Kenali Jenis Keperibadian Melankolis, dan Kekuatan dan Kelemahannya

Setiap orang mempunyai jenis keperibadian yang berbeza. Secara umum, terdapat empat jenis keperibadian yang dibezakan oleh perangai atau watak, salah satunya adalah melankolis. Apa yang membezakan jenis ini dengan jenis lain? Lihat penjelasan berikut, ya.

Ketahui jenis keperibadian melankolik

Melankolis adalah salah satu daripada empat jenis keperibadian bersama dengan kolerik, sanguine, dan phlegmatic.

Anda mungkin berfikir bahawa orang yang mempunyai keperibadian melankolis adalah orang yang suka menangis dan mudah tersentuh oleh perasaan mereka. Namun, ternyata penjelasan mengenai jenis keperibadian ini tidak semudah itu.

Orang dengan jenis keperibadian melankolik dikenali sebagai perfeksionis. Bukan hanya itu, keperibadian ini juga dicirikan oleh kepekaan yang tinggi terhadap orang lain. Ini menjadikan orang dengan keperibadian melankolik dianggap sangat sensitif dan mudah berempati dengan orang di sekeliling mereka.

Walaupun koleris cenderung untuk menganalisis dan mencari pelbagai maklumat untuk membentuk pendapat, melankolis melihat segala sesuatu berdasarkan fakta dan tidak suka membuat spekulasi.

Sementara itu, jika dibandingkan dengan orang asli yang cenderung ekstrovert, suka bersosial dan berinteraksi dengan banyak orang, melankolis sebenarnya mempunyai kecenderungan introvert. Sebenarnya, orang dengan jenis keperibadian ini lebih suka berinteraksi dengan beberapa orang, tetapi bercakap mengenai perkara-perkara yang bermakna.

Sebaliknya, walaupun kedua-duanya bersifat phlegmatic dan melankolik mempunyai keprihatinan yang tinggi terhadap orang lain, phlegmatic cenderung santai dan santai dalam menjalani kehidupan. Berbeza dengan melankolis yang sangat memperhatikan butiran kecil yang sering membuatnya tertekan dan cemas dengan banyak perkara.

Apa kelebihan menjadi melankolis?

Sudah tentu, setiap jenis keperibadian mempunyai kelebihan dan kekurangan. Berikut adalah kelebihan yang dimiliki oleh seseorang yang mempunyai keperibadian melankolik:

1. Kreatif

Adakah anda tahu bahawa melankolis sering dikenali sebagai orang kreatif? Oleh itu, tidak sedikit yang kemudian terlibat dalam industri kreatif, seperti artis, pemuzik, hingga penulis.

Bukan hanya itu, melankolis juga diketahui suka melakukan semuanya dengan pemikiran kreatif. Contohnya, orang yang mempunyai jenis keperibadian ini mempunyai cara mereka sendiri untuk menunjukkan betapa mereka peduli terhadap orang lain.

Sebenarnya, tidak sedikit juga yang mempunyai idea kreatif yang tidak difikirkan oleh orang lain, sehingga mereka sering menjadi rujukan untuk menyelesaikan masalah dengan cara yang kreatif dan menarik.

2. Tidak mudah bosan

Walaupun mereka kreatif dan mempunyai banyak idea menarik, melankolis bukanlah orang yang mudah bosan. Ya, orang dengan jenis keperibadian ini tidak merasakan bahawa rutin yang sama dapat membuat mereka merasa bosan.

Sebenarnya, perubahan yang terlalu ketara boleh menyebabkan perasaan tidak selesa untuk melankolis. Oleh itu, walaupun terpaksa melakukan rutin yang sama dalam jangka masa yang lama, orang yang mempunyai keperibadian ini tidak merasa terganggu atau terbatas.

3. Motivasi diri yang tinggi

Memandangkan bahawa melankolis identik dengan sifat perfeksionis, tidak hairanlah bahawa mereka mempunyai motivasi diri yang cukup tinggi. Biasanya, mereka membentuk motivasi mereka sendiri melalui standard tinggi yang mereka tetapkan sendiri.

Bukan itu sahaja, mereka juga tidak malas untuk mencuba pelbagai kaedah dan kaedah untuk menyelesaikan pekerjaan yang sama. Tujuannya adalah untuk terus meningkatkan kemampuan mereka untuk melakukan yang terbaik.

Apa kekurangan melankolis?

Bukan hanya kelebihan, melankolis juga mempunyai kekurangan, seperti yang berikut:

1. Mudah terlalu banyak berfikir

Melankolis sinonim dengan pemikir. Maksudnya, mereka mungkin hilang akal. Sebenarnya, orang dengan jenis keperibadian ini diketahui serius dan tidak suka bergurau.

Oleh itu, tidak sedikit dari mereka yang menjadi terlalu memikirkan, kerana dia sering sibuk dengan fikirannya sendiri. Tidak ketinggalan, sifat yang sukar untuk melepaskan kesalahan orang lain pada masa lalu juga membuat melankolis sering menyimpan dendam terhadap orang lain sehingga mudah untuk berfikir negatif tentang orang yang telah menyakiti mereka.

2. Mudah berubah mood melampau

Menurut artikel yang diterbitkan di BetterHelp, orang dengan jenis keperibadian ini adalah antara orang yang paling beremosi dari semua jenis keperibadian. Oleh itu, walaupun mereka sering menjaga emosi mereka dengan baik, tidak sedikit dari mereka mengalami perubahan mood yang melampau dalam waktu yang singkat.

Contohnya, ketika anda merasa gembira, seseorang yang melankolis tiba-tiba akan merasa sangat sedih sekiranya sesuatu yang buruk berlaku.

3. cenderung menjadi perfeksionis

Sebenarnya, perfeksionisme tidak selalu menjadi perkara buruk. Dalam keadaan tertentu, sifat ini boleh memberi kesan negatif kepada diri sendiri dan orang lain. Sifat perfeksionis ini biasanya dicirikan dengan menetapkan standard yang terlalu tinggi dalam melakukan sesuatu pekerjaan atau pekerjaan.

Namun, ketika target tidak tercapai, orang yang memiliki sifat ini dapat merasa marah, terganggu, terhadap tekanan dan kemurungan. Oleh itu, sifat ini boleh menjadi salah satu kekurangan orang yang mempunyai jenis keperibadian melankolik.

Recent Posts