Kad Ke Arah Kesihatan (KMS), Faedah dan Cara Membacanya

Card Towards Health (KMS) telah digunakan di Indonesia sejak tahun 1970-an sebagai alat untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan anak. Umur yang dipantau menggunakan KMS adalah 0-5 tahun dan biasanya diisi oleh doktor atau pekerja kesihatan. Walau bagaimanapun, adalah penting bagi ibu bapa untuk memahami cara membaca KMS supaya mereka dapat memantau perkembangan anak mereka dengan mudah.

Read More
Senarai Bekalan Bayi Yang Penting Yang Perlu Anda Siapkan

Melihat peralatan bayi yang baru lahir memang menggemaskan dan sering membingungkan. Anda mungkin mahu membeli semuanya untuk penjagaan bayi yang baru lahir. Bermula dari pakaian, botol susu, peralatan mandian, hingga benda-benda untuk menjadikan rumah selamat untuk anak-anak ketika bermain. Jangan keliru, berikut adalah senarai keperluan bayi baru lahir yang perlu anda perhatikan.

Read More
Stunting pada Kanak-kanak

Pertumbuhan anak tidak hanya dilihat dari berat badan, tetapi juga tinggi. Sebabnya adalah bahawa ketinggian anak adalah faktor yang menandakan stunting dan menjadi penanda sama ada pemakanan anak telah dipenuhi atau tidak. Lalu, apa yang menghambat dan apa yang menyebabkannya? Apa itu stunting? Memetik dari Stunting Bulletin yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, stunting adalah keadaan yang dicirikan ketika panjang atau tinggi anak kurang dari usianya.

Read More
Melangkah ke bulan ke-8, inilah cara memilih makanan pejal yang terbaik untuk bayi

Memasuki usia 8 bulan, perkembangan makan anak-anak biasanya akan berubah tahap yang lebih maju daripada usia sebelumnya. Bukan hanya itu, tekstur dan pilihan makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI) untuk bayi pada usia 8 bulan juga telah berubah.Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda ingin sentiasa memberikan yang terbaik dalam setiap perkembangan usia, termasuk soal keperluan pemakanan anak-anak.

Read More
Tahap Pertumbuhan Bayi yang Ideal pada 0-11 Bulan

Ibu bapa perlu memantau pertumbuhan bayi setiap bulan mengikut usia si kecil. Pemantauan ini merangkumi ketinggian, berat badan, dan lilitan kepala bayi. Sekiranya pertumbuhan bayi tidak sesuai dengan tahap perkembangannya, ini dapat menunjukkan ada masalah. Berikut adalah penjelasan mengenai ketinggian, berat badan, dan lilitan kepala bayi yang ideal.

Read More
5 Khasiat Minyak Bayi untuk Bayi Selain Melembapkan Kulit

Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda tahu bahawa kulit bayi sangat lembut, licin, dan juga cukup sensitif. Oleh itu, anda memerlukan produk penjagaan kulit bayi khas seperti minyak bayi. Bukan hanya menenangkan dan melembapkan kulit, ada juga manfaat lain dari minyak bayi untuk bayi. Berikut adalah penjelasan penuh yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

Read More
8 Cara Berkesan untuk Mengatasi Panas Berduri pada Bayi

Muncul ruam dengan bintik-bintik merah pada kulit bayi dapat menunjukkan kepanasan. Selain menjadikan kulit bayi kelihatan merah, panas berduri juga terasa gatal dan sakit seperti pin dan jarum. Jadi, bagaimana merawat kepanasan berdarah pada bayi? Berikut adalah pelbagai kaedah yang berkesan untuk mengatasi masalah kepanasan pada bayi.

Read More
Pelbagai Masalah Yang Dialami oleh Anak-anak Rumah Rosak

Keluarga yang berpecah belah sinonim dengan perceraian ibu bapa kerana pertengkaran atau keganasan rumah tangga. Walau bagaimanapun, secara psikologi, kanak-kanak dapat merasakan keluarga yang berpecah belah dalam seisi keluarga. Keadaan ini boleh memberi kesan kepada perkembangan remaja. Berikut adalah penjelasan makna keluarga yang berpecah belah kepada kesan kepada ahli keluarga.

Read More
Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Impian Basah

Semasa memasuki akil baligh, terdapat perbezaan yang dialami oleh remaja perempuan dan remaja lelaki. Sekiranya wanita haid, lelaki mempunyai impian basah. Kemudian, anak itu akan bangun merasakan sesuatu yang basah dan melekit di seluar dalam atau baju tidurnya. Lihat fakta mengenai impian basah pada remaja di bawah!

Read More
Peringkat mengikut Peringkat Perkembangan Bayi Umur 0-11 Bulan

Beberapa tahun pertama kehidupan adalah masa penting dan berpengaruh dalam peringkat perkembangan bayi, terutama untuk tahun pertama kehidupan. Ini dinyatakan oleh Briggs, Psy.D., pemimpin program Healthy Steps di Montefiore Medical Center di New York. Untuk mengetahui sejauh mana perkembangan si kecil anda, lihat tahap perkembangan bayi mengikut usianya.

Read More
Kanak-kanak yang Sukar Makan Jangan Lepaskan! Inilah 10 Cara Mengatasi Yang Betul

Anak-anak yang mengalami kesukaran atau tidak mahu makan sering menjadi cabaran yang mesti dihadapi oleh ibu bapa. Sebenarnya, dalam tempoh pertumbuhan ini, pengambilan nutrien anak-anak sekolah dari makanan mesti dipenuhi dengan betul, untuk menunjang perkembangan mereka. Sebelum menarik vena, pertama-tama cari tahu apa sebenarnya yang menyebabkan anak sukar makan dan bagaimana menanganinya dengan cara yang betul.

Read More
Panduan Merancang Menu Pelengkap Bayi selama 6 hingga 11 Bulan

Pada usia sekitar 6 bulan, bayi anda sudah dapat diperkenalkan dengan makanan pejal pertama sebagai makanan pemakanan anak. Inilah masanya untuk ibu bapa memikirkan resipi menu makanan pelengkap (MPASI) terbaik untuk diberikan kepada bayi berusia 6 bulan. Bagi anda yang keliru tentang apa yang harus dimasak, mari kita lihat inspirasi idea menu makanan tambahan bayi 6 bulan ini.

Read More
Perubatan Batuk Kanak-kanak, Dari Semula Jadi hingga Perubatan

Batuk pada kanak-kanak adalah perkara biasa, terutamanya ketika anak itu mengalami selesema. Batuk biasanya akan sembuh ketika tubuh pulih dari penyakit. Walaupun begitu, ibu bapa perlu memperhatikan jenis batuk kering atau kahak, untuk memberikan ubat yang tepat untuk anak-anak. Berikut adalah beberapa ubat batuk untuk kanak-kanak mulai dari perubatan hingga semula jadi.

Read More
Gejala Campak Orang tua Yang Perlu Tahu

Apakah perkara pertama yang anda lakukan sebagai ibu bapa apabila anda mengalami bintik-bintik, ruam atau gabagen pada anak dan bayi anda? Walaupun kelihatan remeh, ada kemungkinan gejala ini membawa kepada masalah kesihatan yang serius seperti campak. Lihat penjelasan lengkap mengenai tanda-tanda atau gejala campak yang perlu anda ketahui di bawah!

Read More
Panduan Lengkap untuk Penjagaan Bayi Baru Lahir untuk Ibu Bapa Baru

Merawat bayi yang baru lahir adalah cabaran bagi ibu bapa, terutama bagi mereka yang pertama kali melahirkan bayi. Sesungguhnya, penjagaan bayi yang baru lahir tidak dapat diabaikan kerana dia baru tiba di dunia setelah sembilan bulan tinggal di rahim ibu. Untuk mempermudahnya, berikut adalah panduan lengkap mengenai cara menjaga bayi yang baru lahir yang boleh anda ikuti.

Read More
Harlequin Ichthyosis

Seperti nama watak fiksyen, Harlequin ichthyosis adalah sindrom jarang yang menyebabkan kulit bayi kelihatan seperti badut Harlequin. Bukan hanya menyebabkan kerosakan pada kulit, sindrom ini juga menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit. Apakah simptom dan rawatannya? Lihat penjelasan berikut! Apa itu Harlequin ichthyosis?

Read More
11 Tanda Bayi Gigi Yang Perlu Tahu Ibu Bapa

Ciri-ciri atau tanda-tanda gigi bayi perlu diketahui oleh ibu bapa, kerana pada umumnya si kecil anda akan merasa sedikit tidak selesa. Lebih-lebih lagi, dia belum dapat memberitahu keluhan yang dia rasakan, jadi dia cenderung rewel. Tidak perlu bingung, berikut adalah ciri-ciri gigi pada bayi yang merupakan bahagian semula jadi dari perkembangan anak kecil anda.

Read More
Ubat Demam Kanak-kanak Berkesan untuk Mengurangkan Demam

Apabila bayi anda demam atau demam, itu adalah tanda bahawa tubuh bertindak balas terhadap jangkitan. Walaupun merupakan keadaan biasa, adalah perkara biasa bagi ibu bapa untuk merasa risau. Oleh itu, anda perlu mengetahui langkah-langkah apa yang boleh diambil. Berikut adalah beberapa jenis ubat dan cara mengatasi demam atau panas pada kanak-kanak yang berkesan!

Read More
8 Tanda dan Tanda Cirit-birit Bayi yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Bapa

Cirit-birit adalah salah satu gangguan pencernaan yang paling biasa. Walaupun begitu, cirit-birit pada bayi mesti cepat dikenali dan diubati dengan cepat. Masalah dengan pergerakan usus boleh membahayakan kerana bayi sangat mudah mengalami dehidrasi dan ini boleh membawa maut kepada mereka. Jadi, ibu bapa perlu mengetahui pelbagai tanda dan ciri bayi yang mengalami cirit-birit sehingga mereka dapat mendapatkan rawatan dengan cepat.

Read More
Kenali Tanda-Tanda dan Cara Mengatasi Kanak-kanak yang hiperaktif

Jangan salah faham, tidak semua kanak-kanak yang terlalu aktif hiperaktif, anda tahu, Ibu! Ramai ibu bapa berpendapat bahawa anak mereka dikategorikan sebagai hiperaktif, walaupun mereka hanya aktif. Agar tidak tersilap, mari kita ketahui tanda dan cara menangani kanak-kanak hiperaktif. Tanda-tanda kanak-kanak hiperaktif Memetik dari Difahami, hiperaktif adalah keadaan ketika anak terus aktif tanpa mengira waktu, situasi, dan suasana di sekelilingnya.

Read More
5 Salap Berkesan untuk Menyembuhkan Ruam Lampin Bayi

Ruam lampin boleh membuat bayi anda rewel kerana terasa seperti jarum menusuknya. Sebenarnya, terdapat banyak cara untuk merawat ruam lampin. Walau bagaimanapun, penyelesaian yang paling tepat biasanya menggunakan ubat dalam bentuk salap. Apakah salap yang berkesan untuk melegakan dan merawat ruam lampin pada bayi?

Read More
Resipi MPASI Berkhasiat dan Praktikal untuk Bayi Berusia 9-11 Bulan

Dalam perkembangan bayi berusia 9 bulan, dia sudah boleh makan makanan yang teksturnya lebih kasar. Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengatakan bahawa mulai usia 9 bulan, bayi sudah dapat makan makanan yang memiliki tekstur cincang halus. Untuk mempermudah semasa memasak, berikut adalah resipi makanan pelengkap untuk bayi berusia 9-11 bulan yang boleh dicuba oleh ibu di rumah.

Read More
Memasuki usia 1 tahun, ini adalah jenis dan bahagian makanan yang diperlukan oleh bayi

Kanak-kanak yang telah menginjak satu tahun biasanya mulai memilih makanan dan suka makan di mulut mereka. Perubahan tabiat makan pada bayi 1 tahun atau 12 bulan lebih kurang dipengaruhi oleh perubahan dalam menu makanan harian. Untuk mengatasi tingkah lakunya pada waktu makan, anda harus menyesuaikan pilihan makanan untuk bayi 1 tahun atau 12 bulan agar mereka tetap memenuhi keperluan pemakanan harian mereka.

Read More
Menjadi Antara Saudara dan Saudara, Mari Memahami Keperibadian Anak Kedua

Adakah anda kenal ibu? Anak kedua ternyata mempunyai ciri yang berbeza daripada adik-beradiknya. Sebelum menerapkan keibubapaan kepada anak kedua, mari kita pelajari terlebih dahulu beberapa fakta mengenai anak kedua berikut, ya, puan. Fakta mengenai keperibadian anak kedua dalam keluarga Alfred Adler (1870-1937), seorang doktor dan psikologi Austria, adalah orang pertama yang mengemukakan teori bahawa urutan kelahiran dalam keluarga dapat mempengaruhi keperibadian seseorang.

Read More
6 Cara Mengatasi Batuk Anak Sehingga Anak Kecil Lebih Baik

Kanak-kanak sering mengalami batuk. Tidak jarang, batuk ini pada anak membuat ibu bapa risau. Oleh itu, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa apabila anak mereka batuk? Mari ketahui lebih lanjut di bawah. Apa yang menyebabkan batuk pada kanak-kanak? Batuk adalah mekanisme pertahanan saluran pernafasan dari rangsangan reseptor batuk.

Read More
8 Kesan Buruk dari Keibubapaan Terlindung

Adakah anda tahu bahawa ibu bapa yang terlalu melindungi itu buruk bagi anak-anak mereka? Dalam Journal of Child and Family Studies, gaya keibubapaan ini juga dikenali sebagai keibubapaan helikopter . Apakah kesannya terhadap perkembangan anak? Lihat ulasan berikut, ya! Apakah keibubapaan yang terlalu melindungi?

Read More
Demam pada Kanak-kanak

DefinisiApakah demam pada kanak-kanak? Demam pada kanak-kanak adalah keadaan kenaikan sementara suhu badan anak, sering disebabkan oleh penyakit. Keadaan ini menunjukkan bahawa ada sesuatu yang tidak betul di badan anak. Oleh itu, demam pada bayi dan kanak-kanak dianggap sebagai tindak balas normal terhadap pelbagai penyakit berjangkit yang merupakan keadaan yang paling biasa.

Read More
Kolik

DefinisiApa itu kolik? Kolik adalah keadaan apabila bayi menangis secara berterusan tanpa sebab yang jelas. Keadaan ini bukan penyakit dan tidak akan membahayakan bayi. Bayi dengan kolik sering menangis lebih dari 3 jam sehari, 3 hari seminggu selama 3 minggu atau lebih. Apa sahaja yang anda lakukan untuk membantu bayi semasa episod ini nampaknya tidak berfungsi untuk menenangkan tangisan bayi.

Read More
Sama seperti manja, ini adalah 11 fakta mengenai anak bongsu yang perlu diketahui oleh ibu

Fakta bahawa anak bongsu paling terkenal adalah sifatnya yang manja. Namun, bukan hanya itu, ternyata anak bongsu mempunyai banyak keistimewaan, anda tahu, Ibu. Mari lihat watak anak bongsu sepenuhnya melalui tinjauan berikut. Fakta mengenai anak bongsu yang perlu anda ketahui Kevin Leman dan Frank Sulloway adalah dua ahli psikologi yang mengembangkan teori Adler bahawa urutan kelahiran mempengaruhi keperibadian seseorang.

Read More
5 Pilihan Permainan Pendidikan Kanak-kanak SD yang Berguna, Mari Cuba!

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran di sekolah yang sesak sering membuat kanak-kanak bosan belajar lagi di rumah. Sebenarnya, ibu bapa masih harus menyokong pendidikan anak-anak mereka semasa di rumah. Anda boleh mendidik anak-anak di rumah dengan mengajak mereka bermain permainan pendidikan. Sebarang pilihan permainan atau permainan Pendidikan sekolah rendah yang boleh anda cuba dengan anak kecil anda di rumah?

Read More
Adakah Penting bagi Ibu Bapa untuk Membuat Kad Pengenalan Anak (KIA)?

Adakah anda pernah mendengar istilah Kad Pengenalan Kanak-kanak (KIA)? Sejak 2016, Kementerian Dalam Negeri (Kemendagri) mewajibkan setiap anak Indonesia di bawah usia 17 tahun untuk memiliki Kad Pengenalan Anak (KIA). Apa fungsi dan faedah MCH ini?Apa itu Kad Pengenalan Kanak-kanak (KIA)?Sejak dikeluarkannya kebijakan MCH melalui Peraturan Kementerian Dalam Negeri (Permendagri) No.

Read More
Perkembangan Bayi 3 Bulan atau 12 Minggu

Perkembangan Bayi Tua 3 BulanBagaimana perkembangan bayi berusia 3 bulan?Menurut ujian saringan perkembangan kanak-kanak Denver II, perkembangan bayi pada 12 minggu atau 3 bulan, umumnya telah mencapai yang berikut:Boleh melakukan pergerakan tangan dan kaki pada masa yang sama.Boleh mengangkat kepalanya sendiri.

Read More
Jenis dan Bahagian Makanan Berat Badan untuk Kanak-kanak

Adakah anak kecil anda sukar makan? Keadaan ini sering membuat ibu bapa keliru. Selera makan anak sukar untuk diramalkan kerana ada kalanya dia sangat lapar, tetapi ada juga fasa ketika anak itu menolak semua jenis makanan. Sekiranya ini berlangsung cukup lama, ia boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda kerana ketika mengira berat badan dengan kalkulator BMI, berat badan tidak naik.

Read More
Batuk pada Bayi, Ketahui Jenisnya dan Cara Mengatasinya

Batuk adalah salah satu penyakit yang paling biasa dialami oleh bayi. Keadaan ini sering membuatnya tidak selesa dan ibu bapa keliru kerana anak belum dapat mengatakan apa yang dia rasakan. Memberi ubat batuk kepada anak anda juga tidak boleh menggunakan ubat batuk biasa. Berikut ini adalah penjelasan mengenai batuk pada bayi, mulai dari jenis hingga batuk yang tepat.

Read More
Mengetahui Najis Bayi Yang Normal dan Bukan Dari Warna dan Teksturnya

Adakah anda tahu bahawa keadaan kesihatan bayi dapat dilihat dari keadaan najisnya? Kotoran bayi yang normal atau tidak dapat dilihat dari tekstur dan warnanya. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai kotoran bayi dari segi warna dan tekstur, terutama bagi ibu bapa yang baru. Kenali tinja bayi mengikut pengambilan nutrien yang dimakan Kotoran bayi adalah salah satu penentu keadaan kesihatan kanak-kanak, terutama yang berkaitan dengan pencernaan.

Read More
Maklumat Penting Mengenai Menarche (Menstruasi Pertama)

Apabila seorang gadis dewasa, dia akan mempunyai haid. Haid pertama, juga dikenali sebagai menarche, adalah tanda yang jelas bahawa seorang gadis telah memasuki usia baligh.Sebelum menarche, terdapat pelbagai perubahan fizikal yang dapat dirasakan oleh remaja perempuan. Lihat penjelasan lengkap mengenai haid atau haid pertama di bawah!

Read More
Gejala dan Cara Mengatasi Selsema pada Bayi

Selsema pada bayi membuatnya cerewet dan menangis tanpa henti. Biasanya ibu cepat-cepat berusaha menenangkannya, tetapi ada juga yang bingung bagaimana menanganinya. Tidak perlu risau kerana perkara ini biasa berlaku pada setiap bayi. Walau bagaimanapun, sebagai ibu bapa, tentu saja, anda perlu mengetahui apa simptom mengapa bayi dapat selesema, dan bagaimana menanganinya.

Read More
Ciri-ciri Cacing Berdasarkan Jenis Cacing

Cacing adalah salah satu masalah kesihatan yang sering dihadapi oleh kanak-kanak. Sekiranya dibiarkan terlalu lama, kehadiran cacing di dalam badan dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Sebabnya adalah bahawa cacing di dalam badan akan menyerap jus makanan anak di dalam sel darah dan usus.

Read More
Penyakit kulit yang paling biasa pada kanak-kanak dan bayi

Kanak-kanak, terutama bayi yang baru lahir, sangat terdedah kepada masalah kulit kerana kulitnya masih sangat sensitif. Jadi, apakah penyakit kulit yang paling biasa pada kanak-kanak, dan bagaimana mengatasinya? Sebagai ibu bapa, perkara ini sangat penting untuk difahami agar keadaan kulit anak kecil anda tidak bertambah buruk.

Read More
Perlukah Balita Mengambil Vitamin yang Meningkatkan Selera Makan?

Mempunyai anak yang lapar untuk makan adalah impian ibu bapa. Tetapi mesti difahami bahawa selera anak kecil anda tidak dapat diramalkan. Kadang kala anda sangat lapar ketika makan makanan yang dihidangkan, tetapi di lain masa anda boleh menggelengkan kepala dan tidak mempunyai selera makan. Tentunya ini membuatkan ibu bapa berasa risau kerana pengambilan dan pemakanan anak-anak terganggu.

Read More
4 Keadaan Yang Menyebabkan Titik Putih pada Kulit Bayi

Tompok-tompok merah pada kulit bayi agak biasa, dan biasanya disebabkan oleh gigitan nyamuk. Namun, bagaimana dengan tompok-tompok putih pada kulit bayi? Sebenarnya, apa penyebab kemunculan keadaan ini dan bagaimana mengatasinya? Inilah penjelasan lengkapnya.Penyebab tompok-tompok putih pada kulit bayiBayi mempunyai kulit sensitif dan lebih nipis daripada orang dewasa.

Read More
Keperluan Vitamin untuk Kanak-kanak berumur 2-5 Tahun

Mengambil vitamin sering menjadi jalan keluar untuk meningkatkan imuniti, baik kanak-kanak di bawah umur lima tahun dan orang dewasa. Bukan hanya dalam bentuk makanan tambahan, sumber utama vitamin sebenarnya terdapat dalam makanan dan minuman yang sihat. Jadi, berapa banyak keperluan vitamin untuk kanak-kanak?

Read More
10 Buah dan Sayuran yang Baik untuk Bayi Umur 6-12 Bulan

Apabila bayi telah memasuki usia 6 bulan, dia sudah boleh mengambil makanan pelengkap (MPASI). Dalam menu makanan bayi, ia mesti mengandungi protein, lemak, dan serat. Ibu juga boleh memperkenalkan sayur-sayuran dan buah-buahan kepada bayi dari usia ini. Inilah khasiat dan jenis sayur-sayuran dan buah-buahan yang baik untuk bayi berumur 6-12 bulan.

Read More
4 Langkah Mengatasi Masalah Cegukan pada Bayi

Ibu bapa baru mungkin sering merasa bingung dan bimbang sekiranya bayi anda mengalami sesuatu yang dianggap remeh bagi orang dewasa. Cegukan salah satu daripadanya. Lalu, bagaimana menangani cegukan pada bayi? Punca cegukan pada bayi Bukan hanya orang dewasa yang mengalami cegukan, malah bayi juga dapat mengalami cegukan pada usia yang sangat awal.

Read More
Salap apa yang baik untuk merawat gatal-gatal cacar air?

Cacar air tidak hanya menyebabkan ruam dalam bentuk bintik merah pada kulit. Selagi ruam muncul dan merebak ke bahagian tubuh yang lain, selain merasa tidak sihat atau pening, anda boleh sangat terganggu oleh rasa gatal yang kuat dari ruam di seluruh badan. Ubat topikal seperti salap atau losyen boleh digunakan untuk membantu mengurangkan gatal yang disebabkan oleh cacar air.

Read More
8 Minuman Penyusuan Bertenaga untuk Ibu Menyusu

Semua ibu pasti berharap pengeluaran susu ibu tetap lancar dan mencukupi untuk pengambilan si kecil. Tetapi kadang-kadang, terdapat pelbagai keadaan yang kadang-kadang menjadikan pengeluaran susu menjadi seret. Untuk menghasilkan lebih banyak susu ibu, mari cuba susu pelicin atau minuman tambahan berikut, Ibu!

Read More
Tahap Perkembangan Bahasa Bayi Hingga Umur 11 Bulan

Menangis adalah satu-satunya cara bayi berkomunikasi di awal kehidupan. Tetapi lama-kelamaan, perkembangan bahasa bayi telah mulai berjalan. Tangisannya bervariasi dan mula dibezakan ketika dia lapar atau bosan. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah perkembangan bahasa pada bayi yang perlu anda ketahui pada tahun pertama mereka.

Read More
Siapa Generasi Alpha (Alpha) dan Bagaimana Mendidiknya?

Menurut Strauss dan Howe dalam buku mereka, Generasi: Sejarah Masa Depan Amerika, Perubahan generasi berlaku dalam masyarakat kira-kira setiap 20 tahun. Sebilangan daripada anda mungkin sudah mengetahui Generasi X, Generasi Y atau milenium, dan Generasi Z. Sekarang, ada istilah baru untuk merujuk kepada generasi seterusnya, iaitu Generasi Alpha.

Read More
Mengapa bayi berjuang lebih kerap daripada orang dewasa?

Walaupun hanya berguling-guling di atas katil, peregangan ketika bangun selalu menyenangkan. Rasanya tidak lengkap untuk memulakan hari tanpa meregangkan badan terlebih dahulu. Namun, tahukah anda bahawa peregangan (bertahan) Ini juga sering dilakukan oleh bayi? Berikut adalah beberapa penjelasan mengenai kebiasaan menelan bayi.

Read More
Tanda-tanda yang Muncul Sekiranya Anak Anda Mangsa Buli

Buli atau buli pada remaja boleh berlaku di mana sahaja dan kepada sesiapa sahaja, termasuk anak anda. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui tanda-tandanya buli pada kanak-kanak dan apa yang perlu dilakukan sekiranya itu berlaku. Mari lihat penjelasan lengkap mengenai sebab, jenis, dan cara mengatasinya buli pada remaja ini.

Read More
Pilihan Makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak ditambah dengan pelbagai ciptaan resipi yang menarik

Makanan ringan atau makanan ringan Sihat untuk kanak-kanak sama pentingnya dengan sarapan dan makanan utama. Ini kerana kira-kira sepertiga kalori harian untuk memenuhi pemakanan anak-anak sekolah diperoleh dari makanan ringan. Supaya anak-anak lebih bersemangat untuk makan makanan ringan atau makanan ringan yang sihat, anda boleh membuatnya dari pelbagai resipi makanan ringan untuk kanak-kanak sekolah.

Read More
Maklumat Mengenai Waktu Tidur Bayi, Cara Tidur, dan Kedudukan Yang Betul

Bayi mempunyai lebih banyak waktu tidur daripada orang dewasa, terutama untuk bayi baru lahir. Waktu tidur yang mencukupi sangat diperlukan untuk perkembangan dan pertumbuhan anak kecil anda kerana hormon perkembangan sebenarnya menjadi aktif ketika mereka sedang tidur. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai tidur bayi, bermula dari waktu, cara meletakkannya tidur, ke kedudukan yang betul.

Read More
Mahukan Berat Anak Kecil Anda Meningkat? Lakukan 11 Cara Mudah Ini

Cara menaikkan berat badan bayi tentunya merupakan perkara penting untuk diketahui oleh ibu. Sebabnya, kenaikan berat badan anak kecil anda adalah tanda dia bertambah sihat. Jadi, bagaimana jika berat badan anak kecil anda tidak naik? Ayuh, lihat petua berikut, puan! Cara menaikkan berat badan bayi Sejak bayi dilahirkan, ibu harus memeriksanya secara berkala di puskesmas atau posyandu.

Read More
Seberapa besar kemungkinan bayi pramatang untuk hidup?

Tidak ada ibu bapa yang mahu anak mereka dilahirkan sebelum waktunya. Sebabnya, lebih awal penghantaran, semakin tinggi risiko yang boleh berlaku. Ini kerana organ bayi belum terbentuk sepenuhnya. Sebenarnya, bagaimana kemungkinan bayi pramatang dapat bertahan? Inilah penjelasannya!Pada minggu kehamilan berapa bayi pramatang mempunyai peluang terbaik untuk bertahan hidup?

Read More
5 Petua Berkesan untuk Mengatasi Selsema pada Bayi Semasa Bercuti

Selsema adalah salah satu penyakit yang paling kerap menyerang bayi bila-bila masa di mana sahaja, walaupun pada waktu cuti. Cuaca sejuk dan pendedahan kepada virus adalah salah satu pencetus selesema pada bayi anda. Sekiranya ini berlaku pada si kecil anda, jangan risau. Untuk memastikan percutian sentiasa menyeronokkan, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi selesema pada bayi.

Read More
Bayi terus menangis? Inilah punca dan cara mengatasinya

Bayi pada amnya akan terus menangis dan sangat rewel ketika lapar atau tidak menukar lampin, kemudian hanya akan tenang dan tenang setelah keperluan mereka dipenuhi. Namun, kadang-kadang si kecil masih menangis dengan kuat walaupun disusui. Sekiranya anak anda mengalami ini, anda mungkin bingung dan tertanya-tanya mengapa bayi menangis selepas menyusu.

Read More
Apa itu Cerebral Palsy?

DefinisiApa itu cerebral palsy? Cerebral palsy adalah nama sekumpulan keadaan yang mempengaruhi otot dan saraf. Penyakit ini tidak kongenital, tetapi bermula dari peringkat awal kehidupan, iaitu sejak lahir. Terdapat tiga jenis cerebral palsy (CP), spastik (paling biasa), dyskinetic, dan ataxic. Cerebral palsy atau cerebral palsy adalah keadaan seumur hidup yang tidak akan bertambah buruk.

Read More
Tidak perlu menarik urat simpul, berikut adalah 10 cara yang tepat untuk mendidik anak-anak yang degil

Cara mendidik anak-anak yang degil atau suka bertengkar tentunya tidak mudah bagi setiap ibu bapa. Contohnya, apabila seorang anak malas mandi, seorang anak sukar makan, atau terbiasa dengan tidur siang, ini boleh menyebabkan ibu bapa melampiaskan emosi mereka dalam keadaan marah.Sebenarnya, cara yang paling berkesan untuk menangani anak yang keras kepala bukanlah dengan marah atau berteriak pada anak, tetapi dengan memberi perhatian sepenuhnya.

Read More