Tidak lagi tersumbat, ini adalah 6 kaedah berkesan untuk mengatasi tandas yang tersumbat

Tandas atau WC yang tersumbat sering menyebabkan panik, terutamanya kerana kotoran yang tidak berfungsi terkuras di dalamnya tangki septik boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan di bilik mandi. Keadaan ini tentunya mengganggu kebersihan rumah dan keselesaan keluarga anda. Selain memanggil perkhidmatan penyedut WC, anda dapat mengatasi tandas atau tandas yang tersumbat dengan penyelesaian di bawah.

Read More
Petua Mudah Membuat Pembasmi Kuman di Rumah

Menjaga kebersihan diri adalah langkah utama untuk mencegah penyakit berjangkit, terutama penyakit yang berkaitan dengan gangguan pernafasan, seperti COVID-19. Selain mencuci tangan, anda boleh menggunakan pembasmi kuman untuk membunuh kuman yang menyebabkan penyakit secara bebas. Sebenarnya, apa faedahnya dan bagaimana membuat pembasmi kuman sederhana sendiri?

Read More
Pertolongan Cemas untuk Merawat Gigitan Tomcat

Tomcat adalah serangga seperti nyamuk dan mempunyai garis-garis kuning-hitam di badannya. Gigitan tomcat boleh menyebabkan kerengsaan, kemerahan, dan rasa terbakar pada kulit. Tidak jarang, serangga ini juga menyebabkan lepuh kulit yang mengandungi nanah. Untuk mengatasi kesan gigitan tomcat, anda harus segera melakukan pertolongan cemas seperti dalam tinjauan ini.

Read More
13 Cara Menghilangkan Nafas Berbau dalam Sekelip Mata

Walaupun bukan masalah perubatan yang serius, bau mulut boleh membuat kita merasa tidak selamat. Bau yang tidak menyenangkan yang keluar dari mulut membuat kita sering merasa rendah diri untuk berbual dengan orang di sekeliling kita. Namun, sekarang anda tidak perlu risau lagi. Terdapat banyak cara mudah tetapi kuat untuk menghilangkan bau mulut.

Read More
Cara Mudah Membuat Pembersih Tangan Sendiri di Rumah

Anda mesti sudah tahu bahawa mencuci tangan sangat berguna untuk melindungi tubuh daripada pelbagai kuman dan penyakit. Namun, ada kalanya anda menghadapi masalah mencari air dan sabun untuk mencuci tangan. Salah satu penyelesaian yang boleh anda pilih ialah pembersih tangan. Selain praktikal dan tidak memerlukan air, komposisinya pembersih tangan sebenarnya agak sederhana, anda boleh mencampurkan pembersih tangan rumah sahaja.

Read More
7 Langkah Mudah untuk Memulakan Gaya Hidup Sihat untuk Umur Panjang

Ramai orang tidak begitu memahami bagaimana menjaga kesihatan diri, baik dari segi fizikal dan mental. Namun kehidupan yang sihat dan bahagia adalah kunci kehidupan yang panjang. Ini bermaksud bahawa semakin bahagia seseorang, semakin besar kemungkinan orang itu akan hidup lebih lama. Nah, satu cara mudah yang boleh anda lakukan untuk menjalani kehidupan yang lebih bahagia dan lebih lama adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Read More
8 Petua Penting untuk Mengatasi Bau Badan Tidak Bau

Bau badan boleh menjadi mimpi buruk bagi banyak orang. Keadaan ini dapat dialami oleh lelaki dan wanita. Tidak hanya mengganggu keselesaan aktiviti, bau badan juga dapat menurunkan keyakinan anda. Berita baiknya, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan bau badan dengan mudah. Baca terus untuk tinjauan penuh di bawah untuk mengetahui caranya.

Read More
Kulit Melepuh, Bagaimana Merawatnya?

Anda mungkin mengalami beberapa lepuh pada kulit anda. Lepuh yang dipenuhi air atau nanah sering menyengat, terutama jika disentuh secara tidak sengaja. Kerana itu, lepuh pada kulit sering membuat anda tidak selesa semasa melakukan aktiviti.Apa itu lepuh kulit?Kulit melecur adalah keadaan luka yang menyebabkan pembentukan gelembung bulat yang dipenuhi dengan cecair.

Read More
9 cara untuk menghilangkan semut degil di rumah

Semut adalah salah satu haiwan yang paling padat penduduknya di dunia. Pakar haiwan menganggarkan terdapat sekurang-kurangnya lebih dari satu juta semut per satu manusia di bumi ini. Oleh itu, setiap rumah cenderung mempunyai semut. Semut akan keluar dari sarangnya untuk mencari makanan, terutama pada musim hujan dan ketika makanan tumpah atau tumpah di lantai.

Read More
Pelbagai Jenis Luka pada Kulit dan Rawatannya

Kecederaan biasanya terjadi ketika anda mengalami kecederaan fizikal, seperti jatuh dari basikal, dipotong oleh pisau, atau memukul benda keras. Secara umum, luka dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu luka terbuka dan luka tertutup. Walaupun begitu, kedua-duanya terdiri daripada jenis luka lain yang mempunyai ciri dan penyebab yang berbeza.

Read More
Pilihan Cara Yang Betul untuk Menghilangkan Parut Bakar

Luka bakar berlaku kerana sentuhan panas dengan kulit. Jenis luka bakar yang kecil sebenarnya boleh sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, luka bakar yang merosakkan tisu kulit cukup dalam dapat meninggalkan bekas luka. Sekiranya dibiarkan, bekas luka akan sukar dihilangkan. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bekas luka bakar, baik secara semula jadi dan perubatan.

Read More
11 Langkah Menghilangkan Penyakit Kutu di Rumah

Adakah anda sering merasa gatal setelah berbaring di atas katil? Hati-hati, mungkin ada pepijat di tempat tidur anda! Bug kutu, juga dikenali sebagai bed bug, adalah perosak manusia yang menyusahkan. Oleh itu, jika rumah anda menjadi tempat tinggal kutu, bagaimana anda menyingkirkannya? Tidak perlu risau, lihat bagaimana untuk menghilangkan bug katil ini.

Read More
Ketahui jenis waxing, mana yang sesuai untuk anda?

Waxing adalah kaedah penyingkiran rambut separa kekal dengan menarik rambut dari akar. Rambut yang telah lilin tidak akan tumbuh semula sehingga 2-9 minggu. Beberapa bahagian badan yang memerlukan lilin adalah kening, muka, bikini, ketiak, lengan, punggung, perut dan kaki. Sekiranya waxing Sekiranya dilakukan secara berkala, ada kemungkinan rambut akan hilang secara kekal.

Read More
12 Bahaya Merokok pada Kesihatan Tubuh

Bahaya merokok untuk kesihatan sering disebut dalam pelbagai perbincangan. Ya, merokok boleh membahayakan kesihatan anda dan menyebabkan penyakit seperti penyakit jantung koronari, barah paru-paru, penyakit paru obstruktif, hingga strok. Sekiranya anda mencari motivasi untuk berhenti merokok atau ingin mengetahui bahaya di sebalik tabiat yang satu ini, lihat ulasan penuh mengenai bahaya merokok di bawah ini, ya!

Read More
Pertolongan Cemas untuk lepuh dan Cara Mengubatnya

Goresan tidak hanya menyengat dan menyakitkan, tetapi juga boleh mengganggu jika lokasinya mudah dilihat dengan mata kasar. Walaupun ringan dan tidak menyebabkan pendarahan besar, lecet yang tidak dirawat boleh menyebabkan jangkitan pada luka. Jadi, apakah kaedah yang betul untuk menanganinya? Ketahui apakah pilihan ubat yang dapat mempercepat penyembuhan luka jenis ini.

Read More
Agar bersih sehingga lengkap, ini adalah 5 cara untuk membersihkan noda acuan pada pakaian

Ternyata menyimpan pakaian tidak boleh dilakukan secara rawak, anda tahu! Sebabnya, jamur boleh tumbuh di mana-mana objek di rumah anda, termasuk juga pakaian yang bersih. Sekiranya kulat sudah terkena pakaian, tentu ini boleh mengganggu penampilan anda. Tidak perlu risau, artikel ini akan menerangkan cara menghilangkan noda cetakan pada pakaian anda sehingga bersih sepenuhnya.

Read More
5 Cara Menghilangkan Parut degil

Parut degil boleh mempengaruhi keyakinan diri seseorang. Menghilangkan parut seperti parut cacar, parut jerawat, lecet atau luka akibat jatuh atau luka dengan benda tajam, yang ada di badan atau di wajah, adalah persoalan bagi banyak orang. Bagaimana cara menghilangkan parut yang tidak akan hilang? Inilah petua yang perlu anda cuba.

Read More
Bantuan untuk Sengatan Wasap dan Pilihan Dadah untuk Mengatasi Reaksi

Sengatan sengatan boleh menyebabkan kemerahan, bengkak, dan gatal pada kulit. Kesan sengatan serangga ini juga meninggalkan perasaan menyengat yang kuat. Sebilangan orang bahkan boleh mengalami alergi teruk kerana racun di tawon dan memerlukan bantuan kecemasan. Melihat akibatnya yang serius, penting bagi anda untuk mengetahui cara memberi pertolongan cemas dan jenis ubat yang betul setelah disengat atau digigit tawon.

Read More
4 Sebab Mengapa Mencuci Tangan Adalah Kunci Penting untuk Kesihatan

Mencuci tangan adalah salah satu langkah termudah untuk mencegah penyebaran penyakit. Tanpa menyedarinya, tangan anda sering menjadi perantara bagi pelbagai bakteria memasuki badan. Malangnya, masih ramai yang tidak mengetahui faedah mencuci tangan dengan air dan sabun.Artikel ini akan menerangkan apakah kesan positif mencuci tangan pada kehidupan anda secara langsung sehingga anda tidak lagi melupakan tabiat penting ini.

Read More
8 Bahan Kimia Beracun Yang Sering Dijumpai Di Rumah

Dalam kehidupan seharian, anda mungkin menyedari bahawa produk pembersih rumah tangga yang sering digunakan mengandungi bahan kimia. Mulai dari bahan pencuci, pembersih lantai, peluntur, hingga pembasmi kuman, produk ini pastinya tidak terlepas dari kandungan bahan kimia. Walaupun kelihatan selamat dan bermanfaat untuk kebersihan diri, beberapa jenis bahan kimia dalam produk rumah diklasifikasikan sebagai berbahaya dan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Read More
Cara Berkesan untuk Membersihkan Tumpukan yang terkumpul di Badan

Mencari kotoran aka kotoran di leher dan badan terasa seperti mimpi ngeri. Macam mana boleh jadi? Mendaki sering dikaitkan dengan kebersihan diri yang buruk. Walau bagaimanapun, tidak perlu panik jika terdapat pendakian di badan anda. Artikel ini akan meneroka cara menghilangkan kotoran sepenuhnya.Cara menghilangkan jerawat pada badan secara semula jadiDaki adalah kotoran yang terdiri daripada sel kulit mati, minyak (sebum), dan peluh yang terkumpul pada kulit.

Read More
4 Langkah Mudah Mengatasi Sakit Jari

Luka boleh datang dari mana sahaja, termasuk semasa aktiviti seperti memasak. Semasa memasak, biasanya seseorang sering mengalami luka di jari mereka kerana dipotong dengan pisau. Jangan panik, anda boleh melakukan cara berikut sebagai pertolongan cemas apabila jari anda mengalami luka terbuka, baik kerana luka atau benda lain.

Read More
10 Punca Mengelupas Kulit Jari dan Cara Mengatasinya

Sebilangan besar orang mengalami kulit mengelupas. Kulit yang terkelupas boleh terjadi di mana sahaja, termasuk hujung jari. Umumnya, mengelupas kulit tidak menjadi kebimbangan kerana ia disebabkan oleh kerengsaan dari persekitaran. Tetapi dalam beberapa kes, kulit jari mengelupas boleh disebabkan oleh gejala keadaan kesihatan tertentu.

Read More
9 Faedah Yang Dapat Diperolehi dari Pagi Mandi

Pagi boleh menjadi sangat menyenangkan, terutamanya ketika cahaya matahari tidak terlalu panas ditambah dengan pendedahan udara sejuk. Salah satu cara untuk menjadikan badan lebih segar dan bertenaga sepanjang hari adalah dengan mandi pada waktu pagi. Selain itu, terdapat pelbagai faedah lain yang anda dapat dengan mandi pada waktu pagi, anda tahu!

Read More
Tidak Mahukan Ketiak Basah? Cubalah 5 Petua Mudah dan Ringkas untuk Mengatasinya

Setelah melakukan aktiviti yang berat, bersenam, atau menaiki kereta api dan bas untuk bekerja pada pagi yang panas, peluh dapat dengan mudah mengeluarkan banyak, terutama di ketiak yang paling cenderung basah. Apabila anda mempunyai ini, anda pasti merasa tidak selesa, bukan? Sekarang anda tidak perlu risau lagi, kerana anda sebenarnya dapat mencegah dan merawat ketiak basah selagi anda mengetahui cara yang tepat.

Read More
Senarai Alat dan Ubat Yang Harus Ada dalam Kit Pertolongan Cemas Anda

Alat pertolongan cemas (Pertolongan Cemas dalam Kemalangan) adalah barang yang paling diperlukan untuk menjangkakan kemalangan kecil atau besar. Kemalangan boleh berlaku secara tiba-tiba dan memerlukan pertolongan cemas untuk mengelakkan kesan yang lebih membawa maut. Oleh itu, penting bagi anda untuk menyediakan alat pertolongan cemas dengan kandungan ubat dan peralatan yang betul di rumah dan ketika dalam perjalanan.

Read More
Mengesan tahap luka bakar dan cara mengatasinya

Rawatan luka Luka bakar adalah salah satu kecederaan rumah tangga yang paling biasa. Kadang kala, luka bakar juga berlaku akibat terkena kebakaran. Luka bakar biasanya mempunyai tahap keparahan dan risiko yang berbeza, yang dikenali sebagai darjah luka bakar. Setiap ijazah mempunyai langkah pertolongan cemas yang berbeza.

Read More
Agar rumah sentiasa bersih dan kemas, inilah 6 tabiat yang mesti anda lakukan

Siapa yang tidak suka mempunyai rumah yang bersih dan kemas? Namun, tentu ini tidak boleh berlaku dengan serta-merta. Sebagai penghuni rumah, anda dan ahli keluarga yang lain mesti menjaga kebersihan rumah. Sementara itu, ketika perasaan malas melanda, membersihkan rumah menjadi sangat berat. Sebenarnya, jika anda menerapkan tabiat harian yang baik untuk menjaga kebersihan rumah anda, aktiviti ini akan menjadi lebih ringan.

Read More
Cegah Jangkitan, Ini adalah Cara Yang Betul untuk Membersihkan Luka Terbuka dan Tekanan

Apabila anda cedera, sama ada disebabkan oleh kemalangan kecil atau kecederaan fizikal yang serius, kaedah pertolongan cemas yang tidak boleh dilewatkan adalah membersihkan luka. Ini bertujuan untuk mencegah risiko jangkitan pada luka, terutama pada luka terbuka. Sebabnya, bakteria dari luar boleh masuk untuk menjangkiti dan menjadikan keadaan luka lebih teruk sehingga sukar sembuh.

Read More
Tangan licin kerana kerap berpeluh? Ayuh, lihat 6 cara untuk menyingkirkannya di sini

Biasanya, tangan anda mula berpeluh apabila anda cemas atau tertekan tentang sesuatu. Tetapi nampaknya, dalam beberapa kes, tangan yang berpeluh bukan hanya disebabkan oleh kegelisahan. Tangan tiba-tiba boleh berpeluh walaupun anda sedang berehat. Sekiranya anda tidak selesa dengan keadaan ini, terdapat beberapa cara semula jadi dan mudah untuk mengatasi tapak tangan yang berpeluh.

Read More
Cara mencuci muka dengan betul agar kulit anda bebas dari kotoran

Mencuci muka secara amnya kelihatan sederhana. Basahkan wajah anda terlebih dahulu, tuangkan sabun muka dan gosokkannya ke permukaan wajah, kemudian bilas sehingga bersih. Walau bagaimanapun, cara yang betul untuk mencuci muka tidak semestinya sama untuk semua orang.Cara mencuci muka dengan betul mengikut jenis kulitSebelum mula membersihkan wajah anda, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengenal pasti jenis kulit anda.

Read More
12 Cara Berhenti Merokok yang Terbukti Berkesan dan "Sakau" Bebas Risiko

Berhenti merokok adalah kaedah terbaik untuk memanjangkan umur dan meningkatkan kualiti hidup. Sebabnya, merokok membawa banyak penyakit dan masalah kesihatan yang serius. Ini tidak hanya berlaku untuk perokok sendiri, tetapi juga bagi orang di sekitar mereka yang "hanya" menyedut asap.Baiklah, bagi anda yang sudah berhasrat untuk berhenti merokok tetapi tidak tahu cara memulakannya dengan sebaik-baiknya, baca artikel ini hingga akhir, ayuh!

Read More
4 Cara Membersihkan Pusar Dengan Betul dan Selamat

Berapa kerapkah anda membersihkan perut buncit? Adakah setiap hari, seminggu sekali, atau tidak pernah sama sekali? Malangnya, masih ramai yang tidak menyedari betapa pentingnya membersihkan kawasan badan yang satu ini secara berkala. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mengetahui cara membersihkan butang perut yang kotor dalam artikel ini.

Read More
5 Cara Membersihkan Seramik Bilik Mandi Rusak dan Kusam

Adakah anda sering menemui noda kerak pada jubin bilik mandi? Noda ini tidak hanya mengganggu kecantikan dan kebersihan rumah, tetapi juga berisiko menjadi pusat penyakit kerana kotoran yang terkumpul. Namun, anda tidak perlu risau kerana artikel ini akan membincangkan beberapa cara mudah untuk membersihkan jubin seramik di dinding dan lantai bilik mandi.

Read More
Memahami 4 Tahap dalam Proses Penyembuhan Luka

Kulit adalah salah satu organ terbesar yang mempunyai pelbagai fungsi. Salah satu fungsi kulit yang paling penting adalah menyembuhkan luka. Kulit dapat menyembuhkan luka melalui beberapa peringkat, dari pembekuan darah (pembekuan) hingga pembentukan tisu kulit baru. Walaupun mereka melalui proses penyembuhan yang sama, setiap luka dapat sembuh pada waktu yang berlainan bergantung pada keparahannya.

Read More
Cara menghilangkan parut dengan langkah yang betul

Apabila anda cedera, selain menangani kesakitan, anda mungkin sering bimbang tentang parut yang akan tersisa setelah sembuh. Adakah cara yang betul untuk menghilangkan parut? Apa yang anda perlu tahu mengenai parut Bagi sesetengah orang, parut pada kulit dianggap mengganggu penampilan. Namun, anda tidak perlu risau kerana terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan parut.

Read More
Tidak perlu panik, ini adalah cara yang tepat untuk menolong orang yang pengsan

Pengsan boleh berlaku kerana keadaan ringan seperti keletihan atau dehidrasi. Walaupun pesakit mungkin kembali sedar setelah pingsan, itu tidak bermakna anda harus membiarkannya. Dalam kes yang serius, pengsan boleh menandakan serangan jantung atau kerosakan serius pada otak. Oleh itu, pertolongan cemas untuk orang yang tidak sedarkan diri boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menyelamatkan nyawanya.

Read More
Pertolongan Cemas Mengatasi Gigitan Agnas, Serangga Kecil Serupa dengan Nyamuk

Agas adalah salah satu serangga kecil seperti nyamuk. Namun, tidak seperti nyamuk, serangga ini boleh masuk di antara pakaian dan kemudian menggigit permukaan kulit. Oleh itu, gigitan gnat sering tidak dirasakan.Gigitan gigitan menyebabkan ruam merah disertai dengan gatal pada kulit. Sekiranya tidak diperiksa, gejala ini boleh menjengkelkan sehingga boleh menyebabkan reaksi alergi yang serius bagi sesetengah orang.

Read More
Pelbagai Cara Mudah dan Berkesan untuk Membersihkan Paru-paru Perokok

Perokok boleh melakukan pelbagai cara untuk membersihkan paru-paru yang rosak akibat tabiat buruk. Langkah-langkah ini tentu dapat menjadi lebih efektif dan efisien jika anda juga memutuskan untuk berhenti merokok. Apakah cara yang betul untuk membersihkan paru-paru dari rokok? Inilah ulasannya. Cara membersihkan paru-paru perokok Membersihkan paru-paru perlu menjadi agenda wajib jika anda mempunyai kebiasaan merokok, baik rokok kretek, e-rokok (vape), shisha, untuk menapis rokok.

Read More
12 Jenis Pertolongan Cemas Asas yang Perlu Anda Kuasai

Anda mesti mempunyai pengetahuan dan kemahiran pertolongan cemas. Sebabnya, sesiapa sahaja boleh mengalami kemalangan atau keadaan kecemasan yang membahayakan nyawa. Walaupun anda mungkin tidak selalu dapat mendapatkan bantuan perubatan dari profesional dengan cepat. Pertolongan cemas penting kerana dapat mengelakkan kesan kemalangan menjadi lebih teruk.

Read More
Fungsi dan Faedah Memasang Kipas Ekzos di Rumah Anda

Mempunyai rumah yang bersih dengan udara yang sihat di dalamnya adalah impian semua orang. Melakukan aktiviti di rumah juga akan terasa lebih senang jika anda dapat bernafas dengan selesa dan senang. Baiklah, agar kualiti udara di rumah sentiasa terjaga, salah satu cara yang dapat anda lakukan adalah dengan memasang pengudaraan elektronik seperti: kipas ekzos.

Read More
Makanan yang dipenuhi lalat, masih boleh dimakan?

Sebilangan besar orang mungkin sudah mengetahui dan memahami bahawa lalat adalah pembawa penyakit. Namun, masih ada yang tidak peduli untuk memakan makanan yang telah diserang oleh lalat. Ada juga yang membuang sebahagian makanan yang telah diserang lalat. Sebenarnya, bolehkah kita makan makanan yang telah diserang lalat?

Read More
9 Punca Kulit Ketiak Gelap, Mana Yang Anda alami?

Bahagian lipatan kulit seperti bahagian belakang lutut, pangkal paha, dan terutama ketiak sering kelihatan lebih gelap daripada bahagian badan yang lain. Tidak seperti kawasan kulit lain yang biasanya menghitam akibat parut atau selaran matahari, penyebab ketiak gelap sebenarnya boleh datang dari keadaan perubatan tertentu atau kebiasaan harian.

Read More
5 Cara Mengatasi Jari Bengkak Menurut Sebabnya

Terdapat banyak penyebab jari bengkak, mulai dari yang kecil seperti gigitan serangga atau keseleo hingga masalah kesihatan yang serius - seperti jangkitan kuku kulat, rematik, gout, bursitis, dan sindrom karpal. Perubahan suhu badan yang melampau, penumpukan garam di dalam badan, dan gangguan hormon tertentu juga boleh menyebabkan jari bengkak.

Read More
Selain mencantikkan bilik, 7 tumbuhan ini juga dapat membantu anda tidur lena

Tidur malam yang nyenyak membawa serangkaian manfaat kesihatan bagi tubuh. Salah satu cara untuk menjadikan tidur anda nyenyak adalah dengan mewujudkan suasana bilik yang selesa dan indah. Salah satu cara unik untuk menjadikan bilik lebih selesa adalah dengan meletakkan tanaman hiasan. Sebabnya, beberapa jenis tanaman untuk bilik mempunyai kesan menenangkan dan membantu membersihkan udara dari pencemaran, bau yang tidak menyenangkan, dan jamur.

Read More
Gagal Bersin Membuat Hidung Gatal Tidak Terkawal? 6 Cara Ini Perlu Dicuba

Mahu bersin tetapi tidak begitu bukanlah perkara yang menyenangkan. Hidung gatal yang sering mengganggu anda akhirnya membuatkan anda merasa tidak selesa sepanjang hari. Jadi, berikut adalah beberapa cara untuk membantu anda bersin dengan sendirinya. Bagaimana boleh bersin Keadaan ini tentunya boleh membuat anda kecewa, terutamanya ketika anda ingin membersihkan saluran hidung atau hidung anda tersumbat.

Read More