Rokok Herba untuk Berhenti Merokok: Adakah Lebih Selamat Daripada Rokok Tembakau? |

Rokok herba adalah salah satu produk yang sering dianggap lebih sihat dan menjadi pilihan ketika anda ingin berhenti merokok. Ya, banyak orang mencari cara untuk berhenti merokok dengan rokok ini. Sebenarnya, menjadikan rokok herba sebagai kaedah alternatif untuk menghentikan merokok tembakau adalah keputusan yang salah. Kenapa begitu?

Apa itu rokok herba?

Dilaporkan dari National Cancer Institute, rokok herba adalah jenis rokok yang mengandungi campuran bunga, tumbuhan, dan bahan semula jadi yang lain.

Pada pandangan pertama, rokok ini kelihatan seperti rokok biasa. Perbezaannya adalah, rokok ini tidak mengandungi tembakau atau nikotin seperti rokok pada umumnya.

Oleh itu, rokok ini biasanya tidak menyebabkan ketagihan nikotin, seperti rokok tembakau atau vaping.

Tidak ada peraturan rasmi mengenai rokok yang dibuat dari bahan semula jadi ini. Namun, ingat bahawa penambahan herba atau semula jadi tidak bermaksud rokok ini selamat untuk tubuh.

Jenis herba yang biasa digunakan sebagai rokok

Terdapat banyak tumbuh-tumbuhan yang sering digunakan sebagai pemadat rokok, termasuk yang berikut:

  • daun teratai,
  • akar licorice,
  • Melati,
  • kelopak-kelopak bunga ros,
  • bunga semanggi merah, dan
  • ginseng.

Sebagai tambahan kepada pelbagai ramuan yang telah disebutkan, damiana juga termasuk dalam senarai tanaman yang sering digunakan sebagai pemadat rokok.

Damiana adalah sejenis tumbuhan herba yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh, dari merawat sakit kepala, mengantuk, kemurungan, hingga sembelit.

Tumbuhan dengan nama Latin Turnera meresap ia biasa dijumpai di negeri-negeri Amerika Selatan.

Daun dan batang sering digunakan untuk membuat ubat untuk menyembuhkan sejumlah penyakit.

Pada dasarnya, penggunaan daun damiana tidak mendatangkan kesan sampingan, asalkan ia digunakan dengan cara yang betul.

Namun, daun damiana boleh menyebabkan masalah kesihatan jika digunakan secara sembarangan, seperti membuat rokok herba.

Daripada mendapat faedah, rokok herba sebenarnya berisiko menyebabkan kesan sampingan berbahaya yang tidak jauh berbeza dengan jenis rokok lain.

Tumbuhan herba tidak selalu selamat untuk dimakan, terutamanya jika anda tidak berjumpa doktor untuk memastikan keselamatannya untuk tubuh anda.

Apakah bahaya rokok herba untuk badan?

Rokok Damiana sebagai salah satu rokok herba dikatakan dapat menimbulkan rasa santai dan euforia ringan bagi penonton.

Sebenarnya, terdapat sedikit bukti saintifik yang menyokong keberkesanan rokok damiana.

Kesan rokok satu ini sebenarnya sama dengan rokok tembakau atau jenis rokok lain secara amnya.

Sebenarnya, kesan sampingan rokok damiana boleh melebihi kesan rokok lain apabila digunakan dalam jangka masa yang lama.

Walaupun anda jarang merokok, misalnya, termasuk perokok sosial, risiko bahaya rokok herba juga mengancam kesihatan anda.

Berikut adalah pelbagai kesan yang timbul dari rokok herba, terutamanya damiana:

1. Beracun

Tumbuhan damiana mengandungi sebilangan sebatian kimia yang disebut glikosida sianogenik. Sebatian kimia ini dapat melepaskan hidrogen sianida, yang merupakan bahan toksik yang boleh merosakkan tubuh.

Sebatian ini juga mempengaruhi prestasi otak dan sistem saraf perokok damiana dalam jangka masa panjang.

Dalam asap rokok, hidrogen sianida boleh menyebabkan pelbagai masalah pada sistem saraf pusat. Masalah yang akan timbul termasuk kelemahan otot, sakit kepala, pening, dan muntah.

Sementara itu, bagi perokok herba berat, pendedahan kepada hidrogen sianida berisiko membuat jantung berdebar-debar, sesak nafas, gegaran, pengsan dan masalah tiroid.

Hidrogen sianida dalam asap rokok tidak akan membuat penghidap mengalami keracunan atau kematian dalam masa yang singkat.

Walau bagaimanapun, toksin yang terkumpul di setiap batang rokok boleh merosakkan badan secara perlahan.

2. Kanser paru-paru dan sejumlah penyakit serius lain

Walaupun daun herba ini tidak mengandungi tembakau atau nikotin seperti jenis rokok lain, rokok herba tetap memberi kesan berbahaya kepada tubuh.

Sama seperti rokok tembakau, rokok semula jadi ini menghasilkan tar, abu, dan karbon monoksida yang jika terus terkumpul boleh menyebabkan barah paru-paru.

4 Masalah Paru-Paru Yang Paling Kerap Terhadap Perokok Aktif

Orang normal tidak digalakkan untuk merokok herba, terutama bagi anda yang mempunyai masalah dengan gula darah dan selalu minum ubat.

Komplikasi penyakit ini juga boleh berlaku sekiranya anda menghidap penyakit Parkinson atau penyakit Alzheimer tetapi memilih untuk menghisap rokok yang satu ini.

3. Alahan

Sebilangan orang mungkin mengalami reaksi alergi yang berlebihan terhadap asap rokok damiana dan tanaman lain.

Tanda-tanda reaksi alergi yang serius termasuk kesukaran bernafas, gatal-gatal, dan pembengkakan muka atau mulut.

Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan kecemasan.

Reaksi alergi terhadap beberapa produk herba boleh menyebabkan kejutan anaphylactic yang mengancam nyawa. Kerana keadaan ini dapat menurunkan tekanan darah dan bernafas secara tiba-tiba.

Adakah rokok herba alternatif baik untuk berhenti merokok?

Rokok herba dikatakan lebih sihat kerana semua ramuan dianggap semula jadi.

Rokok ini dipasarkan kerana tidak mempunyai bahan kimia tambahan atau bahan tambahan dan digulung dengan 100% penapis kapas.

Memang benar, rokok jenis ini tidak mengandungi nikotin dan sebilangan bahan kimia lain. Malangnya, tidak ada bukti bahawa rokok ini lebih sihat atau lebih selamat daripada rokok lain.

School of Public Health di University of Minnesota menyatakan bahawa asap dari semua rokok, sama ada herba, e-rokok atau vape, atau shisha mengandungi banyak bahan kimia penyebab barah.

Asap rokok "semula jadi" tanpa tembakau masih mengeluarkan tar, zarah halus, dan karbon monoksida yang berbahaya bagi kesihatan.

Zarah-zarah halus dari rokok dapat memasuki paru-paru terdalam dan mengganggu saluran pernafasan.

Oleh itu, rokok semula jadi ini tidak boleh dijadikan alternatif bagi anda yang berhenti merokok.

Sebabnya, pengganti rokok tembakau tidak boleh mempunyai risiko yang sama atau lebih buruk daripada rokok.

Daripada memilih dari rokok herba yang tentu saja salah, lebih baik melakukan cara lain yang lebih sihat untuk berhenti merokok.

Anda boleh menggunakan ubat-ubatan di farmasi untuk membantu berhenti merokok, makan makanan untuk berhenti merokok, hingga terapi untuk berhenti merokok seperti terapi penggantian nikotin.

Walau bagaimanapun, anda masih harus berjumpa dengan doktor anda untuk membantu anda mencari cara yang betul untuk berhenti merokok.

Recent Posts