Menyebabkan Bersin Kerap, Walaupun Anda Tidak Selesema |

Gatal, hidung berair dan bersin yang berterusan biasanya merupakan tanda anda menghidap selesema. Namun, mengapa anda masih sering bersin walaupun badan anda cergas? Ternyata, terdapat pelbagai keadaan kesihatan selain selesema yang dicirikan oleh kebersihan berterusan. Apakah penyebab bersin berterusan, walaupun badan anda terasa baik? Ikuti penjelasan lengkap dalam artikel ini.

Apa yang menyebabkan bersin?

Bersin adalah bentuk pertahanan badan terhadap benda asing yang memasuki hidung dan sistem pernafasan.

Selain oksigen, udara di sekitarnya juga mengandung zarah asing, seperti debu, pencemaran, alergen, hingga bakteria dan virus.

Hidung berfungsi sebagai pengawal lalu lintas, di mana rambut kecil di dalamnya akan menyaring semua jenis benda asing dan menjebaknya dengan lendir.

Selepas itu, rambut halus ini akan menghantar isyarat ke otak untuk mencetuskan sensasi gatal. Seterusnya, terdapat reaksi bersin untuk mengeluarkan objek asing dan membersihkannya sendiri.

Bersin juga boleh terjadi akibat sistem imun bertindak balas terhadap bahan lain yang tertelan melalui mulut.

Punca kerap bersin, walaupun bukan selesema

Dari penjelasan di atas, dapat dilihat bahawa sebenarnya penyebab bersin tidak selalu berkaitan dengan selesema.

Mungkin ada keadaan kesihatan lain yang mendasari munculnya bersin, mulai dari alergi hingga terkena bahan tertentu, seperti makanan.

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai penyebab kerap bersin, selain selesema:

1. Tindak balas alahan

Sekiranya anda tidak mempunyai selesema tetapi sering bersin akhir-akhir ini, ini mungkin disebabkan oleh reaksi alergi.

Pencetus alergi yang paling biasa yang menyebabkan bersin adalah penyakit haiwan, alergi makanan (kacang, kerang, ikan, telur, susu), terhadap alergi debu dan tungau.

Bersin yang disebabkan oleh alahan disebut rhinitis alergi.

Keadaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap pendedahan kepada bahan-bahan tertentu, yang sebenarnya tidak berbahaya, tetapi tubuh menganggapnya sebagai ancaman.

Akibatnya, hidung akan membengkak dan menghasilkan lendir atau lendir berlebihan sebagai tindak balas.

Tidak hanya bersin yang kerap, reaksi alergi juga biasanya diikuti oleh gejala lain seperti hidung berair, kesesakan hidung, dan hidung gatal.

2. Perubahan suhu yang drastik

Perubahan suhu yang drastik juga boleh menjadi penyebab berterusan bersin anda.

Ketika anda keluar dari kawasan berhawa dingin ke bilik yang lebih hangat, anda mungkin bersin beberapa kaki jauhnya.

Ini berlaku kerana hidung masih menyesuaikan diri dengan udara di persekitaran baru.

Hidung pada dasarnya berfungsi untuk melembapkan udara kering yang kita hirup sepanjang hari di bilik berhawa dingin demi paru-paru dan tekak.

Kedua-dua organ ini tidak dapat menerima udara kering dengan betul.

Setelah dipindahkan ke tempat yang lebih lembap, seperti di luar rumah, bersin akan muncul sebagai usaha hidung untuk menyesuaikan diri dengan suhu baru, sehingga tekak dan paru-paru tetap lembap.

Biasanya, bersin akan hilang selepas satu atau dua minit.

3. Menghirup asap rokok

Rokok tidak hanya buruk untuk paru-paru, tetapi juga organ tubuh yang lain, seperti hidung. Berada di sekitar asap rokok juga boleh membuat anda banyak bersin.

Asap rokok mengandungi ribuan bahan kimia yang boleh merengsakan hidung, mata, dan juga paru-paru. Tidak hanya bersin, sesetengah orang yang sensitif terhadap asap rokok juga boleh mula batuk.

Menurut laman web Massachusetts Eye and Ear, bahan kimia yang terdapat dalam rokok, seperti hidrogen sianida dan amonia, berisiko merosakkan rambut halus di hidung.

Sekiranya rambut halus ini tidak dapat berfungsi dengan baik, akan terjadi penumpukan lendir di saluran hidung. Kesannya, anda boleh bersin secara berterusan.

4. Bau rempah atau makanan

Bersin sering berlaku ketika anda mencium bau rempah atau ketika anda membuka bungkusan rempah, terutama lada. Lada boleh menjadi penyebab berterusan bersin anda jika serbuk disedut oleh hidung.

Ini kerana lada mengandungi zat yang disebut piperine. Piperine adalah potensi merengsa ketika memasuki hidung.

Sifatnya yang menjengkelkan menjadikan saraf pada selaput lendir hidung bertindak balas terhadap piperine.

Nah, satu reaksi yang akan berlaku dalam bentuk bersin. Reaksi ini mirip dengan reaksi alergi, di mana hidung cuba "menghalau" perengsa yang memasukinya dengan bersin.

Petua untuk mengelakkan kerap bersin

Selain menjaga kesihatan tubuh agar tidak demam, petua berikut juga dapat membantu anda mencegah bersin ketika anda tidak menghidap selesema.

  • Jaga kebersihan rumah dari habuk dan tungau. Bersihkan rumah dengan tekun, baik dengan pembersih vakum atau menggunakan kain lembap. Jangan lupa memakai topeng semasa membersihkan rumah. Mengurangkan penggunaan permaidani juga dapat mengurangkan pembiakan tungau di rumah anda.
  • Sekiranya anda alah pada rambut haiwan, anda harus mengelakkan memelihara haiwan yang mempunyai bulu. Anda boleh beralih ke membesarkan haiwan akuatik, seperti ikan atau kura-kura.
  • Gunakan topeng semasa melakukan perjalanan di luar. Topeng akan melindungi anda dari asap kenderaan dan asap rokok. Sekiranya anda berada di sekitar perokok, yang terbaik adalah menjauhkan diri dari persekitaran tersebut.
  • Sekiranya anda bersin dari rempah, pastikan untuk membuka bungkusan makanan atau bumbu dengan gunting dan menjauhkan wajah anda semasa membukanya. Untuk alahan makanan, anda akan mengetahui makanan apa yang anda alah setelah diperiksa dengan doktor anda. Doktor anda akan memberi nasihat mengenai cara merawat alahan dan bersin.

Recent Posts