Apakah perbezaan antara Herpes Zoster dan Herpes Simplex?

Herpes simplex vs herpes zoster mempunyai perbezaan yang ketara, walaupun kedua-duanya adalah penyakit herpes. Kedua-dua penyakit itu dapat dibezakan oleh gejala, sebab, dan rawatannya. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.Gejala herpes simplex vs herpes zosterMembincangkan perbezaan antara herpes simplex dan herpes zoster perlu dimulakan dengan memahami simptomnya, seperti yang disenaraikan di bawah.

Read More
Makanan yang Disyorkan untuk Pesakit Kepialu

Demam kepialu atau kepialu adalah jangkitan yang menyerang sistem pencernaan akibat bakteria Salmonella typhi . Bakteria ini memasuki badan melalui makanan atau minuman yang tercemar. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, ada beberapa makanan untuk penghidap kepialu yang boleh dan tidak boleh anda makan.

Read More
6 Ubat Kepialu Semula jadi yang Mungkin Anda Punya di Rumah Anda

Demam kepialu atau kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi yang memasuki badan melalui makanan dan minuman yang tercemar. Rawatan kepialu perlu dilakukan dengan segera apabila anda atau orang di sekeliling anda mula menunjukkan simptom kepialu. Untuk menyokong rawatan dari doktor, anda juga boleh menambahkan beberapa ubat kepialu semula jadi agar badan pulih lebih cepat.

Read More
Pelbagai Pilihan Rawatan untuk Mengatasi Kepialu

Kepialu (tifoid) atau demam kepialu disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi yang disebarkan melalui makanan dan minuman yang tidak disterilkan. Di Indonesia, demam kepialu sering terjadi akibat mengunyah secara sembarangan, minum air yang tidak bersih, atau bahkan tabiat harian yang buruk seperti tidak mencuci tangan setelah menggunakan tandas.

Read More
Cendawan Enoki Yang Tercemar Bakteria, Apa Bahaya?

Pemerintah Indonesia telah memberi petunjuk untuk menghancurkan jamur enoki kerana mengandung bakteria yang berbahaya bagi tubuh manusia. Cendawan Enoki terbukti tercemar Listeriamonositogen yang menyebabkan Listeriosis. Berita mengenai cendawan enoki berbahaya Larangan penggunaan cendawan enoki dari Korea Selatan bermula ketika INFOSAN (Rangkaian Lembaga Keselamatan Makanan Antarabangsa) melaporkan adanya kejadian luar biasa (KLB) di Amerika, Kanada, dan Australia kerana pengambilan cendawan enoki yang tercemar bakteria.

Read More
Pelbagai Gejala Demam Denggi atau DHF yang tidak boleh diabaikan

Demam denggi atau DHF sering dikelirukan dengan gejala penyakit lain yang juga dicirikan oleh demam. Kerana, ada beberapa gejala yang serupa dengan beberapa penyakit lain, seperti selesema atau jangkitan virus atau bakteria. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, demam denggi boleh membawa maut. Berikut adalah gejala demam denggi atau DHF yang tidak boleh diabaikan oleh pesakit.

Read More
3 Fasa Lulus Semasa Demam Denggi (DHF)

Memasuki perubahan musim dari kering hingga hujan atau sebaliknya, cuaca pada amnya menjadi tidak menentu. Semasa musim peralihan ini, demam berdarah denggi (DHF) biasanya banyak berlaku. Demam denggi sendiri berlaku dalam beberapa fasa penampilan penyakit ini. Apa yang perlu diketahui mengenai kitaran atau fasa demam denggi?

Read More
Kelebihan Empon-empon untuk Kesihatan dan Cara Membuatnya

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini. Populariti perubatan herba di Indonesia telah meroket sejak munculnya wabak COVID-19. Mulai dari kunyit masam, wedang, hingga empon-empon yang dipopularkan oleh Presiden Republik Indonesia, mereka semua diklaim mampu memperkuat sistem kekebalan tubuh dalam menangkal jangkitan koronavirus.

Read More
Pilihan Dadah Herpes Yang Amat Diresepkan oleh Doktor

Kulit herpes adalah penyakit berjangkit yang menyerang kulit, alat kelamin, dan mulut. Gatal, menyengat, dan munculnya lepuh berisi air pada kulit adalah keluhan utama yang disebabkan oleh jangkitan virus herpes. Ubat antivirus dapat merawat gejala herpes kulit yang menjengkelkan ini sekaligus memendekkan tempoh jangkitan virus, sehingga anda dapat pulih lebih cepat.

Read More
Mengenali Pelbagai Gejala Cacar Air di Setiap Tahap Penyakit

Cacar air adalah jangkitan berjangkit yang boleh menyerang kanak-kanak dan orang dewasa. Gejala cacar air pada mulanya ditandai dengan munculnya ruam atau bintik merah yang muncul di wajah dan badan. Jadi, kapan ruam berair yang menjadi ciri cacar air mulai muncul?Tanda dan gejala cacar air yang biasaCacar air disebabkan oleh jangkitan dengan virus varicella zoster (VZV), yang tergolong dalam kumpulan virus herpes.

Read More
Meningitis (Keradangan membran otak)

DefinisiApa itu meningitis? Meningitis adalah jangkitan yang menyebabkan membran di sekitar otak dan saraf tunjang (meninges) menjadi radang. Meningitis juga dikenali sebagai keradangan pada lapisan otak. Beberapa gejala meningitis yang biasa berlaku adalah sakit kepala, demam, dan leher kaku (kekejangan leher).

Read More
Cara merawat cacar air dengan ubat tradisional

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menyembuhkan cacar air, termasuk ubat tradisional yang terbuat dari bahan semula jadi. Cacar air biasanya akan menyebabkan sejumlah masalah kesihatan sehingga jangkitan virus menjadi lemah dengan sendirinya. Nah, bagaimana merawat cacar air melalui ubat tradisional dapat membantu meningkatkan daya tahan dan melegakan simptom sehingga jangkitan sembuh lebih cepat.

Read More
Berhati-hati dengan Penularan Rabies dari Haiwan, Inilah Ciri-ciri Anjing yang Terinfeksi

Rabies tidak hanya menjangkiti haiwan tertentu, tetapi juga dapat menjangkiti manusia. Sebilangan besar kes rabies pada manusia berlaku akibat gigitan haiwan yang dijangkiti seperti anjing. Apabila dijangkiti, virus rabies boleh menyebabkan gangguan pada sistem saraf. Untuk mengelakkan penularan virus rabies kepada manusia, anda perlu mengetahui ciri-ciri rabies pada haiwan yang berisiko dijangkiti seperti anjing dan kucing.

Read More
Seberapa Berkesan Ekstrak Cacing untuk Kepialu?

Ekstrak cacing sering disebut sebagai ubat yang berkesan untuk merawat demam kepialu (demam kepialu) atau demam kepialu. Ubat ekstrak cacing untuk tifus telah lama popular di kalangan orang Indonesia. Namun, adakah keberkesanannya telah terbukti dari sudut perubatan? Lihat penjelasan berikut. Adakah ekstrak cacing berkesan sebagai penawar kepialu?

Read More
Cacar air

DefinisiApa itu cacar air? Cacar air (cacar air) adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus yang menyebabkan gatal-gatal, lepuh berisi cecair di seluruh badan dan wajah. Jangkitan juga boleh menyerang selaput lendir (selaput lendir), seperti di mulut. Virus biasanya menyerang pada masa kanak-kanak.

Read More
Kepialu (Demam Kepialu)

DefinisiApa itu kepialu (demam kepialu)? Kepialu (tifoid) atau demam kepialu adalah penyakit akut yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi . Bakteria ini biasanya terdapat di dalam air atau makanan yang tercemar. Selain itu, bakteria ini juga dapat menular dari orang yang dijangkiti. Demam kepialu, juga dikenali sebagai tifoid abdominalis, adalah jangkitan bakteria yang dapat merebak ke seluruh badan dan mempengaruhi banyak organ.

Read More
Ketahui istilah selesema tulang, apa penyebabnya?

Anda mungkin pernah mendengar istilah selesema tulang, yang merupakan keadaan ketika sakit teruk menyerang sendi. Tidak jarang keadaan ini menyebabkan badan sukar bergerak kerana gangguan pada sendi yang sangat menyakitkan. Sebenarnya, apa penyebab di sebalik kemunculan selesema tulang? Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui jawapannya.

Read More
Ketahui Jarak Jauh Fizikal dan Sosial yang Dapat Mengurangkan Risiko COVID-19

ight: 400; ”>Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini. Wabak COVID-19 kini telah menjangkiti lebih dari satu juta kes di seluruh dunia dan meragut puluhan ribu nyawa. Di Indonesia saja, hingga kini sudah ada lebih dari 2000 kes dan ratusan pesakit yang meninggal. Sebagai salah satu upaya untuk mengurangi risiko penularan COVID-19, Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo, menyarankan untuk menjalani fizikal dan penjarakan Sosial .

Read More
4 Bahaya Komplikasi Jangkitan Cacing Pita di Tubuh, Plus Cara Mengelakkannya

Cacing pita boleh memasuki badan dan menyebabkan penyakit. Dalam bahasa perubatan, jangkitan cacing pita disebut Taeniasis. Jadi, apa akibatnya apabila cacing pita memasuki badan? Sejauh mana ia berbahaya bagi tubuh? Bagaimana cacing pita memasuki tubuh manusia? Terdapat dua jenis parasit utama yang menyebabkan jangkitan cacing pita: Taenia saginata berasal dari lembu dan Taenia solium dari babi.

Read More
Pelbagai Ubat untuk Membantu Menyembuhkan Demam Denggi, Dari Semula Jadi hingga Perubatan

Demam berdarah denggi atau biasa disebut DHF adalah penyakit yang disebabkan oleh virus denggi yang dibawa oleh nyamuk Aedes aegypti . DHF boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk pendarahan dalaman yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. Nasib baik, ada pelbagai pilihan ubat yang boleh anda ambil untuk mengatasi gejala demam denggi, mulai dari ubat semula jadi hingga ubat perubatan.

Read More
Mengenali Tanda Titik Merah Demam Denggi (DHF)

Siapa yang tidak mengetahui demam berdarah denggi, atau yang biasa kita kenal sebagai DHF? Penyakit berjangkit ini disebabkan oleh virus denggi yang ditularkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Nah, salah satu gejala DHF yang paling biasa adalah penampilan bintik merah atau ruam pada kulit. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang salah menafsirkan bintik merah dengan penyakit lain kerana kemiripannya.

Read More
Ketahui ciri-ciri nyamuk Anopheles yang menyebabkan malaria

Malaria adalah penyakit berjangkit yang tidak boleh anda anggap ringan. Penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan baik. Nah, tahukah anda bahawa bentuk nyamuk yang menyebabkan malaria tidak sama dengan nyamuk biasa? Apakah ciri-ciri nyamuk malaria? Lalu, bagaimana penularan parasit yang menyebabkan malaria dari gigitan nyamuk?

Read More
Serologi, Pemeriksaan untuk Pengesanan Sistem Imun

Akhir-akhir ini anda mungkin sering mendengar istilah serologi, terutamanya ketika membincangkan pemeriksaan penyakit berjangkit. Namun, adakah anda tahu apa itu ujian serologi dan apa yang dilakukannya? Dapatkan jawapannya dalam ulasan di bawah.Apakah ujian serologi?Ujian serologi adalah ujian darah untuk mencari antibodi dalam darah.

Read More
Apakah perbezaan antara Kepialu dan Kepialu?

Demam kepialu atau kepialu adalah salah satu penyakit yang sering dihidapi oleh orang Indonesia, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Anda juga mungkin sering mendengar seseorang didiagnosis dengan demam kepialu oleh doktor. Oleh itu, adakah tifus dan tifus adalah penyakit yang sama? Apa itu tifus dan apa yang menyebabkannya?

Read More
11 Cara Mencegah Demam Berdarah Denggi (DHF) di Rumah

Demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh nyamuk Aedes aegypti pembawa virus denggi. Gejala DHF yang tidak dikenali dan dirawat terlalu lama boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang berbahaya. Oleh itu, diperlukan usaha untuk mencegah demam denggi atau denggi dari diri anda dan orang-orang di sekitar rumah agar penyakit ini tidak merebak secara meluas.

Read More
Jangkitan bakteria dan Jangkitan Viral, Apa Perbezaannya?

Bakteria dan virus adalah mikroorganisma biasa yang menyebabkan penyakit berjangkit pada manusia. Kadang kala, kedua-dua jangkitan boleh menunjukkan tanda yang sama. Walau bagaimanapun, bakteria dan virus berbeza secara genetik sehingga tidak dapat ditangani dengan cara yang sama. Sebenarnya, apakah perbezaan antara keduanya dan yang mana lebih berbahaya antara bakteria dan virus?

Read More
Ubat untuk Merawat Malaria, Dari Perubatan hingga Semula Jadi

Gigitan nyamuk tidak hanya meninggalkan lebam, tetapi juga membawa risiko membawa penyakit berjangkit. Salah satunya adalah malaria, penyakit mematikan yang boleh menyebabkan komplikasi pada organ tubuh. Agar tidak menjadi lebih teruk, malaria mesti dirawat dengan ubat yang betul. Lihat artikel ini untuk mengetahui ubat-ubatan perubatan dan semula jadi yang biasa digunakan untuk malaria.

Read More
Cara Mengelakkan Pendedahan Bakteria Salmonella dari Makanan

Ramai orang mengalami cirit-birit atau sakit perut kerana memakan makanan yang salah. Masalah pencernaan ini mungkin disebabkan oleh kehadiran bakteria salmonella dalam makanan, terutama makanan yang kurang dimasak. Jadi, anda perlu mengelakkan makanan yang mengandungi bakteria salmonella. Namun, adakah cara untuk mengetahui apakah salmonella ada dalam makanan?

Read More
Menyedari Gejala Meningitis, Adakah Anda Pasti Mengalami Leher Kaku dan Pening?

Meningitis, juga dikenal sebagai radang pada lapisan otak, sering sukar dilihat pada mulanya kerana mempunyai gejala seperti selesema. Walau bagaimanapun, gejala seperti leher kaku, sakit kepala yang sengit dan juga ruam kulit perlu diperhatikan kerana boleh memberi isyarat meningitis. Agar penyakit ini dapat diatasi dengan cepat dan tepat, anda perlu mengenali setiap ciri yang dapat menunjukkan penyakit meningitis ini.

Read More
Bagaimana Bakteria Menyebarkan dan Menyebabkan Penyakit?

Bakteria adalah organisma bersel tunggal, salah satu bentuk kehidupan paling ramai penduduk di Bumi. Mikroorganisma ini ada di mana-mana, seperti di tanah, air, udara, ke tubuh setiap manusia dan haiwan. Sebilangan besar bakteria tidak berbahaya, malah bermanfaat untuk kesihatan.Lihat saja koloni bakteria di usus dan faraj wanita, yang bertugas memastikan fungsi kedua organ ini berjalan dengan optimum.

Read More
Toksoplasmosis

Definisi toxoplasmosis Toksoplasmosis atau toxoplasmosis adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan parasit Toxoplasma gondii. Parasit ini mempengaruhi saluran pencernaan (termasuk mulut, esofagus, perut, usus dan dubur), jantung, saraf, dan kulit. Jangkitan parasit ini dapat menyebabkan gejala seperti selesema pada penderita.

Read More
Jangkitan Streptococcus

Jangkitan bakteria Streptokokus adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh bakteria Streptokokus. Streptokokus (singkatan strep) adalah sejenis bakteria gram positif yang terdapat di pelbagai permukaan persekitaran, sehingga sangat mudah menyerang siapa pun. Jangkitan Streptokokus boleh dibahagikan kepada kumpulan A, B, C dan G.

Read More
Filariasis (Kaki Gajah)

Definisi filariasis Filariasis, atau lebih dikenal sebagai elephantiasis, adalah penyakit parasit yang disebabkan oleh cacing filarial. Cacing seperti benang ini hidup di dalam sistem limfa manusia (kelenjar getah bening). Itulah sebabnya penyakit ini disebut juga filariasis limfa. Dalam sistem limfa, cacing akan mempengaruhi sistem ketahanan badan dan menyebabkan jangkitan.

Read More
Mutasi Eek, Mutasi COVID-19 Baru Terdapat dalam Pelbagai Varian

Sejak kemunculannya pada akhir 2019, virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19 telah berubah menjadi beberapa varian. Mutasi ini mengubah beberapa ciri virus dalam menjangkiti manusia, salah satunya ialah virus menjadi lebih menular daripada versi asalnya. Dari pelbagai mutasi yang telah dikenal pasti, mutasi E484K atau mutasi Eek disebut sebagai salah satu mutasi yang menyukarkan untuk menyelesaikan pengendalian pandemik COVID-19 di berbagai negara.

Read More
5 Kaedah Penyebaran Herpes Paling Lazim Berlaku

Herpes adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus herpes. Virus herpes yang paling terkenal adalah herpes simplex, yang menyebabkan herpes oral dan genital. Namun, sebenarnya ada lapan virus herpes yang dapat menjangkiti dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Setiap virus ini ditularkan dengan cara yang berbeza.

Read More
Kriteria untuk Pembersih Tangan Berkesan untuk Mencegah Penularan COVID-19

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini. Kaedah terbaik untuk mencegah penularan COVID-19 adalah mencuci tangan dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat. Sekiranya tidak ada yang tersedia, anda juga boleh membersihkan tangan menggunakan pembersih tangan . Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa tidak semua jenis pembersih tangan mampu mencegah penyebaran COVID-19.

Read More
Pemakan Otak Amoeba

Sekiranya anda suka berenang di tasik atau sungai dengan cuaca yang agak panas, berhati-hatilah. Sebabnya, mungkin ada banyak organisma berbahaya yang hidup di dalam air, salah satunya ialah amuba pemakan otak.Apa itu amuba pemakan otak?Amuba pemakan otak, juga dikenali sebagai Naegleria fowleri, adalah sejenis amuba yang terdapat di perairan hangat seperti tasik, sungai, dan tanah.

Read More
Klorokuin sebagai pilihan rawatan untuk COVID-19

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.COVID-19, penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan coronavirus baru dengan nama SARS-CoV-2, dinyatakan sebagai wabak oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 11 Mac 2020. Seiring dengan peningkatan kes di berbagai bahagian di dunia, para pakar terus melakukan penyelidikan untuk mengetahui ubat-ubatan dan vaksinasi yang dapat menyembuhkan COVID-19, salah satunya adalah klorokuin.

Read More
Pantang dari Cacar Air yang Perlu Dipatuhi, Bolehkah Anda Mandi dan Berangin?

Cacar air adalah penyakit yang sering terjadi pada kanak-kanak dan disebabkan oleh virus Varicella zoster, yang tergolong dalam kumpulan virus herpes. Proses penyembuhan cacar air dapat dibantu dengan rawatan di rumah. Orang yang sakit dengan cacar air mungkin mengalami gejala yang lebih teruk jika mereka tidak mematuhi pantang larang tertentu, sama ada larangan terhadap makanan atau aktiviti tertentu.

Read More
Hati-hati, Gejala Pelbagai Penyakit Herpes

Herpes telah dikenali sebagai penyakit kulit, seperti herpes genital dan oral atau herpes zoster (cacar air). Sebenarnya, kumpulan virus herpes boleh menyebabkan pelbagai penyakit berjangkit lain, seperti cacar air, demam kelenjar, dan sarkoma Kaposi. Penyakit herpes yang menyerang kulit mempunyai ciri-ciri dalam bentuk ruam gatal merah.

Read More
Pilihan Ubat, Herba, dan Cara Semula jadi Doktor untuk Mengubati Demam Denggi

Demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk aedes aegypti dijangkiti virus denggi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencatatkan bahawa terdapat sekitar 50-100 juta kes DHF setiap tahun di seluruh dunia. Sekiranya anda menghidap demam denggi (DHF), anda mesti segera diperiksa dan diberi ubat agar anda tidak mengalami komplikasi dan menyebarkannya kepada orang lain.

Read More
Mengenal Jangkitan Bakteria Escherichia Coli, dari Gejala hingga Pencegahan

Escherichia coli (atau biasanya disingkat E. coli) adalah sejenis bakteria yang biasanya hidup di usus manusia dan haiwan. Sebilangan besar jenis bakteria E. coli tidak berbahaya dan bahkan membantu menjaga kesihatan saluran pencernaan anda. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis bakteria E. coli yang boleh menyebabkan kekejangan perut yang teruk, cirit-birit berdarah, dan kegagalan buah pinggang.

Read More