Punca Sakit Kaki, dan Cara Mengatasinya

Gangguan pergerakan atau sistem muskuloskeletal termasuk sakit dan sakit yang dirasakan di tulang, otot, dan sendi. Kaki adalah salah satu bahagian badan yang boleh terganggu, termasuk sakit kaki. Apakah penyebab sebenar sakit kaki, lalu bagaimana mengatasinya?Tanda dan gejala kesakitan di tapak kaki dan kawasan kaki yang lainKesakitan di kawasan kaki boleh mempunyai simptom dan tanda yang berbeza.

Read More
Ketahui Gejala, Punca dan Rawatan Sakit Belakang

Sakit belakang atau sakit adalah keluhan yang agak biasa. Sebenarnya, dapat dikatakan bahawa sekurang-kurangnya sakit belakang yang ringan dan sementara akan dialami oleh semua orang sekali seumur hidup. Biasanya, sakit belakang berlaku apabila otot menjadi tegang setelah melakukan kerja yang berat. Walau bagaimanapun, sakit belakang yang lebih teruk boleh disebabkan oleh keadaan yang lebih serius, seperti dehidrasi, jangkitan saluran kencing, atau penyakit buah pinggang.

Read More
Makanan Terbaik yang Dimakan oleh Pesakit Gout

Sekiranya anda menghidap gout, doktor biasanya menasihati anda untuk memilih dengan bijak. Sebabnya, makanan tertentu yang tinggi purin menjadikan gejala gout berulang dari semasa ke semasa. Jadi, jika ada pantang larang bagi penghidap gout, makanan apa yang sebenarnya sesuai untuk dimakan? Adakah terdapat makanan tertentu yang terbukti menurunkan asid urik?

Read More
9 Cara Berkesan untuk Merawat Gout di Rumah

Gout pada mulanya tidak menyebabkan gejala sehingga serangan akut berlaku. Secara beransur-ansur, gejala gout boleh menjadi semakin melemahkan apabila penyakit ini telah lama berlanjutan (kronik). Sebilangan besar gejala biasanya berlaku selama beberapa jam dalam 1-2 hari. Sekiranya tidak dirawat, serangan berselang boleh menghalang aktiviti harian.

Read More
Lukisan tangan manusia dan fungsi setiap bahagian

Salah satu anatomi tubuh manusia dengan fungsi yang sangat penting untuk menyokong aktiviti adalah tangan. Sebahagian daripada sistem pergerakan ini membantu aktiviti, mulai dari membawa barang, memegang objek, menggenggam, dan sebagainya. Untuk mendapatkan penjelasan ringkas mengenai lukisan tangan dan fungsi setiap bahagian, lihat tinjauan di bawah.

Read More
Sakit Belakang, Ketahui Sebab Rawatan Berkesan

Apabila punggung anda sakit, anda pasti tidak boleh bergerak. Lebih-lebih lagi, ketika sakit belakang semakin teruk, terasa seperti duduk atau berdiri masih terasa tidak selesa. Lalu, bagaimana mengatasi salah satu gejala gangguan muskuloskeletal ini? Lihat penjelasan lengkap mengenai sakit belakang, penyebabnya, dan cara mengatasinya di bawah.

Read More
6 Punca Sakit Bahu dan Cara Mengatasinya

Adakah anda pernah mengalami kesakitan atau sakit di bahu? Apabila bahu anda sakit, kemampuan anda untuk bergerak bebas mungkin akan terhambat, jika tidak segera dirawat. Sakit di bahu, di bahu kanan dan kiri adalah masalah biasa yang mungkin berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab yang berbeza. Lalu, apa penyebabnya, dan bagaimana menangani gangguan muskuloskeletal ini?

Read More
Pemeriksaan untuk Fraktur: Keperluan untuk Prosedur dan Rawatan yang Betul

Salah satu bentuk rawatan untuk patah tulang atau patah tulang adalah pemasangan gips. Namun, adakah anda tahu apa itu pemeran dan apakah prosedur pemasangan dan rawatannya bagi orang yang mengalami patah tulang atau patah tulang? Berikut adalah maklumat lengkap untuk anda. Definisi dan faedah gipsumPemeran adalah alat perubatan yang digunakan untuk melindungi dan menyokong tulang atau sendi yang patah atau cedera.

Read More
Mengenali Gejala Rheumatisme atau Rheumatoid Arthritis pada Orang Dewasa dan Kanak-kanak

Jangan memandang ringan jika anda atau anak anda sering mengalami sakit pada sendi. Sebabnya, keadaan ini boleh menjadi tanda anda mengalami rematik atau artritis reumatoid. Namun, apakah ciri-ciri sakit sendi pada penyakit reumatik, baik pada orang dewasa dan kanak-kanak?Gejala reumatik atau artritis reumatoid yang biasaRheumatism atau rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun yang menyebabkan radang pada sendi, terutama lapisan sendi (synovium), menyebabkan kerosakan sepenuhnya pada sendi.

Read More
6 Cara Mudah Merawat Sakit Lutut di Rumah

Lutut terdiri daripada pelbagai sendi dan tulang yang memudahkan pergerakan kaki. Itulah sebabnya apabila anda mengalami sakit lutut, sama ada sendi yang meradang atau keseleo, anda sukar berjalan apalagi berlari. Nah, ada pelbagai cara untuk merawat sakit lutut yang boleh dilakukan di rumah, yang boleh anda lakukan untuk melengkapkan rawatan perubatan.

Read More
Ketahui struktur dan fungsi tulang lengan atas

Menggerakkan tangan dengan bebas tidak hanya bergantung pada tulang lengan bawah. Tulang lengan atas yang sihat dan kuat juga mempunyai peranan penting agar anda bebas menggunakan dan menggerakkan lengan anda untuk melakukan aktiviti. Jadi, apakah struktur dan fungsi tulang lengan atas? Lalu, apakah masalah kesihatan tulang yang mungkin terjadi di kawasan ini?

Read More
6 Buah yang Disyorkan untuk Pesakit Gout

Sakit badan ketika anda bangun pada waktu pagi, adalah ciri gejala gout. Sesungguhnya, penyakit ini kambuh, yang bermaksud simptom boleh berlaku pada bila-bila masa. Agar asid urik tidak berulang, anda perlu memperhatikan pilihan makanan, misalnya dalam memilih buah. Oleh itu, buah apa yang selamat untuk penghidap gout?

Read More
7 Punca Sakit Rahang Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Sakit rahang boleh mempengaruhi kemampuan anda untuk makan dan bercakap, malah ketawa. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui apa penyebab utama kesakitan rahang anda untuk mencari jalan untuk mengatasinya. Penyebab sakit rahang yang paling biasa Dipetik dari Persatuan Pergigian Amerika Sakit rahang atau sakit rahang adalah masalah kesihatan yang biasa berlaku, terutama pada orang dewasa.

Read More
12 Perkara Yang Anda Tanpa Tahu Membuat Sakit Belakang Kanan Anda

Sakit belakang adalah keluhan sakit yang agak biasa. Peluang seseorang untuk mengalami sakit belakang juga boleh meningkat kerana usia dan aktiviti fizikal harian. Walau bagaimanapun, lokasi kesakitan yang berbeza mempunyai sebab yang berbeza. Bagaimana dengan sakit belakang di sebelah kanan?Pelbagai penyebab sakit belakang belakangSakit belakang sering membuat anda tidak selesa semasa melakukan aktiviti.

Read More
Proses Penyembuhan Fraktur, serta Ubat dan Rawatan yang Diberikan

Seseorang yang mengalami patah tulang atau patah tulang memerlukan rawatan perubatan untuk merawat keadaannya. Setelah mendapat rawatan, tempoh pemulihan boleh memakan masa yang lama untuk pulih seperti sebelumnya. Namun, tahukah anda bagaimana proses penyembuhan patah tulang atau patah tulang? Apa ubat dan ubat-ubatan, termasuk pertolongan cemas, yang biasanya diberikan sebagai cara untuk mengobati patah tulang?

Read More
Pelbagai Punca Sakit Betis dan Cara Mengatasinya

Umumnya, betis yang sakit boleh menjadi tanda kekejangan atau otot yang kencang. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius. Lalu, apakah keadaan yang boleh menyebabkan kesakitan dan bagaimana mengatasinya? Lihat penjelasan lengkap di bawah.Beberapa penyebab umum sakit betisSetiap kali anda berjalan atau berlari, anda mesti menggerakkan otot di betis anda.

Read More
6 Latihan untuk Memperbaiki Bentuk Kaki X

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan riket. Penyakit ini boleh mencetuskan kelainan pada tulang, kerana pesakit mengalami kelemahan atau pelembutan tulang. Tulang boleh bengkok akibat keadaan ini. Seseorang yang kekurangan vitamin D boleh mengalami kecacatan pada kaki, sama ada kaki X atau O. Namun, adakah cara untuk memperbaiki bentuk kaki X atau O?

Read More
Apa yang Menyebabkan Kaki Berbentuk O dan X?

Kaki O (genu varum) dan X (genu valgum) adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Sebenarnya, banyak kanak-kanak mempunyai O-kaki sehingga berumur sekitar dua tahun dan X-kaki hingga sekitar enam tahun. Kadang-kadang, ada kanak-kanak yang mungkin tidak mempunyai kaki normal sehingga mereka berumur sembilan atau sepuluh tahun.

Read More
7 Jenis Ubat Tradisional (Herba) untuk Sakit Artritis

Sakit sendi adalah keluhan sakit fizikal yang biasa dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Penyebab sakit sendi boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor, termasuk keradangan sendi (artritis). Jadi, bagaimana menyelesaikannya? Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan artritis perubatan, sakit sendi akibat artritis juga dapat diubati dengan ubat tradisional, termasuk ramuan dari bahan semula jadi.

Read More
6 Langkah Mencegah Osteoporosis Untuk Menjaga Tulang Kuat

Osteoporosis sering sinonim dengan orang tua (tua). Walau bagaimanapun, penyakit kehilangan tulang ini sebenarnya boleh dialami oleh sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Oleh itu kesihatan tulang bukanlah sesuatu yang boleh dipandang rendah. Pelbagai usaha pencegahan terhadap penyakit yang mengganggu sistem pergerakan pada manusia perlu dilakukan sejak awal.

Read More
Ciri atau Gejala Fraktur Yang Mungkin Berlaku Pada Anda

Keretakan atau patah tulang kadang-kadang tidak disedari, terutamanya apabila tulang patah tidak parah dan kelihatan. Sebenarnya, patah tulang yang tidak dirawat dalam jangka masa yang lama dan tidak mendapat rawatan untuk patah tulang boleh berisiko menyebabkan komplikasi. Oleh itu, penting untuk mengenali tanda, ciri, atau gejala patah tulang (patah tulang), termasuk tulang patah, untuk mengelakkan komplikasi.

Read More
Ketahui Gejala, Punca, dan Rawatan Patah Tangan

Fraktur atau patah tulang adalah keadaan apabila tulang menjadi retak, patah, atau patah. Tulang patah ini boleh terjadi di mana-mana bahagian badan, termasuk bahagian tangan. Skop tangan yang dimaksudkan merangkumi patah jari, pergelangan tangan, siku, hingga lengan atas (patah humerus). Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan ini, berikut adalah maklumat lengkap mengenai gejala, penyebab, dan rawatan patah tulang di kawasan tangan.

Read More
Bagaimana Patch Berfungsi untuk Melegakan Sakit di Badan?

Patch adalah ubat tambalan yang sering digunakan oleh banyak orang, kerana dianggap berkesan untuk melegakan sakit, otot atau sakit sendi di badan. Tetapi adakah benar, menggunakan patch dapat menghilangkan pelbagai keluhan ini? Lihat penjelasan berikut. Seberapa biasa rawatan tampalan? Koyo atau istilah perubatan tampalan transdermal adalah sejenis ubat luaran yang melekat pada kulit pesakit untuk melegakan sakit, sakit otot, atau sendi di dalam badan.

Read More
3 Punca Utama Sakit Pergelangan Tangan

Sakit pergelangan tangan adalah salah satu gangguan muskuloskeletal (tulang dan otot) yang termasuk dalam sistem pergerakan manusia. Biasanya, pergerakan anda tidak dipengaruhi oleh pergelangan tangan anda, tetapi penggunaan berlebihan atau kemalangan secara tiba-tiba boleh menyebabkan rasa sakit di bahagian badan ini.

Read More
Pelbagai pantang larang yang penting diketahui dengan penghidap rematik

Rheumatoid arthritis (RA) adalah keradangan kronik yang menyebabkan kesakitan, kekakuan, dan pembengkakan pada sendi. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, jadi penderita perlu mengendalikan gejala dan perkembangan penyakit ini agar tidak memburuk. Salah satu cara untuk mengawal rematik adalah dengan mengelakkan pelbagai pantang larang, termasuk makanan, yang dapat memperburuk penyakit.

Read More
Pilihan Dadah yang Digunakan untuk Melegakan Sakit Tulang

Secara amnya, aduan sakit tulang jarang berlaku berbanding sakit sendi dan otot. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menjengkelkan dan mesti dirawat dengan baik. Salah satu bentuk rawatan yang diberikan oleh doktor untuk merawat sakit tulang adalah ubat. Walau bagaimanapun, ubat yang diberikan boleh berbeza bagi setiap pesakit, bergantung pada keadaan perubatan yang menyebabkannya.

Read More
9 Latihan Yoga yang Kuat untuk Melegakan Sakit Belakang

Mengalami sakit belakang (sakit sayap) pastinya akan mengganggu aktiviti harian anda. Rasa sakit itu mungkin membuat anda hanya mahu berbaring sepanjang hari tanpa melakukan apa-apa. Rehat memang boleh melegakan sakit belakang, tetapi juga tidak baik untuk jangka masa yang panjang. Melaporkan dari Pencegahan, Jamie Costello, seorang instruktur sukan di Pritikin Longevity Center + Spa mengesyorkan agar anda bangun sekali-sekala dan berlatih yoga untuk mengatasi sakit belakang.

Read More
Punca Skoliosis dan Faktor yang Meningkatkan Risiko

Scoliosis adalah gangguan tulang belakang yang boleh mempengaruhi bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa. Gangguan muskuloskeletal jenis ini menyebabkan tulang belakang melengkung ke sisi, sehingga tulang belakang membentuk huruf S atau C. Di samping itu, penghidap umumnya akan merasakan gejala skoliosis, seperti sakit dan rasa tidak selesa di bahagian belakang.

Read More
6 Gejala Umum Osteoporosis yang Perlu Diperhatikan

Proses penurunan kepadatan tulang menjadi berpori biasanya berlaku secara perlahan dan tidak menunjukkan ciri fizikal tertentu. Ini menyebabkan gejala kehilangan tulang atau osteoporosis sering sukar dikenali. Biasanya, penyakit ini hanya diketahui apabila pesakit mengalami patah tulang. Oleh itu, perhatikan ciri-ciri tulang berpori berikut agar anda lebih peka.

Read More
Semasa Keseleo atau Cedera Pergelangan Kaki, Bolehkah Anda Mengurut?

Bagi anda yang sering bersenam, terutama bola sepak, mesti biasa dengan nama sprain. Ya, nampaknya kecederaan pada keseleo atau pergelangan kaki amat menyakitkan, terutamanya jika berlaku di kaki. Anda tidak boleh menggunakan kaki untuk aktiviti biasa. Biasanya, jika anda mengalami kecederaan pergelangan kaki, pertolongan pertama yang boleh anda lakukan adalah membawanya ke ahli terapi urut.

Read More
Manfaat dan Cara Mengamalkan Postur Yang Baik untuk Tulang Belakang

Mempraktikkan postur badan yang baik adalah perkara yang mudah dilakukan, tetapi banyak orang menganggapnya sebagai perkara biasa. Sebenarnya, membiasakan diri dengan postur badan yang baik dapat membantu menjaga kesihatan punggung. Jadi, bagaimana dengan postur yang baik?Manfaat membiasakan diri dengan melakukan postur tubuh yang baik untuk kesihatan tulangPostur adalah kedudukan yang anda lakukan, sama ada berdiri atau duduk atau berbaring.

Read More