Mana Yang Lebih Baik?

Ramai orang mengesyaki bahawa senaman yang paling sihat adalah ketika terdedah kepada sinar matahari pagi, kerana tubuh memberikan vitamin D dan udara yang lebih segar. Namun, sebilangan orang lebih suka bersenam pada waktu petang atau petang kerana mereka mempunyai lebih banyak masa lapang. Namun, mana yang lebih baik, senaman pagi atau petang?

Read More
Panduan Lompat Tali yang Selamat dan Berkesan untuk Pemula

Melompat tali adalah salah satu sukan yang boleh anda percayai, terutamanya jika anda mencari senaman yang membakar kalori dengan cepat dan mempunyai banyak faedah. Selalunya juga disebut sebagai ponteng , aktiviti yang merangkumi latihan kardio mempunyai manfaat yang baik untuk kecergasan jantung dan paru-paru, serta saluran darah.

Read More
Pelbagai jenis peralatan kecergasan di gim dan faedahnya

Terdapat banyak jenis peralatan kecergasan, bergantung pada kegunaan masing-masing untuk badan kita. Bagi anda yang baru dalam dunia kecergasan, melangkah ke gim untuk pertama kalinya mungkin merasa seperti melibatkan diri di kawasan yang mempunyai banyak peralatan latihan yang pelik. Lihat penjelasan mengenai pelbagai jenis peralatan kecergasan di gim dan faedahnya di sini.

Read More
Panduan Latihan Kekuatan dan Kebaikannya

Latihan kekuatan atau latihan kekuatan otot adalah jenis latihan yang bertujuan untuk meningkatkan kekuatan dan jisim otot, sendi, dan kecergasan badan. Selain itu, senaman ini juga dapat membantu membakar kalori dan menurunkan berat badan. Berikut ini adalah ulasan mengenai petunjuk latihan kekuatan otot dan pelbagai faedah yang dapat anda rasakan.

Read More
Ketahui Senam Aerobik dan Kebaikannya untuk Kesihatan

Istilah aerobik mungkin sudah biasa di telinga anda. Biasanya, istilah ini paling sering disebut sebagai senaman aerobik. Manfaat senaman aerobik dipercayai dapat menurunkan berat badan. Anda juga boleh melakukan aktiviti ini dengan mudah, walaupun untuk pemula. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai senaman aerobik dan pelbagai faedahnya, lihat ulasan berikut, ya.

Read More
4 Perkara Penting Yang Perlu Anda Lakukan Selepas Bersenam

Persediaan sebelum bersenam sangat penting. Walau bagaimanapun, ritual selepas bersenam adalah sama pentingnya. Jangan biarkan setelah bersenam dengan gigih anda segera bergegas menukar pakaian dan pergi ke pejabat atau mencari makanan. Terdapat beberapa perkara penting yang mesti dilakukan agar senaman anda menghasilkan hasil yang berkesan dan tubuh dapat mengelakkan kecederaan.

Read More
5 Petua Memilih Raket Badminton, Apa yang Perlu Diperhatikan?

Selain memerlukan alias shuttlecock, anda juga memerlukan raket untuk dapat bermain badminton. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan raket badminton dengan cuai untuk berjaya menjadi bintang lapangan. Apabila anda ingin membeli raket bulu tangkis untuk sukan, ada beberapa perkara yang boleh anda pertimbangkan sebelum membelinya.

Read More
Ketahui Jenis Yoga dan Kebaikannya untuk Kesihatan

Yoga adalah salah satu jenis sukan yang prestijnya terus meningkat di mata masyarakat dalam beberapa tahun terakhir. Tetapi, adakah anda tahu bagaimana sejarahnya dan bagaimana faedah kesihatan yoga? Ayuh, lihat semua maklumat di bawah.Dari mana asal yoga?Yoga berkembang sejak 5-10 ribu tahun yang lalu di India.

Read More
7 Jenis Kecederaan Lutut dan Rawatannya

Kecederaan lutut adalah salah satu jenis kecederaan yang paling biasa. Dalam kumpulan atlet sahaja, dianggarkan sebanyak 2.5 juta atlet mengalami kecederaan lutut setiap tahun. Mengendalikan kecederaan ini boleh merangkumi rawatan sederhana hingga pembedahan. Ini bergantung kepada jenis kecederaan lutut dan tahap kecederaan yang teruk.

Read More
Adakah Pita Kinesio Berkesan dalam Mengatasi Kecederaan Sukan?

Sekiranya anda pernah menonton pertandingan sukan dan melihat atlet berlari dengan pita berwarna yang melekat di badan mereka, anda mungkin tertanya-tanya apa yang mereka lakukan. Bintang bola sepak seperti Cristiano Ronaldo atau Robin van Persie sering dilihat memakai alat ini ketika bertanding. Alat ini biasanya digunakan pada paha, walaupun mungkin juga digunakan di bahagian badan yang lain.

Read More
Ayuh, lihat semua fakta, mitos, dan faedah berjalan

Anda pasti tahu bahawa senaman sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Nah, satu jenis senaman yang mudah dan sederhana adalah berjalan. Ya, sukan ini adalah pilihan kebanyakan orang yang sibuk atau ingin belajar membiasakan diri dengan sukan.Malangnya, masih banyak maklumat yang salah mengenai jenis latihan kaki ini.

Read More
5 Petua Gim untuk Pemula, Ada?

Sekiranya anda ingin mula bersenam dan memilih gim sebagai aktiviti pilihan, ada beberapa petua gim yang perlu dipertimbangkan oleh pemula. Pergi ke gim adalah salah satu pilihan aktiviti yang dapat menjaga kesihatan dan kecergasan anda. Michael R. Bracko, EdD, FACSM, ketua Jawatankuasa Maklumat Pengguna Perubatan Sukan American College, dikutip sebagai WebMD , mengatakan bahawa senaman adalah seperti pil ajaib bagi anda.

Read More
7 Manfaat Menjalankan Anda Tidak Pernah Dijangka

Penyelidikan telah membuktikan bahawa berlari mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, baik untuk kesihatan fizikal dan mental. Berlari secara berkala telah terbukti dapat meningkatkan peluang umur anda. Sebelum melancarkan lengan baju dan mengikat tali kasut berlari, baca pelbagai faedah berlari berikut yang tidak boleh anda lewatkan: Pelbagai kebaikan menjalankan kesihatan Berlari adalah salah satu bentuk latihan kardio yang paling popular.

Read More
Pelbagai Punca Sakit dan Sakit di Pangkal Paha

Pangkal paha, alias bahagian atas paha, sering terasa sakit dan sakit jika anda melakukan banyak aktiviti di badan. Keadaan ini biasanya disebut sebagai sakit pangkal paha dan biasanya mempengaruhi atlet yang fokus untuk bersenam pada kaki. Lalu, apakah penyebab utama sakit pangkal paha? Adakah cara untuk mencegah dan merawatnya?

Read More
9 Latihan Aerobik untuk Pemula yang Mudah Dilakukan di Rumah

Anda tidak hanya perlu melakukan senamrobik pada waktu pagi dan mengikuti pergerakan pengajar gimnastik. Sekiranya anda malas untuk meninggalkan rumah, anda masih boleh membakar kalori dan menurunkan berat badan dengan pelbagai latihan aerobik pemula yang mudah dilakukan. Apakah langkah-langkahnya? Ayuh, lihat panduan berikut.

Read More
6 Pergerakan Mengurangkan Lingkaran Pinggang dengan pantas

Setiap orang ingin mempunyai bentuk badan yang baik dan berat badan yang ideal, bukan hanya wanita yang sering memperhatikan bentuk badan, malah lelaki juga melakukannya. Salah satunya adalah mempunyai ukuran pinggang yang ideal dan kecil. Ini bukan sahaja membuat anda bahagia dan membuat anda lebih yakin, tetapi mempunyai ukuran pinggang yang ideal dan normal juga bagus untuk kesihatan anda secara keseluruhan.

Read More
7 Faedah Berjalan 30 Minit Sehari untuk Kesihatan

Berjalan kaki adalah senaman sederhana yang boleh anda lakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Walaupun tanpa menyedarinya sebenarnya hampir setiap hari anda berjalan. Manfaat berjalan tidak semudah yang disangka. Anda boleh mendapat banyak faedah berjalan kaki selama 30 minit sehari.Kelebihan berjalan kaki 30 minit sehariBerikut adalah pelbagai faedah berjalan kaki 30 minit sehari yang anda dapat:1.

Read More
10 Cara Melatih Bisep dan Trisep Setiap Hari

Memiliki lengan yang kuat dan berotot adalah impian banyak orang. Otot lengan yang kuat akan memudahkan anda melakukan aktiviti seharian yang sederhana, seperti meraih objek di rak tinggi, membawa barang runcit, membawa anak, atau membawa bakul pakaian. Di belakang lengan yang kuat dan berotot, ternyata badan kita melibatkan peranan dua otot, iaitu bisep dan trisep.

Read More
5 Latihan di Rumah yang Sesuai untuk Wanita

Biasanya, kita malas bersenam kerana kita tidak mempunyai masa lapang untuk pergi bekerja Gim atau malas untuk meninggalkan rumah. Anda tidak boleh menggunakan ini sebagai alasan untuk tidak bersenam, anda tahu. Terdapat banyak jenis senaman yang mudah dilakukan sendiri di rumah tanpa memerlukan peralatan khas.

Read More
5 Faedah Pingpong untuk Kesihatan

Setiap sukan mempunyai kelebihan tersendiri, juga tenis meja. Sukan ini mungkin tidak memerlukan anda berlari di sekitar gelanggang atau mengangkat beban berat. Namun, manfaat kesihatannya tidak boleh dipandang rendah. Kelebihan bermain pingpong Seperti namanya, sukan pingpong dilakukan dengan meja khas sebagai arena untuk bersaing.

Read More
Air Sejuk vs Air Hangat, Mana Yang Lebih Berkesan untuk Kompres Bengkak?

Cara yang paling tepat untuk mengatasi pembengkakan, kapanpun dan bagaimanapun ia berlaku, adalah memampatkannya sehingga cepat sembuh dan rasa sakit hilang. Tetapi mana yang lebih baik untuk melegakan bengkak: kompres dengan air suam atau air sejuk. Adakah terdapat perbezaan? Kompres hangat untuk merawat bengkak yang sudah lama wujud Kompres hangat biasanya digunakan untuk melegakan sakit otot atau sendi yang telah lama berlaku atau kronik.

Read More
Petua dan Pergerakan Mendorong untuk Pemula

Bagi mereka yang aktif membina otot, tolak naik mesti menjadi salah satu pergerakan yang harus disertakan sebagai latihan rutin. Walau bagaimanapun, push up mungkin sukar bagi pemula. Berikut adalah petua untuk melakukan push up yang betul bagi anda yang baru bermula.Dapatkan petua untuk pemulaTolak ke atas mempunyai pelbagai kebaikan.

Read More
5 Manfaat Latihan Kekuatan Otot yang Menjadikan Badan Cergas dan Minda Segar

Kebanyakan orang memilih untuk bersenam hanya untuk membakar lemak. Walau bagaimanapun, faedah bersenam sebenarnya bukan hanya itu. Latihan yang kerap, salah satunya adalah latihan kekuatan otot, juga penting untuk menjaga otot agar jisim otot tidak berkurang dengan cepat. Mencegah kehilangan jisim otot adalah penting untuk mengelakkan pelbagai gangguan, seperti osteoporosis atau sarcopenia, supaya anda bebas bergerak ke usia tua.

Read More
Apakah Kesan Menggunakan Steroid untuk Membina Otot?

Memiliki otot yang besar mungkin menjadi kebanggaan, terutama bagi lelaki atau orang yang terlibat dalam sukan, seperti ahli bina badan. Kadang-kadang keinginan untuk mempunyai otot besar muncul dengan cepat, tidak jarang sebilangan orang menggunakan steroid sebagai jalan pintas. Namun, adakah penggunaan steroid untuk otot selamat untuk tubuh?

Read More
5 Kelebihan Bermain Badminton Yang Akan Membuat Anda Lebih Teruja Bersenam

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa untuk pergi ke gimnasium, tetapi ingin tetap aktif, mengapa tidak meluangkan masa pada hujung minggu untuk bermain badminton bersama keluarga atau jiran anda? Anda hanya perlu memiliki shuttlecock dan raket badminton untuk dapat bertanding dengan segera. Bukan hanya bermanfaat untuk menjalin persahabatan, tetapi ternyata terdapat banyak manfaat bulu tangkis yang dapat anda dapatkan untuk kesihatan tubuh anda.

Read More
Bilakah Masa Terbaik untuk Berlari?

Sukan adalah aktiviti penting yang harus dilakukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Salah satu sukan yang paling praktikal dan tidak memerlukan peralatan khas adalah berjalan. Berlari juga boleh dilakukan pada bila-bila masa.Ada yang lebih suka berlari pada waktu pagi, ada yang lebih suka berlari pada waktu petang.

Read More
Peralatan dan Teknik Asas dalam Memanah untuk Pemula

Memanah tidak hanya terdapat dalam kejuaraan. Pada masa ini, selain bermanfaat untuk kesihatan, memanah telah menjadi sukan rekreasi yang menyeronokkan. Tujuan sukan memanah adalah untuk menembak anak panah dengan bantuan busur untuk memukul sasaran pada jarak tertentu. Berminat untuk mencuba sukan ini?

Read More