7 Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Sakit Gigi

Kerosakan gigi adalah masalah gigi yang paling biasa di Indonesia. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, lama-kelamaan rasa sakit itu dapat ditanggung. Selain mengambil ubat penahan sakit semasa menunggu berjumpa doktor, anda juga boleh menggunakan kaedah semula jadi.Apa yang menyebabkan rongga?Seperti yang dinyatakan oleh drg.

Read More
Pilihan Ubat Sakit Gigi yang Kuat untuk Anda

Ketidakselesaan yang timbul akibat sakit gigi dapat diatasi dengan ubat sakit gigi. Ubat sakit gigi juga terdiri daripada ubat-ubatan yang boleh didapati di farmasi dan ubat antibiotik yang memerlukan preskripsi dari doktor. Pelbagai pilihan ubat sakit gigi di farmasi Sebilangan besar ubat sakit gigi yang boleh anda beli di farmasi terdekat tanpa perlu membeli preskripsi doktor.

Read More
Pelbagai Cara Merawat Sakit Gigi yang Terbukti Berkesan

Penyelesaian terbaik apabila anda mengalami sakit gigi adalah pergi ke doktor gigi. Doktor biasanya akan memberi anda ubat penahan sakit apabila anda mengalami masalah gigi dan menasihati anda untuk kembali pada waktu yang lain apabila rasa sakit sudah reda. Ini kerana doktor gigi tidak dapat melakukan rawatan lain ketika gigi anda masih sakit.

Read More
Pelbagai Cara Berkesan untuk Menghilangkan Tartar

Salah satu masalah pergigian yang sering diabaikan adalah tartar. Walaupun keadaan ini harus diberi perhatian khusus agar tidak memberi kesan pada kerosakan gigi yang lebih teruk. Apakah cara untuk membuang dan membersihkan tartar? Ketahui sebab-sebab tartar Penyebab tartar adalah pengembangan plak yang dihasilkan dari makanan dan minuman yang mengandungi karbohidrat seperti gula dan kanji, susu, kismis, kek, gula-gula, dan minuman ringan lain.

Read More
7 Ubat Berkesan di Farmasi dan di Rumah untuk Mengatasi Gusi Bengkak

Mengalami gusi bengkak pastinya sangat mengganggu aktiviti. Masalahnya bukan hanya membuat mulut terasa sakit, kita juga sukar makan dan minum kerana itu. Malah pertuturan menjadi sukar kerana gusi yang bengkak menyapu pipi dalaman. Sebagai kaedah untuk mengatasinya, berikut adalah beberapa cadangan untuk gusi bengkak yang boleh anda dapatkan di farmasi atau dari dapur anda sendiri.

Read More
11 Penyebab Gusi Bengkak Paling Umum

Seperti gigi, gusi juga terdedah kepada masalah. Salah satu masalah yang sering diadukan adalah gusi bengkak. Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari ringan hingga tanda-tanda keadaan perubatan yang serius. Mengetahui pelbagai penyebab gusi bengkak dapat memudahkan rawatan jika pada bila-bila masa anda mengalami keadaan ini.

Read More
13 Ubat Thrush Berkesan untuk Orang Dewasa dan Kanak-kanak

Nampaknya hampir semua orang mengalami seriawan. Masalah gusi dan mulut boleh muncul di pipi, bibir, atau lidah dalaman. Luka canker boleh menyakitkan untuk membuat anda malas makan dan bercakap. Adakah anda mencari ubat sariawan, tetapi bingung untuk menentukannya? Bukan hanya ubat yang memerlukan preskripsi doktor, anda juga boleh menggunakan sariawan semulajadi yang berkesan untuk orang dewasa dan kanak-kanak seperti di bawah.

Read More
Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Vental Vental

Sejak kebelakangan ini, venir menjadi salah satu trend kecantikan wanita yang paling popular. Selain dapat memperbaiki struktur gigi anda, prosedur venir juga dapat meningkatkan penampilan anda ketika anda tersenyum. Berminat untuk mencuba venir? Makan, tunggu sebentar! Terdapat banyak perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum pergi ke doktor gigi.

Read More
Lidah Putih? 9 Sebab dan Cara Mengatasinya!

Warna lidah dapat menggambarkan kesihatan anda. Lidah yang sihat harus berwarna merah jambu dengan lapisan putih terang di atasnya. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai lapisan putih atau tompok putih yang cukup tebal di lidah anda, maka anda perlu mengetahui sebab dan cara merawat lidah putih. Lihat penjelasan penuh!

Read More
Gambar Anatomi Gigi, Jenis Gigi, dan Fungsi Setiap Bahagian

Gigi adalah bahagian tubuh manusia yang sangat rumit. Fungsi gigi bukan hanya untuk mengunyah dan mencerna makanan, tetapi juga memainkan peranan penting dalam pertuturan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gigi, lihat anatomi penuh gigi di sini. Mengakui perkembangan struktur gigi Menurut Shantanu Lal, pakar bedah pergigian dan profesor pergigian di Pusat Perubatan Universiti Columbia , mengatakan bahawa gigi cenderung tumbuh secara simetris.

Read More
7 Punca Mulut Pahit Anda Mungkin Tidak Menyedari

Lidah dan bahagian mulut yang lain dilengkapi dengan reseptor yang dapat mengenali rasa manis, masin, masam, atau pahit. Adakah anda pernah merasakan rasa pahit di mulut anda, walaupun anda tidak sakit? Apabila anda mengalaminya, anda mungkin sukar makan dan agak risau. Ayuh, ketahui pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan mulut berikut berasa pahit.

Read More
Bagaimana proses memasang pendakap atau pendakap?

Gigi yang tidak kemas tidak hanya menjadikan wajah anda kurang menarik, tetapi juga dapat menyelamatkan masalah kesihatan mulut. Memasang sanggur atau pendakap adalah salah satu penyelesaian untuk anda. Inilah langkahnya langkah demi langkah dalam proses memasang pendakap. Prosedur memasang pendakap atau pendakap1.

Read More
Cara Berkesan untuk Mencegah dan Mengatasi Bibir Kering

Sebilangan orang sering mengadu bibirnya kering dan pecah-pecah. Memakai gincu boleh sedikit membantu wanita, tetapi bagaimana dengan lelaki? Ketahui lebih lanjut mengenai cara menangani bibir kering dan pecah-pecah di bawah.Apa yang menyebabkan bibir kering?Kelembapan akan hilang melalui bibir dan bukannya melalui bahagian muka atau badan yang lain.

Read More
Tekak Kerongkong: Punca dan Cara Mengatasinya

Ramai orang telah mengalami penyakit seriawan dalam hidup mereka. Keadaan ini boleh muncul di mana sahaja di mulut, walaupun di kerongkong. Thrush yang muncul di sekitar tekak mungkin menyukarkan anda makan dan bercakap. Oleh itu, mengapa sariawan boleh muncul di kerongkong dan apakah faktor yang boleh menyebabkannya?

Read More
Penampilan Gigi Hitam Mengganggu? Inilah Cara Mengatasinya

Memiliki gigi bersih dan putih seperti kapas adalah impian semua orang. Malangnya, warna gigi sangat mudah diubah. Jadi bagaimana jika warna gigi menjadi hitam? Apa yang menyebabkannya? Bagaimana cara menghilangkan gigi hitam? Lihat ulasan berikut.Apa yang menyebabkan gigi menjadi hitam?Gigi hitam boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, iaitu faktor dalaman (intrinsik) dan luaran (ekstrinsik).

Read More
7 Ubat Kuat untuk Menghilangkan Thrush di Lidah

Sakit mulut di mulut, terutamanya kawasan lidah boleh menyakitkan kerana anda akan sukar mengunyah makanan dan bercakap. Namun, anda tidak perlu lagi risau. Terdapat banyak pilihan ubat dan cara untuk merawat luka kanker di lidah baik dengan ubat perubatan dan cara semula jadi. Lihat penjelasan lengkap di bawah!

Read More
Memahami Tanda dan Punca Gigi Bijak yang Menyakitkan

Tidak sedikit orang yang mengadu gigi kebijaksanaan atau gigi kebijaksanaannya sakit. Kesakitan boleh berkisar dari gejala ringan hingga sakit teruk. Apakah tanda-tanda dan sebab-sebab gigi kebijaksanaan yang menyakitkan, alias pengecutan? Punca sakit gigi kebijaksanaan Gigi bijak adalah gigi terakhir yang tumbuh di mulut kita.

Read More
6 Pilihan Ubat Antibiotik untuk Merawat Sakit Gigi

Sekiranya pengambilan ubat sakit gigi secara berkala tidak berfungsi, anda mungkin memerlukan antibiotik untuk merawat sakit gigi. Walau bagaimanapun, antibiotik hanya akan diresepkan oleh doktor jika sakit gigi anda disebabkan oleh jangkitan. Tanda-tanda jangkitan pada gigi adalah bengkak, gusi yang meradang, dan bahkan kantong nanah (abses).

Read More
Bagaimana Minyak Cengkeh Merawat Sakit Gigi?

Hampir semua orang yang mengalaminya akan bersetuju bahawa sakit gigi sangat menyakitkan. Bahkan ada yang mengatakan lebih baik mengalami sakit hati daripada sakit gigi. Namun, jangan risau. Sebenarnya terdapat banyak cara semula jadi untuk merawat sakit gigi di rumah, seperti menggunakan minyak cengkih.

Read More
7 Cara Cepat dan Kuat untuk Merawat Gusi Puki di Rumah

Gusi puki mesti dirawat dengan cepat agar jangkitan tidak bertambah buruk. Namun, masalah ini tidak dapat segera dibawa ke doktor selagi masih menyebabkan kesakitan. Terdapat banyak rawatan di rumah dan juga rawatan yang boleh anda cuba untuk menghilangkan rasa tidak selesa pada gusi anda. Ayuh, lihat pelbagai ubat dan cara untuk mengubati gusi bernanah dalam ulasan berikut.

Read More
Ketahui Bahagian Lidah dan Berbagai Fungsinya

Fungsi utama lidah adalah sebagai deria rasa untuk membezakan pelbagai rasa makanan. Tetapi tahukah anda bahawa lidah mempunyai pelbagai fungsi lain? Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai organ otot ini yang berada di mulut. Mengenal lidah Lidah adalah kumpulan otot rangka di lantai mulut yang ditutupi oleh selaput lendir yang kelihatan kasar.

Read More
5 Cara Semula Jadi Terbaik untuk Mengatasi Mulut Pahit

Adakah anda pernah bangun pada waktu pagi dengan rasa pahit atau masam di mulut anda? Walaupun terdapat pelbagai penyebab rasa pahit di mulut, umumnya mulut pahit berlaku kerana peningkatan asid perut atau kesan sampingan pengambilan ubat. Bukan hanya itu, kebersihan mulut dan gigi yang buruk juga menyumbang kepada keadaan ini.

Read More
Mengapa lidah terasa pahit semasa anda sakit?

Semasa anda sakit, anda mungkin merasakan bahawa apa sahaja makanan atau minuman yang anda makan mempunyai rasa tidak sedap di mulut anda. Memang, orang yang sakit biasanya akan mengadu rasa pahit di lidah, yang menjadikan makan dan minum kurang menyelerakan. Sebenarnya, semasa anda sakit, anda memerlukan banyak khasiat melalui makanan dan minuman.

Read More
9 Punca Rongga Yang Sering Diremehkan

Rongga gigi aka karies ( rongga ) adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa. Sesiapa sahaja boleh mengalami rongga, sama ada bayi, kanak-kanak, orang dewasa, hingga orang tua. Sebilangan orang mungkin berfikir bahawa hanya mulut yang tidak dibersihkan adalah penyebab keadaan ini. Mari kita perhatikan lebih dekat pelbagai punca rongga di bawah.

Read More
5 Punca Kebas di Mulut dan Plus Cara Mengubatnya

Sensasi mati rasa biasanya lebih kerap berlaku pada kaki atau tangan. Namun, pernahkah anda mengalami sensasi kesemutan atau tusukan berterusan di bibir dan mulut? Ya, walaupun jarang terjadi, sebenarnya kawasan di sekitar mulut, termasuk bibir, lidah, hingga gusi, juga boleh menjadi kebas atau mati rasa.

Read More
4 Cara Memilih Ubat Gigi Terbaik untuk Rongga

Bergantung pada seberapa besar lubang itu, gigi anda mungkin terasa sedikit berdenyut atau sakit. Rongga yang masih dibiarkan malah membuat anda mudah terkena jangkitan gigi dan kehilangan gigi. Sekarang sebelum mengambil ubat sakit gigi, menggosok gigi menggunakan ubat gigi yang betul dapat mengelakkan rongga menjadi lebih teruk.

Read More
Fakta Mengenai Ginseng Yang Anda Perlu Tahu

Gigi ginsul boleh menjadi unik dengan sendirinya. Ramai orang berpendapat bahawa gingsul menjadikan senyuman pemiliknya lebih manis. Tetapi dilema bagi pemilik keadaan pergigian ini boleh berlaku. Dilema yang berlaku adalah apabila gigi bengkok benar-benar menyebabkan kesan buruk pada struktur gigi dan menyebabkan sakit di kawasan mulut dan rahang.

Read More
10 penyebab sakit langit-langit dan cara merawatnya dengan selamat

Rongga mulut adalah bahagian penting dalam tubuh dalam menjalankan aktiviti harian seperti bercakap dan makan makanan. Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk sentiasa menjaga rongga mulut yang sihat. Namun, adakah anda pernah mengalami sakit langit-langit? Lelangit yang sakit boleh menyebabkan gejala, seperti sakit, bengkak, mulut kering, luka di mulut, dan kekejangan otot atau kekejangan di rahang.

Read More
Sakit Mulut, Jangkitan Kulat di Mulut Bayi dan Cara Selamat untuk Mengubatnya

Kulat boleh menjangkiti tubuh manusia, termasuk rongga mulut. Jangkitan yis di mulut bukanlah penyakit yang mengancam nyawa, tetapi boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Jangkitan kulat di rongga mulut bukan sahaja menyerang orang dewasa, tetapi mulut berjamur juga boleh terjadi pada bayi. Jadi, apakah keadaan dan gejala yang perlu dipertimbangkan ketika bayi mengalami keadaan jangkitan yis di mulut yang biasanya disebut jangkitan yis?

Read More
Pelbagai Khasiat Berkumur Dengan Air Garam

Setiap orang Indonesia mesti menyimpan garam natrium klorida di dapur rumahnya. Peranan biji-bijian putih ini untuk perasa hidangan tidak dapat dipertikaikan. Namun, garam mempunyai banyak faedah selain menjadi "senjata" di dapur. Larut dalam air suam, biji-bijian masin ini juga boleh menjadi senjata untuk menjaga kebersihan gigi dan mulut.

Read More
Ketahui pelbagai jenis tampalan gigi dan cara merawatnya

Selain mencabut gigi, pastinya anda tidak asing lagi dengan istilah mengisi gigi. Isian gigi bertujuan menutup lubang pada gigi yang rosak dengan bahan tertentu. Berikut adalah jenis tampalan gigi dan cara merawatnya. Apakah jenis keadaan gigi yang harus diisi? Rongga, gigi patah, Mengalami kerosakan tisu gigi keras seperti gesekan dan penyusutan, Gigi menjalani rawatan saluran akar, dan Pada orang yang berisiko tinggi berlubang, tambalan dianjurkan untuk menutup lubang gigi di geraham ( sealant pit fissure ) Bahaya meninggalkan lubang pada gigi Lubang pada gigi tidak dapat dipulihkan

Read More
10 perkara yang menyebabkan gusi anda berdarah

Adakah anda pernah keliru melihat gusi berdarah ketika menggosok gigi? Selama ini anda mungkin hanya menganggapnya sebagai perkara remeh. Namun, berhati-hatilah kerana gusi berdarah juga boleh menjadi tanda pelbagai penyakit serius. Mengetahui pelbagai penyebab gusi berdarah dapat membantu menentukan rawatan yang tepat jika pada bila-bila masa anda mengalaminya.

Read More
Sakit Gusi? Kenali Sebab dan Cara Mengatasinya Dengan Cepat

Thrush adalah salah satu keadaan kesihatan gusi dan mulut yang paling biasa. Selain bibir dan lidah, sariawan juga dapat dirasakan di bahagian lain dari rongga mulut, termasuk gusi. Munculnya sariawan tentu akan menyebabkan rasa tidak selesa di mulut, malah menyukarkan anda makan dan bercakap. Lalu, apa yang menyebabkan sariawan pada gusi?

Read More
5 keadaan yang membuatkan bibir tiba-tiba terasa gatal

Gatal yang muncul di bibir tiba-tiba cukup membingungkan dan tidak selesa. Anda perlu mengetahui punca sebenar sehingga anda dapat mengambil langkah rawatan susulan yang paling tepat. Untuk mengetahui apa yang menyebabkan bibir gatal, berikut adalah ulasan.Punca bibir gatal1. Cheilitis kontak alahanChilitis kontak alahan adalah keadaan dermatitis kontak alahan yang berlaku di bibir.

Read More
Mengapa Ada Orang Mempunyai "Gigi Arnab"?

Setakat ini, gambar senyuman cantik adalah gambar yang dihiasi dengan gigi putih berturut-turut. Itulah sebabnya mengapa banyak orang yang selalu mempunyai 'gigi arnab' merasa kesal dengan penampilan mereka. Tetapi uniknya, trend gigi arnab atau gigi kelinci baru-baru ini ia popular di kalangan selebriti Indonesia.

Read More
4 Persediaan Sebelum Rawatan Saluran Akar

Rawatan saluran akar atau rawatan saluran akar Ini adalah prosedur pembedahan kecil yang dilakukan apabila jangkitan yang menyebabkan kerosakan telah membunuh gigi. Kaedah memperbaiki keadaan gigi ini juga dikenali sebagai endodontik. Semasa rawatan saluran akar, doktor gigi akan mengeluarkan pulpa dan serat saraf yang dijangkiti dari pusat gigi dan mengisi rongga pulpa.

Read More
Mesti Tahu 15 Punca Mengganggu Nafas Berbau!

Kebersihan gigi yang buruk adalah penyebab utama kebanyakan kes halitosis, juga dikenali sebagai bau mulut. Bukan hanya kerana makanan, bau mulut juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang lain. Lihat pelbagai punca bau mulut yang boleh menjengkelkan seperti di bawah! Penyebab bau mulut yang biasa Halitosis atau bau mulut disebabkan oleh bakteria yang tumbuh dan membiak di dalam mulut.

Read More
3 Perbezaan Utama antara Gigi Susu dan Gigi Kekal

Seperti yang diketahui umum, terdapat dua jenis gigi, iaitu gigi susu dan gigi kekal. Walaupun gigi bayi hanya muncul ketika kecil dan kemudian digantikan oleh gigi kekal, gigi bayi ini tidak kurang pentingnya daripada gigi kekal. Anda harus mula menjaga kesihatan gigi sejak gigi muncul, walaupun hanya gigi bayi.

Read More
Kandungan ubat gigi dan fungsinya untuk gigi anda

Ubat gigi telah menjadi keperluan harian yang mesti dibeli ketika membeli-belah di pasar raya. Kehidupan seharian anda pastinya tidak dapat dipisahkan dari produk yang satu ini. Dengan banyak faedah yang ditawarkannya, apa sebenarnya ramuan dalam ubat gigi?Bahan-bahan dalam ubat gigiUbat gigi mempunyai banyak rasa dan dijual dalam pelbagai fungsi tertentu.

Read More
6 Cara Mengatasi Sariawan di Lelangit Mulut yang degil

Tidak hanya di bibir, sariawan juga boleh muncul di bumbung mulut. Luka canker di bumbung mulut boleh mengganggu makan anda dan membuat anda sakit. Luka canker boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, biasanya sariawan akan hilang dengan sendirinya dalam satu hingga dua minggu. Untuk menghilangkan sariawan di bumbung mulut dengan cepat, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan.

Read More
7 Keadaan Kesihatan yang Menyebabkan Lidah Kuning

Warna normal lidah berwarna merah jambu dengan lapisan putih terang di atasnya. Sekiranya warna lidah berwarna kuning, ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari sementara dan tidak berbahaya hingga lebih serius dan memerlukan rawatan perubatan. Berikut adalah beberapa sebab mengapa warna lidah boleh menjadi kuning.

Read More
7 Bahaya Rongga Sekiranya Tidak Dirawat Segera

Masih ramai orang yang terlepas menjaga gigi dan mulut mereka. Tidak sedikit yang menyedari pentingnya melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi. Sebenarnya, gigi yang tidak dijaga terdedah kepada kerosakan dan juga rongga. Sekiranya dibiarkan berterusan, rongga adalah bahaya bagi kesihatan. Bukan hanya untuk kesihatan mulut, tetapi juga untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Read More
Kelebihan dan Kekurangan Berus Gigi Elektrik

Berus gigi moden seperti yang kita gunakan hari ini pertama kali ditemui pada akhir 1930-an. Beberapa penambahbaikan dan penambahbaikan telah dibuat pada reka bentuk berus gigi sejak itu, tetapi konsep asalnya tidak pernah berubah. Sehingga akhirnya pada tahun 1990-an, sikat gigi elektrik muncul untuk menggegarkan dunia sebagai alternatif yang popular dan bebas dari versi manual.

Read More
7 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Menggunakan Invisalign untuk Meluruskan Gigi Anda

Memiliki barisan gigi yang sihat dan rapi adalah impian semua orang. Nah, jika anda adalah salah satu pemilik gigi yang tidak kemas, tidak perlu risau. Kini terdapat banyak cara untuk meluruskan gigi yang boleh anda cuba. Salah satunya adalah dengan menggunakan Invisalign. Invisalign, kaedah alternatif untuk meluruskan gigi selain pendakap gigi Invisalign adalah cara meluruskan gigi yang banyak digunakan dan popular, tulis Dr.

Read More
7 Punca Gusi Puki yang Perlu Anda Perhatikan

Gusi demam tidak boleh dipandang rendah. Selain menyebabkan kesakitan yang luar biasa, kemunculan kantong nanah di gusi boleh menyebabkan jangkitan yang teruk. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengetahui punca gusi bernanah untuk mengelakkan komplikasi serius di kawasan gigi dan mulut anda.Pelbagai penyebab gusi meriahPus adalah cecair putih kekuningan, kuning kecoklatan atau kehijauan.

Read More
Langkah-langkah Menyikat Gigi Dengan Betul

Anda mungkin sering mendengar nasihat mengenai pentingnya menggosok gigi setiap hari. Selain mencegah pelbagai masalah gigi dan mulut, tabiat ini juga baik untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Tetapi, jangan hanya menggosok gigi dengan tekun. Pastikan juga bahawa anda menggosok gigi dengan cara yang betul.

Read More
Panduan Melakukan Pembaikan Gigi yang Baik dan Betul

Flossing atau menggosok sama pentingnya dengan menggosok gigi. Malangnya, ramai orang tidak tahu bagaimana flossing betul. Daripada membuang plak yang tersekat di antara gigi, flossing yang salah menimbulkan masalah. Jadi, bagaimana anda membersihkan gigi dengan benang? Lihat panduan di bawah.Mengapa penting untuk menggosok gigi?

Read More
Pelbagai Punca Kesakitan Gigi Yang Menyakitkan

Adakah minuman sejuk menjadikan gigi anda gementar atau adakah anda ingin meringis ketika menggosok gigi pada waktu pagi? Sekiranya demikian, anda mempunyai jenis gigi sensitif yang boleh menyebabkan kesakitan. Anda harus mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan sakit gigi atau kepekaan yang mengganggu atau mengganggu.

Read More
Punca Gigi Mati yang Perlu Anda Perhatikan, Bolehkah Ia Diubati?

Keadaan gigi mati biasanya tidak menyakitkan bagi penghidapnya. Walau bagaimanapun, anda mungkin melihat perubahan warna pada gigi yang terkena. Pemeriksaan gigi secara berkala oleh doktor dapat mencegah dan mengesan penyakit gigi biasa ini lebih awal. Di samping itu, melakukan rawatan pergigian, misalnya dengan menggosok gigi dengan betul, menggunakan ubat kumur, dan mengelakkan pelbagai faktor risiko boleh menjadi langkah pencegahan yang tepat.

Read More
Bagaimana Mengendalikan Rahang Bawah yang Canggih?

Rahang bawah ke depan dapat membuat penampilan dagu panjang seperti ahli sihir. Memiliki rahang bawah ke depan juga boleh menjadikan wajah anda sentiasa kelihatan 'sejuk' dan kotor. Tidak hairanlah keadaan ini dapat menurunkan keyakinan seseorang, walaupun tidak mengganggu aktiviti harian. Bagaimana menangani mandibel hadapan?

Read More
Kenali Prosedur Crown Dental, Fungsinya, dan Pelbagai Jenis

Mahkota gigi atau mahkota pergigian adalah prosedur untuk meletakkan penutup gigi di atas gigi yang rosak. Mahkota atau juga disebut mahkota gigi palsu, berguna untuk memulihkan bentuk, ukuran dan kekuatan, melindungi gigi dari kerosakan, dan memperbaiki penampilan gigi. Mahkota ini akan menutup seluruh bahagian gigi yang muncul di atas margin gusi.

Read More
Kebaikan dan Risiko Memakai Pendakap

Braces atau yang biasa disebut sebagai pendakap adalah alat berasaskan dawai yang digunakan oleh ortodontis untuk membetulkan gigi atau rahang yang tidak sejajar dan gigi yang tersusun. Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah yang dapat diperoleh, juga memahami kesan memakai pendakap gigi dan cara merawatnya dengan betul.

Read More
5 penyebab lelangit bengkak, dari sepele hingga teruk

Sekiranya anda melihat dengan teliti, bumbung mulut terdiri daripada plat bertulang di bahagian depan dan plat lembut di bahagian belakang. Semua kawasan ini berfungsi sebagai penghalang antara rongga mulut dan hidung. Sama seperti gusi dan lidah yang bengkak, mulut atas juga boleh membengkak, menyukarkan anda bercakap dan mengunyah makanan.

Read More
X-Ray Pergigian

Dalam masalah pergigian tertentu, doktor biasanya akan merujuk anda untuk pemeriksaan dengan imbasan sinar-X atau sinar-X. Bagaimana prosedur ini berlaku dan apa fungsinya dalam pemeriksaan gigi?Apakah sinar-X pergigian?X-ray pergigian atau sinar-X pergigian adalah prosedur perubatan untuk mengambil gambar bahagian dalam mulut menggunakan pancaran sinaran.

Read More
Sejumlah Manfaat Kesihatan Siwak, Sikat Gigi Semula Jadi Sejak Zaman Nabi

Prestij Siwak sejauh ini mungkin terdengar lebih dikenali oleh telinga Muslim. Bagaimana tidak, nama batang pokok ini dari Arabia sering dijumpai dalam kisah para nabi kuno sebagai sikat gigi semula jadi. Ingin tahu apakah faedah miswak untuk kesihatan selain untuk gigi dan gusi yang sihat? Siwak telah wujud sejak peradaban awal dunia Siwak atau miswak (dalam bahasa Arab) adalah ranting atau batang dari pokok Salvadora Persica yang juga biasa disebut "pohon berus gigi".

Read More