Bolehkah Seks Setelah Hamil? •

Semasa anda baru berkahwin, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda atau pasangan anda boleh hamil hanya dengan satu hubungan seks. Begitu juga, bagi anda yang tidak mempunyai rancangan untuk mempunyai anak dalam masa terdekat, adalah wajar untuk bimbang hamil selepas melakukan hubungan seks malam tadi. Namun, adakah benar anda boleh hamil walaupun hanya sekali melakukan hubungan seks dengan pasangan anda? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Bolehkah anda hamil hanya dengan melakukan hubungan seks sekali?

Anda pasti tahu bahawa ada aktiviti seksual yang boleh membuat anda hamil, tetapi ada juga yang tidak. Berikut adalah beberapa aktiviti seksual yang tidak dapat membuat anda hamil sekiranya anda melakukannya:

 • Mencium
 • Melancap
 • Seks oral
 • seks dubur
 • Ejakulasi di kolam

Sementara itu, perkara apa yang boleh menyebabkan wanita hamil?

 • Penembusan, iaitu ketika seorang lelaki memasukkan zakarnya ke dalam vagina wanita.
 • Pelbagai aktiviti di mana air mani dikeluarkan di sekitar faraj.

Menurut artikel yang diterbitkan di laman web Jabatan Kesihatan Utah, seorang wanita yang melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi, walaupun sekali, lebih cenderung hamil.

Oleh itu, jika anda melakukan salah satu daripada dua aktiviti seksual yang berpotensi untuk hamil, walaupun anda hanya melakukannya sekali, itu tidak akan menolak kehamilan.

Sebab wanita hamil setelah melakukan hubungan seks sekali

Tahukah anda bahawa cuba hamil tidak perlu berulang? Maksudnya, walaupun melakukan hubungan seks sekali pun memberi anda peluang untuk hamil.

Selagi ia dilakukan pada waktu yang tepat, seorang wanita boleh hamil pada kali pertama dia melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Maksudnya, jika wanita dan lelaki dalam masa subur mereka, proses persenyawaan antara sel sperma dan sel telur dapat terjadi.

Kehamilan berlaku apabila sperma lelaki bertemu dan menyuburkan telur. Sperma boleh bertahan di tiub fallopian sehingga tujuh hari selepas melakukan aktiviti seksual. Sekiranya proses persenyawaan berjaya walaupun anda hanya melakukan hubungan seks sekali sahaja, anda boleh hamil. Seorang wanita tidak boleh hamil sekiranya persenyawaan tidak berjaya.

Apabila melakukan hubungan seks dilakukan sekali ketika seorang wanita dalam masa suburnya, maka kemungkinan untuk hamil juga ada.

Tetapi ini juga bergantung pada keadaan sperma, kerana untuk mencapai telur, sperma harus melewati saluran tuba, di mana tidak semua sperma yang masuk dapat bertahan. Sekiranya kualiti sperma yang dihasilkan baik, kemungkinan kehamilan adalah tinggi.

Bagaimana anda tahu bahawa anda hamil setelah melakukan hubungan seks sekali?

Setelah melakukan hubungan seks sekali, anda boleh melakukan ujian untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak. Anda boleh membeli paket ujian di farmasi, kemudian membaca arahannya, dan melakukan ujian sendiri di rumah.

Untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak setelah melakukan hubungan seks sekali, anda perlu membuang air kecil, kemudian tunggu sebentar sehingga peranti memberitahu anda jawapannya. Anda juga boleh berjumpa doktor, sekiranya anda tidak pasti menggunakannya pek ujian. Jadi, apakah tanda-tanda kehamilan?

 • Rasa pening.
 • Payudara membengkak dan sakit.
 • Mual.
 • Kerap membuang air kecil.
 • Kekejangan di bahagian bawah perut.
 • Akhir bulan akan datang.

Mitos seks yang boleh menyebabkan atau mencegah kehamilan

Selain kemungkinan anda boleh hamil setelah melakukan hubungan seks sekali, terdapat beberapa mitos yang tersebar di masyarakat mengenai kemungkinan kehamilan atau tidak, berikut adalah penjelasannya:

1. Tidak boleh hamil semasa menggunakan alat perancang

Sekiranya anda ingin melambatkan atau mencegah kehamilan menggunakan alat kawalan kelahiran, anda perlu mengetahui bahawa tidak ada alat yang berkesan sehingga 100 peratus. Ini bermaksud bahawa walaupun ada kemungkinan kecil anda akan hamil semasa menggunakan alat kontraseptif, kemungkinannya ada. Contohnya, anda masih boleh hamil walaupun menggunakan kondom.

Sama seperti melakukan hubungan seks sebaik sahaja anda hamil, menggunakan kondom atau pil kawalan kelahiran juga berpotensi untuk anda hamil. Sebabnya, anda boleh menggunakan kondom yang rosak atau lupa mengambil pil kawalan kelahiran seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

2. Tidak boleh hamil semasa haid

Percaya atau tidak, kehamilan juga boleh berlaku semasa anda sedang haid. Apabila anda melakukan hubungan seks semasa kitaran haid anda, sperma mungkin membuak, kerana sperma dapat bertahan lebih dari 5 hari.

3. Berhubungan seks dengan gaya tertentu boleh melambatkan kehamilan

Ramai yang mendakwa bahawa melakukan hubungan seks dengan gaya tertentu boleh melambatkan kehamilan. Sebenarnya, sebenarnya, melakukan hubungan seks dengan gaya apa pun masih berpotensi membuat anda hamil.

Sama seperti ada kemungkinan untuk hamil walaupun hanya melakukan hubungan seks sekali, wanita boleh hamil dengan pelbagai posisi seks yang mereka lakukan. Sama ada kedudukan seks berbaring atau duduk, tidak ada yang selamat dari kedudukan.

Begitu juga dengan tempat anda melakukan hubungan seks, ketika anda melakukannya semasa mandi atau mandi dengan mandi, kehamilan masih boleh berlaku. Sperma masih boleh melalui tiub fallopio dan menyuburkan telur.

4. Ejakulasi di luar faraj dapat melambatkan kehamilan secara semula jadi

Walaupun tidak menggunakan alat kontrasepsi, banyak orang yang melambatkan kehamilan dengan cara semula jadi. Salah satunya ialah ejakulasi di luar faraj. Ini diharapkan dapat mencegah sperma memasuki vagina dan menyuburkan telur. Sebenarnya, walaupun ejakulasi tidak dilakukan di dalam vagina, kemungkinan untuk hamil masih ada.

Sebabnya, ada cairan yang keluar sebelum ejakulasi, dan cairan itu mengandung sperma walaupun cairan ini bukan ejakulasi atau mengeluarkan cairan. Sementara itu, hanya memerlukan satu sperma untuk menembus dan menyuburkan telur, dan kita tidak tahu mana yang berjaya.

Oleh itu, jika ejakulasi di luar faraj sahaja boleh menyebabkan kehamilan, melakukan hubungan seks juga berpotensi membuat anda hamil. Ia juga tidak dapat mencegah anda dari penyakit kelamin.

5. Wanita yang membuang air kecil selepas seks boleh melambatkan kehamilan

Wanita sering dilarang membuang air kecil sebaik sahaja melakukan hubungan seks. Sebabnya, dikhuatiri sperma yang memasuki faraj akan keluar lagi ketika seorang wanita membuang air kecil.

Sebenarnya, kaedah ini masih tidak dapat mengurangkan risiko kehamilan. Sperma yang memasuki rahim akan terus berjalan untuk mencapai telur, yang boleh menyebabkan kehamilan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found