8 Minuman Melancarkan Susu Ibu untuk Ibu Menyusu -

Semua ibu pasti berharap pengeluaran susu ibu tetap lancar dan mencukupi untuk pengambilan si kecil. Tetapi kadang-kadang, terdapat pelbagai keadaan yang kadang-kadang menjadikan pengeluaran susu menjadi seret. Untuk menghasilkan lebih banyak susu ibu, mari cuba susu pelicin atau minuman tambahan berikut, Ibu!

Pelbagai minuman penghalus susu

Memetik dari Kehamilan Kelahiran & Bayi, sedikit pengeluaran susu dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Tetapi tenang, keadaan ini biasanya hanya sementara kerana pelbagai faktor. Mungkin hari ini susu anda tidak keluar, tetapi jika anda terus dirangsang untuk jangka masa panjang, ia boleh menjadi banyak.

Untuk meningkatkan pengeluaran susu, anda boleh mencuba minuman pelicin atau penambah susu berikut.

1. Air mineral

Bukan hanya memenuhi keperluan cecair badan, air mineral juga merupakan minuman atau penambah susu ibu yang paling mudah dicari oleh ibu.

Lebih-lebih lagi, ibu juga perlu mengekalkan pengambilan cecair kerana setelah menyusu mereka biasanya akan merasa lebih dahaga.

Oksitosin yang dikeluarkan oleh badan semasa penyusuan memicu rasa dahaga. Oleh itu, cara semula jadi tubuh untuk memastikan pengeluaran susu terjaga adalah melalui air mineral.

Ibu yang menyusu memerlukan lebih banyak cecair berbanding wanita yang tidak menyusu. Dalam sehari, keperluan cecair ibu dapat mencapai 3-3.5 liter. Sekiranya terdapat kekurangan cairan, pengeluaran susu juga dapat berkurang.

2. Smoothie hijau

Sumber: Theveglife.com

Bagi anda peminat jus hijau, ada berita baik, anda tahu. Kerana, smoothie Hijau ternyata menjadi salah satu minuman perangsang susu.

Biasanya, smoothie hijau adalah minuman yang berasal dari campuran sayur-sayuran dan buah-buahan hijau seperti bayam, kangkung, sawi, dan lain-lain.

Sayuran hijau ini mengandungi mineral, serat, antioksidan, vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K.

Kandungan vitamin A dan fitoestrogen dalam sayur-sayuran hijau berguna untuk membantu tubuh menghasilkan lebih banyak susu ibu.

3. Air kuah

Ketika sakit, sup boleh menjadi salah satu pilihan makanan untuk anda makan kerana ia memanaskan dan menyegarkan badan.

Ibu juga boleh menggunakan sup yang berasal dari kaldu sebagai salah satu minuman untuk merangsang susu ibu.

Air kaldu mengandungi kolagen, protein, vitamin, dan mineral yang dapat mengatasi keletihan, sakit sendi, dan menyeimbangkan tahap hormon setelah melahirkan.

Kemudian, kaldu juga mempunyai khasiat yang baik untuk tisu kelenjar payudara sehingga membantu melancarkan pengeluaran susu.

4. Jus alpukat

Alpukat mengandungi nutrien dalam bentuk folat, kalium, serat, lemak baik, dan antioksidan yang bermanfaat untuk tubuh, termasuk ibu menyusu.

Anda boleh membuat jus alpukat dengan penambahan susu coklat agar minuman penggalak susu ini lebih enak dinikmati.

Alpukat mengandungi asid lemak omega-3, omega-6, dan omega-9. Selain itu, terdapat juga bahan lain dalam bentuk asam folat, vitamin C, vitamin E, dan kalium yang berguna untuk membantu perkembangan bayi.

5. Teh barli

Sumber: Resipi Chef

Barli atau barli adalah salah satu jenis gandum yang ternyata bermanfaat untuk ibu menyusu. Ini kerana mengandungi galactogog, molekul sintetik yang berfungsi meningkatkan pengeluaran susu.

Barli juga merupakan sumber polisakarida, yang membantu meningkatkan tahap prolaktin atau hormon penyusuan.

Ibu boleh menjadikannya sebagai minuman penghalus susu dengan merendamnya di dalam air atau menggunakan teh barli.

Tetapi, jika ibu yang menyusui mempunyai penyakit seliak, dia tidak boleh makan barli.

6. Teh herba

Tahukah anda bahawa terdapat teh laktasi dalam bentuk campuran ramuan herba yang boleh digunakan ibu sebagai minuman untuk memudahkan atau meningkatkan susu ibu?

Sekiranya campuran herba di dalamnya tidak begitu berkesan untuk meningkatkan susu ibu, sekurang-kurangnya teh dapat meningkatkan pengambilan cairan tubuh ibu.

Badan yang terhidrasi dengan baik juga merupakan kunci pengeluaran susu yang seimbang.

Herba yang digunakan sebagai teh penyusuan adalah adas, fenugreek, jelatang, dan daun kelor. Ibu boleh berunding terlebih dahulu dengan doktor sebelum minum teh herba.

7. Halia halia

Sebilangan besar orang menggunakan air halia untuk membantu menghilangkan rasa tidak selesa dan menghangatkan badan.

Anda juga boleh menggunakan air jahe suam sebagai minuman penghalus atau penambah susu ibu. Halia mempunyai sebatian galactogogenic untuk membantu merangsang pengeluaran susu.

8. Susu kacang

Di halaman Kesihatan Sanford tertulis bahawa kacang mengandungi protein, serat, vitamin, mineral, antioksidan, dan lemak baik.

Salah satunya ialah badam yang mengandungi asid lemak omega-3 yang cukup tinggi sehingga dapat merangsang hormon sambil meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Sekiranya ibu alergi terhadap susu lembu, susu kacang almond atau soya juga boleh menjadi alternatif untuk melancarkan susu ibu sambil meningkatkan pengambilan kalsium.

Terdapat pelbagai sebab mengapa pengeluaran susu ibu kadang kala stabil, meningkat, atau menurun.

Ketika mengalami masalah penyusuan, tidak ada salahnya berjumpa doktor atau perunding penyusuan untuk melancarkan semula pengeluaran susu.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found