7 Khasiat Buah Longan yang Menakjubkan untuk Kesihatan

Buah Longan adalah salah satu jenis buah yang sangat disukai oleh masyarakat Indonesia. Walaupun mempunyai ukuran yang kecil, buah longan ternyata memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. Buah ini yang anda dapati di Asia Tenggara mempunyai rasa manis. Untuk mengetahui kandungan nutrien dan faedah buah longan, lihat artikel berikut.

Kandungan nutrien buah longan

Buah ini mempunyai banyak nutrien. Tidak hairanlah jika memakan buah ini memberikan banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Nah, dalam 100 gram buah longan, anda boleh mendapatkan kandungan nutrien berikut:

 • Air: 82.75 gram
 • Tenaga: 60 kcal
 • Protein: 1.31 gram
 • Lemak: 0.1 gram
 • Karbohidrat: 15.14 gram
 • Serat: 1.1 gram
 • Kalsium: 1 miligram (mg)
 • Zat besi: 0.13 mg
 • Magnesium: 10 mg
 • Fosforus: 21 mg
 • Kalium: 266 mg
 • Zink: 0.05 mg
 • Tembaga: 0.169 mg
 • Mangan: 0.052 mg
 • Asid askorbik (Vitamin C): 84 mg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.031 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.14 mg
 • Niacin (Vitamin B3): 0.3 mg

Manfaat kesihatan buah longan

Dari pelbagai nutrien yang terdapat pada buah longan, berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat:

1. Melawan radikal bebas

Longan adalah buah yang kaya dengan asam galat dan asid elagik. Kedua-duanya adalah antioksidan yang berperanan penting dalam memerangi radikal bebas dalam badan. Jumlah radikal bebas yang terlalu banyak boleh mencetuskan kerosakan penyakit dan penyakit.

Mendapatkan pengambilan antioksidan dari buah segar pastinya memberikan faedah yang lebih besar daripada mendapatkannya melalui makanan tambahan. Sebenarnya, kajian pada tahun 2012 membuktikan bahawa ekstrak longan dapat mengurangkan keradangan.

Walau bagaimanapun, pakar perlu membuat kajian lebih lanjut mengenai manusia untuk membuktikan kebenaran faedah buah longan.

2. Menguatkan tulang

Mengonsumsi buah pinkie ternyata memberi manfaat untuk kesihatan tulang. Sebabnya, dalam buah ini terdapat mineral seperti kalsium, fosforus, dan zat besi yang berperanan penting dalam menjaga kekuatan dan kesihatan tulang.

Sebenarnya, kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa fosfor dapat meningkatkan ketumpatan dan kekuatan tulang dengan ketara. Selain itu, kandungan nutrisi buah longan juga dapat membantu meningkatkan kepadatan tulang sambil mencegah masalah kesihatan tulang, seperti osteoporosis.

Oleh itu, para pakar menasihatkan orang dewasa untuk memakan buah longan segar kira-kira 3.5 auns sehari untuk membantu memenuhi keperluan mineral mereka.

3. Meningkatkan kesihatan otak

Manfaat yang anda dapat juga dari memakan buah longan adalah peningkatan kesihatan otak. Ya, buah ini dianggap dapat membantu mencegah penyakit Parkinson kerana dapat melindungi otak dari kerosakan.

Di samping itu, kajian yang dilakukan pada haiwan juga membuktikan bahawa kandungan polisakarida buah ini dapat mengurangkan kerosakan otak pada pesakit strok dan meningkatkan enzim antioksidan di otak.

Namun, untuk memastikan kebenaran manfaat buah longan, para pakar masih perlu melakukan kajian lebih lanjut mengenai manusia.

4. Menurunkan berat badan

Anda juga boleh mendapatkan khasiat untuk membantu menurunkan berat badan daripada memakan buah longan. Sebabnya, buah ini mempunyai kandungan kalori rendah sehingga cukup berkesan untuk membantu menurunkan berat badan.

Di samping itu, kandungan nutrisi buah longan juga mempunyai kelebihan untuk menahan selera makan, jadi anda boleh memakannya dalam jumlah besar tanpa perlu khawatir akan kalori.

Bukan hanya itu, kandungan bakteria probiotik dalam ekstrak buah longan juga memberikan manfaat untuk mengurangkan kenaikan berat badan secara keseluruhan dalam kajian yang dilakukan pada haiwan. Walaupun begitu, pakar masih perlu melakukan penyelidikan lebih lanjut pada manusia untuk membuktikannya.

5. Menjaga kesihatan jantung

Tahukah anda bahawa vitamin C bermanfaat dalam menjaga kesihatan jantung? Tidak hairanlah, buah longan yang kaya dengan vitamin C dapat membantu anda menjaga kesihatan jantung anda.

Vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan dapat membantu mengurangkan kekejangan pada arteri, salah satu penyebab pelbagai penyakit jantung. Walaupun begitu, untuk mendapatkan faedah ini, para pakar menasihati anda untuk mendapatkan pengambilan vitamin C dari buah-buahan seperti longan.

Sebabnya, pengambilan suplemen vitamin C tidak semestinya memberikan faedah yang serupa. Seperti manfaat kesihatan buah longan yang lain, pakar masih perlu melakukan lebih banyak kajian.

6. Mencegah penuaan awal kulit

Pakar mengesyaki kandungan antioksidan dalam buah longan yang dapat meneutralkan radikal bebas dalam tubuh juga dapat membantu mencegah penuaan dini. Buah Longan mempunyai manfaat untuk mengurangi kedutan, bintik-bintik gelap, dan bekas jerawat di wajah.

Malah, para pakar juga mengesyaki bahawa memakan buah longan membantu wajah kelihatan lebih cerah. Kenapa? Sebabnya, buah ini mengandungi vitamin B dan vitamin C serta pelbagai antioksidan yang baik untuk kesihatan kulit.

Ya, kandungan nutrisi buah longan ini dapat memberikan kesan anti-penuaan, mengurangkan kekeringan pada kulit, dan mencegah pengelupasan kulit.

7. Mengatasi insomnia

Buah longan kering adalah salah satu bahan semula jadi untuk merawat insomnia. Ya, para pakar berpendapat buah ini dapat menenangkan fikiran, jadi memakan buah ini membantu anda tidur lebih lena.

Namun, sebuah kajian yang dilakukan pada tikus menunjukkan bahawa mengkonsumsi buah ini tidak langsung mempengaruhi kualiti tidur, tetapi membantu meningkatkan kerja pil tidur dengan meningkatkan aktivitas otak. Tidak diketahui apakah kesan ini juga boleh berlaku pada manusia.

Namun, memandangkan buah ini dapat membantu memberi kesan menenangkan pada saraf dan mencegah keletihan berlebihan, memakan buah ini mungkin dapat membantu anda mengatasi gangguan tidur yang disebabkan oleh tekanan seperti insomnia.

Recent Posts