Listerine: Fungsi, Cara Penggunaan, Kesan Sampingan, dll. •

Dadah Apa itu Listerine?

Untuk apa Listerine terpakai?

Listerine adalah ubat kumur antiseptik yang digunakan untuk merawat bau mulut yang disebabkan oleh mikroorganisma seperti bakteria dan kulat.

Pencuci mulut Listerine mengandungi pelbagai bahan aktif seperti eucalyptol, menthol, metil salisilat dan timol sehingga dapat membantu mencegah dan mengurangkan plak dan radang gusi.

  • Eucalyptol 0.92mg dalam 1mL berfungsi sebagai anti-radang yang dapat mengurangkan rasa sakit pada gusi.
  • Menthol 0.42mg dalam 1mL bertindak sebagai ubat bius dan merawat kerengsaan kecil di mulut
  • Metil salisilat 0.6mg dalam 1 mL berfungsi sebagai analgesik dan antiseptik
  • Thymol 0.64mg dalam 1mL berfungsi sebagai antiseptik, antibakteria dan antijamur

Keempat bahan di atas berfungsi secara sinergi untuk mencegah dan mengurangkan pertumbuhan plak dan gingivitis untuk mencegah bau mulut yang disebabkan oleh mikroorganisma.

Sebagai tambahan kepada empat bahan aktif, ubat kumur Listerine juga mengandungi alkohol (26.9%), asid benzoat, poloxamer 407, dan sodium benzoat.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Bagaimana nak guna Listerine?

Sebelum menggunakan Listerine, gosok gigi terlebih dahulu. Sekiranya ubat gigi yang anda gunakan mengandungi fluorida, tunggu sebentar sebelum menggunakan Listerine. Ini kerana ubat kumur dapat menyingkirkan sisa fluorida di mulut anda.

Kemudian, tuangkan Listerine ke dalam cawan pengukur secukupnya. Biasanya, anda hanya menggunakan produk ubat kumur sebanyak 20 ml atau 3-5 sudu teh.

Masukkan keseluruhan ubat kumur ke dalam mulut anda, kemudian bilas dengan kuat selama 30 saat. Pastikan ubat kumur ini tidak ditelan atau ditelan.

Setelah selesai berkumur, buang Listerine ke singki.

Sebilangan orang menggunakan ubat kumur sebagai sebahagian daripada rutin memberus harian mereka. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan Listerine dari semasa ke semasa untuk menghilangkan bau mulut.

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa Listerine bukan pengganti berus gigi dan flossing. Oleh itu, pastikan anda selalu menggosok dan membersihkan gigi terlebih dahulu sebelum menggunakan Listerine.

Cuci mulut ini harus digunakan 2 kali sehari, bergantung pada keperluan anda.

Cara berjimat Listerine?

Pencuci mulut Listerine paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya dan kelembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza.

Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found