Cara menjaga payudara agar tetap sihat, cantik, dan tegas

Tidak sedikit wanita yang cenderung mengabaikan kesihatan payudara mereka sendiri. Malah, payudara juga boleh terkena penyakit sekiranya tidak dijaga. Salah satunya adalah barah payudara, pembunuh wanita nombor dua selepas barah serviks. Jadi, bagaimana anda menjaga payudara agar kekal sihat dan tegang? Lihat sahaja perkara di bawah.

Pelbagai cara untuk menjaga payudara agar tetap sihat walaupun anda semakin tua

1. Cukup rehat

Sekiranya anda ingin mempunyai payudara yang sihat dan tegas, segera hentikan kebiasaan untuk bangun lewat. Tidur terlambat boleh menjadikan tubuh terdedah kepada cahaya lebih lama, baik dari cahaya bilik atau cahaya WL, dengan itu menekan pengeluaran hormon melatonin.

Melatonin adalah hormon yang membantu anda tertidur. Apabila pengeluaran melatonin terganggu, ia dapat meningkatkan kadar hormon estrogen, yang merupakan hormon penyebab barah di dalam badan.

Oleh itu, pastikan anda mendapat tidur yang cukup selama 7 hingga 8 jam setiap hari agar hormon badan tetap seimbang. Oleh itu, payudara anda akan tetap sihat dan tegang walaupun anda meningkat usia.

2. Makan banyak sayur dan buah

Semua yang anda makan sangat mempengaruhi kesihatan tubuh, termasuk payudara. Makan makanan yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko penyakit yang dapat menyerang payudara, terutama barah payudara.

Untuk memastikan payudara anda sihat dan tegas, makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari yang mengandungi flavonoid dan karotenoid. Kedua-dua sebatian ini merangkumi antioksidan yang dapat membantu mencegah barah payudara.

Contoh buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh anda makan ialah sayur-sayuran hijau, tomato, terung, wortel, brokoli, bawang, epal, jeruk dan buah sitrus lain.

3. Elakkan tekanan

Kesihatan payudara juga boleh terganggu jika anda mengalami tekanan. Ini berlaku kerana beberapa jenis hormon dalam badan menjadi tidak stabil ketika mengalami tekanan. Bukan hanya itu, tekanan juga disebut sebagai pencetus barah payudara, anda tahu.

Orang yang mengalami tekanan biasanya akan mendapat jalan keluar dengan melakukan semua perkara yang dia suka, walaupun tidak sihat untuk tubuhnya. Contohnya termasuk minum alkohol, merokok, atau makan berlebihan. Walaupun dapat membuatnya merasa lebih santai, ini sebenarnya boleh mencetuskan pelbagai penyakit, termasuk barah payudara.

Sebagai jalan penyelesaian, Program Gaya Hidup Sihat Pusat Perubatan University of Pittsburgh menyediakan trik khas agar anda tidak tertekan setiap hari. Tiga kaedah untuk mengatasi tekanan adalah:

  • Mengatur pernafasan. Tarik nafas secara mendalam melalui hidung anda, dan hembus perlahan-lahan melalui mulut anda. Ini dapat membantu mengatur gelombang otak menjadi lebih stabil, menjadikan anda lebih tenang.
  • Tonton filem komedi kegemaran. Bukan rahsia lagi bahawa ketawa memberikan banyak manfaat kesihatan. Ketawa mengaktifkan kawasan otak yang mengatur kebahagiaan dan mengurangkan tahap tekanan di dalam badan.
  • Katakan mantera positif. Setelah anda tertekan, segera ucapkan kata-kata positif dan jadikan ini mantera. Ini dapat membantu melatih minda anda dan membuat anda merasa lebih selesa.

4. Sukan

Bersenam secara teratur adalah salah satu kaedah termudah untuk merawat payudara yang boleh anda lakukan. Senaman dapat membantu menegangkan payudara sehingga dapat mengelakkan masalah payudara kendur. Selain itu, senaman secara teratur juga dapat mengurangi pengeluaran hormon estrogen, yang dikenal sebagai hormon penyebab barah.

Dilaporkan dari Self, American Cancer Society mengesyorkan wanita melakukan senaman aerobik sekurang-kurangnya 150 minit seminggu agar kekebalan mereka terjaga. Walau bagaimanapun, anda juga boleh melakukan jenis latihan lain yang anda suka, asalkan anda melakukannya secara konsisten.

5. MENGHASILKAN

Kerana tersembunyi, sebilangan wanita sering mengabaikan kesihatan payudara mereka sendiri. Sebenarnya, anda perlu mengenali tanda-tanda payudara normal dan tidak normal untuk mengesan barah payudara lebih awal.

Cara termudah untuk mengenali payudara anda sendiri adalah dengan melakukan BSE atau pemeriksaan payudara sendiri. Kaedah ini dapat membantu anda mengesan ketulan pada payudara yang boleh menyebabkan barah payudara.

Untuk melakukan BSE, anda hanya memerlukan tangan, mata, dan bantuan cermin untuk melihat perubahan pada payudara anda. Masa terbaik untuk melakukan BSE adalah beberapa hari selepas anda menyelesaikan haid anda.

Pertama, berdiri di hadapan cermin dengan tangan anda lurus ke bawah. Perhatikan ketulan atau perubahan bentuk dan saiz payudara. Tetapi ingat, payudara kanan dan kiri anda tidak sama dan ini normal.

Seterusnya, angkat tangan kiri. Rasakan payudara kiri dengan tangan kanan anda. Lakukan gerakan bulat dengan tekanan lembut ke arah arah jam, kemudian bergerak dari atas ke bawah, dan bergerak dari pusat ke arah luar. Selepas itu, lakukan pergerakan yang sama pada payudara kanan anda.

Selain berdiri, anda juga boleh melakukan pemeriksaan ini semasa mandi atau berbaring agar lebih mudah untuk merasakan payudara anda. Yang paling penting, tidak perlu terburu-buru semasa melakukan pemeriksaan. Pastikan semua permukaan payudara telah diraba dan tidak ada benjolan yang mencurigakan.

6. Mamografi

Walaupun anda telah menggunakan gaya hidup yang sihat, tidak ada salahnya menjalani ujian saringan dengan mamografi. Ya, mamografi adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan payudara dengan mengesan kehadiran atau ketiadaan sel barah di payudara.

Mamografi adalah prosedur perubatan yang menggunakan sinaran sinar-X dosis rendah ke payudara anda. Pemeriksaan ini bertujuan untuk melihat kemungkinan sel barah, bahkan sebelum benjolan muncul di payudara anda.

Mamografi harus dilakukan setiap 1 hingga 2 tahun, terutama pada wanita berusia 50 hingga 74 tahun. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menjalani pemeriksaan ini dari usia 40 tahun untuk mencegah barah payudara seawal mungkin.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found