Cara Menggugurkan Kehamilan Semasa Kehamilan Mempunyai Masalah

Pengguguran atau pengguguran sering dikenal pasti untuk mengakhiri kehamilan yang tidak diingini dan merupakan tindakan yang ditentang oleh banyak orang. Sebenarnya, dalam kes tertentu, pengguguran boleh menjadi pilihan terbaik bagi ibu dan janin dalam kandungan. Walaupun begitu, prosedur pengguguran mesti dilakukan di bawah pengawasan doktor.

Read More
Cara Mudah Mengira Tempoh Subur Wanita

Mengetahui tempoh subur wanita adalah tepat dapat mempercepat kejadian kehamilan. Sebabnya, kemungkinan kehamilan akan meningkat dalam tempoh subur. Namun, bagaimana anda tahu bila seorang wanita subur? Lihat cara mengira tempoh subur wanita yang boleh anda amalkan dengan segera.Apakah tempoh subur?Masa subur adalah masa paling subur untuk kehamilan berlaku.

Read More
10 Tanda yang Muncul Ketika Anda Akan Melahirkan dalam masa terdekat

Ramai wanita hamil, terutamanya mereka yang hamil untuk pertama kalinya, tertanya-tanya dan bimbang tentang pelbagai tanda-tanda bahawa mereka akan bersalin. Ibu mungkin sukar untuk membezakan tanda-tanda bahawa kelahiran anak sudah dekat.Tidak perlu bingung, kerana tubuh sebenarnya akan menunjukkan pelbagai tanda sebagai cara mengatakan bahawa proses persalinan akan segera bermula.

Read More
11 Senarai Makanan Larangan untuk Wanita Hamil

Wanita hamil tentunya selalu ingin memberikan yang terbaik untuk calon bayi mereka walaupun mereka masih dalam kandungan. Salah satu usaha yang paling penting untuk mencapai tujuan ini adalah menjaga pilihan makanan untuk wanita hamil setiap hari. Namun, di sisi lain, terdapat sejumlah makanan dan minuman yang dilarang untuk ibu semasa mengandung.

Read More
Ayuh, kenali ciri-ciri perut buncit dan perut hamil sehingga anda tidak mendapat idea yang salah!

Kehamilan sinonim dengan perut yang membesar. Namun, perut yang besar tidak selalu menunjukkan kehamilan kerana boleh disebabkan oleh pengumpulan lemak. Lalu, apakah ciri-ciri perut buncit dan perut hamil? Bagaimana untuk membezakannya? Ciri-ciri perut buncit dan perut hamil Sebenarnya, cara yang paling tepat untuk melihat perbezaan antara perut buncit dan perut hamil adalah dengan menggunakan pek ujian.

Read More
Garis samar pada Pek Ujian, Adakah Saya Hamil?

Apabila haid anda terlambat, mengambil ujian kehamilan menggunakan paket ujian adalah salah satu kunci untuk menjawab kegelisahan. Namun, ada kalanya hasil pek ujian tidak jelas atau tidak jelas. Apa sebenarnya maksud garis samar? pek ujian? Adakah anda sebenarnya mengandung atau tidak? Lihat penjelasan lengkap di sini.

Read More
Cara membuat anak bagi anda yang ingin hamil dengan cepat

Terdapat pelbagai petua untuk hamil dengan cepat atau bagaimana membuat anak-anak beredar di masyarakat. Ada yang mengatakan bahawa kedudukan seks tertentu, seperti kedudukan seks mubaligh, akan meningkatkan lagi kemungkinan kehamilan. Ada yang mengatakan bahawa cara terbaik untuk membuat anak sesuai dengan melakukannya adalah dengan cara yang betul gaya anjing.

Read More
7 Cara untuk Mengandung dengan Cepat yang Perlu Anda dan Pasangan Anda

Adakah anda melakukan program kehamilan atau promil? Sekiranya demikian, anda harus mengetahui beberapa cara untuk hamil dengan pantas yang boleh anda amalkan bersama pasangan anda. Berikut adalah beberapa petua untuk hamil dengan cepat sepenuhnya.Cara hamil cepat yang boleh dilakukan dengan pasanganBagi kebanyakan pasangan, kehamilan adalah syarat yang dinantikan setelah mereka berkahwin.

Read More
Apa Perbezaan Antara Kehamilan dan Menstruasi?

Selain menjadi tanda permulaan haid, bintik-bintik pendarahan juga boleh menjadi tanda kehamilan. Walau bagaimanapun, agak sukar bagi sesetengah wanita untuk mengetahui perbezaan antara darah haid dan tanda-tanda kehamilan. Apakah perbezaan antara bintik darah dan tanda kehamilan atau haid? Lihat penjelasan di bawah!

Read More
10 Makanan Pembajaan Sperma untuk Pasangan untuk Mengandung Dengan Cepat

Tahukah anda bahawa apa yang anda makan boleh mempengaruhi kualiti sperma? Sama seperti wanita, lelaki juga digalakkan untuk makan makanan yang sihat dan berkhasiat sebagai baja atau penambah sperma untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan. Apakah makanan yang membaja sperma yang harus dimakan?Makanan untuk meningkatkan kesuburan lelakiDalam kajian Kesuburan dan Penuaan Lelaki, dijelaskan bahawa sekitar 30% kes sukar hamil dipengaruhi oleh masalah kesuburan lelaki.

Read More
12 Aduan Paling Sering Dialami oleh Wanita Hamil

Kehamilan sepatutnya menjadi saat paling indah bagi wanita. Namun, mesti ada masalah dan keluhan yang akan dialami oleh wanita hamil sepanjang 9 bulan kehamilan. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai keadaan yang sering dikeluhkan oleh ibu hamil. Aduan wanita hamil yang sering berlaku Berikut adalah beberapa masalah yang paling biasa dialami oleh wanita hamil pada setiap usia kehamilan dan penyebabnya.

Read More
Catatan! Ini adalah 11 perkara yang harus dielakkan semasa wanita hamil masih muda

Sebaik sahaja anda memasuki tempoh kehamilan, anda mungkin mula mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat untuk menjaga kesihatan ibu dan janin hamil. Ini termasuk mengetahui apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan dari minggu pertama kehamilan hingga trimester berikutnya. Nah, salah satu kunci untuk menjaga kesihatan semasa hamil adalah dengan mengelakkan semua larangan sejak ibu masih hamil.

Read More
Tahap Perkembangan Janin dalam rahim setiap minggu hingga hari kelahiran

Adakah anda tahu bahawa perkembangan bayi dalam rahim berjalan dengan cepat? Janin banyak belajar dan melakukan pelbagai perkara dalam rahim yang termasuk dalam peringkat perkembangan dalam kandungan. Berikut ini adalah maklumat mengenai perkembangan dan pertumbuhan janin semasa dalam kandungan: Perkembangan janin dalam rahim pada satu minggu Pengiraan usia kehamilan bermula dari hari pertama haid terakhir (LMP) - sebelum haid boleh dikatakan terlambat.

Read More
Tanda-tanda Pembukaan Kelahiran 1-10 Ibu Perlu Tahu Sebelum Bersalin

Pembukaan kelahiran adalah salah satu daripada banyak tanda yang menyebabkan kelahiran. Jadi, tepat setelah ibu memasuki bilik bersalin, doktor dan pasukan perubatan lain akan terus memantau pembukaan serviks sebagai sebahagian daripada proses kelahiran.Sekiranya bukaan semakin besar, ini bermakna tanda-tanda melahirkan semakin jelas, yang menunjukkan bahawa ibu sudah bersedia untuk melahirkan.

Read More
Implantasi, Titik Darah Yang Boleh Menjadi Tanda Kehamilan

Implantasi adalah titik darah yang biasanya merupakan tanda kehamilan yang biasa. Jadi adakah implantasi berbahaya? Bagaimana membezakannya dengan haid? Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya di sini! Apakah pendarahan implantasi? Pendarahan implantasi adalah bintik darah yang menyerupai haid. Jumlahnya sangat kecil, seperti pada beberapa hari pertama dalam tempoh anda atau jika anda mempunyai tempoh cahaya.

Read More
Adakah normal mengalami keputihan semasa mengandung?

Adakah anda pernah mengalami keputihan semasa mengandung? Akan ada banyak perubahan yang berlaku pada tubuh wanita semasa mengandung. Salah satu daripadanya yang juga dapat membuat anda cemas adalah keputihan secara tiba-tiba. Adakah keputihan semasa kehamilan adalah normal atau harus dirawat dengan segera?

Read More
Sakit Payudara Tanda Kehamilan dan Menstruasi, Apa Perbezaannya?

Sama ada PMS dan kehamilan, kedua-duanya menyebabkan gejala sakit payudara. Tidak jarang ini menjadikan banyak wanita keliru untuk membezakan antara keduanya. Pernahkah anda merasakan sakit payudara seminggu sebelum haid anda, kemudian bingung adakah itu tanda kehamilan atau tidak? Berikut adalah penjelasan mengenai sakit payudara sebagai tanda kehamilan atau PMS.

Read More
Proses Kehamilan: Dari Keintiman Menjadi Janin

Pasti anda sudah tahu apakah kehamilan berlaku apabila sel sperma dari lelaki bertemu dengan sel telur dari seorang wanita. Proses ini dikenali sebagai persenyawaan atau pembuahan. Lalu, bagaimana sel sperma dan sel telur bertemu? Ini bukan proses yang mudah, sebenarnya memerlukan masa yang lama. Lihat penjelasan mengenai proses pembuahan atau kehamilan pada wanita di bawah.

Read More
Sakit Perut Semasa Kehamilan: Dari Ringan Hingga Berbahaya

Terdapat keadaan yang membuat wanita hamil merasa tidak selesa semasa mengandung, salah satunya adalah sakit perut. Wanita hamil akan merasakan kesakitan yang tidak biasa dan berbeza dengan sakit perut biasa. Terdapat pelbagai penyebab sakit perut semasa hamil yang perlu anda ketahui. Berikut adalah penjelasan lengkap bersama dengan bagaimana mengatasi sakit perut semasa hamil.

Read More
Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera?

Bolehkah saya makan mi segera semasa mengandung? Sebilangan wanita hamil mungkin mempersoalkan perkara ini. Mi segera memang murah, senang dibuat, dan sedap. Walaupun begitu, mi segera bukan makanan berkhasiat. Namun, jika anda mengidam semasa hamil, bolehkah anda makan mi segera sesekali? Ini adalah penjelasan penuh.

Read More
Memahami Fungsi Hormon FSH dan LH dalam Sistem Reproduktif

Sistem pembiakan terdiri daripada pelbagai organ, termasuk hormon dalam badan. Dua jenis hormon yang membantu sistem pembiakan, termasuk hormon FSH (hormon perangsang folikeldan hormon LH (hormon luteinizing). Kedua-dua hormon ini memainkan peranan penting dalam sistem pembiakan lelaki dan wanita. Apakah fungsi hormon FSH dan LH dan perbezaan di antara mereka?

Read More
Kapur Boleh Membatalkan Kehamilan, Mitos atau Fakta?

Terdapat pelbagai mitos kehamilan yang sering didengar oleh wanita hamil, salah satunya ialah menggugurkan janin dengan kapur. Sebilangan orang berpendapat bahawa rasa limau masam boleh membuat perut wanita hamil berkerut. Lalu, adakah benar kapur boleh menggugurkan rahim? Inilah penjelasan lengkapnya.

Read More
Bukan Hanya Perut Besar, Inilah 8 Tanda Anda Hamil dengan Anak Kembar

Ukuran perut yang besar semasa mengandung sering ditafsirkan sebagai ciri ibu mengandung anak kembar. Sebenarnya, ciri kehamilan tidak dapat dilihat dengan mudah dengan mata kasar. Terdapat tanda-tanda lain yang perlu diperhatikan untuk mengesahkan bahawa anda memang mempunyai anak kembar. Tanda-tanda kehamilan kembar yang perlu anda ketahui Setiap wanita mempunyai tanda-tanda mengandung anak kembar yang berbeza.

Read More
7 Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil dan Janin

Adakah anda sering mendengar atau mendapat nasihat untuk minum air kelapa muda ketika hamil? Selain daripada mitos wanita hamil di sekitar air kelapa, sebenarnya minuman ini mempunyai kebaikan untuk kehamilan. Lalu, apa faedah air kelapa untuk wanita hamil? Khasiat air kelapa muda untuk wanita hamil Selain rasanya yang segar, air kelapa sering disebut sebagai minuman yang bermanfaat untuk tubuh.

Read More
3 Kemungkinan Penyebab Janin Tidak Terlihat pada Ultrasound

Penglihatan janin semasa pemeriksaan ultrasound adalah ukuran bahawa anda hamil. Namun, apa penyebabnya jika janin tidak dapat dilihat pada ultrasound walaupun keputusan ujian kehamilan menunjukkan tanda positif?Jangan risau terlebih dahulu, terdapat pelbagai sebab yang menyebabkan janin tidak kelihatan ketika hamil muda.

Read More
Ovulasi, Proses Pembebasan Telur Wanita

Semasa menyiapkan kehamilan, tentu anda perlu mengetahui masa ovulasi. Ini dilakukan untuk meningkatkan peluang kehamilan. Lebih-lebih lagi, jangka hayat telur wanita hanya bertahan selama 24 jam. Apakah proses dan tanda-tanda ovulasi? Lihat penjelasan lengkap dalam artikel ini.Apa itu ovulasi?Dilancarkan dari American Pregnancy Association, ovulasi adalah proses ketika ovari atau ovari melepaskan telur yang matang dan kemudian memasuki tiub fallopio.

Read More
6 Cara Program Gadis Hamil yang Boleh Anda Cuba

Banyak pasangan ingin mempunyai anak dengan jantina yang lengkap. Sekiranya anda sudah mempunyai anak lelaki dan menginginkan kehamilan anak perempuan, ada beberapa petua yang boleh anda cuba sebagai program untuk mengandung anak perempuan.Bagaimana program untuk hamil dengan seorang gadis?Adakah anda tahu bahawa jantina bayi ditentukan oleh kromosom yang dibawa oleh sperma?

Read More
7 Cara Anda Boleh Mengandung Anak Lelaki

Ramai calon ibu bapa menginginkan kehamilan dengan jantina yang cukup spesifik, misalnya anak lelaki. Jadi, adakah kaedah berkesan untuk hamil dengan anak lelaki? Inilah ulasan untuk anda.Bagaimana untuk hamil dengan anak lelaki?sebenarnya, tidak ada cara yang pasti dan terbukti untuk dapat menentukan jantina bayi anda secara semula jadi.

Read More
Bilakah Kehamilan Mula Dikesan dengan Pek Ujian?

Ramai wanita tidak menyedari bahawa mereka hamil, terutama pada minggu-minggu pertama. Tiba-tiba setelah berjumpa doktor, kehamilannya adalah 2 bulan, 3 bulan, atau bahkan 4 bulan. Saya terkejut dan gembira apabila mendapat tahu mengenainya. Sebenarnya ketika kehamilan dapat dikesan dengan pek ujian?

Read More
Vitamin E untuk Kesuburan, Bolehkah Ini Membuat Anda Hamil Dengan Cepat?

Salah satu pengambilan nutrien yang dianggap baik untuk kesuburan adalah vitamin E. Vitamin ini dapat membantu kesuburan wanita, dan juga kesuburan lelaki. Apakah faedah vitamin E untuk program kesuburan dan kehamilan? Lihat penjelasan lengkap di bawah.Fungsi vitamin E untuk kesuburan wanitaVitamin E adalah salah satu makanan tambahan yang disyorkan untuk dimakan oleh wanita ketika mereka merancang kehamilan.

Read More
Bolehkah Seks Setelah Hamil?

Semasa anda baru berkahwin, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda atau pasangan anda boleh hamil hanya dengan satu hubungan seks. Begitu juga, bagi anda yang tidak mempunyai rancangan untuk mempunyai anak dalam masa terdekat, adalah wajar untuk bimbang hamil selepas melakukan hubungan seks malam tadi.

Read More
Bilakah Perut Anda Mula Kelihatan Berukuran Besar Semasa Kehamilan?

Walaupun mungkin ada sebilangan wanita hamil yang tidak menunjukkan perutnya yang besar dan menonjol. Walau bagaimanapun, perut besar adalah salah satu perubahan tubuh yang paling ketara pada wanita hamil. Betul, bilakah perut wanita hamil mula muncul? Perkara yang mempengaruhi ketika perut wanita hamil mula ditunjukkan Sebenarnya tidak ada masa yang pasti ketika perut wanita hamil mula kelihatan.

Read More
12 Latihan Kehamilan yang Mudah untuk Bersalin dengan lancar

Tahukah anda bahawa semasa mengandung, terdapat hormon relaksin yang berfungsi untuk mengendurkan otot sehingga badan bersedia melahirkan? Walaupun begitu, anda juga perlu melakukan senaman secara berkala untuk menghilangkan rasa tidak selesa dan memudahkan kerja kemudian. Berikut adalah beberapa latihan yoga yang mudah semasa mengandung untuk melancarkan persalinan.

Read More
Perkembangan Ibu dan Janin pada Setiap Trimester Kehamilan

Adakah anda telah dinyatakan hamil oleh doktor? Kehamilan mempunyai pelbagai fasa yang dibahagikan setiap trimester berdasarkan usia janin di rahim. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai trimester kehamilan, perkembangan janin dan perubahan dalam tubuh wanita hamil. Pembahagian trimester kehamilan Apabila anda dinyatakan hamil, janin dalam rahim akan berkembang sekitar 40 minggu dan dibahagikan kepada tiga trimester mengikut usia kehamilan, iaitu: Trimester pertama 1-14 minggu kehamilan Trimester kedua kehamilan 14-27 minggu Trimester ketiga kehamilan 27-40 minggu Secara amnya, setiap trim

Read More
Apakah Perbezaan Antara Pakar Obstetrik dan Ginekologi?

Dalam istilah orang awam, pakar obstetrik dan ginekologi (biasanya disingkat obgyn atau SpOG) sering disebut sebagai pakar obstetrik. Tetapi adakah anda tahu bahawa kedua-duanya berbeza? Apakah perbezaannya? Lihat penjelasan dalam artikel ini.Apakah perbezaan antara obstetrik dan ginekologi?Obstetrik adalah cabang perubatan yang pakar dalam kajian kehamilan dan kelahiran anak.

Read More
Selepas Seks, Bilakah Gejala Kehamilan Bermula?

Setelah melakukan hubungan seks, apa yang mesti anda tunggu ialah berita baik bahawa anda telah berjaya hamil. Walau bagaimanapun, mungkin diperlukan beberapa hari hingga beberapa minggu sehingga gejala kehamilan berlaku pada diri anda. Atau, mungkin tidak ada yang berubah setelah anda melakukan hubungan seks.

Read More
Sekiranya Ibu Hamil Mengambil Tablet Tambah Darah?

Semasa mengandung, keperluan pemakanan harian ibu hamil meningkat. Salah satu nutrien yang telah meningkat dan diperlukan oleh ibu hamil adalah zat besi. Wanita hamil disarankan untuk memenuhi keperluan zat besi mereka semasa mengandung dengan mengambil ubat penambah darah dalam bentuk tablet atau pil.

Read More
6 Jus untuk Ibu Hamil yang Menyihatkan Kehamilan dan Janin

Menurut British Dietetic Association di UK, 70 peratus tubuh manusia mengandungi air. Tidak hairanlah, air juga merupakan pengambilan penting bagi ibu hamil. Anda boleh mendapatkan pengambilan cecair sendiri dari pelbagai sumber, salah satunya adalah jus buah atau sayur. Mengonsumsi jus yang tepat untuk wanita hamil bukan sahaja memenuhi keperluan pengambilan cecair anda, tetapi juga dapat menyediakan pengambilan vitamin dan mineral tambahan.

Read More
5 Kesalahan Umum Semasa Menggunakan Pek Ujian

Adakah anda merancang untuk hamil? Adakah ia telah diuji? Kini anda boleh melakukan ujian kehamilan di rumah dengan mudah menggunakan pek ujian. Namun, gunakan paket ujian dengan betul agar hasilnya lebih tepat. Pek ujian boleh menunjukkan hasil yang salah, biasanya disebabkan oleh anda menggunakan paket ujian yang salah, bukan kesalahan alat.

Read More
Segala-galanya Mengenai Tiub Fallopia yang Tersumbat, Keadaan Yang Menyukarkan Wanita Mengandung

Tiub fallopio adalah dua tiub yang membawa telur dari ovari ke rahim. Penyumbatan pada tiub fallopi boleh mengganggu fungsi, menyebabkan wanita sukar hamil. Lihat penjelasan lengkap mengenai beberapa punca tiub fallopi tersumbat dan perkara yang mempengaruhinya di bawah!Punca tiub fallopio tersumbatMasalah dengan tuba fallopi menyumbang sekitar 25 hingga 30% masalah kesuburan atau kemandulan.

Read More
Adakah biasa mengalami kekejangan perut semasa mengandung?

Kehamilan memang boleh membuat pelbagai perubahan pada badan anda. Perubahan ini boleh menyebabkan rasa sakit di bahagian badan anda, seperti kaki, punggung, payudara, dan juga perut anda. Sebilangan daripada anda mungkin merasa kekejangan di perut dan ini adalah perkara biasa. Kesakitan ini mungkin berkaitan dengan sembelit atau peningkatan aliran darah di rahim anda.

Read More
Susu Promil, Benarkah Berkesan Untuk Hamil Dengan Cepat?

Sekiranya anda dan pasangan menjalani program kehamilan, mungkin menggoda untuk menggunakan produk yang menjanjikan kesuburan yang popular dipasarkan. Salah satunya adalah susu untuk program hamil atau promil. Adakah benar bahawa wanita perlu minum susu untuk promil untuk meningkatkan kesuburan dan hamil dengan cepat?

Read More
Ini adalah kedudukan seks yang tepat untuk hamil dengan cepat

Melakukan hubungan seks semasa melakukan hubungan seks dianggap sebagai faktor penting sekiranya anda ingin hamil dengan cepat. Ramai orang percaya bahawa melakukan hubungan seks dalam posisi tertentu dapat meningkatkan peluang hamil. Namun, adakah ia benar? Sekiranya demikian, kedudukan seks mana yang terbaik untuk hamil dengan cepat?

Read More
Seberapa Pentingnya Peranan Kalsium untuk Wanita Hamil?

Keperluan pemakanan harian bagi ibu meningkat semasa kehamilan, kalsium tidak terkecuali. Sama seperti nutrien lain, kalsium mineral bukan sahaja penting untuk ibu, tetapi juga diperlukan oleh bayi semasa mengandung.Oleh itu, apa faedah kalsium untuk wanita hamil dan bolehkah anda mengambil suplemen kalsium untuk membantu memenuhi keperluan ibu dan bayi?

Read More
Tanda-tanda Keguguran Yang Perlu Tahu Wanita Hamil

Banyak pasangan mengharapkan bayi dan merasa gembira ketika mereka dinyatakan hamil. Tetapi di tengah jalan, pelbagai perkara boleh berlaku, salah satunya keguguran sering dialami pada trimester pertama kehamilan. Apakah tanda-tanda keguguran yang perlu diperhatikan oleh wanita hamil? Inilah penjelasannya.

Read More
Sebelum Wanita Hamil Bersalin di Hospital, Perhatikan Perkara Penting Ini

Menjelang hari kelahiran, tentu ada banyak perkara yang perlu dipersiapkan dengan baik, salah satunya adalah mengenai rancangan ibu hamil untuk bersalin di hospital. Agar tidak terlepas dari persiapan persalinan, pertimbangkan keperluan ibu sekiranya dia ingin melahirkan di hospital.Persediaan apa yang perlu dipertimbangkan dengan teliti untuk wanita hamil sebelum melahirkan di hospital?

Read More
Bolehkah Anda Mengandung Sekiranya Anda Berhubungan Seks Semasa Menstruasi?

Mungkin anda menyangka bahawa melakukan hubungan seks dalam tempoh anda tidak boleh membuat anda hamil. Sebenarnya, anggapan bahawa wanita yang sedang haid tidak boleh hamil adalah salah tanggapan yang biasa. Semasa anda haid, kemungkinan hamil masih terbuka luas. Inilah penjelasan lengkapnya. Sebab untuk melakukan hubungan seks semasa haid masih boleh hamil Kadang-kadang sukar untuk menahan keinginan seksual yang memuncak.

Read More
Kenali 5 tanda bayi akan dilahirkan dalam masa terdekat

Kira-kira satu hingga empat minggu sebelum D-Day bersalin, anda boleh mula merasakan bayi bergerak lebih aktif. Ini kerana bayi sedang berusaha memusingkan badannya untuk meletakkan kepala yang berada di atas, sehingga jatuh dekat dengan vagina. Gerakan bayi yang merosot ke pelvis ini disebut menjatuhkan atau keringanan, menunjukkan bahawa dia sudah bersedia untuk menyambut dunia.

Read More
Kenali Pendarahan Lochia dan Pembekuan Darah Selepas Bersalin

Setiap ibu yang melahirkan pasti akan mengalami pendarahan setelah melahirkan atau dikenali sebagai lochia. Berbeza dengan pendarahan postpartum, lochia adalah pendarahan yang biasanya terjadi selepas bersalin atau semasa nifas.Bagi anda yang baru melahirkan, anda mungkin sering bertanya-tanya berapa lama masa darah nifas keluar dengan bersih dan sepenuhnya?

Read More
11 Cara Meningkatkan Kualiti Sperma untuk Kesuburan Lelaki

Terdapat pelbagai cara untuk meningkatkan kualiti sperma untuk memperbaiki keadaan kesuburan. Ini diperlukan semasa anda melakukan program kehamilan. Secara amnya, kaedah ini berkaitan dengan menerapkan gaya hidup yang lebih sihat dan meninggalkan kebiasaan lama. Jadi, apakah beberapa cara untuk meningkatkan dan meningkatkan kualiti sperma bagi lelaki yang perlu diketahui?

Read More
Mandul atau tidak subur? Sebenarnya, Apa Perbezaannya?

Tidakkah anda mempunyai anak setelah bertahun-tahun berkahwin? Adakah anda subur atau tidak subur? Selama ini anda mungkin berfikir bahawa kemandulan dan kemandulan mempunyai makna yang sama. Namun, ini ternyata berbeza. Apakah perbezaannya?Apa yang mandul?Mandul bermaksud anda tidak boleh mempunyai anak.

Read More
7 Fakta Mengenai Telur Wanita Yang Telah Berada Di Rahim

Bersama dengan persediaan untuk mengandung, adakah anda tahu mengenai ovum atau telur wanita? Lebih-lebih lagi, ovum menjadi salah satu perkara yang diperlukan agar persenyawaan berlaku. Berikut adalah beberapa penjelasan mengenai fakta menarik lain mengenai telur wanita yang perlu anda ketahui.Apakah fakta mengenai sel telur wanita?

Read More
3 Kandungan Ubat Penguat untuk Mencegah Keguguran

Keguguran boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Namun, anda tidak perlu risau kerana dalam beberapa kes, doktor akan memberi anda ubat penambah kehamilan. Inilah penjelasan mengenai ubat penguat kehamilan untuk mencegah keguguran yang perlu anda ketahui.Mengapa anda memerlukan ubat penambah kandungan?

Read More
Mengambil Paracetamol untuk Wanita Hamil, Adakah Selamat?

Paracetamol biasanya digunakan untuk mengatasi berbagai keluhan kesihatan seperti demam, sakit kepala, batuk dan selesema, dan sakit. Namun, adakah parasetamol untuk wanita hamil selamat? Mari lihat penjelasan berikut, ya, puan. Adakah paracetamol selamat untuk wanita hamil? Pada dasarnya, pengambilan paracetamol untuk wanita hamil sebenarnya selamat Macam mana boleh jadi , Puan.

Read More
10 Petua Mudah Menyembuhkan Kaki Bengkak Selepas Bersalin

Kehamilan kadang-kadang boleh menyebabkan beberapa bahagian badan mengalami bengkak, salah satunya sering dilihat pada kaki. Tetapi bukannya mereda, kaki yang bengkak ini dapat terus bertahan setelah melahirkan. Keadaan ini dikenali sebagai pembengkakan postpartum, aka bengkak postpartum.Apa yang menyebabkan kaki bengkak selepas melahirkan dan adakah cara untuk merawat keadaan ini?

Read More
Bolehkah Minuman Menstruasi Menahan Kehamilan?

Minuman pelangsingan haid di pasaran berguna untuk melegakan kesakitan PMS ( sindrom pramenstruasi ) sebelum haid. Namun, bolehkah minuman pelicin haid juga mencegah kehamilan? Bolehkah minuman pelicin haid mencegah kehamilan? Minuman penghilang haid di pasaran umumnya mengandungi ramuan herba seperti kunyit, asam jawa (tamarin), kencur, gula Jawa, dan kayu manis.

Read More
Bolehkah Wanita Hamil Makan Durian?

Walaupun terkenal sangat sedap, durian mempunyai beberapa risiko untuk kesihatan, termasuk semasa mengandung. Ada yang mengatakan bahawa durian bagi wanita hamil boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Sebenarnya, ibu mengandung boleh makan durian atau tidak? Lihat penjelasan di bawah.Wanita hamil boleh makan durian atau tidak?

Read More
4 Sebab janin terlalu aktif dalam rahim

Memantau pergerakan janin sangat penting untuk mengetahui sama ada anak anda sedang berkembang dengan baik atau tidak. Janin yang aktif adalah tanda bahawa dia baik-baik saja, tetapi bagaimana jika janin terlalu aktif? Adakah ini petanda bahawa si kecil anda menghadapi masalah? Inilah sebabnya mengapa janin terlalu aktif untuk bergerak.

Read More
Senarai Herba Larangan untuk Wanita Hamil

Bagi sesetengah orang, minum ubat herba semasa mengandung dipercayai dapat mengatasi beberapa keluhan, seperti mengubati loya dan juga menjaga kesihatan ibu dan janin. Walaupun ada ramuan yang boleh dimakan oleh ibu hamil, sebenarnya ada beberapa yang dilarang. Berikut adalah beberapa jenis ramuan herba yang dilarang untuk wanita hamil.

Read More
5 Cara Mengetatkan Faraj Anda Selepas Bersalin

Cara mengetatkan faraj mungkin salah satu perkara yang dicari oleh ibu melahirkan. Ibu biasanya merasakan bahawa farajnya tidak sesak, ketat, dan elastik seperti sebelum melahirkan. Faraj yang longgar membuat banyak wanita merasa tidak selamat ketika melakukan hubungan seks setelah melahirkan. Berangkat dari ini, ibu sering berfikir untuk mencari jalan untuk mengetatkan faraj semula setelah melahirkan.

Read More