Punca Badan Merasa Sejuk pada Orang Tua, dan Cara Mengatasinya

Adakah anda sedar bahawa ketika anda semakin tua, badan anda juga menjadi lebih mudah menggigil dan terasa sejuk? Sebenarnya, mungkin suhu bilik atau cuaca sebenarnya panas. Nampaknya, badan terasa sejuk pada orang tua ada kaitan dengan kesan penuaan pada badan. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai sebab-sebab badan mudah merasa sejuk dan penyelesaian untuk mengatasinya.

Mengapa orang tua mudah masuk angin?

Orang tua sering mengadu merasa sejuk dengan mudah, terutamanya di kaki dan tangan mereka. Ini berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, salah satunya berkaitan dengan penurunan peredaran darah di dalam badan.

Seiring bertambahnya usia, dinding saluran darah mengendur dan nipis kerana kehilangan keanjalan semula jadi. Aliran darah yang tidak lancar akan menjadikan tubuh orang tua mudah merasa sejuk.

Selain itu, sensasi sejuk semakin terasa ketika memasuki usia tua kerana badan kehilangan banyak simpanan lemak di bawah kulit. Cadangan lemak ini digunakan untuk membantu menjaga kesihatan badan.

Peningkatan usia juga menjadikan tindak balas metabolik terhadap selesema menjadi lebih perlahan. Tubuh anda tidak lagi dapat bertindak balas secepat yang digunakan untuk menyempitkan saluran darah, menjaga suhu inti anda tetap panas.

Pelbagai perubahan yang berlaku dalam tubuh orang tua seiring bertambahnya usia

Menggigil boleh menjadi gejala penyakit dan kesan sampingan dari ubat

Sebagai tambahan kepada kesan penuaan semula jadi, tubuh orang tua yang mudah merasa sejuk juga boleh berlaku kerana gejala penyakit. Terdapat beberapa jenis penyakit yang boleh membuat orang tua lebih mudah demam, seperti:

  • Anemia
  • Diabetes jenis 2
  • Gangguan buah pinggang
  • Penyakit arteri periferal
  • Kolesterol tinggi
  • Penyakit tiroid

Sementara itu, terdapat juga beberapa kaedah rawatan yang berpotensi menyebabkan tubuh warga tua merasa sejuk. Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti penyekat beta dan penyekat saluran kalsium, dapat memberikan kesan sampingan dalam bentuk sensasi sejuk dari badan.

Penyekat beta adalah ubat yang menurunkan kadar denyutan jantung. Tetapi pada masa yang sama, ubat ini juga mengurangkan peredaran darah ke tangan dan kaki. Sementara, penyekat saluran kalsium adalah ubat untuk merawat darah tinggi atau tekanan darah tinggi.

Ubat ini berfungsi dengan melonggarkan saluran darah. Akibatnya, badan kehilangan banyak haba dan menjadikannya lebih mudah untuk merasa sejuk.

Cara mengatasi badan tua yang mudah terasa sejuk

Apabila badan, kaki dan tangan terasa sejuk, segera panaskannya agar orang tua tidak menggigil dan mengalami hipotermia. Berikut adalah cara semula jadi yang dapat membantu menghangatkan badan orang tua:

1. Memakai pakaian yang hangat

Jururawat tua atau tua boleh membantu mendapatkan dan memakai topi, sarung tangan, kaus kaki, dan jaket. Yang paling penting ialah warga tua memakai semua pakaian yang dapat membantu memanaskan badan.

Memakai seluar dalam heattech juga boleh menjadi penyelesaian untuk menolong orang tua menghangatkan badan yang mudah terasa sejuk. Pastikan orang tua tidak memakai pakaian yang ketat kerana ini dapat mengelakkan badan menjadi lebih panas.

Selain itu, warga tua juga boleh memakai selendang atau baju berkolar tinggi (leher penyu). Ini akan memastikan kawasan leher tetap hangat.

2. Menggerakkan badan

Apabila badan mula terasa sejuk, arahkan orang tua untuk terus menggerakkan badan mereka. Menggerakkan badan akan membantu warga tua meningkatkan peredaran badan. Dengan cara itu, suhu meningkat dan warga tua akan merasa lebih panas daripada sebelumnya.

Sementara itu, jika orang tua duduk atau berbaring, ajak mereka bangun dari kerusi dan berjalan kaki sambil menggerakkan tangan mereka ke belakang dan ke belakang. Walaupun sederhana, ini juga membantu membuat badan tua berasa lebih panas.

3. Memegang sesuatu yang hangat

Sekiranya badan tua mula merasa sejuk, penyelesaian yang mudah dan cepat untuk mengatasinya adalah dengan membantunya memegang sesuatu yang hangat. Contohnya, arahkan tangan orang tua untuk menyentuh permukaan botol atau cawan kaca yang diisi dengan air suam.

Ini dapat membantu memindahkan haba ke tangan orang tua. Sekiranya betul, panas dapat membantu menghangatkan badan orang tua.

4. Mengonsumsi makanan dengan kerap

Tahukah anda bahawa makan makanan boleh membantu anda berasa lebih panas? Oleh itu, jika badan tua merasa sejuk, bantu dan pastikan orang tua selalu makan. Makan sejumlah besar makanan boleh mencetuskan panas badan dengan meningkatkan proses pencernaan.

Namun, anda tidak perlu mendorong orang tua untuk makan dalam jumlah banyak, tetapi hanya mengikut keperluan mereka. Selain itu, tawarkan minuman suam kepada orang tua, seperti teh atau kopi. Elakkan minum alkohol kerana boleh mencetuskan kehilangan panas badan.

Adakah terdapat cara untuk mengelakkan orang tua mudah masuk angin?

Pencegahan badan tua yang mudah merasa sejuk bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya keadaan ini timbul akibat penggunaan dadah atau penyakit, akan sukar untuk mencegah perkara ini berlaku. Umumnya, kesan sampingan ini akan hilang setelah dos selesai, tetapi jangan berhenti mengambil ubat tanpa kebenaran doktor.

Kementerian Kesihatan Israel menasihatkan perkara berikut untuk mengelakkan badan daripada merasa sejuk:

  • Minum air setiap hari, sekurang-kurangnya 8-10 gelas setiap hari.
  • Elakkan minum alkohol.
  • Makan sedikit tetapi dengan kekerapan yang agak kerap, misalnya 5-6 kali sehari.
  • Makan makanan dan minuman suam.

Di samping itu, pastikan untuk selalu mengajak orang tua untuk aktif walaupun hanya di rumah. Paling tidak, bergerak selama 30 minit setiap pagi dapat meningkatkan peredaran darah agar suhu badan tetap panas.

Anda juga boleh mengajak orang tua untuk melakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki, berbasikal, untuk melakukan senaman aerobik. Dengan senaman yang kerap, badan warga tua menjadi lebih sihat dan cergas. Dengan cara itu, orang tua akan lebih mudah untuk mencegah dan mengatasi badan yang sejuk.

Recent Posts