10 Tanda Menstruasi Akan Datang -

Sebelum haid, wanita biasanya merasakan tanda-tanda haid beberapa hari sebelumnya. Walaupun tanda-tanda haid dirasakan berbeza, secara umum, wanita biasanya mengalami gejala berikut.

Tanda-tanda kedatangan haid tidak lama lagi

Sebelum haid, sebilangan wanita mengalami gejala PMS. Namun, tidak semua wanita mengalami PMS, menyukarkan mereka untuk "meramalkan" kapan setiap bulan tamu akan berkunjung.

Walaupun begitu, terdapat beberapa tanda haid yang sering dirasakan oleh wanita, termasuk yang berikut.

1. Kekejangan perut

Kekejangan perut adalah tanda haid yang paling biasa. Keadaan ini biasanya muncul 1 hingga 2 hari sebelum haid yang dijadualkan.

Namun, anda tidak perlu risau kerana kekejangan perut ini biasanya akan hilang ketika anda mengalami haid atau hanya muncul pada hari pertama.

2. Jerawat muncul

Selain kekejangan, penampilan jerawat adalah tanda haid yang paling mudah dikenali. Jerawat muncul kerana tahap hormon badan meningkat sebelum haid.

Ini menyebabkan kulit wajah menghasilkan minyak (sebum) secara berlebihan. Penumpukan minyak ini kemudian menyumbat liang dan menghasilkan jerawat.

3. Payudara terasa sesak dan sakit pada sentuhan

Sekiranya payudara anda terasa bengkak, lebih berat, dan sakit, terutama di bahagian luar, ini adalah tanda bahawa haid anda akan segera tiba.

Perubahan payudara disebabkan oleh peningkatan hormon prolaktin, hormon yang meningkatkan pengeluaran susu.

4. Letih tetapi sukar tidur

Apabila tetamu bulanan tiba, anda akan merasa sukar untuk tidur pada waktu malam walaupun badan anda sudah letih.

Kejadian keadaan ini adalah gabungan dari pelbagai sebab, seperti: perubahan hormon sebelum haid, tekanan fizikal kerana badan letih. dan tekanan emosi dari aktiviti harian.

Cuba buat bilik tidur seluas mungkin ketika tanda-tanda haid ini muncul.

5. Sembelit atau cirit-birit

Sebilangan wanita boleh mengadu gangguan pencernaan seperti sembelit atau cirit-birit selama beberapa hari sebagai ciri haid. Ini disebabkan oleh kenaikan hormon sebelum haid.

Peningkatan hormon prostaglandin dapat memicu usus berkontrak, menyebabkan cirit-birit, sementara peningkatan hormon progesteron dapat memicu sembelit.

6. Perut kembung

Adakah anda makan secara teratur, tetapi perut anda masih terasa kembung dan bergas? Ini boleh menjadi tanda masa yang akan datang.

Untuk mengatasi perut kembung semasa haid, cuba kurangkan pengambilan makanan yang tinggi garam dan gantinya dengan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bersenam secara teratur.

7. Sakit kepala

Sebilangan wanita mengalami tanda-tanda seperti sakit kepala yang teruk sebelum haid.

Nampaknya, ini ada kaitan dengan perubahan tahap hormon estrogen badan yang boleh mengganggu keadaan otak. Akibatnya, terdapat sakit kepala semasa haid.

8. Mood swing

Selain perubahan fizikal, haid juga dapat mengubah mood anda menjadi tidak stabil atau mood mood.

Ketika haid anda menghampiri, anda mungkin mudah marah atau tiba-tiba menangis, walaupun sebelumnya anda gembira.

9. Selera makan meningkat

Sebilangan orang mengalami tanda-tanda haid dalam bentuk peningkatan selera makan.

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Pemakanan dan Metabolisme Antarabangsa , peningkatan hormon semasa haid pada wanita muda boleh menyebabkan keinginan makan yang lebih tinggi.

10. Sensitif terhadap bunyi, cahaya dan sentuhan

mengikut Jurnal Arkib Ginekologi dan Obstetrik , beberapa wanita yang mengalami hal Sindrom Raid , berasa lebih sensitif terhadap bunyi, cahaya dan sentuhan sebelum haid.

Ini membuatnya merasa lebih mudah terkilan ketika berada di tempat-tempat yang bising, mudah dipandang cahaya, dan tidak selesa ketika disentuh oleh orang lain.

Sekiranya anda pernah merasakan tanda-tanda haid ini, sediakan alas kaki, terutamanya ketika anda melakukan perjalanan di luar rumah.

Recent Posts