7 Bahan Asli Yang Berkesan Mengatasi Kulit Kepala Kering

Tabiat harian seperti tidak cukup minum dan kerap mencuci rambut boleh menyebabkan kulit kepala kering. Pelbagai masalah kesihatan seperti eksim dan psoriasis juga menyumbang kepada perkara ini. Jadi, adakah cara untuk merawatnya?

Pelbagai rawatan semula jadi untuk merawat kulit kepala kering

Kulit kepala kering boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti gatal, kelemumur, dan keguguran rambut. Penyebabnya berbeza-beza, tetapi yang paling umum adalah reaksi terhadap perubahan cuaca dan produk penjagaan rambut yang digunakan.

Untuk mengatasi masalah ini, berikut adalah pelbagai rawatan semula jadi yang boleh anda cuba mengembalikan kelembapan pada kulit kepala anda.

1. Aloe vera

Sifat anti-radang lidah buaya dapat melembapkan kulit kepala kering dan mengurangkan kerengsaan kulit yang dihasilkan.

Cara menggunakannya sangat mudah. Potong lidah buaya segar dan gosokkan daging berair terus ke kulit kepala. Biarkan selama kira-kira 10 minit sehingga gel diserap dengan baik.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan gel lidah buaya sebenar yang dicampurkan dengan minyak pati seperti lavender, pokok teh, atau pudina. Urut campuran ke kulit kepala anda dan biarkan selama 30 minit sebelum membilasnya dengan syampu.

Selain disapukan terus ke kulit kepala, anda juga boleh minum jus lidah buaya untuk hasil yang maksimum.

2. Baking soda dan minyak zaitun

Minyak zaitun terkenal dengan khasiatnya sebagai pelembap kulit semula jadi. Sementara baking soda bersifat antijamur dan antibakteria. Menggabungkan kedua-duanya untuk merawat kulit kepala kering dapat membantu menyelesaikan masalah anda.

Terutama jika anda juga mempunyai masalah kelemumur. Campuran minyak zaitun dan baking soda dapat menghilangkan kelemumur yang degil dan melegakan gatal.

Campurkan minyak zaitun dan baking soda dalam bahagian yang sama, hingga digabungkan dengan baik. Kemudian ambil jumlah yang sesuai dan urut secara merata ke kulit kepala. Biarkan selama kira-kira lima minit sebelum mencucinya dengan syampu.

Pastikan anda membersihkannya dengan betul agar sisa-sisa bahan tidak melekat yang sebenarnya boleh menyebabkan masalah baru pada kulit kepala.

3. Yogurt dan telur

Protein dan lemak yang baik dalam telur dan yogurt dapat membantu melembapkan kulit kepala yang kering dan bersisik.

Gabungan kedua bahan ini juga membantu menyuburkan dan melindungi kulit kepala dengan mencegah kerosakan sel kulit akibat terdedah kepada radikal bebas dari pencemaran udara.

Ambil beberapa sudu yogurt biasa tanpa bahan tambahan dan campurkan telur ke dalamnya. Sapukan campuran ini terus ke kulit kepala dan urut dengan lembut sehingga diserap sepenuhnya.

Biarkan selama kira-kira 10 minit sebelum membersihkan. Cuba bilas dengan air suam hingga bersih. Gunakan syampu untuk membersihkan kulit kepala anda dari sisa telur dan yogurt yang mungkin melekat padanya.

4. Alpukat

Alpukat mengandungi asid lemak tak jenuh yang dapat melembapkan kulit. Buah atau minyak alpukat sama-sama membantu masalah kulit kepala. Jaga dari dalam juga dengan memakan alpukat.

Sekiranya anda ingin menggunakan alpukat, cubalah menghancurkannya dengan halus. Selepas itu, jangan lupa campurkan minyak zaitun ke dalamnya.

Pastikan anda melapisi kulit kepala dengan campuran ini dengan baik dan kemudian lakukan urutan. Biarkan selama 10-15 minit sebelum membersihkan.

Seperti biasa, jangan lupa membersihkan kulit kepala anda dari sisa alpukat. Dengan cara yang sama anda boleh menggunakan jika anda menggunakan minyak alpukat.

5. Topeng pisang

Pisang boleh digunakan untuk melembapkan kulit kepala kering. Selain melembapkan, pisang juga mengandungi bahan antimikroba semula jadi yang dapat membantu mengekalkan kulit kepala yang sihat.

Untuk menggunakannya, anda boleh menghancurkan pisang dengan menambahkan beberapa sudu kelapa atau minyak zaitun. Jangan lupa mengurutnya dengan lembut dan biarkan selama 10 hingga 15 minit sebelum membilasnya.

6. Minyak kelapa

Minyak kelapa adalah sejenis minyak yang juga berguna untuk merawat kulit kepala kering. Selain melembapkan, minyak kelapa mengandungi sifat antijamur dan antibakteria yang dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan pada kulit kepala kering.

Sebenarnya, minyak kelapa dapat membantu merawat dermatitis atopik dan menjadikan rambut lebih halus.

Cara menggunakannya sangat mudah, anda hanya perlu menyapukan minyak kelapa ke kulit kepala. Urut sehingga diserap dan biarkan selama 10 minit sebelum membilas rambut.

7. Minyak pokok teh

Selain merawat jerawat, minyak pokok teh Ia juga dapat digunakan untuk merawat kulit kepala kering. Minyak ini mempunyai sifat antiseptik, antijamur, dan antibiotik yang dapat menghilangkan kelemumur.

Untuk menggunakannya, anda boleh mencampurkan beberapa tetes minyak pokok teh dengan minyak kelapa atau minyak zaitun. Sapukan ke kulit kepala dan urut dengan lembut.

Biarkan selama 10 minit untuk membiarkan minyak menyerap dengan baik. Kemudian bilas dan basuh rambut anda dengan syampu.

Recent Posts