7 Buah untuk Mencerahkan Kulit Muka Secara Semulajadi

Ingin memiliki wajah bercahaya semula jadi dan awet muda? Jangan risau, anda tidak perlu menggunakan rawatan yang mahal. Makan buah boleh menjadi penyelesaian praktikal, anda tahu! Sudah tahu buah apa yang dapat mencerahkan kulit secara semula jadi?

Pelbagai buah dan bahan semula jadi untuk mencerahkan kulit

1. Alpukat untuk mencerahkan kulit

Alpukat adalah buah yang kaya dengan vitamin A, E, C, K, B6, B1, folat, dan asid pantotenat. Selain itu, alpukat mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang dapat membantu mencegah kerosakan DNA pada sel tubuh termasuk mencegah kerosakan sel kulit.

Bukan itu sahaja, alpukat kaya dengan lemak sihat. Lemak sihat dalam alpukat dapat membantu mengekalkan keanjalan kulit, mengurangkan keradangan, dan mempercepat penyembuhan kerengsaan atau luka.

Oleh itu, alpukat adalah buah yang sangat berkesan untuk membentuk kulit wajah yang cerah secara semula jadi.

2. Timun

Timun mengandungi banyak air. Kerana kandungan air dalam timun yang tinggi, ini menjadikan timun mempunyai kesan penyejukan yang baik untuk tubuh. Plus, timun mempunyai sifat antioksidan yang kuat sehingga dapat melindungi sel-sel tubuh.

Timun yang tidak dikupas sangat kaya dengan vitamin K, vitamin C, dan serat makanan yang diperlukan oleh tubuh.

Walaupun dimuatkan Perubatan Tropika Jurnal Pasifik AsiaTimun dianggap buah yang dapat mencerahkan warna kulit dan mengurangkan kedutan. Kerana kesan ini, timun dapat membantu mencerahkan warna semula jadi kulit.

3. Buah betik untuk mencerahkan kulit

Buah ini, yang terkenal dengan khasiat mencegah sembelit, bukan hanya baik untuk pencernaan. Makan betik juga boleh menjadikan kulit anda lebih cantik bercahaya secara semula jadi.

Buah betik mengandung banyak vitamin dan mineral, mulai dari vitamin A, vitamin C, asam pantotenat, folat, tembaga, magnesium, dan kalium.

Pepaya juga mengandungi enzim papain dan chymopapain yang membantu mencegah kerosakan kulit dari radikal bebas dan bertindak sebagai anti-bakteria. Kerana enzim betik ini menjadikan pertahanan sel kulit lebih kuat dan tidak mudah rosak.

Tambahan, kandungan pelbagai nutrien dan vitamin di dalamnya membantu mencerahkan kulit secara semula jadi. Oleh itu, betik adalah buah yang sangat penting untuk mencerahkan kulit.

4. Mangga

Mangga adalah buah yang kaya dengan vitamin A, E, C, dan K. Bukan hanya itu, komponen antioksidan dalam mangga juga sangat banyak, terdapat juga flavonoid, beta karoten, dan xanthophylls.

Kerana komponen ini, mangga dapat membantu melindungi kulit anda dari kerosakan DNA dan keradangan pada kulit. Kerana kulit lebih terlindung, cahaya semula jadi kulit akan dijaga sepanjang hari dengan mangga.

Oleh kerana buah ini mempunyai antioksidan tinggi, mangga juga semakin banyak digunakan dalam industri kosmetik dan kosmetik penjagaan kulit sebagai komponen dalam produk untuk kulit dan rambut.

5. Epal

Peribahasa tentang makan epal sehari dapat menjauhkan anda dari penyakit bukanlah khabar angin.

Kandungan vitamin A, vitamin C, kalium, kalsium, dan magnesium dalam epal adalah kekuatan utama. Gabungan vitamin A dan C ini juga dapat membantu mencerahkan warna kulit anda secara semula jadi.

Kulit buah dan epal juga kaya dengan antioksidan yang dapat menangkal radikal bebas yang berbahaya bagi sel tubuh, termasuk sel kulit. Kulit menjadi lebih sihat dengan memakan epal secara berkala.

6. Pisang

Siapa yang tidak kenal dengan buah yang kaya serat ini? Pisang juga kaya dengan vitamin A, C, E, K, serta mineral seperti kalium, kalsium, fosforus dan magnesium.

Semua vitamin dan mineral ini diperlukan untuk mengekalkan proses metabolik yang lancar di dalam badan. Bukan hanya itu, pisang boleh dicampurkan menjadi produk pelembap semula jadi yang mempunyai sifat antioksidan dan antimikroba.

Oleh itu, pisang dipercayai buah yang boleh membuat kulit bercahaya secara semula jadi alias dapat mencerahkan kulit tanpa kerumitan.

7. Lemon

(Sumber: www.shutterstock.com)

Lemon adalah buah yang mempunyai sifat pemutihan semula jadi. Buah vitamin C yang tinggi ini juga mempunyai antioksidan yang sangat kuat yang membantu membuang toksin dan melindungi kulit dari hiperpigmentasi.

Jadi, jika anda mengalami pigmentasi yang tidak rata, bintik-bintik gelap, atau bahkan bekas jerawat, lemon boleh menjadi penyelesaiannya.

Anda boleh menggunakan lemon dalam minuman harian anda untuk mendapatkan kesan yang optimum. Dengan cara itu, lemon akan mencerahkan kulit anda secara semula jadi.

8. Centella asiatica

Sumber: Molekul

Centella asiatica bukan buah tetapi tumbuhan yang sering digunakan sebagai bahan aktif dalam produk penjagaan kulit. Tumbuhan ini terkenal dengan kesannya yang dapat mempercepat proses pertumbuhan semula kulit.

Proses regenerasi menjadikan pembentukan kulit baru lebih cepat. Kesannya, sel kulit mati yang menjadikan kulit kusam berubah dengan cepat. Oleh itu, bahan ini juga merangkumi tanaman yang tidak boleh dipandang rendah kerana khasiatnya untuk mencerahkan kulit.

Recent Posts