7 Cara Berkesan untuk Mengatasi Rambut Tipis yang Boleh Anda Amalkan

Bagi wanita dan lelaki, rambut yang menipis pastinya sangat menjengkelkan, malah membimbangkan. Rambut yang menipis biasanya merujuk kepada keguguran rambut yang rendah hingga sederhana. Tidak seperti keguguran rambut secara umum, penipisan rambut biasanya tidak menyebabkan kebotakan. Cuma, rambut akan kelihatan jarang sehingga kulit kepala kelihatan lebih jelas. Rambut yang menipis secara amnya berlaku secara beransur-ansur. Oleh itu, anda masih berpeluang mengatasi rambut nipis yang anda miliki.

Punca rambut menipis

Rambut menipis berlaku disebabkan oleh banyak faktor, sama ada genetik, gaya hidup, atau gabungan keduanya. Pelbagai produk penjagaan rambut yang tidak sesuai juga dapat memicu anda untuk mengalami rambut yang terus nipis. Menurut American Academy of Dermatology (AAD), keguguran atau penipisan rambut yang normal berlaku antara 50-100 helai rambut setiap hari.

Berikut adalah beberapa perkara yang menyumbang kepada penipisan rambut, iaitu:

 • Gaya rambut yang berlebihan seperti pewarnaan, pelurus, dan keriting.
 • Menggunakan produk penjagaan rambut yang keras seperti semburan rambut dan gel rambut.
 • Ikat rambut terlalu ketat.
 • Kekurangan pengambilan zat besi, asid folik, dan mineral lain yang dapat membantu menghasilkan rambut secara semula jadi.
 • Tekanan yang tidak terkawal. Tekanan yang tidak terkawal boleh mencetuskan pembebasan hormon kortisol. Terlalu banyak hormon kortisol yang dilepaskan dapat membunuh rambut baru yang akan tumbuh dari folikel rambut.
 • Berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran.
 • Berada dalam fasa perubahan hormon seperti semasa haid atau selepas bersalin.
 • Sedang menjalani rawatan untuk penyakit autoimun.
 • Mempunyai jangkitan atau gangguan kulit tertentu.
 • Mempunyai kebiasaan menarik rambut.
 • Demam panas.
 • Mengalami gangguan makan dan menurunkan berat badan lebih dari 9 kg dalam jangka masa yang singkat.

Cara mengatasi rambut nipis

Mengatasi rambut nipis tidak mudah. Namun, biasanya anda masih boleh mengatasinya tanpa berjumpa doktor. Namun, jika rambut yang menipis itu mengganggu dan bertambah buruk, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang terbaik. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi rambut nipis:

1. Makan makanan yang boleh mencetuskan pertumbuhan rambut

Cuba perhatikan pengambilan nutrien yang anda makan. Makan makanan yang mengandungi protein, zat besi, zink, dan vitamin B12 dapat merangsang pertumbuhan rambut. Daging tanpa lemak, sayur-sayuran hijau, kacang-kacangan, dan ikan yang boleh anda masukkan dalam makanan dan makanan ringan harian anda.

2. Mengurut kulit kepala

Cara termudah dan termurah untuk mendapatkan rambut yang lebih tebal dan menghentikan penipisan rambut adalah dengan mengurut kulit kepala. Semasa anda sedang mencuci syampu, cuba berikan sedikit urutan semasa anda mencurahkan dan menyebarkan syampu dengan jari anda.

Selain membantu penyerapan syampu untuk dimaksimumkan, mengurut kulit kepala anda dengan perlahan juga berfungsi untuk meningkatkan aliran darah di kepala. Ini dapat membantu mendorong pertumbuhan rambut baru. Dengan mengurut kulit kepala, sel-sel kulit mati yang terkumpul di kulit kepala yang mungkin mencetuskan penipisan rambut juga dapat diangkat.

3. Menggunakan minyak pati

Minyak pati dibuat dari tanaman tertentu yang biasanya digunakan dalam pelbagai jenis aromaterapi dan ubat alternatif lain. Dipetik dari Dr. Kapak, minyak rosemary adalah salah satu minyak pati terbaik yang dapat merangsang pertumbuhan rambut. Minyak ini dipercayai dapat meningkatkan metabolisme sel yang dapat merangsang pertumbuhan rambut sehingga rambut menjadi lebih tebal.

Walaupun tidak banyak bukti bahawa minyak pati dapat merawat rambut nipis, anda boleh mencubanya di rumah sebagai rawatan tambahan. Pastikan anda menguji tindak balas alahan sebelum anda menggunakannya di kepala. Letakkan sedikit minyak di lengan atau di belakang telinga.

Sekiranya dalam masa 24 jam kulit anda tidak menyebabkan reaksi alergi yang dicirikan oleh kemerahan dan gatal, maka anda boleh terus menggunakannya di kulit kepala. Perlu diingat, minyak pati mesti dicairkan dengan minyak lain seperti minyak zaitun atau minyak jojoba.

4. Elakkan gaya rambut yang berlebihan

Cara lain untuk mengatasi rambut nipis adalah dengan mengelakkan gaya rambut yang berlebihan. Minimumkan penggunaan pengering rambut, pelurus, pewarna rambut, dan pelbagai produk penggayaan lain yang dapat menyumbang kepada kerosakan dan penipisan rambut.

5. Syampu untuk rambut nipis

Syampu untuk rambut nipis biasanya berfungsi dengan dua cara. Pertama, tambahkan kelantangan pada rambut anda sehingga kelihatan lebih tebal. Kaedah ini biasanya menolong orang yang mempunyai rambut nipis secara semula jadi. Kedua, syampu ini mengandungi vitamin dan asid amino yang akan menjadikan kulit kepala lebih sihat sehingga dapat menghasilkan lebih banyak rambut dari masa ke masa.

6. Akupunktur

Menurut pengamal perubatan tradisional Cina, kesihatan rambut berkaitan dengan dua perkara, iaitu tenaga ginjal dan darah, yang keduanya berperanan dalam menjaga rambut yang sihat. Maureen Conant, seorang pengamal Akupunktur di Seattle menyatakan bahawa dalam beberapa kes, akupunktur membantu penipisan rambut pada wanita berhenti dan secara beransur-ansur bertambah baik dalam beberapa minggu hingga bulan setelah rawatan.

7. Menguruskan tekanan

Tekanan boleh menjadi pencetus bagi kebanyakan penyakit, termasuk rambut yang menipis. Oleh itu, anda perlu menguruskan tekanan dengan pelbagai cara yang sesuai dengan anda. Sama ada dengan berjalan-jalan, bersenam, atau bermeditasi. Usahakan agar tubuh dan minda anda rileks walaupun anda menghadapi masalah besar agar badan anda tetap sihat, termasuk kulit kepala anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found