Memanah: Sejarah, Peralatan dan Teknik Asas •

Memanah tidak hanya terdapat dalam kejuaraan. Pada masa ini, selain bermanfaat untuk kesihatan, memanah telah menjadi sukan rekreasi yang menyeronokkan. Tujuan sukan memanah adalah untuk menembak anak panah dengan bantuan busur untuk memukul sasaran pada jarak tertentu. Berminat untuk mencuba sukan ini?

Sekilas memanah

Sejarah memanah diilhamkan oleh kehidupan umat manusia sejak ribuan tahun yang lalu. Memanah dengan busur dan anak panah pada mulanya digunakan sebagai alat perburuan atau perang. Fungsi memanah untuk memburu atau berperang semakin menurun sejak penemuan senjata api.

Pada masa ini memanah lebih ditujukan sebagai sukan atau alat rekreasi bagi sesetengah orang. Menurut World Archery, pertandingan memanah pertama berlangsung di Finsbury, England pada tahun 1583 dengan sekitar 3,000 peserta. Selepas itu, memanah menjadi sukan Olimpik pada tahun 1900 untuk lelaki dan 1904 untuk wanita.

Peralatan yang diperlukan dalam memanah

Sama seperti sukan lain, terdapat beberapa peralatan memanah yang perlu disiapkan sebelum memulakan aktiviti ini. Paling tidak, untuk memulakan memanah, anda memerlukan peralatan asas, seperti busur, anak panah, dan sasaran.

1. Busur

Salah satu peralatan utama dalam memanah adalah busur. Terdapat tiga jenis busur, iaitu: berulang , busur panjang , dan kompaun masing-masing mempunyai watak tersendiri. Untuk pemula, biasanya akan menggunakan busur berulang yang mempunyai bentuk melengkung di hujungnya. Busur jenis ini juga paling mudah dipelajari oleh pemula.

2. Anak panah

Anak panah dapat dibuat dari kayu, aluminium, karbon, atau gabungan karbon dan aluminium. Alat dalam sukan memanah ini mesti mempunyai kekakuan dan panjang tertentu. Sekiranya terlalu pendek, anak panah boleh kehilangan busur dan melukai anda.

3. Sasaran

Dalam memanah, anda harus menembak anak panah ke sasaran. Sasaran adalah sasaran bulat dengan bahagian tertentu untuk menentukan titik tembakan. Pada Sukan Olimpik, atlet memanah mesti menghala sejauh 70 meter, tetapi pemula memerlukan jarak yang lebih pendek.

Sebagai tambahan kepada ketiga alat ini, seorang atlet memanah pada umumnya memerlukan alat sokongan lain, seperti: bracer (pelindung dada), bergetar (tempat anak panah), dan tab jari (penjaga jari).

Peralatan untuk sukan ini biasanya mempunyai harga yang agak mahal, jadi anda tidak perlu membelinya. Sekiranya anda ingin berlatih memanah, lebih baik bergabung dengan komuniti memanah untuk menyewa alat dan mendapatkan arahan teknikal yang tepat dari seorang pengajar.

Teknik memanah asas untuk pemula

Ramai orang menganggap memanah sebagai sukan statik, tetapi ia sangat memerlukan kekuatan, daya tahan, dan fokus. Pemula yang pertama kali belajar memanah perlu memahami teknik dan kemahiran asas seperti berikut.

1. Sikap yang betul

Posisi kaki akan menentukan arah anak panah, jadi anda harus memiliki posisi dan posisi yang tepat dengan meluruskan kaki ke arah tengah sasaran. Sebarkan kaki anda selebar bahu, kemudian letakkan kaki belakang anda tegak lurus hingga 90 darjah ke sasaran.

2. Masukkan panah ke busur

Letakkan anak panah di bahagian belakang busur. Letakkan tali busur ke dalam mengecewakan atau lubang di belakang anak panah untuk menahan tali. Secara amnya, merotan atau bahagian bulu plastik anak panah mempunyai salah satu bahagian berwarna yang berbeza. Anda perlu mengarahkan bahagian merotan berbeza ke luar.

3. Memegang tali busur

Letakkan jari anda dengan betul semasa memegang anak panah dan tali busur. Letakkan jari telunjuk anda di bahagian atas anak panah, sementara jari tengah dan jari manis anda berada di bawahnya. Genggaman anda harus longgar untuk memudahkan menembak anak panah ke sasaran.

4. Lukis busur

Apabila anda meletakkan anak panah anda di busur, lakukan dengan busur menghadap ke bawah. Angkat busur dan tarik tali ke belakang, kemudian arahkan lengan anda yang tidak menarik tali ke arah sasaran. Tarik tali sehingga menyentuh titik tertentu pada wajah yang dipanggil titik utama , anda biasanya meletakkannya di dagu, sudut mulut, atau telinga anda.

5. Matlamat dan api terbuka

Elakkan membidik dengan terlalu cepat kerana ini boleh menyebabkan anak panah menjadi lemah. Semasa membidik, fokus juga pada pergerakan otot tangan anda. Lepaskan tali dengan melonggarkan jari. Jangan hentakkan busur ketika melepaskan anak panah, ini dapat membuat tembakan meleset ke sasaran. Pegang kedudukan badan anda sehingga anak panah mencapai sasaran.

Pengiraan skor dan peraturan dalam memanah

Dalam sukan memanah, tujuan utama atlet memanah adalah mengarahkan anak panah ke sasaran sedekat mungkin ke pusat sasaran. Atlet akan menargetkan sasaran dari jarak tertentu pada beberapa kesempatan, kemudian jumlah tembakan yang mencapai sasaran akan dikira untuk menentukan pemenangnya.

Skor tertinggi adalah 10 mata dengan menjatuhkan anak panah ke cincin emas dalaman sasaran. Skor akan semakin rendah semasa anda menjauh dari pusat gawang. Sekiranya anak panah jatuh di bahagian putih di luar sasaran, anda akan mendapat 1 mata, sementara jika anak panah ketinggalan pada sasaran, anda tidak akan mendapat titik.

Pemenang dalam satu pertandingan adalah atlet yang mempunyai jumlah markah tertinggi setelah beberapa kali mencuba. Sekiranya jumlah skor adalah seri, maka atlet yang mendapat 10 mata terbanyak akan menang.

Selain mengira skor tembakan, terdapat juga beberapa peraturan dalam memanah yang perlu anda fahami seperti berikut.

  • Pemanah tidak boleh menggunakan peralatan atau aksesori tambahan yang memberi kelebihan berbanding lawan.
  • Masa maksimum bagi pemanah untuk menembak tiga anak panah adalah 2 minit, sementara untuk enam anak panah adalah 4 minit.
  • Pemanah tidak boleh menaikkan lengan busur sehingga pengadil memberikan isyarat, penalti akan dipotong sekiranya berlaku pelanggaran.
  • Pemanah tidak boleh melepaskan tembakan dalam keadaan apa pun. Namun, pengadil akan menentukan tembakan tidak akan dihitung jika anak panah dijatuhkan, salah arah, atau sasaran ditiup angin.
  • Anak panah yang melambung ke sasaran masih akan mendapat skor melalui tanda yang tersisa di sasaran. Anak panah yang memukul anak panah lawan akan mendapat skor yang sama.
  • Sekiranya peralatan memanah rosak, pengadil boleh memohon kelonggaran masa untuk mengganti atau memperbaiki peralatan tersebut.
  • Bergantung pada tahap pelanggaran, atlet memanah mungkin mengalami pemotongan mata, diskualifikasi, dan bahkan melarang pertandingan.

Sebagai sukan yang kompetitif dan rekreasi, terdapat beberapa faedah kesihatan memanah yang dapat anda rasakan. Beberapa faedah ini termasuk meningkatkan keseimbangan, koordinasi mata-tangan, fokus, kelenturan, dan kekuatan badan atas.

Namun, memanah juga mempunyai sejumlah risiko kecederaan yang perlu Anda perhatikan, terutama berkaitan dengan tangan dan lengan. Oleh itu, anda perlu memperhatikan peralatan sukan dan berlatih dengan tenaga pengajar yang berpengalaman untuk memahami teknik yang betul.

Recent Posts