KMS (Kad Menuju Kesihatan), Apa Fungsinya dan Bagaimana Membacanya?

Card Towards Health (KMS) telah digunakan di Indonesia sejak tahun 1970-an sebagai alat untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan anak. Umur yang dipantau menggunakan KMS adalah 0-5 tahun dan biasanya diisi oleh doktor atau pekerja kesihatan. Walau bagaimanapun, adalah penting bagi ibu bapa untuk memahami cara membaca KMS supaya mereka dapat memantau perkembangan anak mereka dengan mudah. Inilah penjelasannya.

Apa itu Kad Sihat (KMS)?

Card Towards Healthy (KMS) adalah rekod grafik perkembangan kanak-kanak yang diukur berdasarkan usia, berat badan dan jantina.

Memetik dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), ada tiga jenis alat untuk memantau pertumbuhan anak-anak, menggunakan buku KMS, Kesihatan Ibu dan Anak (buku KIA), dan aplikasi PrimaKu yang dikeluarkan oleh IDAI.

Ketiganya memberikan maklumat mengenai kelengkapan imunisasi kanak-kanak dan memantau penyusuan eksklusif untuk bayi berusia 0-6 bulan.

Di samping itu, ia mengandungi petua asas untuk menjaga anak, seperti memberi makan anak-anak, dan merawat anak-anak jika mereka mengalami cirit-birit.

Bukan hanya untuk anak-anak, buku KMS, buku KIA, dan aplikasi PrimaKu juga memiliki catatan untuk ibu-ibu mengenai kesihatan dari kehamilan, kelahiran anak, hingga masa nifas.

Ibu bapa digalakkan untuk mengemas kini data pada kad setiap bulan dengan membawa anak mereka ke posyandu atau pakar pediatrik.

Memantau pertumbuhan anak melalui kad ini dapat membolehkan doktor menentukan sama ada kanak-kanak itu berkembang secara normal mengikut umurnya atau tidak.

Kad ke sihat, terdiri daripada 1 helai (2 halaman bolak-balik) dengan 5 bahagian di dalamnya.

Cara mengisi dan membacanya berbeza untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan. Budak lelaki KMS berwarna biru dan gadis berwarna merah jambu.

Cards Towards Health (KMS) boleh didapati dalam bentuk fizikal yang diberikan oleh doktor setelah kelahiran anak. Tetapi sekarang KMS juga tersedia dalam talian di talian yang boleh dilayari di sini.

Bagaimana membaca KMS?

Carta perkembangan kanak-kanak di KMS

Setelah berat anak ditimbang dan tinggi badannya diukur, doktor atau pegawai perubatan akan memberi titik sesuai dengan bulan ketika anak itu diperiksa.

Tugas seterusnya untuk ibu bapa adalah memperhatikan lokasi titik. Berikut ini adalah penjelasan mengenai carta pertumbuhan anak di KMS:

Berada di bawah garis merah

Sekiranya carta pertumbuhan anak berada di bawah garis merah, itu adalah tanda bahawa anak anda mengalami kekurangan zat makanan sederhana hingga teruk .

Sekiranya kanak-kanak berada di zon ini, berjumpa dengan pakar pediatrik untuk pemeriksaan lanjut. Biasanya doktor akan bertanya mengenai tabiat makan dan mengubah jadual makan anak.

Untuk lebih jelas, ibu bapa boleh berunding dengan pakar pediatrik subspesialis metabolik yang memberi tumpuan kepada kes kekurangan zat makanan, kekurangan zat makanan, kegemukan, dan kes gangguan metabolik.

Terletak di kawasan kuning (di atas garis merah)

Sekiranya carta pertumbuhan anak di KMS berada di kawasan kuning, ini menunjukkan bahawa anak itu mengalami kekurangan zat makanan ringan .

tidak perlu panik, ibu bapa hanya perlu menilai pemberian makanan si kecil. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berjumpa doktor.

Terletak di hijau muda di atas garis kuning

Sekiranya carta pertumbuhan terletak di hijau muda di atas garis kuning, anak anda mempunyai berat badan yang mencukupi atau status pemakanan baik dan dikatakan normal.

Walaupun begitu, berat anak masih perlu ditimbang dan diberi makanan mengikut keperluan pemakanan anak agar perkembangannya tetap sesuai dengan usianya.

Di atas hijau gelap

Grafik KMS di atas berwarna hijau gelap menunjukkan bahawa kanak-kanak itu mempunyai berat badan yang lebih daripada biasa.

Sekiranya anak anda mengalaminya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan yang betul.

Perlu diingat bahawa kanak-kanak yang berlebihan berat badan terdedah kepada pelbagai penyakit, seperti obesiti atau serangan jantung.

Selain itu, ibu bapa juga perlu melihat perkembangan dan perubahan kedudukan titik pada grafik setiap bulan.

Adakah naik atau turun, bangun atau turun, kerana ia mempunyai makna yang berbeza.

  • Titik grafik lebih tinggi daripada sebelumnya: berat badan anak meningkat.
  • Titik grafik sejajar dengan bulan sebelumnya: beratnya sama dengan bulan lalu.
  • Titik titik: penimbangan kanak-kanak yang kurang rutin.
  • Titik carta lebih rendah daripada bulan sebelumnya: berat badan anak telah menurun.

Penurunan berat badan sering berlaku, terutama ketika anak mulai memasuki usia 6 bulan, ketika gigi sudah mulai tumbuh.

Semasa tumbuh gigi, anak akan demam ringan dan selera makan akan berkurang sedikit.

Sekiranya anak tidak mengalami kesakitan, tetapi masih menurunkan berat badan, ibu harus segera membawanya ke doktor.

Dalam KMS, istilah kenaikan atau tidak berat badan pada kanak-kanak dilambangkan dengan huruf N dan T. N bermaksud kenaikan berat badan dan T untuk berat badan tidak meningkat.

Peningkatan berat badan (N) bermaksud bahawa carta berat mengikut garis pertumbuhan atau kenaikan berat badan sama dengan kenaikan berat badan minimum (KBM) atau lebih.

Berat tidak meningkat (T) bermaksud bahawa carta berat mendatar atau menurun melintasi garis pertumbuhan di bawahnya atau kenaikan berat badan kurang daripada KBM.

Seberapa penting KMS untuk pertumbuhan anak kecil?

Dilaporkan dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), gangguan pertumbuhan masih menjadi masalah kesihatan utama.

Oleh itu, aktiviti untuk mengesan pertumbuhan kanak-kanak di Indonesia masih perlu ditingkatkan.

Pengesanan pertumbuhan adalah aktiviti rutin yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan kesihatan baik di peringkat perkhidmatan kesihatan asas seperti puskesmas dan di tempat rujukan seperti hospital.

Aktiviti ini dijalankan untuk menentukan sama ada pertumbuhan anak adalah normal atau tidak. Baik dari segi perubatan dan statistik menggunakan KMS.

Seperti yang dijelaskan di atas, KMS berfungsi untuk memantau perkembangan kanak-kanak setiap bulan.

Pemantauan ini dapat dilakukan oleh ibu bapa dengan membawa anak-anak mereka ke posyandu secara rutin untuk menimbang atau mengukur badan.

Pengukuran sekali sahaja pada dasarnya hanya menunjukkan ukuran pada masa itu dan tidak memberikan maklumat mengenai perubahan yang berlaku, seperti sama ada terdapat kenaikan atau penurunan.

Oleh itu, pengukuran yang teliti dan rutin diperlukan untuk dibandingkan dengan pengukuran sebelumnya.

Sekiranya setelah menimbang diketahui bahawa terdapat tanda-tanda gangguan pertumbuhan, anda boleh segera melakukan tindakan pembetulan dengan lebih cepat dan tepat sebelum masalah menjadi lebih serius.

Sama ada dengan memperhatikan pengambilan makanan yang lebih berkhasiat pada anak anda atau membawanya ke pusat kesihatan untuk rawatan.

Tanpa KMS, ibu bapa akan merasa sukar untuk memantau perubahan anak-anak mereka semasa mereka tumbuh dan berkembang.

Sebenarnya, mungkin ada perubahan yang sedikit demi sedikit tetapi terus berlaku dalam jangka masa yang panjang sehingga ia cukup serius.

Contohnya, berat badan anak tidak naik walaupun selera makannya baik.

Untuk itu, jangan lupa untuk memantau pertumbuhan anak anda, salah satunya adalah dengan membawa KMS setiap kali anda memeriksa si kecil, Ibu!

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts