Nasi Coklat Jauh Lebih Sihat Daripada Nasi Putih, Inilah Sebabnya

Apabila orang makan beras perang, pasti anda akan meneka jika mereka sedang berdiet. Beras perang sering diklaim dapat membantu menurunkan berat badan. Apa yang menjadikan beras perang selalu dipercayai lebih baik daripada beras putih?

Adakah benar kandungan nutrien beras perang lebih baik?

Beras perang sering digunakan sebagai alternatif makanan ruji selain daripada nasi putih. Malah beras perang dijadikan makanan utama bagi mereka yang berdiet atau menjalani gaya hidup sihat.

Adakah anda tahu apakah perbezaan antara beras perang dan beras putih dari segi kandungan nutrien? Inilah jawapannya.

1. Seratnya lebih tinggi

Beras perang dianggap salah satu jenis beras yang paling berkhasiat, kerana dihasilkan tanpa mengeluarkan kulit. Satu cawan beras perang mengandungi 218 kalori, 4,5 gram protein, 1,8 gram lemak, 3,5 gram serat, dan 45,8 gram karbohidrat.

Sementara itu, dengan bahagian yang sama, beras putih mengandungi 242 kalori, 4,4 gram protein, 0,4 gram lemak, 53,2 gram karbohidrat, dan 0,6 gram serat. Beras perang mempunyai kandungan serat yang lebih tinggi dengan kalori yang lebih rendah jika dibandingkan dengan beras putih.

2. Lebih banyak vitamin

Beras perang adalah sumber tiamin, niasin dan vitamin B6 yang baik. Satu hidangan beras perang mengandungi 0.2 mg tiamin, 2.6 mg niasin, dan 0.3 mg vitamin B6.

Sebilangan beras putih yang dijual di pasaran kini menambah vitamin B yang biasanya hilang semasa diproses. Vitamin B ini penting untuk mengekalkan kulit dan rambut yang sihat.

3. Mineralnya lebih kaya

Setiap hidangan beras perang boleh menyediakan 86 mg magnesium (22% daripada pengambilan harian yang disyorkan) dan 150 mg fosfor (15% daripada pengambilan harian yang disyorkan).

Sementara beras putih 'hanya' menyumbang 24 mg magnesium dan 69 mg fosforus. Magnesium penting untuk mengekalkan fungsi imun, jantung, dan saraf.

Sementara fosfor diperlukan untuk mengekalkan fungsi ginjal, tulang, dan gigi yang sihat.

4. Indeks glisemik lebih rendah, bagus untuk mengawal gula darah

Berdasarkan jurnal yang diterbitkan dalam International Journal of Food Science and Nutrition pada tahun 2006, mereka yang makan beras perang mempunyai kadar gula darah yang lebih rendah setelah makan jika dibandingkan dengan nasi putih.

Kenapa? Ini kerana indeks glisemik beras perang lebih rendah (55) jika dibandingkan dengan beras putih (86). Ini disebabkan kandungan serat, polifenol dan asid fitik yang lebih tinggi dalam beras perang.

Indeks glisemik adalah kemampuan makanan untuk meningkatkan kadar gula dalam darah. Indeks glisemik rendah menunjukkan makanan ini lebih sihat dan selamat untuk pesakit diabetes makan.

Dengan menggantikan pengambilan beras putih anda dengan beras perang, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Archives of Internal Medicine pada tahun 2011, risiko diabetes anda dapat dikurangkan.

5. Lebih sedikit kalori, penurunan berat badan yang berkesan

Menggantikan nasi putih yang biasanya anda makan dengan beras perang dapat membantu menurunkan berat badan, kerana menyumbang lebih sedikit kalori.

Selain itu, beras perang mempunyai kandungan serat yang lebih tinggi sehingga dapat membuat anda kenyang lebih cepat dan tidak makan berlebihan.

Walau bagaimanapun, makan nasi perang yang dimasak dari nasi ini setiap hari tidak akan membuat anda langsing secara automatik. Kerana dalam menurunkan berat badan, anda perlu mengambil lebih sedikit kalori dan membakar lebih banyak kalori melalui senaman.

Recent Posts