Pembedahan Batu Hempedu: Definisi, Proses, Pemulihan, dll.

Sekiranya batu empedu teruk, pembedahan harus dilakukan. Seperti apa pembedahan batu empedu dan apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku?

Apa itu pembedahan batu empedu?

Pembedahan batu empedu atau juga dikenali sebagai olecystectomy adalah prosedur pembedahan untuk membuang keseluruhan pundi hempedu yang bermasalah dan batu-batu di dalamnya.

Pundi hempedu adalah organ kecil yang terletak di perut kanan atas, tepat di bawah hati. Biasanya, pundi hempedu bertanggungjawab untuk menyimpan hempedu yang telah dihasilkan oleh hati.

Namun, jangan risau jika pundi hempedu anda dikeluarkan. Tubuh anda masih dapat berfungsi dengan baik walaupun tanpa pundi hempedu. Cairan empedu akan terus dihasilkan oleh hati dan dapat berfungsi dengan baik.

Selanjutnya, hempedu dapat digunakan secara langsung oleh tubuh untuk mencerna makanan dan memecah lemak tanpa harus disimpan terlebih dahulu seperti biasa.

Apakah keadaan yang memerlukan pembedahan batu empedu?

Secara amnya, kes-kes ringan dan tidak menyebabkan gejala batu empedu yang mengganggu, pembedahan tidak perlu dilakukan.

Rawatan batu empedu akan memberi tumpuan kepada menetapkan ubat penghilang batu empedu seperti ursodiol atau chenodiol yang mesti diambil secara berkala. Ubat ini adalah rawatan pertama yang biasanya digunakan sebelum doktor mengesyorkan pembedahan.

Sebagai alternatif, doktor akan mencadangkan prosedur laser gelombang kejutan atau Lithotripsy gelombang kejutan Extrotorporeal (ESWL) untuk memecahkan batu tanpa pembedahan.

Kedua-dua prosedur tersebut melibatkan menembak gelombang kejutan melalui tisu lembut badan sehingga batu empedu akhirnya pecah.

Pesakit baru akan diminta menjalani pembedahan jika batu itu besar, memenuhi ruang di pundi hempedu, atau masuk sehingga ia menyekat salah satu saluran empedu.

Selain itu, batu empedu juga dapat dikeluarkan melalui pembedahan jika menyebabkan masalah yang lebih serius, seperti pankreatitis (radang pankreas) atau kolangitis (radang saluran empedu).

Apabila pundi hempedu tidak lagi berfungsi dengan baik sehingga sakit, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan batu empedu untuk mengelakkan risiko kesan sampingan atau komplikasi keradangan pundi hempedu (kolesistitis).

Pemeriksaan sebelum pembedahan batu empedu

Sebelum menjalani pembedahan, pesakit mesti menjalani beberapa ujian untuk menentukan berapa banyak kesan batu empedu terhadap keadaan pesakit. Ujian termasuk:

 • ujian darah,
 • ultrasound perut,
 • Ujian imbasan MRI HIDA (asid hepatobiliari iminodiacetik), ujian untuk mengambil gambar saluran tersumbat menggunakan bahan kimia radioaktif yang dimasukkan ke dalam badan, serta
 • Ultrasound endoskopi, dengan memasukkan tiub endoskopi di sepanjang saluran pencernaan untuk membuat gambar terperinci mengenai saluran empedu.

Doktor juga akan bertanya kepada anda mengenai sejarah alahan ubat anda, sama ada anda mempunyai masalah atau gangguan neurologi, sama ada anda merokok atau tidak, dan banyak perkara lain.

Soalan-soalan ini akan memudahkan doktor anda memutuskan anestetik mana yang selamat untuk anda, atau sama ada anda perlu menjalani ujian anestetik sebelum pembedahan.

Penting untuk memberitahu doktor anda jika anda masih perokok aktif. Anda biasanya diminta untuk berhenti merokok 1-2 minggu sebelum pembedahan batu empedu untuk menurunkan risiko masalah pernafasan dan komplikasi luka setelah pembedahan.

Juga beritahu doktor anda jika anda mengambil atau mengambil ubat-ubatan tertentu, ubat-ubatan preskripsi, ubat-ubatan herba, makanan tambahan, herba, atau vitamin.

Beberapa ubat boleh menyebabkan reaksi buruk pada masa pembedahan, termasuk menyekat tindakan ubat anestetik. Doktor anda mungkin meminta anda berhenti mengambil ubat dan suplemen tertentu kerana boleh meningkatkan risiko pendarahan semasa operasi.

Persediaan pesakit sebelum menjalani kolesistektomi

Mendekati jadual pembedahan, anda akan dinasihatkan untuk tinggal di hospital selama 1-2 hari. Semasa dimasukkan ke hospital, doktor akan menasihati anda untuk membersihkan isi perut dengan minum larutan khas dan berpuasa 8-12 jam sebelum pembedahan.

Walaupun begitu, pesakit masih boleh minum satu hingga dua teguk air untuk minum ubat sebelum pembedahan. Selain itu, berikut adalah persediaan lain yang perlu anda pertimbangkan.

1. Bawa barang peribadi

Sekiranya anda dinasihatkan untuk dimasukkan ke hospital selepas dan sebelum pembedahan batu empedu, jangan lupa membawa barang-barang peribadi anda. Bawa salinan atau ganti pakaian, peralatan mandian, sandal, dan buku atau majalah untuk meluangkan masa semasa dimasukkan ke hospital.

2. Jemput seseorang yang boleh menemani anda

Semasa dimasukkan ke hospital sehingga tiba masanya untuk pembedahan, minta seseorang menemani anda sebelum dan selepas operasi.

Anda boleh meminta pasangan, ibu bapa, saudara, atau saudara yang sihat dan dapat menolong anda semasa rawatan.

juga mempertimbangkan untuk pulang dari hospital dengan rakan. Tidak digalakkan pulang setelah menjalani pembedahan dengan memandu kenderaan atau menaiki kenderaan awam sendiri.

Bagaimana pembedahan batu empedu dilakukan?

Memasuki bilik operasi, anda akan terlebih dahulu diberi anestesia melalui cecair intravena (IV) atau IV. Dalam beberapa kes, mungkin diperlukan anestesia tulang belakang yang diberikan melalui suntikan.

Selepas anestetik memasuki aliran darah, anda akan segera tertidur. Sementara menunggu tertidur, anda akan memakai topeng dan tiub oksigen untuk memudahkan bernafas.

Anda tidak akan merasakan apa-apa semasa operasi kerana anda akan tidak sedarkan diri dan anda tidak akan merasa sakit sama sekali.

Berdasarkan keadaan anda, doktor akan melakukan salah satu daripada dua jenis kaedah pembedahan berikut.

1. Pembedahan kolesistektomi terbuka (kolesistektomi terbuka)

Pembedahan kolesistektomi terbuka (kolesistektomi terbuka)

Juga dikenali sebagai kolesistektomi terbukaKolesistektomi terbuka adalah prosedur pembedahan yang dilakukan dengan membuat sayatan besar (sekitar 13 - 18 sentimeter) di perut.

Pakar bedah akan menembusi lapisan kulit untuk menembusi lemak dan otot untuk memudahkan penyingkiran pundi hempedu.

Kemudian, doktor akan memotong pundi hempedu dari salurannya, mengeluarkan pundi hempedu, dan mengepal semua saluran yang berkaitan dengan hempedu.

Semasa proses ini sedang berlangsung, tiub kecil akan dimasukkan ke dalam dan keluar dari perut untuk mengalirkan cairan yang dikeringkan.

Cecair itu kemudian dikumpulkan dalam beg plastik kecil yang disambungkan ke hos. Tiub ini akan dikeluarkan dan dikeluarkan dari badan anda beberapa hari kemudian, sebelum pulang.

Doktor anda akan mengesyorkan pembedahan batu empedu jika anda mengalami masalah pundi hempedu yang teruk, gangguan pendarahan, berat badan berlebihan, atau pada kehamilan lewat (trimester kedua hingga ketiga).

Orang yang mempunyai tisu parut atau komplikasi lain dari pembedahan sebelumnya di kawasan perut juga boleh dinasihatkan melakukan pembedahan ini.

Masa pemulihan selepas kolesistektomi terbuka cenderung agak lama. Ini kerana pembedahan kolesistektomi terbuka melibatkan sayatan yang cukup besar. Jadi, masa pemulihan berjalan jauh sehingga akhirnya pulih sepenuhnya.

Biasanya anda akan diminta untuk tinggal di hospital 3-5 hari selepas pembedahan. Setelah dibenarkan pulang, anda masih disarankan untuk berehat selama sekitar 6-8 minggu sehingga anda dapat kembali ke aktiviti anda.

2. Pembedahan kolesistektomi laparoskopi ( kolesistektomi laparoskopi )

Pembedahan kolesistektomi laparoskopi (kolesistektomi laparoskopi)

Pembedahan kolesistektomi dengan kaedah laparoskopi adalah sejenis pembedahan dengan sayatan yang minimum. Biasanya, kolesistektomi laparoskopi hanya memakan masa 1 - 2 jam.

Pembedahan batu empedu dilakukan dengan membuat empat sayatan kecil di perut untuk memasukkan instrumen panjang yang dilengkapi dengan kamera ke kawasan empedu.

Kamera akan membantu doktor melihat dan mengarahkan gerakan laparoskop di dalam badan. Ketika sampai di kawasan yang dimaksudkan, laparoskop akan melepaskan gas karbon dioksida sehingga keadaan di perut mudah dilihat di layar.

Laparoskopi kemudian akan memotong sisi saluran empedu untuk membuang batu di dalamnya. Setelah memastikannya bersih, saluran yang menghubungkan ke pundi hempedu akan ditutup dengan klip atau gam khas.

Berbanding dengan pembedahan kolesistektomi terbuka, pemulihan selepas pembedahan dengan kaedah laparoskopi tidak memerlukan banyak masa. Sebabnya, kesakitan pada pembedahan kolesistektomi laparoskopi pada umumnya jauh lebih ringan daripada pembedahan terbuka.

Anda biasanya boleh pulang ke rumah pada hari yang sama. Walau bagaimanapun, ini harus dielakkan. Doktor biasanya akan tetap mengesyorkan anda dimasukkan ke hospital terlebih dahulu untuk memantau keadaan dan mencegah komplikasi.

Anda memerlukan sekitar 1-2 hari untuk tinggal di hospital selepas pembedahan batu empedu ini. Selepas pulang ke rumah, doktor biasanya akan menasihati anda agar tidak melakukan aktiviti berat sekurang-kurangnya 2 minggu.

Kemungkinan kesan sampingan pembedahan batu empedu

Pembedahan kolesistektomi sebenarnya merupakan prosedur yang agak selamat dan berkesan untuk menghilangkan batu empedu.

Walau bagaimanapun, seperti prosedur perubatan lain, kedua-dua jenis pembedahan batu empedu mempunyai risiko kesan sampingan bagi sesetengah orang, termasuk:

 • pembekuan darah,
 • berdarah,
 • jangkitan,
 • kebocoran hempedu,
 • kecederaan pada organ atau tisu berdekatan, seperti hati, saluran empedu, dan usus kecil,
 • bengkak,
 • kerosakan saluran darah di sekitarnya,
 • pneumoniae juga

 • masalah jantung.

Walaupun risiko kesan sampingannya agak menakutkan, doktor pasti akan mengesyorkan pembedahan batu empedu setelah mempertimbangkan faedah yang lebih besar untuk anda.

Petua untuk pemulihan selepas pembedahan batu empedu

Selepas pembedahan, anda biasanya akan disarankan untuk berehat semaksimum mungkin untuk pulih. Doktor pada amnya tidak membenarkan anda melakukan aktiviti berat atau mengangkat benda berat setelah pembedahan batu empedu.

Pastikan badan anda sihat dengan memastikan anda makan makanan yang sihat. Elakkan makanan yang menyebabkan batu empedu, seperti makanan berlemak, goreng, atau makanan segera.

Anda juga harus berhati-hati ketika melakukan aktiviti di rumah untuk mengelakkan sayatan pembedahan tidak terbuka dan berdarah. Risiko ini sangat tinggi selepas pembedahan batu empedu terbuka di mana sayatannya cukup besar dan panjang.

Secara amnya, luka anda akan kering dan sembuh dalam masa 4-6 minggu selepas pembedahan. Namun, anda masih harus berhati-hati ketika merawat luka pembedahan di rumah.

Sekiranya rawatan itu salah, dikhuatiri akan menyebabkan jangkitan pada luka. Inilah perkara yang boleh anda lakukan.

 • Sentiasa basuh tangan anda dengan air dan sabun antibakteria sebelum menyentuh luka atau menukar pembalut.
 • Jangan mandi, terutamanya mandi, sebelum luka di perut anda ditutup dengan plastik atau plaster kalis air. Tanya doktor anda tentang cara mandi ketika anda mengalami sakit perut.
 • Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat atau bahannya terlalu kasar. Ini boleh menyebabkan luka pembedahan batu empedu tergores dan memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh.
 • Elakkan aktiviti yang membahayakan luka pembedahan, seperti mengangkat benda berat atau berenang.

Sekiranya terdapat cairan jernih yang keluar dari luka kering, itu normal. Walau bagaimanapun, jika pembuangan adalah nanah atau darah, segera berjumpa doktor.

Recent Posts