10 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Gegaran Tangan (Gegaran) •

Adakah anda pernah menghadapi masalah mengambil gambar diri kerana tangan anda menggoyangkan foto yang anda ambil tidak fokus? Atau, adakah anda pernah sukar menulis kerana tangan anda gemetar? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami gegaran. Gegaran tangan tidak mengancam nyawa, namun berjabat tangan tentu boleh mengganggu aktiviti harian. Tetapi, apa yang menyebabkan tangan berjabat dengan tidak terkawal?

Punca gegaran tangan

Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab berjabat tangan anda:

1. Keresahan

Emosi yang kuat seperti ketakutan, kemarahan, kegelisahan, atau panik boleh menyebabkan tangan anda gemetar. Oleh itu, untuk mengurangkan berjabat tangan, anda perlu mencuba teh herba yang dapat mengurangkan tekanan dan memberi kesan menenangkan pada badan. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan aromaterapi, atau melakukan yoga dan bernafas dalam untuk mengurangkan tahap kegelisahan dan mencegah berjabat tangan.

2. Pengambilan kafein terlalu banyak

Kafein dalam kopi, teh dan minuman ringan dapat merangsang otak untuk menghasilkan hormon adrenalin. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak orang yang mengambil minuman berkafein dapat bangun pada waktu malam. Malangnya, pengambilan kafein yang berlebihan boleh mengganggu sistem koordinasi badan anda dan menyebabkan tangan anda bergetar.

3. Pengambilan alkohol

Meminum alkohol terlalu banyak boleh memberi kesan negatif pada sistem saraf pusat, menyebabkan berjabat tangan. Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Neurologi Neurosurgeri dan Psikiatri mendapati bahawa minum tiga unit alkohol sehari menggandakan risiko gegaran penting.

4. Hipoglikemia

Gula darah rendah (hipoglikemia) boleh membuatkan tangan anda gemetar kerana saraf dan otot kehabisan bahan bakar. Salah satu penyebab hipoglikemia adalah gula rendah dalam darah anda. Untuk menaikkan gula darah dan berhenti berjabat tangan, anda memerlukan sekitar 15 hingga 20g gula, seperti yang terkandung dalam setengah cawan soda, dua sudu kismis atau empat sendok teh madu.

5. Kekurangan vitamin B1 dan magnesium

Vitamin B1, juga dikenal sebagai tiamin, penting untuk rangsangan saraf dan juga metabolisme karbohidrat yang memberi tenaga kepada otak. Pengambilan vitamin B1 yang mencukupi dapat mengurangkan berlakunya gegaran tangan dan menenangkan sistem saraf, kerana sel saraf memerlukan vitamin B1 untuk berfungsi dengan normal. Kekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan gegaran tangan anda.

Untuk meningkatkan pengambilan vitamin B1, anda boleh mengambil ikan, ayam, telur, dan susu. Dan untuk pengambilan magnesium, anda boleh mengambil sayur-sayuran hijau gelap seperti bayam, biji labu, atau kacang.

6. Gangguan kelenjar tiroid

Hipertiroidisme, atau 'tiroid yang terlalu aktif', adalah keadaan di mana kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid. Kelenjar ini berada di leher anda, tepat di atas tulang selangka anda. Apabila kelenjar tiroid terlalu aktif, seluruh badan anda terlalu banyak bekerja yang boleh menyebabkan anda mengalami masalah tidur, jantung anda boleh berdegup lebih cepat, dan tangan anda mungkin gemetar.

7. Gegaran penting

Salah satu penyebab gegaran tangan yang paling biasa adalah gegaran. Gegaran adalah pergerakan yang tidak terkawal, tidak terkawal dari satu atau lebih bahagian badan anda. Gegaran biasanya berlaku kerana bahagian otak yang mengawal otot mempunyai masalah yang menyebabkan gegaran di dalam badan. Bahagian badan yang paling kerap terkena adalah tangan. Punca gegaran boleh disebabkan oleh faktor genetik, persekitaran, atau usia.

Walaupun gegaran tidak menyebabkan komplikasi yang lebih serius dan tidak mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, gegaran boleh bertambah buruk dari masa ke masa kerana tekanan, keletihan, atau pengambilan kafein yang berlebihan. Sebenarnya, kajian mendapati gegaran dapat meningkatkan risiko terkena demensia.

8. Penyakit Parkinson

Gegaran adalah tanda awal penyakit Parkinson. Biasanya, Parkinson berlaku pada orang yang berumur 65 tahun ke atas. Walaupun ciri khas penyakit Parkinson dan gegaran penting adalah berjabat tangan, ada perbezaan antara keduanya. Orang dengan gegaran penting akan gemetar jika berjabat tangan, sementara tangan orang yang menghidap Parkinson akan selalu gemetar walaupun tangan mereka masih pegun.

Penyakit Parkinson adalah gangguan sistem saraf yang dicirikan oleh gegaran dan gegaran, kelemahan dan kelumpuhan wajah. Ini berlaku apabila sel-sel saraf di otak yang membuat dopamin musnah. Tanpa dopamin, sel saraf tidak dapat menghantar mesej yang menyebabkan kehilangan fungsi otot.

9. Sklerosis Berbilang (MS)

Multiple sclerosis (MS) atau juga dikenali sebagai multiple sclerosis (multiple sclerosis) adalah penyakit progresif yang timbul apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang membran pelindung atau myelin di otak dan saraf tunjang. Penyakit ini, yang mensasarkan sistem imun, otak, saraf, dan saraf tunjang anda, boleh membuat tangan anda gemetar atau gegaran yang penting.

10. Faktor genetik

Satu kajian mendapati bahawa orang yang mempunyai sejarah gegaran keluarga atau Parkinson mempunyai risiko 5% lebih tinggi terkena gegaran atau Parkinson.

Recent Posts