Tarikh Luput, Apa Yang Perlu Anda Ketahui?

Setiap produk makanan yang dibungkus mesti mengandungi tarikh luput. Adakah anda benar-benar memahami apa maksud tarikh luput? Sebagai jangkaan, ketahui lebih lanjut mengenai tarikh luput di sini!

Fakta mengenai tarikh luput yang harus anda ketahui

Tarikh luput adalah ukuran tarikh makanan selamat untuk dimakan. Sekiranya melebihi tarikh tersebut, makanan menjadi tidak sesuai untuk dimakan.

Untuk memastikan keselamatan makanan, memperhatikan tarikh luput pada bungkusan makanan pastinya penting untuk anda lakukan. Berikut adalah beberapa fakta yang mesti anda ketahui mengenai tarikh luput.

1. Tarikh luput mempunyai istilah yang berbeza

Terdapat beberapa istilah yang menunjukkan tarikh luput pada setiap produk makanan. Yang perlu anda ketahui adalah bahawa makna setiap istilah ini boleh berbeza seperti berikut.

  • Tarikh "jual mengikut" , bermaksud berapa lama produk ini dapat dipamerkan di kedai. Jadi, anda sebagai pengguna harus membeli produk tersebut sebelum tarikh akhir. Walau bagaimanapun, produk makanan masih selamat dimakan beberapa hari selepas tarikh ini selagi disimpan dengan betul dan produk dalam keadaan baik (termasuk kesegaran, rasa, dan konsistensi). "Jual oleh" adalah tarikh terakhir produk berada pada tahap kualiti tertinggi.
  • "Terbaik jika digunakan pada" atau "terbaik sebelum" tarikh , bermaksud bahawa produk makanan dimakan sebelum tarikh tersebut adalah baik kerana kualitinya (mengenai kesegaran, rasa, dan tekstur) sangat baik sebelum tarikh tersebut. Contohnya, roti telah berlalu pada tarikh tersebut tetapi kualitinya masih bagus (tidak berkulat), maka roti masih boleh dimakan.
  • Tarikh "gunakan menjelang" , bermaksud ini adalah tarikh terakhir produk tersebut harus digunakan. Selepas tarikh ini, kualiti produk (termasuk rasa dan tekstur) akan menurun.
  • Tarikh luput atau "luput" , sering disingkat "exp" bermaksud produk tidak akan sesuai untuk dimakan lagi setelah tarikh ini, makanan harus dibuang dengan segera. Ini adalah tarikh yang berkaitan dengan keselamatan makanan. Biasanya disenaraikan dalam makanan dalam tin atau bungkusan.

2. Tarikh "terbaik sebelum ini" untuk produk yang belum dibuka

Satu lagi bentuk tarikh luput adalah tarikh "terbaik sebelum ini" yang hanya berlaku untuk produk yang belum dibuka. Sekiranya produk telah dibuka dan kemudian disimpan, anda tidak disarankan untuk merujuk tarikh tersebut.

Pembungkusan makanan yang tidak ditutup mungkin lebih mudah tercemar (misalnya dari udara). Oleh itu, kualiti makanan mungkin merosot sebelum tarikh "terbaik sebelum ini", terutama jika makanan tidak disimpan dengan betul.

Tekstur, rasa, kesegaran, aroma dan kandungan nutrien makanan boleh berubah setelah terdedah lama ke udara.

Untuk mengelakkan penurunan kualiti atau acuan, anda harus segera menggunakan makanan atau produk tenusu yang telah dibuka. Atau, jika tidak, anda harus menyimpan produk makanan ini dengan betul mengikut arahan yang tertera pada pembungkusan.

3. Makanan yang telah melewati tarikh "terbaik sebelum ini" masih boleh dimakan

Tarikh "terbaik sebelum ini" merujuk kepada kualiti makanan dan bukannya keselamatan makanan.

Oleh itu, jika tarikh luput "terbaik sebelum ini" telah berlalu tetapi kualiti makanannya masih baik, maka anda masih boleh mengambil makanan tersebut. Ini berbeza dengan tarikh "luput" yang lebih merujuk kepada keselamatan makanan.

Contohnya, anda boleh mengambil susu dan yogurt dengan selamat sehingga 2 - 3 hari selepas tarikh "baik sebelum". Ini dengan catatan bahawa bungkusan belum dibuka dan kualiti produk susu masih dapat diperkirakan.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai tarikh luput makanan atau minuman, anda harus membuangnya.

4. Ciri-ciri yang perlu diperhatikan

Makanan yang terdedah kepada pencemaran tidak boleh digunakan setelah tarikh "terbaik sebelum ini". Sebilangan makanan seperti ikan segar, kerang, dan daging.

Perkara yang paling penting adalah memberi perhatian kepada makanan anda sebelum digunakan, terutamanya jika makanan tersebut sudah melewati tarikh "terbaik sebelum".

Secara umum, jika makanan berubah warna, tekstur, rasa, atau bau, ini bermaksud makanan tidak selamat dimakan. Pembungkusan makanan yang rosak (terutama bungkusan dalam tin) juga dapat menunjukkan bahawa makanan itu tidak lagi selamat untuk dimakan.

5. Tarikh luput ubat bergantung pada jenisnya

Untuk produk farmaseutikal dan kesihatan semula jadi, tarikh luput menunjukkan jangka hayat dan kualiti produk. Baca label dan pastikan tarikhnya belum berlalu. Seperti makanan, ubat dan makanan tambahan tidak boleh digunakan selepas tarikh luput.

Perlu diingat, tempoh kualiti ubat bergantung pada jenisnya. Sekiranya ubat itu dalam bentuk kapsul atau tablet dalam plastik atau lepuh, tarikh luputnya adalah seperti yang tercetak pada bungkusan ubat.

Dadah dalam bentuk cecair dalam botol tidak boleh diminum lagi enam bulan setelah pembungkusan dibuka. Sementara itu, ubat serbuk atau serbuk biasanya harus diambil dalam seminggu setelah larut.

Recent Posts