Adakah Terdapat Manfaat Kesihatan Maltodextrin? •

Maltodextrin umumnya terdapat pada label makanan yang dibungkus, seperti yogurt, gula-gula, puding segera, dan pemanis buatan. Adakah anda tahu apa faedah maltodextrin? Ketahui sama ada bahan tambahan ini berbahaya bagi kesihatan badan dalam ulasan ini.

Apa itu maltodextrin?

Maltodextrin atau maltodekstrin adalah salah satu bahan tambahan dalam pemprosesan makanan yang berfungsi sebagai pengawet dan pemekat untuk meningkatkan jumlah makanan.

Bahan tambahan makanan ini berbentuk serbuk putih, mirip dengan tepung tetapi lebih halus, yang terbuat dari tepung jagung, beras, tepung kentang, atau gandum.

Dalam proses pembuatan maltodextrin, tepung akan dimasak dengan air terlebih dahulu.

Campuran tepung dan air kemudian ditambahkan dengan asid atau enzim, seperti alpha-amylase bakteria, yang akan memecah tepung.

Selepas itu, campuran disaring dan dikeringkan hingga akhirnya membentuk serbuk putih yang larut dalam air. Serbuk putih ini serupa dengan sirap jagung serbuk, tetapi tidak terlalu manis.

Ini kerana maltodextrin mengandungi gula kurang dari 20 peratus, sementara sirup jagung mengandungi sekurang-kurangnya 20 persen gula.

Selain memelihara dan meningkatkan jumlah makanan, maltodextrin juga membantu memperbaiki tekstur dan meningkatkan rasa makanan.

Bersama pemanis buatan, bahan ini berguna untuk meningkatkan rasa manis produk makanan.

Anda boleh mendapatkan maltodextrin dalam produk minuman sukan yang boleh menjadi sumber tenaga tambahan.

Ini kerana kandungan gula mudah dicerna dan diserap oleh badan sehingga dapat mengekalkan tenaga dan memulihkan badan setelah bersenam.

Adakah maltodextrin adalah risiko kesihatan?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) meluluskan penggunaan maltodextrin sebagai bahan pengawet yang selamat untuk dimakan.

Maltodextrin biasanya terdapat dalam makanan dan minuman yang anda makan, seperti bijirin, puding segera, makanan sejuk beku, roti bakar, serbuk protein, dan minuman sukan.

Secara amnya, zat ini mengandungi gula atau karbohidrat, sehingga boleh menjadi sumber tenaga untuk tubuh.

Satu sudu teh maltodextrin mengandungi 12 kalori dan 3.8 gram karbohidrat.

Selain daripada dua nutrien ini, aditif ini hampir tidak mengandungi vitamin dan mineral.

Atas sebab ini, terlalu kerap menggunakan bahan tambahan ini tentu tidak baik untuk kesihatan.

Mengenal kesan buruk maltodextrin

Walaupun agak selamat untuk dimakan dalam jumlah kecil, pengambilan maltodextrin yang berlebihan dapat menyebabkan masalah kesihatan.

1. Mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah

Maltodextrin mempunyai indeks glisemik (GI) yang lebih tinggi daripada gula. Ini boleh menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah yang sangat cepat.

Untuk itu, pengambilan dalam jumlah banyak adalah berbahaya bagi anda yang menderita diabetes atau yang berisiko tinggi untuk menghidap penyakit gula darah ini.

Di samping itu, pengambilan makanan dengan indeks glisemik yang tinggi dapat meningkatkan risiko kegemukan dan penyakit jantung.

2. Meningkatkan pertumbuhan bakteria usus jahat

Satu kajian dalam jurnal Plos SATU didapati bahawa maltodextrin dapat mengubah komposisi bakteria usus.

Pengambilan bahan tambahan ini secara berlebihan dapat menekan pertumbuhan bakteria baik (probiotik) dan meningkatkan pertumbuhan bakteria jahat, seperti: E coli.

Keadaan ini berisiko menjadikan anda lebih mudah diserang penyakit kerana probiotik membantu meningkatkan sistem imun.

Peningkatan bakteria E coli juga boleh meningkatkan risiko gangguan usus, seperti penyakit Crohn.

3. Menyebabkan alahan dan intoleransi

Bahan tambahan ini boleh menyebabkan beberapa orang mengalami reaksi alahan, seperti sakit perut, perut kembung, cirit-birit, muntah, ruam, dan asma.

Orang dengan penyakit seliak atau intoleransi gluten juga harus memperhatikan penggunaannya kerana kadang-kadang maltodextrin dibuat dari gandum.

Petua untuk mengelakkan bahaya maltodextrin

Sekiranya anda mengalami simptom tertentu setelah memakan makanan atau minuman yang mengandungi maltodextrin, anda harus segera menghentikannya.

Di samping itu, elakkan pengambilan makanan dengan bahan tambahan ini pada masa akan datang. Sentiasa perhatikan label komposisi pada makanan atau minuman yang dibungkus.

Anda juga boleh menggantinya dengan pemanis lain, seperti stevia, gula kelapa, dan madu.

Bagi pemekat makanan, Akademi Pemakanan dan Dietetik mengesyorkan kuning telur, gelatin, atau haluskan sayur-sayuran dalam masakan.

Untuk mendapatkan karbohidrat tambahan, anda boleh mengganti minuman sukan anda dengan segelas jus buah atau yogurt sebelum anda bersenam.

Penggunaan makanan yang mengandungi maltodextrin dalam had yang munasabah umumnya selamat.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan kesan buruk bahan tambahan ini terhadap kesihatan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai aditif dalam makanan, berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts