9 Buah Sumber Vitamin C Paling Tinggi |

Setakat ini, banyak orang berpendapat bahawa sumber vitamin C terbaik adalah jeruk. Sebenarnya, oren bukanlah buah yang mengandungi paling banyak vitamin C. Terdapat buah-buahan lain dengan kandungan vitamin C yang jauh lebih banyak. Sebilangan dari mereka mungkin tidak anda jangkakan. Apa contohnya?

Pelbagai buah yang mengandungi vitamin C

Vitamin C adalah salah satu vitamin penting yang diperlukan oleh badan. Fungsi utama vitamin C adalah untuk menyokong pertumbuhan dan pembaikan sel, meningkatkan daya tahan, dan menjaga kulit yang sihat.

Nutrien ini, juga dikenal sebagai asid askorbik, juga membantu mencegah anemia kekurangan dengan meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan. Sebagai antioksidan, vitamin C juga melindungi pelbagai sel tubuh dari kerosakan radikal bebas.

Memandangkan fungsi penting ini, jangan terkejut jika badan anda memerlukan pengambilan vitamin C dari makanan. Salah satu sumber terbaik vitamin ini adalah buah. Berikut adalah beberapa jenis buah dengan kandungan vitamin C tertinggi.

1. Jambu batu

Sekiranya anda mencari buah yang mengandungi vitamin C, jambu biji pasti ada di senarai teratas. Satu jambu biji sederhana mengandungi lebih daripada 200 miligram asid askorbik, jauh lebih tinggi daripada jumlah yang terdapat pada jeruk.

Selain vitamin C, jambu biji juga kaya akan serat. Berdasarkan kajian di Jurnal Penyelidikan Klinikal dan Diagnostik Nutrien bermanfaat dalam jambu batu dapat membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

2. betik

Pepaya biasanya dikenali sebagai buah untuk melancarkan buang air besar. Namun, tahukah anda bahawa buah berwarna cerah ini juga kaya dengan vitamin C? Kandungan vitamin C dalam setengah pepaya adalah 94 miligram, sedikit lebih tinggi daripada oren.

Buah betik juga mengandung serat, vitamin A, vitamin B kompleks (terutama vitamin B6, B2, dan B1), kalium, dan kalsium. Berkat kandungan ini, betik dapat membantu metabolisme tubuh, mengawal tekanan darah, dan menjaga kesihatan mata.

3. Kiwi

Buah lain yang mengandungi jumlah vitamin C yang tinggi adalah kiwi. Satu buah kiwi bersaiz sederhana mengandungi 64 miligram vitamin C, atau setara dengan 71% daripada keperluan harian orang dewasa.

Kiwi juga mengandungi vitamin A, E, K, serta pelbagai jenis mineral. Uniknya, buah ini dengan kulit 'berbulu' mengandungi asid lemak omega-3, nutrien yang biasanya terdapat pada ikan berlemak seperti salmon.

4. Jingga

Sebagai buah yang diketahui mampu melawan penyakit, kandungan nutrien buah oren bukanlah bahan jenaka. Satu oren sederhana mengandungi 82.7 miligram vitamin C. Jumlah ini dapat memenuhi 91% keperluan dewasa dalam sehari.

Jeruk juga mengandungi banyak vitamin dan mineral, terutama vitamin B1, B9 (folat), dan kalium. Dengan memakan jeruk, badan anda juga dapat memperoleh antioksidan dalam bentuk fenol dan likopen.

5. Stroberi

Setengah gelas (125 gram) strawberi mengandungi 52 mg vitamin C. Sedikit di bawah kandungan vitamin C pada jeruk, tetapi ini sama sekali tidak mengurangkan faedah kesihatan strawberi.

Selain mengandung vitamin C, strawberi juga merupakan buah yang kaya dengan antioksidan. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa antioksidan dalam strawberi berpotensi menurunkan risiko barah dan penyakit saraf dan memperlambat penuaan.

6. Nanas

Sekiranya anda bosan dengan jeruk, cuba gantikannya dengan buah nanas. Cukup dengan memakan satu bahagian besar nanas, anda dapat memperoleh 79.3 miligram vitamin C. Jumlah ini dapat memenuhi 88% keperluan vitamin C anda dalam satu hari.

Nanas juga terkenal dengan kandungan bromelain di dalamnya. Bromelain adalah enzim pencernaan yang membantu memecah protein dalam makanan dan mengurangkan kembung. Enzim ini juga dapat berfungsi sebagai agen anti-radang.

7. Mangga

Walaupun tidak sebanyak buah-buahan lain yang telah disebutkan, kandungan vitamin C dalam mangga masih perlu dipertimbangkan. Makan setengah mangga dapat memberikan pengambilan vitamin C 60 miligram, atau setara dengan 66% dari keperluan harian.

Mangga juga kaya dengan serat dan fitokimia, seperti karotenoid dan polifenol. Sejumlah kajian mengatakan bahawa sebatian antioksidan polifenol yang terdapat di dalam mangga berpotensi untuk mengurangkan risiko barah payudara dan barah usus besar.

8. Anggur hitam

Blackcurrant umumnya lebih dikenali sebagai minuman berperisa. Walaupun, anggur hitam Buah segar mengandungi jumlah vitamin C yang cukup tinggi, iaitu 101 miligram untuk setiap satu cawan buah (56 gram).

Buah ini juga mengandungi sebatian yang disebut antosianin. Anthocyanin adalah pigmen yang memberikan warna gelap anggur hitam serta antioksidan yang berpotensi untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan barah.

9. Lemon

Kesamaan antara lemon dan buah sitrus tidak terhad pada rasanya, tetapi juga kandungan vitamin C mereka. Sebiji lemon lengkap dengan kulit mengandungi 83 miligram vitamin C, atau setara dengan 92% daripada keperluan harian orang dewasa.

Seperti buah sitrus yang lain, lemon juga mengandungi antioksidan, serat, dan fitokimia. Sejumlah kajian membuktikan bahawa ketiga-tiga zat ini dapat menjaga kesihatan dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Ramai orang memilih untuk mengambil makanan tambahan untuk memenuhi keperluan vitamin C mereka. Sebenarnya, salah satu cara termudah untuk memenuhi keperluan vitamin ini adalah dengan memakan buah-buahan yang mengandungi banyak vitamin C.

Selain jeruk, kini anda mempunyai lebih banyak pilihan buah. Supaya faedahnya lebih optimum, cubalah makan buah-buahan di atas secara bergantian. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan kandungan nutrien setiap jenis buah.

Recent Posts