Jangan Meremehkan Gangguan Rasa -

Anda dapat merasakan rasa makanan atau minuman yang enak dan segar, kerana mempunyai kemampuan untuk merasakan. Sekiranya anda tiba-tiba merasakan bahawa kemampuan anda untuk merasakan atau merasai makanan berkurang atau anda bahkan tidak dapat merasakan rasa itu sama sekali, anda mungkin akan mengalami gangguan rasa atau gangguan deria rasa. Apa sebenarnya gangguan rasa dan bagaimana menyelesaikannya?

Tahu gangguan rasa, gangguan dari segi rasa

Seperti yang diketahui umum, organ yang berfungsi sebagai deria rasa adalah lidah. Sementara itu, t gangguan aste adalah gangguan atau masalah yang berlaku dalam deria rasa atau lidah, sehingga mengurangkan kemampuan seseorang untuk merasakan rasa.

Gangguan rasa terbahagi kepada beberapa kumpulan, iaitu:

 • Hypogeusia , iaitu penurunan kemampuan merasai pelbagai rasa. Seseorang yang mengalami gangguan ini masih dapat merasakan rasa makanan, tetapi kepekaannya berkurang.
 • umurusia , yang merupakan keadaan di mana seseorang tidak dapat merasakan apa-apa rasa dari makanan yang dimakannya, tetapi keadaan ini jarang berlaku.
 • Dysgeusia , yang merupakan gangguan rasa yang menyebabkan seseorang merasakan rasa tengik, logam, atau rasa pelik yang lain.

Apa yang menyebabkan selera?

Dalam beberapa kes, gangguan rasa sudah ada sejak lahir, tetapi dalam kes lain adalah akibat kecederaan, luka, dan penyakit. Oleh itu, apakah penyebab gangguan ini?

 • Jangkitan saluran pernafasan atas dan telinga tengah.
 • Pernah menjalani radioterapi ke leher dan kepala.
 • Pendedahan kepada pelbagai jenis bahan kimia, seperti racun serangga yang mungkin terdapat pada makanan yang tidak bersih, beberapa antibiotik, dan ubat-ubatan anti-alergi.
 • Kecederaan kepala.
 • Telah menjalani pembedahan pada telinga, hidung, tekak, atau mulut.
 • Kebersihan dan kesihatan mulut tidak dijaga dengan baik.
 • Seseorang yang menghidap AIDS juga boleh mengalami gangguan selera.
 • Kekurangan nutrien seperti zink, tembaga, dan nikel

Semua penyebab yang disebutkan sebelumnya boleh mengakibatkan gangguan selera dengan menyebabkan kerosakan pada selera atau penurunan kemampuan selera.

Bagaimana gangguan ini dapat diubati?

Sekiranya seseorang mengalami gangguan rasa, maka sebelum diberi rawatan, dia mesti melakukan pemeriksaan perubatan untuk mengetahui apa penyebabnya.

Sekiranya gangguan itu berlaku disebabkan oleh ubat yang diberikan, doktor biasanya akan menghentikan ubat tersebut dan menggantinya dengan jenis lain. Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki selera anda yang hilang atau terjejas:

 • Sediakan makanan dengan pelbagai warna, rasa dan tekstur.
 • Gunakan rempah dan perasa yang kuat dalam masakan anda untuk meningkatkan rasa makanan. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan terlalu banyak gula dan garam.

adalah gangguan rasa berbahaya?

Mungkin sebilangan orang memandang rendah gangguan ini ketika mereka mengalaminya. Sebenarnya, tanpa mereka mengetahui gangguan ini dapat memperburuk keadaan kesihatan mereka. Seseorang yang kehilangan kemampuan untuk merasakan akan mengubah diet, pilihan makan, dan tabiat makan.

Contohnya, dia kurang asin dalam makanannya dan menambah garam untuk menjadikannya masin. Tabiat seperti ini boleh menyebabkan penyakit jantung, darah tinggi, strok, gangguan otak hingga kegagalan buah pinggang.

Recent Posts