9 Cara Membuat Wajah Berseri Tetap |

Mempunyai kulit wajah yang sihat dan bercahaya adalah impian banyak orang. Sebilangan dari mereka begitu bercita-cita tinggi untuk melakukan rawatan agar wajah kelihatan berkilat selama-lamanya. Adakah cara untuk membuat wajah bercahaya kekal?

Cara membuat muka bercahaya kekal

Salah satu ciri utama kulit yang sihat adalah warna kulit yang cerah dan berkilat bercahaya . Malangnya, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kulit menjadi kusam, tidak kira apa produk penjagaan yang digunakan.

Nasib baik, anda dapat mencerahkan kulit secara semula jadi dengan mudah walaupun memerlukan kesabaran agar hasilnya tidak sementara. Berikut adalah beberapa cara mudah untuk menjadikan kulit wajah sihat dan kelihatan bercahaya kekal.

1. Perhatikan makanan yang anda makan

Salah satu cara untuk membuat wajah supaya bercahaya kekal adalah memperhatikan makanan yang dimakan. Merawat kulit bukan hanya mengenai penggunaan produk penjagaan kulit yang anda pakai pada kulit, tetapi juga berasal dari dalam badan.

Maksudnya, apa yang anda makan menyumbang kepada kesihatan kulit anda. Sebenarnya, terdapat banyak makanan yang baik untuk meningkatkan kesihatan kulit. Daripada memusatkan perhatian pada jenis makanan tertentu, tumpukan perhatian kepada corak pemakanan yang sihat, seperti:

 • makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran,
 • pilih produk tenusu rendah lemak tanpa lemak,
 • termasuk kacang, biji, dan makanan berserat lain,
 • makan roti gandum dan pasta, dan
 • hadkan gula-gula.

Selain mendapat muka bercahaya , badan anda juga sihat, kuat, dan terhindar dari risiko pelbagai penyakit.

2. Minum banyak air

Tidak hanya memperhatikan makanan yang anda makan, cara lain untuk mendapatkan wajah anda bercahaya secara semula jadi dengan minum banyak air. Sebabnya, kekurangan air di kulit boleh menyebabkan kulit kering dan bersisik menyebabkan kedutan.

Sebab itu, minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari membantu membersihkan badan dan kulit dari toksin. Sebilangan orang menyebutkan peningkatan pengambilan air, kulit mereka kelihatan lebih berseri walaupun tidak ada kajian yang membuktikannya.

Kaedah ini juga tidak akan berfungsi semalaman. Walaupun begitu, orang yang meningkatkan keperluan cecair mereka selama beberapa minggu sekurang-kurangnya akan mendapat perubahan tahap penghidratan kulit mereka.

Manfaat Terapi Air Putih yang Hebat, Dapat Melembapkan Kulit, Loh!

3. Gunakan pelindung matahari

Penggunaan pelindung matahari atau pelindung matahari termasuk kaedah terbaik dan termudah untuk mengekalkan kulit yang sihat untuk sesiapa sahaja. Tanpa penggunaan pelindung matahari, kulit akan mudah terdedah kepada bahaya sinar UV yang boleh merosakkan warna pada sel-sel di dalamnya.

Kebanyakan orang lupa atau jarang menggunakan pelindung matahari mempunyai kulit berwarna cokelat yang menutupi kulit anda secara semula jadi. Walaupun memerlukan masa, penggunaan pelindung matahari sekurang-kurangnya mencegah perubahan warna kulit menjadi kusam.

Selain menggunakan pelindung matahari ketika berada di luar, American Academy of Dermatology mengesyorkan cara berikut untuk mengekalkan struktur kulit wajah: bercahaya.

 • Cari tempat teduh, terutamanya ketika menunggu di suatu tempat.
 • Pakai pakaian panjang yang selesa, topi, dan cermin mata hitam.
 • Dapatkan pengambilan vitamin D anda melalui makanan dan makanan tambahan.
 • Elakkan penyamakan tempat tidur untuk mencegah barah kulit dan kedutan.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Sebilangan besar daripada anda mungkin menjaga kulit anda pada waktu malam secara berkala. Rutin ini adalah sebahagian daripada cara membuat wajah bercahaya kekal, tetapi juga perlu disokong dengan tidur yang cukup.

Semasa anda tidur, badan anda mengeluarkan hormon yang membantu memperbaiki sel dan tisu, dan memulihkan kulit yang sihat. Tidur juga menghasilkan sitokin, yang merupakan sebatian yang membantu melawan jangkitan, terutama yang mempengaruhi kulit.

Sekiranya anda kurang tidur, terdapat banyak risiko masalah kesihatan yang mengintai kulit, seperti wajah kelihatan kusam. Oleh itu, cubalah mendapatkan tidur yang cukup sebagai usaha untuk menjadikan kulit wajah menjadi halus bercahaya kekal.

5. Gunakan krim malam

Sebagai sebahagian daripada rutin penjagaan kulit malam anda, krim malam sama pentingnya dengan pembersih wajah anda. Sebabnya, krim malam membantu melembapkan, menenangkan, dan memperbaiki kulit semasa tidur.

Ia pasti dapat meningkatkan warna kulit yang sebenarnya. Namun, anda semestinya tidak hanya memilih krim malam, terutama untuk mencerahkan warna kulit.

Terdapat beberapa ramuan krim yang baik untuk digunakan pada waktu malam, termasuk:

 • retinol (vitamin A),
 • asid alfa-hidroksi (AHA) dan asid beta-hidroksi (BHA),
 • asid hyaluronik, juga
 • vitamin E.

6. Menggunakan topeng lembaran

Bagi anda yang bekerja di bilik berhawa dingin selama berjam-jam, tentunya anda berisiko mengalami kulit kusam dan rosak. Sebabnya, bilik pejabat anda menjadikan wajah anda terasa kering dan ketat ketika anda berada di luar.

Anda tidak perlu risau. Kini, pakar kecantikan telah menghasilkan topeng lembaran yang boleh anda dapatkan di kedai-kedai terdekat. Tidak seperti topeng muka yang lain, topeng lembaran baik untuk menenangkan kulit sensitif atau meradang.

Topeng jenis ini juga cenderung lebih lembap. Ini kerana pelembap pada kertas topeng akan tersebar dan diserap terus oleh wajah secara merata. Sebelum menggunakan topeng, pastikan selalu mencuci muka dengan sabun dan air suam.

Petua Menggunakan Topeng Lembaran untuk Manfaat Maksimum

7. Lakukan urutan muka ( urut muka )

Cara lain untuk membuat wajah bercahaya kekal ialah melakukan urutan muka. Urut muka adalah rawatan yang melibatkan titik tekanan pada wajah, leher, dan bahu.

Terdapat banyak kelebihan urutan wajah dan salah satunya adalah mencerahkan kulit. Sebilangan orang yang melakukan urutan wajah merasakan kulit mereka lebih segar dan lebih kencang.

Ini mungkin kerana urutan wajah membantu meningkatkan peredaran darah di kulit. Hasilnya, wajah kelihatan lebih cerah dan lebih tegas berkat peningkatan pengeluaran kolagen untuk membentuk sel dan tisu kulit baru untuk cahaya semula jadi.

8. Dilarang merokok

Bukan rahsia lagi bahawa terdapat banyak bahaya merokok. Sebenarnya, tabiat tidak sihat ini dapat menjadikan kulit kelihatan kusam.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, merokok boleh menjadikan kulit kelihatan lebih tua dan mencetuskan kedutan. Ini kerana sebatian dalam rokok menyempitkan saluran darah kecil di lapisan paling luar kulit. Kesannya, aliran darah berkurang dan menjadikan kulit kelihatan pucat.

Sekiranya anda merokok dan ingin mempunyai kulit yang jelas bercahaya , hentikan tabiat ini. Tanya doktor anda mengenai cara atau rawatan yang membantu anda berhenti merokok.

9. Menguruskan tekanan

Sekiranya anda mengalami tekanan, kecewa, atau sedih, kulit wajah anda akan kelihatan kusam dan tidak menarik. Sebenarnya, tekanan yang berlebihan juga boleh menyebabkan masalah kulit, seperti jerawat.

Oleh itu, kunci utama untuk mendapatkan kulit wajah yang jelas adalah bercahaya secara kekal dengan menguruskan tekanan. Ketenangan dan fikiran ternyata memberi kesan pada tahap kecerahan kulit.

Terdapat pelbagai cara yang dapat dilakukan untuk menenangkan fikiran, termasuk:

 • meditasi atau latihan yoga,
 • terlibat dalam hobi yang anda nikmati, seperti berkebun,
 • senaman biasa, dan
 • Mulakan dan tamatkan hari dengan sesuatu yang menggembirakan.

Pada asasnya, kunci utama bagaimana membuat wajah bercahaya kekal adalah menjalani kehidupan yang sihat. Setelah berjaya menjalani gaya hidup sihat, ini dapat disertai dengan serangkaian rawatan yang sesuai dengan kulit anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk memahami penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts