4 Manfaat Menjadi Pesimis yang Tidak Anda Harapkan

Banyak nasihat dan kata-kata maaf yang menekankan pentingnya menjadi optimis sepanjang masa. Walau bagaimanapun, pesimisme tidak selalu dapat dielakkan. Sebenarnya, seorang penyelidik dari Jerman bernama Frieder Lang mengatakan bahawa pesimisme atau pemikiran negatif dapat membawa manfaatnya sendiri dalam kehidupan. Katanya, salah satu kelebihan menjadi pesimis adalah mempunyai umur yang panjang. Nah, bagaimana itu boleh berlaku?

Apakah faedah menjadi pesimis?

Pesimisme adalah sikap, pemikiran, harapan, dan pandangan negatif atau tidak baik terhadap sesuatu atau hasil proses. Banyak kajian mengaitkan pemikiran negatif dengan masalah kesihatan seperti tekanan, kegelisahan dan juga kemurungan.

Walau bagaimanapun, para penyelidik dari Jerman mendapati bahawa terdapat sedikit faedah untuk menjadi pesimis. Sikap pesimis yang masih dalam batas yang wajar sangat berguna untuk banyak aspek kehidupan, bahkan jika dibandingkan dengan orang yang optimis yang suka mengharapkan positif dalam semua situasi. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari orang yang mempunyai sikap pesimis:

1. Umur lebih lama

Satu kajian mendapati bahawa orang dewasa yang mempunyai harapan yang rendah untuk masa depan, berpotensi untuk dapat menikmati hidup mereka lebih lama dan lebih bahagia. Sebenarnya, Lang mengatakan bahawa orang yang terlalu optimis dalam meramalkan masa depan lebih cenderung menghadapi risiko disakiti oleh realiti yang tidak berjalan seperti yang mereka harapkan.

Walaupun penyelidikan ini tidak menghasilkan sebab dan akibat yang jelas, Lang meramalkan bahawa sikap pesimis dapat menyebabkan orang hidup lebih waspada dan berhati-hati. Ini juga termasuk upaya untuk mengambil tindakan pencegahan dan keselamatan terhadap kehidupan mereka.

2. Percintaan itu lebih tahan lama

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa kajian menunjukkan bahawa pemikiran negatif kadang-kadang diperlukan, terutama ketika anda menjalin hubungan jangka panjang. Penyelidikan yang diterbitkan pada bulan Julai pada Jurnal Keperibadian dan Psikologi Sosial , mengatakan bahawa optimisme berlebihan boleh menjadi buruk bagi hubungan perkahwinan.

Ini kerana sikap optimis yang dimiliki oleh kedua-dua pihak menjadikan mereka cenderung tidak peduli dalam menyelesaikan masalah dalam rumah tangga. Optimisme yang berlebihan membuat mereka berdua berfikir bahawa semuanya akan baik dengan masa. Walau bagaimanapun, tidak akan selalu berlaku. Para penyelidik juga mendapati bahawa pasangan yang berusaha memaksa diri untuk tetap positif dan berfikir ketika berhadapan dengan masalah, sebenarnya menimbulkan rasa sakit antara satu sama lain.

Sebaliknya, para penyelidik mengatakan bahawa pasangan pesimis cenderung hidup secara harmoni kerana mereka tidak mempunyai harapan dan harapan yang tinggi dari hubungan tersebut.

3. Orang pesimis juga boleh berjaya

Walaupun banyak motivator sering memberitahu anda untuk selalu berfikiran positif. Sebenarnya, kejayaan bukan sahaja dimiliki oleh orang yang optimis, pesimis juga dapat hidup dengan jayanya.

Kenapa begitu? Orang yang mempunyai sikap pesimis cenderung mempunyai idea buruk mengenai perkara yang akan mereka mulakan. Ini akan menjadikan mereka lebih terdorong untuk selalu berusaha lebih keras daripada usaha orang yang terlalu yakin. Oleh itu, mereka akan melakukan lebih banyak perkara dan idea yang boleh mencetuskan kejayaan mereka.

4. Tidak mudah risau

Julie Norem, seorang profesor psikologi di Universiti Wellesley, menunjukkan bahawa faedah menjadi pesimis dapat membuat orang kurang cemas. Sikap ini menunjukkan bahawa hasil buruk yang mereka fikir dapat melindungi mereka daripada merasa cemas.

Contohnya, jika anda mempunyai pemikiran buruk seperti hendak tergelincir atau tersandung di khalayak ramai. Orang pesimis cenderung memikirkan perkara apa yang dapat mengelakkan perkara buruk berlaku. Sikap pesimis dapat mengalihkan kegelisahan dan kebimbangan yang berlebihan, jadi tidak jarang mereka yang pesimis cenderung baik pada akhirnya.

Jadi pesimis tidak apa-apa, tetapi jangan keterlaluan

Pesimisme tidak selalu berakhir dengan hasil yang buruk, begitu juga dengan optimisme. Optimisme dan pesimisme adalah wajib bagi keseimbangan hidup. Keduanya dapat digabungkan untuk menimbang dan memberi anda alasan yang realistik untuk mengharapkan sesuatu. Paling tidak, melalui dua sikap ini, anda dapat melihat masalah yang berpotensi dan dapat belajar menikmati hasil akhir dari sikap yang anda ambil.

Recent Posts